Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/08/2007

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η ΛΑΡΚΟ για το κατά πόσο τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία

Απάντηση Στ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

«Η Επιτροπή θα έλθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να ζητήσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Για να είναι σε θέση να εκτιμήσει κατά πόσο τηρήθηκαν οι σχετικές διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ,» Αυτό απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Στ.Δήμας, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του έθετε το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, που προκαλεί η λειτουργία του μεταλλευτικού-μεταλλουργικού εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στην ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή της Λάρυμνας, η οποία βρίσκεται κοντά στο «καταφύγιο άγριας ζωής»της Αταλάντης και σε αρχαιολογικό χώρο. Ζητούσε, επίσης, από την Επιτροπή να αξιολογήσει κατά πόσο η επικείμενη μεταφορά και απόρριψη των αποβλήτων σε χερσαία περιοχή, είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο για το περιβάλλον, εφόσον στα απόβλητα περιλαμβάνονται «ανθεκτικοί οργανικοί ρυπαντές» και «ανθεκτικές τοξικές ουσίες».

Στην απάντησή του, ο κ.Δήμας, τόνισε ότι: «η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί η μεταλλευτική και μεταλλουργική εταιρεία ΛΑΡΚΟ, για τη διαχείριση των αποβλήτων της ούτε για τα σχέδιά της να δημιουργήσει ένα νέο χώρο διάθεση ούτε για τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης που χρησιμοποιήθηκαν.»

Τέλος, ο Επίτροπος ανέφερε ότι: «Η διαχείριση των αποβλήτων από μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2006/12/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006 για τα απόβλητα ή της οδηγίας 2006/21/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2006 σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων από εξορυκτικές βιομηχανίες, ώστε να μπορούν να διατίθενται και να ανακτώνται με ασφάλεια. Η δεύτερη οδηγία προβλέπει επίσης την σύσταση οικονομικής ή ισοδύναμης εγγύησης για την κάλυψη του κόστους αποκατάστασης των εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων. Επιπλέον, εάν τα απόβλητα αυτά συνίστανται ή περιέχουν ή είναι μολυσμένα με ανθεκτικούς οργανικούς ρυπαντές, η διαχείρισή τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/2004 ...»

To Γραφείο Τύπου