Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2007

Ο Νίκος Χουντής γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, μιλώντας στο ρ/σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5», τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην παροχολογία:

«Η παροχολογία είναι μια παλιά τακτική. Υποσχέσεις, ρουσφέτια, προεκλογικές παροχές, προκειμένου να εξαγοραστεί η ψήφος και εν τέλει η συνείδηση των πολιτών. Αυτό γινόταν πάντα. Αλλά αυτό που γίνεται αυτή τη φορά, έχει μια πρωτοφανή διάσταση. Ξαφνικά η οικονομία πάει καλά κι έχει αντοχές, πονάμε τους φτωχούς και θα φτιάξουμε ταμείο αλληλεγγύης… Χθες έκανα μια δήλωση που μοιάζει λίγο σκληρή, ονόμασα τις παροχές, κάτι σαν προεκλογικό όπιο. Παροχές και υποσχέσεις, προκειμένου να ζαλιστούν οι ψηφοφόροι, να ξεχάσουν τα μεγάλα προβλήματα, να φανταστούν «παραδείσους» και να ξυπνήσουν την επόμενη των εκλογών σε μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς και τα ουσιαστικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται και αυτή η πραγματικότητα την οποία προσπαθεί να παρουσιάσει με υποσχέσεις η κυβέρνηση, είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί. Πολλές από αυτές τις υποσχέσεις έχουν έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ αν κάτσει κανείς να τα υπολογίσει με χαρτί και μολύβι, πρόκειται περί παροχών ελεημοσύνης και ευτελισμού, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης. Υπολογίστηκε λοιπόν, ότι ορισμένοι θα πάρουν 0,70 λεπτά την ημέρα και 2,8 στο τέλος. Αυτό δεν είναι ελεημοσύνη και εξευτελισμός; Εδώ στα παιδιά των φαναριών πολλές φορές ντρέπεσαι να τους δώσεις ένα τέτοιο ποσόν. Αυτό δείχνει πώς αντιμετωπίζουν τους φτωχούς και πολύ περισσότερο όταν αυτό βασίζει την κοινωνική πολιτική. Είναι «άνθρακες ο θησαυρός» σε πολλές περιπτώσεις, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά οι απλοί πολίτες δεν θα «μασήσουν».

-Αναρωτιέται κανείς, η οικονομία πάει καλά; Είναι σε στενωπό όπως έλεγαν μέχρι χθες οι υπουργοί; Υπάρχει ένα ζήτημα σχετικά με την οικονομία και τα πραγματικά μεγέθη της.

-Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν δεχθεί διαδικασίες αποτύπωσης της οικονομίας της χώρας. Όταν ετέθη το θέμα της απογραφής, πάλι εμείς τους είχαμε κάνει την πρόταση, να δημιουργηθεί μια διακομματική επιτροπή και να καταγράψει ακριβώς ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τι θεωρείται χρέος, τι θεωρείται έλλειμμα, για να έχουμε μια εικόνα. Αυτό δεν το θέλουν. Επιπλέον, όταν κατατίθεται ο προϋπολογισμός, πάλι ζητάμε να έχει πλήρη στοιχεία, να έχει ειλικρίνεια και συνέπεια όσο γίνεται, για να ξέρει κανένας ότι μέσα στο χρόνο θα δοθούν αυτά εδώ και τα άλλα εκεί. Συμπέρασμα, δεν θέλει ούτε η ΝΔ ούτε ήθελε το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει ακριβής, συμφωνημένη βάση της οικονομίας, για να σπεκουλάρουν και να δημαγωγούν. Έγιναν, για παράδειγμα, τόσους μήνες αγώνες των εκπαιδευτικών, δεν έδωσαν χρήματα επειδή, δήθεν, «δεν αντέχει η οικονομία». Και ξαφνικά τις παραμονές των εκλογών, οι αριθμοί ευημερούν.»

To Γραφείο Τύπου