Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/08/2007

Συνέντευξη του Αλέκου Αλαβάνου στον Ρ/Σ "Αθήνα 9,84" (Αγγ. Μόσχοβα)

-    Τι λέτε κ. Πρόεδρε, θα γίνουν εκλογές;...

Το άσχημο στην υπόθεση είναι ότι αν γίνουν οι εκλογές θα είναι μέσα σ΄ ένα θλιβερό σκηνικό, γιατί έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι μια κυβέρνηση τρομοκρατημένη. Δεν μπορεί να αντέξει εκλογική αναμέτρηση, όπου θα συμπεριλαμβάνεται στην προεκλογική εκστρατεία ένας χρόνος τέτοιος που θα δώσει την ευκαιρία στην κοινωνία να κινητοποιηθεί, τα κινήματα να αναπτυχθούν και να την αμφισβητήσουν ουσιαστικά.

Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση πανικοβλημένη απέναντι στην κοινωνία και γι αυτό εμφανίζεται και αυτό το πρωτότυπο, όπως διαβάζω, να περιμένει κανείς τον Δεκαπενταύγουστο και αντί να είναι στην καρδιά των διακοπών του, να ετοιμάζεται ο Πρωθυπουργός να αναγγείλει εκλογές.

-    Αυτό το συνάγεται και από το γεγονός ότι έχουμε έξαρση της παροχολογίας....

Ναι, έχουμε έξαρση στην παροχολογία, σε μια στιγμή που αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να βρίσκεται στο σκαμνί.

-    Τι εννοείτε στο σκαμνί;...

Να βρίσκεται στο σκαμνί. Είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει τεράστιες ευθύνες. Μετά τις μεγάλες ζημιές που έχει κάνει στην Παιδεία, μετά απ΄ αυτή τη ληστεία που ανέχθηκε στα ασφαλιστικά Ταμεία, έχει τεράστιες ευθύνες διότι καταστράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, μέσα από μια πλήρη έλλειψη ετοιμότητας, ικανότητας και πολιτικής ώστε να διαφυλαχθεί η οικολογική ισορροπία στον τόπο μας. Και πριν κλείσει καν αυτό το θέμα και ενώ ακόμα καίγεται η Ακράτα, καίγονται στην Αχαϊα, έχουμε φωτιές από δω και από κει, έχουμε μια ανυπαρξία του επανιδρυμένου κράτους, η κυβέρνηση κάνει θέατρο τώρα, δίνοντας ψίχουλα από δω και από κει.

Για μας το κεντρικό ζήτημα δεν είναι η παροχολογία της κυβέρνησης. Είναι η πλήρης ανικανότητα μιας κυβέρνησης, η οποία το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξουσία της και, επαναλαμβάνω, ότι με το άνοιγμα, όχι της Βουλής, του Τμήματος Διακοπών  της Βουλής μετά από το Δεκαπεντάγουστο εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε να την καθίσουμε στο σκαμνί και να αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες που έχει.

-    Εννοείτε ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών;

Το θέμα το βάζω σε πολιτική βάση και όταν λέω στο «σκαμνί», εννοώ πολιτικά. Ότι έχεις μια κυβέρνηση, η οποία για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι το πώς θα διασφαλίσει την εξουσία της. Δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο. Δεν ενδιαφέρθηκε για την Παιδεία, δεν ενδιαφέρθηκε για την Ασφάλιση, δεν ενδιαφέρθηκε για τα δάση. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα μπορέσει να στήσει μια τέτοια σκηνοθεσία ώστε, αν μπορεί, να καταφέρει να ξαναπάρει τις εκλογές.

-    Είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, ακούω αυτά που λέτε και συνάγω το συμπέρασμα ότι θα έχουμε μια πολύ σκληρή μάχη και μια πολύ σκληρή προεκλογική περίοδο και καμπάνια όλων των κομμάτων.. Αυτό θα λέγατε ότι διευκολύνει τα μικρά κόμματα ή το αντίθετο;...

Δεν ξέρω για όλα τα κόμματα. Και έχω πει τα ερωτήματά μου. Για παράδειγμα, αναρωτιέμαι πολλές φορές για τον τρόπο που κάνει αντιπολίτευση η αξιωματική αντιπολίτευση. Με την έννοια ότι τις περισσότερες φορές κινείται στην ευθεία την οποία διαμορφώνει η ίδια η κυβέρνηση. Και εκεί που πρέπει να την αμφισβητήσει και εκεί που μπορούσε να την αμφισβητήσει -σας λέω για παράδειγμα το άρθρο 16 στην Παιδεία και όλο το θέμα του δημόσιου τομέα- αυτή η αντιπολίτευση λείπει. Επομένως, όταν λέμε σκληρή αντιπολίτευση, θάλεγα ότι είναι σκληρά τα προβλήματα και είναι σκληρές οι επιλογές και αυτό θα εκφραστεί.

Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πάει τον τόπο σε δύσβατα σημεία κι ότι επιδεινώνει μια σειρά μεγάλα προβλήματα. Και έχουμε σκοπό, όσο μπορούμε, αυτό να το αναδείξουμε και να προσπαθήσουμε να χαραχτεί μια άλλη πορεία για τον τόπο μας.

-    Εσείς συμμερίζεστε τις εκτιμήσεις και επικοινωνιολόγων και εκλογολόγων και πολιτικών αναλυτών.;.. Θα έχουμε πεντακομματική Βουλή;...

Δεν το ξέρω αυτό. Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια Βουλή που θα υπάρχουν άλλοι συσχετισμοί, όπου θα πληγεί ο δικομματισμός, όπου θα πληγεί η αλαζονεία των κυβερνήσεων που μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, ακόμα και να κοροϊδεύουν, όπως κοροϊδεύουν τώρα τον τόπο. Όπου οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να έχουν Πρωθυπουργό. .. Ήμουνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί είχαμε τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Ε.Ε., τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, είχαν περάσει ως Πρόεδροι του Συμβουλίου Υπουργών όλοι οι Πρωθυπουργοί και απαντούσαν στις ερωτήσεις και τα θέματα που έβαζαν οι ευρωβουλευτές. Εδώ έζησα μια Βουλή η οποία δεν είχε Πρωθυπουργό σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο Πρωθυπουργός σήμερα. Είναι ο Κ. Καραμανλής ή είναι ο κ. Λούλης; Γιατί πιστεύω ότι διανύουμε μια φάση όπου τώρα πια μας κυβερνάνε οι ερευνητές και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Εμείς θέλουμε μια αλλαγή του πολιτικού κλίματος και των πολιτικών συσχετισμών. Και αυτή η επιθυμία μας δεν είναι στον αέρα. Συμπλέει με τις διαθέσεις της κοινωνίας, που δείχνει μεγάλη απογοήτευση και αποστασιοποίηση πια απ΄ αυτό το δικομματικό σκηνικό το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα μας για δεκαετίες και το οποίο πια οδηγεί σ΄ αυτό το τέλμα της Ν.Δ. που βιώνουμε όλοι μας.

-    Μελετώντας διαφορετικές τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό που αντιστέκεται, ένα πολύ υψηλό ποσοστό που λέει κανείς από τους δύο σε πολλές ερωτήσεις αναφερόμενο στα δυο μεγάλα κόμματα. Τι χρειάζεται αυτό το ποσοστό για να ενσωματωθεί... εκλογικά στα μικρότερα κόμματα;..

Δεν σας μιλάω για τα μικρότερα κόμματα. Δεν μπορώ να μιλήσω για τα μικρότερα κόμματα συνολικά, διότι δεν ανήκουμε σε μία συντεχνία. Οι διαφορές οι δικές μας από άλλο κόμμα που βάζετε στα μικρότερα κόμματα, για παράδειγμα το ΛΑΟΣ, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις διαφορές που έχουμε από το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και από τη Ν.Δ. Μ΄ αυτή την έννοια, δεν μ΄ ενδιαφέρει μια ομάδα μικρών κομμάτων. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ενωτική Αριστερά, που εκφράζεται μέσα απ΄ αυτό το ενωτικό σχήμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και θα έλεγα ότι έχουμε δείξει μερικά πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά από άλλες εποχές. Δηλαδή, είναι μια Αριστερά η οποία παρεμβαίνει, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη των κινημάτων, τα οποία κινήματα έχουν αντοχή και δυνατότητες και τα οποία κινήματα φέρνουν αποτελέσματα. Πολλά θα μπορούσα να σας πω για τα αποτελέσματα, γιατί ο κόσμος και οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα. Ίσως το κορυφαίο παράδειγμα είναι ότι ακριβώς αυτό το κίνημα για το Άρθρο 16 μπόρεσε να σπάσει τη δικομματική συναίνεση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ουσιαστικά μπόρεσε να κατακρημνίσει όλη τη Συνταγματική μεταρρύθμιση της Ν.Δ.

-    Αυτό μεταφράζεται εκλογικά σε ποσοστό υπέρ του ΣΥΝ όμως;... ΄Η θα μεταφραστεί εκλογικά υπέρ του ΣΥΝ;..

Αυτό θα το δούμε. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη. Έχουμε ένα στοιχείο, δηλαδή όλοι αναγνωρίζουν, δεν υπάρχει πολιτικός παρατηρητής, δημοσιογράφος του πολιτικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα που να μην αναγνωρίζει ότι αυτή η δύναμη των 6 βουλευτών, αυτή η δύναμη που σ΄ αυτή τη Βουλή είναι  το μικρότερο κόμμα έχει παίξει σε πάρα πολλές και κρίσιμες και μεγάλες στιγμές της πολιτικής ζωής αυτά τα τελευταία χρόνια έχει παίξει κεντρικό ρόλο. Το μεγάλο ζητούμενο για μας είναι η κοινοβουλευτική, πολιτική και κινηματική παρουσία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως εκφράστηκε μέχρι σήμερα, να εναρμονιστεί και με μια αντίστοιχη, που σημαίνει για μένα, πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παρουσία.

-    Με βάση τον εκλογικό νόμο θεωρείτε ότι το πρώτο κόμμα είναι πιθανόν να μην έχει αυτοδυναμία;. Ή με ισχνή πλειοψηφία;...

Θεωρώ ότι η Βουλή που έρχεται θα είναι εντελώς διαφορετική. Δηλαδή θα έχει υποστεί ένα τόσο μεγάλο πλήγμα αυτό το δικομματικό σύστημα, που νομίζω ότι θα ανοίξει όχι μόνο το παράθυρο αλλά και η πόρτα για μεγάλες διεργασίες και απελευθερωτικές εξελίξεις για την πολιτική μας ζωή.

-    Θα βλέπατε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ;..

Έχω πει για μας -και νομίζω ότι αυτό ζητάει και ο πολίτης από κάθε κόμμα, όχι μόνο από μας- η δυνατότητα ευρύτερης, γενικότερης συνεργασίας εξαρτάται από την σύγκλιση στους προγραμματικούς στόχους. Σε επιμέρους θέματα μπορείς να έχεις με διάφορες πολιτικές δυνάμεις μια κοινή δράση. Σε γενικότερη συνεργασία δεν είναι δυνατόν. Είναι τέτοιες οι αποκλίσεις ανάμεσα στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και τις δικές μας, είτε αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, είτε αφορούν στο άρθρο 16, είτε αφορούν στο χωρισμό Εκκλησίας και κράτους, είτε αφορούν στο ασφαλιστικό, είτε αφορούν στη στάση μας απέναντι στις ΗΠΑ, στην αμερικανή βάση στη Σούδα κ.λπ., είναι τόσο μεγάλες διαφορές, που αυτό δεν είναι δυνατόν.

-    Μιλήσατε τις προηγούμενες ημέρες για την επιλογή σας να έχετε ως μία εκλογική περιφέρεια, ως δικαιούστε ως αρχηγός κόμματος, το Ηράκλειο ότι είναι ρίσκο.... Τι εννοούσατε ακριβώς και ποια θα είναι η δεύτερη επιλογή σας, αν μπορείτε να το αποκαλύψετε από τώρα...

Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, εισηγήθηκα και έγινε δεκτό ότι δεν θα ακολουθήσουμε μια πολιτική εξασφάλισης και μία μάχη απλώς να μπούμε στη Βουλή.  Νομίζω αυτό ήδη το έχουμε κερδίσει μέσα από την πολιτική μας παρουσία. Δεν ζητάμε την ψήφο, λέγοντας, να μπούμε κι εμείς γιατί μιλάμε καλά και έχουμε αξιόλογους βουλευτές. Και άλλα κόμματα έχουν αξιόλογους βουλευτές. Δεν θέλουμε, αν θέλετε, τέτοια ψήφο. Εμείς ζητάμε την ψήφο ... ώστε να αλλάξει όλο το πολιτικό σκηνικό, ώστε αυτός ο δυναμισμός της Αριστεράς, της κοινωνίας, των κινημάτων, ο θυμός της κοινωνίας γι αυτά που γίνονται αλλά και οι προσδοκίες για κάτι άλλο να εκφραστούν και κοινοβουλευτικά.

Αυτό συμβολικά είπαμε να εκφραστεί και μέσα από την υποψηφιότητα του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα, τη δικιά μου υποψηφιότητα, σε περιφέρειες όπου το 3 και το 3,5 και το 4% δεν εξασφαλίζουν την έδρα. Μ΄ αυτή την έννοια ...

-    Δώσατε το προσωπικό παράδειγμα...

Κατά τη γνώμη μου, είναι μια προωθητική και τολμηρή παρέμβαση στον εκλογικό αγώνα.

Η δεύτερη έδρα θα είναι στη Β. Ελλάδα. Σε λίγες μέρες θα μπορέσουμε με σαφήνεια να πούμε ποια θα είναι.

-    Να ρωτήσω κάτι απλοϊκό. Γιατί ένας ψηφοφόρος να ψηφίσει ΣΥΝ και όχι ΚΚΕ. Ποιες οι διαφορές;...

Δεν μ΄ ενδιαφέρει γιατί δεν θα ψηφίσει ένα άλλο κόμμα. Δεν θέλω να κάνω μια αρνητική καμπάνια. Εμάς μας ενδιαφέρει η θετική καμπάνια. Ζητάμε την ψήφο στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν σε πάρα πολλά θέματα η κεντρική δύναμη και ο κινητήρας της αντιπολίτευσης στη Ν.Δ. Γιατί ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συνέβαλε πάρα πολύ στην ανάπτυξη ενωτικών κινημάτων. Δεν θέλει κινήματα τα οποία .... όσα μπορεί να τα ελέγξει. Γιατί συσπειρώνει τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς. Για μια σειρά τέτοιους λόγους, έχει μια παρουσία και μια ταυτότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες.  Με βάση τα δικά μας θετικά στοιχεία και όχι αρνητικά απέναντι στους άλλους ζητάμε να μας στηρίξουν οι πολίτες.

To Γραφείο Τύπου