Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/08/2007

Την πλαζ του Ελληνικού στον Αγ. Κοσμά επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με το δήμαρχο Ελληνικού κ. Χρ. Κορτζίδη, την αντιδήμαρχο Ροδή Γεωργακάκη και με κατοίκους της περιοχής και ενημερώθηκε για τα χθεσινά επεισόδια στην πλαζ. Συναντήθηκε επίσης και με τον αστυνομικό Διευθυντή Ν. Προαστίων.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Βρισκόμαστε, χάρη στους αγώνες του δημάρχου Χρ. Κορτζίδη, των δημοτικών συμβούλων, των πολιτών του Ελληνικού και όλου του Λεκανοπεδίου, σε μια ελεύθερη, σε μια χαρούμενη παραλία, όπου οι οικογένειες με τα παιδιά, τα νέα ζευγάρια μπαίνουν χωρίς να δώσουν 5 ή 7 ? και κάθονται κάτω από την ομπρέλα του Δήμου χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ?.

Είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτή και θα την περιφρουρήσουμε απέναντι στο βασίλειο της νύχτας. Κάποιοι κάποτε είχαν ενοχληθεί που είχα μιλήσει για νονούς και για μαφίες. Τους είδαμε να λειτουργούν εδώ, έξω από την πλαζ του Ελληνικού με τσεκούρια και με ενέργειες βίας ενάντια στην ελεύθερη αυτή παραλία.

Το ερώτημα το μεγάλο το οποίο υπάρχει είναι, πού είναι το κράτος. Την στιγμή που υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, την στιγμή που ομόφωνα ο Δικηγορικός Σύλλογος παρεμβαίνει και λέει, έχουν δίκιο στο Ελληνικό, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Την στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ξεκινώντας από τα γεγονότα του Ελληνικού, ζητάει έρευνα για όλη την ακτή της Αττικής. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και δυστυχώς η Αστυνομία φαίνεται να κάνουν πλάτες στο βασίλειο της νύχτας.

Εμείς ζητάμε:

- Να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες συλλήψεις, όπως τώρα των δύο υπαλλήλων του Δήμου, οι οποίοι βρίσκονται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προφυλακισμένοι γιατί βρέθηκαν εδώ χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο.

- Ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι.

- Ζητάμε να υπάρχει μια επιτήρηση και μια παρουσία της αστυνομίας που να εγγυάται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες για τους πολίτες, και

- Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει μια σαφή θέση ότι αυτή η παραλία, πρώτη και μετά και άλλες, θα αποδοθεί για διαχείριση και αξιοποίηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πράγμα το οποίο θα γίνει χωρίς να αναγκάζεται ο πολίτης να πληρώνει μισό μεροκάματο προκειμένου να κάνει το μπάνιο του.”

Ερώτηση: Μιλήσατε με τον Αστυνομικό Διευθυντή…. Τι σας είπε;…

Μιλήσαμε και με τον Αστυνομικό Διευθυντή εδώ και έγινε παρέμβαση από τον ΣΥΝ, πριν από λίγη ώρα, προς τον αρχηγό της Αστυνομίας τον κ. Δημοσχάκη. Ο κ. Δημοσχάκης είπε ότι θα υπάρχει επιτήρηση και παρουσία της αστυνομίας για να διαφυλάξει την ελεύθερη πρόσβαση και θα υπάρξει και επαφή του με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτά θα γίνουν.»

ΧΡ. ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ (Δήμαρχος Ελληνικού): «Ως Δήμος, ως Δημοτικό Συμβούλιο, μαζί με τους κατοίκους εδώ της πόλης μας αλλά και πάρα πολλούς άλλους κατοίκους της Αθήνας που έρχονται καθημερινά εδώ, θα υπερασπιστούμε αυτό που έχουμε κερδίσει με αγώνες, με την συμπαράσταση πάρα πολύ κόσμου. Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε πίσω στις απαιτήσεις και στις προσπάθειες εδώ της εταιρείας να ξανακλείσει αυτή την πλαζ, να βάζει ταμειακή μηχανή και να ζητάει εισιτήριο για όσους έρχονται ή να κάνει μια σειρά προκλήσεις καθημερινές.

Εκείνο που ζητάμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση είναι να πάρει θέση. Δεν μπορεί να παρακολουθεί ως παθητικός θεατής αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί να οδηγούνται καθημερινά στο Τμήμα και στο αυτόφωρο υπάλληλοι του Δήμου, δημότες μας γιατί βρίσκονται σ΄ αυτόν τον χώρο και κάνουν μπάνιο. Έχουμε φτάσει σ΄ έναν τέτοιο παραλογισμό και η κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση.

Ευχαριστούμε τον κ. Αλαβάνο και τον ΣΥΝ που, με την παρουσία του, όχι μόνο σήμερα εδώ, αλλά γενικότερα σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουμε κάνει αυτό το διάστημα, έχουν μια πολύ θετική συμβολή στην προσπάθεια που κάνουμε».

To Γραφείο Τύπου