Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/08/2007

Η «παράδοση» του δικομματισμού θέλει παροχές πριν την κάλπη!!

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ

Έρχονται εκλογές και σύμφωνα με τους άγραφους νόμους, που σχεδίασαν και εφαρμόζουν πιστά κάθε φορά τα δύο μεγάλα κόμματα όταν είναι στην εξουσία, πρέπει να ανοίξουν τις «κάνουλες» των υποσχέσεων και της παραπλάνησης για να αποπροσανατολίσουν για ακόμη μία φορά το εκλογικό σώμα. Είναι βέβαια μια συνταγή που αφαιρεί από αυτούς που την εφαρμόζουν κάθε ίχνος ντροπής, υπευθυνότητας και ανάγκης πραγματικής φιλολαϊκής πολιτικής.

Χθες λοιπόν είχε σειρά ο αγροτικός τομέας να δεχτεί μπαράζ παροχών. Ξεκινώντας από την πιο ευαίσθητη για τους αγρότες ανάγκη, αυτή των δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με ευνοϊκότερους όρους, που ψήφισε ο κ. Αλογοσκούφης για την επιδότηση του επιτοκίου, που έτσι και αλλιώς υπήρχαν. Οι επικοινωνιακές ανάγκες όμως της κυβέρνησης τελειοποιούν την απανθρωπιά τους και τον εξευτελισμό του αγροτικού κόσμου.

Αυτό όμως που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι η διάλυση ουσιαστικά του Αγροτικού τομέα και η ολοφάνερη πλέον ανικανότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει έγκαιρα σʼ όλους τους αγρότες, έστω και αυτές τις μικρότερες κατά 15-20% επιδοτήσεις, με τη σύγχρονη ονομασία «Ενιαία Ενίσχυση». Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δεν πήραν ούτε ευρώ ακόμη από την επιδότηση ενιαίας ενίσχυσης της προηγούμενης χρονιάς. Οι προεκλογικές όμως ανάγκες οδηγούν τον  Υπουργό κ. Μπασιάκο να κάνει ψευδείς δηλώσεις, ότι φέτος θα δοθεί η ενιαία ενίσχυση εντός του φθινοπώρου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά όταν «ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ» και όταν είναι γνωστό ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της προηγούμενης χρονιάς.

Τόσο πολύ κόπτεται ο κ. Υπουργός για το καλό των αγροτών, ώστε φροντίζει με τροποποίηση του πρόσφατου Νόμου 3508/2006, που ορίζει τον ΟΠΕΚΕΠΕ «Οργανισμό Πληρωμών» για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, να δώσει την ευχέρεια να διαχειρίζονται άλλοι φορείς ιδιωτικοί ή και δημόσιοι το «φιλέτο» του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξης, πολλαπλασιάζοντας τη γραφειοκρατία που ήδη υπάρχει, προκειμένου να διοχετεύσει τα μεγάλα ποσά στους ημέτερους της πλουτοκρατίας!

Έτσι αντί να φροντίσει ο κ. Υπουργός να στελεχωθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να μπορεί να βελτιωθεί η αποδοτικότητα τους, έχει βάλει στόχο την μείωση αρμοδιοτήτων από φορείς του Υπουργείου. Πληροφορηθήκαμε όμως, ότι όταν ο κ. Μπασιάκος κατάλαβε ότι θα ερχόταν αντιμέτωπος προεκλογικά με τη δίκαιη οργή των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου και τις κινητοποιήσεις που ετοίμαζαν, απέσυρε αυτήν την καταστροφική τροποποίηση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τέλος το πόσο σωστά διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα αγροτικά προβλήματα φαίνεται καθαρά από τα εξής:

- Με την τελευταία τροποποίηση της ΚΑΠ των Οπωροκηπευτικών η χώρα χάνει 31 εκατ. ?

- Η ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς μεγαλώνει και τα καρτέλ και οι μεσάζοντες γιγαντώνουν

- Το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται

- Η παραγωγή και η απασχόληση στον Αγροτικό τομέα συρρικνώνεται

- Η απόγνωση των αγροτών μεγαλώνει

Πιστεύουμε ότι δε θα ξαναπέσουν στην ίδια παγίδα οι αγρότες και ο ελληνικός λαός  και θα δώσουν όλοι μαζί την απάντηση σε τέτοια προεκλογικά καμώματα και θα βροντοφωνάξουν «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ»!

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής