Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/08/2007

Δυνατή η συγχρηματοδότηση αιολικών πάρκων από την Ευρ. Ένωση

Ευθύνη των κρατών-μελών τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες

Ευθύνη των κρατών-μελών η χωροθέτηση και η προστασία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος

Απάντηση του Στ. Δήμα στον Δ.Παπαδημούλη

«Η κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για τα αιολικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς ή της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου (αναβάθμιση του περιβάλλοντος)», απαντάει ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ.Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του προς την Επιτροπή αφού ανέφερε ότι: «Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη αυτή απαιτεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για την αποφυγή καταχρηστικής εκμετάλλευσης με αντίθετα από τα επιθυμητά για το περιβάλλον αποτελέσματα.», έθετε σειρά ερωτημάτων για την χωροθέτηση και εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν «θα ήταν συμβατή με τις πολιτικές της ΕΕ η παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, αντισταθμιστικών οφελών είτε με τη μορφή μειωμένου τιμολογίου είτε με κάποια άλλη μορφή», ο κ. Δήμας απαντώντας, τόνισε: «Όσον αφορά την ενδεχόμενη αντιστάθμιση υπό μορφή μειωμένου τιμολογίου ή άλλων πλεονεκτημάτων, η Επιτροπή δεν διαθέτει σχετικά στοιχεία και, σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω αντιστάθμιση πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου.»

Στο ερώτημα αν η Επιτροπή «λαμβάνει γνώση για τα σχέδια εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα κράτη μέλη και αν της υποβάλλονται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων», ο Επίτροπος για το περιβάλλον, απαντώντας, προσδιορίζει τις υποχρεώσεις των κρατών - μελών όσον αφορά την χωροθέτηση και εγκατάσταση των αιολικών πάρκων:

•    τα κράτη μέλη οφείλουν να διαβιβάζουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με την πρόοδο που συντελείται προς την επίτευξη των εθνικών ενδεικτικών τους στόχων ως προς τη μερίδα της παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2010. Παρότι ορισμένα κράτη μέλη παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων, δεν υποχρεούνται να το πράττουν. Επομένως, η Επιτροπή δεν διαθέτει ενοποιημένα δεδομένα για τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα κράτη μέλη.

•    τα σχέδια έργων …, εναπόκεινται στην αρμοδιότητα των κρατών μελών να καθορίσουν, είτε με εξέταση κατά περίπτωση ή με την επιβολή ανωτάτων ορίων ή κριτηρίων, εάν το εκάστοτε σχέδιο έργου ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

•    τα κράτη μέλη πρέπει να εξετάζουν τον ενδεχόμενο αντίκτυπο σε προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με τη νομοθεσία των κρατών μελών, σε τόπους Natura 2000 που καθορίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις οδηγίες 79/409/EΟΚ για την πρoαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας και σε χώρους ιστορικής, πολιτιστικής ή αρχαιολογικής σημασίας.

•    Εάν το κράτος μέλος συμπεράνει ότι το έργο έχει σημαντικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, πρέπει να διενεργηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όταν διενεργείται εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πρέπει να πραγματοποιούνται δημόσιες διαβουλεύσεις ως τμήμα της διαδικασίας εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων αυτών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη χορήγηση αδείας αλλά δεν είναι δεσμευτικά για το κράτος μέλος.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η χώρα μας πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα όσον αφορά στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θέτοντας παράλληλα και όλους τους αναγκαίους κανόνες ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι απολύτως σεβαστη με την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.»

To Γραφείο Τύπου