Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2007

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το «μίνι- κραχ» στα διεθνή χρηματιστήρια και τις συνέπειές του στη χώρα μας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το παγκόσμιο «μίνι κραχ» στα Χρηματιστήρια, με αφορμή τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, που οδήγησε σε πρωτοφανείς παρεμβάσεις της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ύψους εκατοντάδων δις δολαρίων για τη συγκράτηση των επιτοκίων, αποκαλύπτει τους τεράστιους κινδύνους για τους λαούς από την ασύδοτη κυριαρχία τραπεζών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην παγκόσμια οικονομία.

Ανυπολόγιστοι είναι οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, η οποία στην κυριολεξία ελέγχεται και κατευθύνεται από τα κερδοσκοπικά, κυρίως ξένα, κεφάλαια, την ίδια ώρα που καλπάζει η ληστρική υπερχρέωση των νοικοκυριών με 1,7 δις ? νέα δάνεια κάθε μήνα, σημαντικό μέρος των οποίων δεν αποπληρώνεται κανονικά, ενώ ένα επίσης σημαντικό μέρος τους έχει προεισπραχθεί με τιτλοποιήσεις.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας για το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν αναδειχθεί σε υπερκυβέρνηση της χώρας, η οποία ταυτόχρονα έχει γίνει άθυρμα στην απληστία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σήμερα γίνεται απόλυτα αναγκαία η ρήξη με τον σύγχρονο νεοφιλελεύθερο καζινο-καπιταλισμό και τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπική διαχείριση της οικονομίας. Η φτώχεια και η κοινωνική αδικία δεν αντιμετωπίζονται με Ταμεία Κοινωνικής Συνοχής τα οποία τη συντηρούν, την αναπαράγουν και κατασκευάζονται με προϋπόθεση τη διεύρυνσή της. Η ρήξη με την ασυδοσία των τραπεζών και την κερδοσκοπική λεηλασία είναι προϋπόθεση για στοιχειώδεις πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, στήριξης των εργασιακών σχέσεων, καταπολέμησης της φτώχειας, την προστασία μισθών, συντάξεων αλλά και του περιβάλλοντος.»

To Γραφείο Τύπου