Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/08/2007

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΝ με το Προεδρείο του Συνδικάτου των Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και ο Σ.Σιώκος, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο του Συνδικάτου των Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Αλ. Αλαβάνος: Σήμερα δημοσιεύεται η μελέτη των βρετανών επιστημόνων η οποία  προβλέπει ραγδαία επιδείνωση των επιπτώσεων του φαινόμενου του θερμοκηπίου στο τέλος της δεκαετίας, ειδικά  στη Νότια Ευρώπη. Μια από τις εκφράσεις αυτής της επιδείνωσης είναι η εντεινόμενη λειψυδρία. Ήδη ζούμε τη λειψυδρία στα νησιά του Αιγαίου, ζούμε ένα χάος με γήπεδα γκολφ, με πισίνες και με παράνομες γεωτρήσεις στην Ελλάδα, ενώ δεν υπάρχει εθνική πολιτική για τη διαχείριση των  υδάτινων πόρων. Και ενώ η Ελλάδα έχει επανειλημμένα παραπεμθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, το όργανο, το κατεξοχήν υπεύθυνο, για τα ζητήματα των υπογείων υδάτων, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είναι εγκαταλελειμμένο. Ο μέσος όρος ηλικίας των επιστημόνων και των εργαζομένων είναι πάνω από 50. Το έχουν κάνει ΚΑΠΗ ουσιαστικά, δεν ανανεώνεται το προσωπικό, δεν υπάρχουν πόροι για να μπορέσει να κάνει έρευνες και παρεμβάσεις σε ζητήματα υποδομής. Κι όπως δεν έχουμε δασικούς χάρτες, η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη των 15, η οποία δεν έχει χάρτες των υπογείων υδάτων.

Είχαμε σήμερα, λοιπόν, μια συνάντηση με το Προεδρείο των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ και αποφασίσαμε να θέσουμε μια σειρά ζητήματα στην Βουλή σχετικά με την ενεργοποίηση των ερευνητικών οργανισμών όπως το ΙΓΜΕ, τη χρηματοδότησή τους τόσο από εθνικούς πόρους  όσο και από πόρους του Δʼ ΚΠΣ, την αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών ζητημάτων των εργαζομένων, την ανανέωση του προσωπικού.

Σμυρνιώτης Χάρης, Γεν. Γραμμ. Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ:  Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για τα χρονίζοντα προβλήματα του Ινστιτούτου. Να κρούσουμε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τα ζητήματα τα οποία η πολιτεία εγκαταλείπει στην αγορά αντί  να τα εμπιστευτεί στους δημόσιους φορείς έρευνας, να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα μας τόσο για τα προβλήματα που αφορούν τη χώρα, όσο και για τα προβλήματα των εργαζόμενων τα οποία συνεχώς εντείνονται. Την τελευταία τριετία έχουμε φτάσει, στο οικονομικό επίπεδο, στα όρια της εξαθλίωσης αλλά και στο επίπεδο της διακύβευσης των χρόνιων κατακτήσεων των εργαζομένων.

To Γραφείο Τύπου