Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/08/2007

Συνέντευξη του Νίκου Χουντή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας)

«Προεκλογικό όπιο οι υποσχέσεις και οι παροχές της κυβέρνησης»

Για Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

-    Χθες, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες, είπατε, φοβού την κυβέρνηση και προεκλογικά δώρα φέρουσα… Γιατί το είπατε αυτό;..

Για άλλη μια φορά, ίσως σε πιο έντονο βαθμό, ζούμε αυτές τις προεκλογικές παροχές. Κατά την άποψή μας λειτουργούν ως ένα προεκλογικό όπιο για να πάνε οι ψηφοφόροι στις κάλπες, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, ζαλισμένοι, με χαλαρή συνείδηση και να φαντάζονται εικονικούς παραδείσους.

Ο φόβος που εκφράζει η γνωστή παράφραση της ρήσης είναι ότι, πίσω απ΄ όλες αυτές τις παροχές και τις υποσχέσεις, κρύβεται η ατζέντα, την οποία όλοι σχεδόν υποψιάζονται, για αυστηρά μέτρα για τα εργασιακά, σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό και σε κάθε περίπτωση κρύβει την πραγματικότητα στην οποία θα «ξυπνήσουν» οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι μετά τις εκλογές.

-    Παρόλα αυτά, αυτές οι εξαγγελίες δεν θα πρέπει να στοχεύσουν π.χ. σ΄ αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας;.. Κι όπως είδαμε από τα στοιχεία είναι το 20% του πληθυσμού, δεν είναι λίγο…

Είναι πολύ μεγάλο. Το μεγαλύτερο στις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, ένας στους πέντε συμπολίτες μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό όμως έχει παραχθεί από συγκεκριμένες πολιτικές και επομένως η θεραπεία του δεν γίνεται μ΄ αυτές τις παροχές και τις υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής και της προεκλογικής περιόδου, αυτά τα πολιτικά παραισθησιογόνα, την στιγμή που ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι για να αντιμετωπιστούν τα ουσιαστικά προβλήματα χρειάζεται άλλη πολιτική διάσταση. Πράγμα που όχι μόνο δεν δείχνει να οδηγείται εκεί η κυβέρνηση, αλλά μάλλον την επομένη, ξαναλέω, των εκλογών και εφ΄ όσον εξασφαλίσει την ψήφο από τους συμπολίτες μας, θα βάλει εμπρός. Άλλωστε, θα επαναλάμβανα για άλλη μια φορά, για να δείξει τις πραγματικές προθέσεις της, το πιο συνεπές, το πιο ειλικρινές θα ήταν να ξέραμε τον Προϋπολογισμό και το περιεχόμενό του, να μας δώσει το πόρισμα για το ασφαλιστικό και τι προτίθεται να κάνει.

Για δηλώσεις Βουλγαράκη

-    Χθες σε μία τηλεφωνική του συνέντευξη ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης επεσήμανε πως βλέπει για πρώτη φορά μια πολύ οξυμμένη κριτική που αναπτύσσεται από τον ΣΥΝ προς την κυβέρνηση….

Όλη αυτή την περίοδο, στη θητεία αυτής της κυβέρνησης ο λόγος του ΣΥΝ, και στη Βουλή και εκτός Βουλής, και η δράση του ήταν ο πραγματικά αντιπολιτευτικός λόγος, η πραγματική αντιπολίτευση, χωρίς καμιά διάθεση εξωραϊσμού της δικής μας δράσης. Θυμηθείτε τον αγώνα για την Παιδεία, για τα εργασιακά δικαιώματα, για το περιβάλλον. Είμαστε -αν αυτό εννοεί ο κ. Βουλγαράκης- μια δύναμη ενοχλητική για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις πολιτικές, υπερασπιστική, αγωνιστική, κινηματική για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Για τις εκλογές

-    Πριν 3-4 μήνες μου είχατε πει ότι, όταν θα φτάσουμε στις εκλογές «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι».. Μήπως, πράγματι εάν γίνει έτσι, με οξυμένο το πολιτικό κλίμα με σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, στριμωχτεί ο ΣΥΝ;… και τα μικρά κόμματα;…

Απ΄ ότι φαίνεται -και επιβεβαιώνεται και αυτή την περίοδο- η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο λεγόμενων μεγάλων κομμάτων θάναι οξύτατη σε επικοινωνιακό επίπεδο. Δεν μπορεί να είναι οξύτατη και αντιπαραθετική επί της ουσίας.

Βεβαίως δεν υποτιμώ καθόλου την επικοινωνιακή πολιτική. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι σ΄ αυτό το «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι» μπορεί να προσθέσει κανείς ή να ενισχύσει ότι ο δικομματισμός θα δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, διότι αυτές οι λογικές δεν έχουν πια προοπτική. Δεν έχουν πια τη δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό ή στο βαθμό που είχαν πριν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους. Αυτό το βλέπουμε. Φάνηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά φαίνεται και μέσα από τις αντιδράσεις σήμερα του κόσμου.

Επομένως, εμείς προσδοκούμε ότι θα πάρουν την απάντηση και τα αποτελέσματα που τους αρμόζουν σ΄ ένα βαθμό, παρά τη ζαλάδα που προσπαθούν να προκαλέσουν στους ψηφοφόρους για να ξεχάσουν τα ζητήματα που προκύψανε όλο αυτό το διάστημα, και στην Παιδεία και στο ασφαλιστικό και με τις πυρκαγιές και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων.

Η επιδίωξη να πάνε με μια τέτοια χαλαρή ατζέντα, που να επιτρέπει οξύτητα και αντιπαράθεση σε επικοινωνιακό επίπεδο, νομίζω ότι δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή και στην προεκλογική περίοδο και έτσι δεν θα έχουμε εμείς αυτές τις πιέσεις. Πιέσεις θα έχει ο δικομματισμός και κυρίως η κυβέρνηση.

To Γραφείο Τύπου