Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/08/2007

Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο αλλά ακόμη δεν έχει ενσωματώσει την οδηγία 2003/9 για το άσυλο

Απάντηση της Κομισιόν στον Δ.Παπαδημούλη

«Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην απόφασή του C-72/06 της 19ης Απριλίου 2007, δήλωσε ότι η Ελληνική δημοκρατία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Οδηγία 2003/9ΕΚ» σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη - μέλη ενώ σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές η εν λόγω Οδηγία δεν έχει μεταφερθεί ακόμη στην εθνική νομοθεσία. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φράνκο Φρατίνι,  στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του προς την Κομισιόν έθετε το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται παράνομα στο Τμήμα Αλλοδαπών στην Αθήνα. Σύμφωνα με δηλώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Παιδιού, η παράνομη κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων αλλοδαπών αποτελεί συνήθη πρακτική των ελληνικών αρχών. Ο ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα ώστε οι ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2003/9 σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη – μέλη και να εξασφαλιστεί η προστασία των ανηλίκων.

Στην απάντησή του ο κ. Φρατίνι αναφέρει ότι: «η Επιτροπή ήρθε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ζητήθηκε από την Ελλάδα να παράσχει πληροφορίες για την πρακτική της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων που φθάνουν στην επικράτειά της και αιτούν άσυλο. Στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Δημόσιας Τάξης) ανέφεραν ότι υπάρχει μια καθορισμένη διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα, η οποία θα ευθυγραμμιστεί πολύ σύντομα με τις διατάξεις της οδηγίας 2003/9/EΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιανουαρίου 2003 σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη.»

Ο Επίτροπος συνεχίζει τονίζοντας ότι: «Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η εν λόγω οδηγία θα μεταφερθεί σύντομα στην εθνική νομοθεσία. Εν αναμονή της επίσημης μεταφοράς, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην απόφασή του C-72/06 της 19ης Απριλίου 2007, δήλωσε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 2003/9/EΚ.»

Και καταλήγει ότι: «Η Επιτροπή θα εξετάσει τη συμβατότητα της ελληνικής εθνικής νομοθεσίας που εκδόθηκε πρόσφατα προς τις διατάξεις της οδηγίας μόλις αυτή κοινοποιηθεί.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η στάση μιας οργανωμένης πολιτείας απέναντι στα δικασιώματα των ανηλίκων αποτελεί σημαντικό κριτήριο δημοκρατίας και πολιτισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ιδιαίτερα οι συναρμόδιοι υπουργοί οι κ.κ. Παυλόπουλος, Πολύδωρας και Παπαληγούρας οφείλουν εξηγήσεις και κυρίως ενεέργειες για την άμεση συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και καθώς και την αντίστοιχη καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρ. Κοινοτήτων.

To Γραφείο Τύπου