Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/08/2007

Περιοδεία αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές του Αιγίου

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ.Αλαβάνος, ο Μαν.Γλέζος, ο Μιχ.Παπαγιαννάκης, υπεύθυνος του Κύκλου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του ΣΥΝ και στελέχη της Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αχαϊας επισκέφθηκαν σήμερα τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές του Αιγίου.

Επισκέφθηκαν τα χωριά Μελίσσια και Μαυρίκι και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τους Δημάρχους Αιγίου, Διακοφτού, Ακράτας, Συμπολιτείας και φορείς στο Δημαρχείου του Αιγίου.

Ο Αλ. Αλαβάνος, μετά την περιοδεία του στις καμένες περιοχές και τη συνομιλία με τους κατοίκους της περιοχής δήλωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα ολοκαύτωμα. Όλοι πρέπει να καταλάβουν τις δύο ιδιαιτερότητες της καταστροφής στην περιοχή. Η πρώτη είναι ότι σχεδόν η μισή καμένη Ελλάδα φέτος βρίσκεται στην Αιγειαλεία. Η δεύτερη είναι ότι, μαζί με τα δάση, κάηκε και όλη η οικονομία αυτού του τόπου. Κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και πρώτη απ΄όλους η κυβέρνηση. Η οποία, φοβάμαι, ότι δεν έχει καταλάβει πολλά πράγματα. Έχουν περάσει 15 μέρες και ακόμη δεν έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή, δεν έχουν μπει οι υπογραφές όλων των υπουργών.

Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις άμεσα, χωρίς καθυστέρηση και οι οποίες θα καλύπτουν και τα καμένα σπίτια και τις οικοσκευές και τις καταστροφές στην αγροτική οικονομία.

Θεωρούμε και θα θέσουμε αυτό ως ένα θέμα διεκδίκησης ότι πρέπει να υπάρξει μία παρέμβαση σε βάθος χρόνου προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η οικονομία και να μην φύγουν οι άνθρωποι. Διότι αν δούμε, τα στοιχεία εκείνα που έχουν σταθεί, έχουν σταθεί κάτω από την ηρωϊκή πάλη των κατοίκων.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να παραδοθούν στις τράπεζες αυτοί οι πολίτες και οι οικογένειές τους, μέσα από τους μηχανισμούς των δανείων κ.λπ.

Και, τέλος, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα, αυτές τις μέρες, προκειμένου να μην έχουμε ένα νέο κύκλο πια καταστροφών.»

Ερώτηση: Να μας κάνετε μια δήλωση και για τις επερχόμενες εκλογές και για την παροχολογία εκ μέρους της κυβέρνησης….

Εδώ δεν είδα καμία παροχολογία. Μάλλον είδα λόγια, αλλά δεν είδα παροχές. Και οι άνθρωποι δεν έχουν εισπράξει όσα άμεσα, κατεπείγοντα απαιτούνταν, με συνέπεια να αρχίζουν να κινητοποιούνται κάποιοι δήμοι αυτόνομα.

Επομένως θάλεγα ότι εδώ δοκιμάζεται και η πολιτική της κυβέρνησης και η παροχολογία είναι εξίσου καμένη όπως και τα δάση.»

Ο Μ. Γλέζος δήλωσε: «Εδώ μπορούμε να πούμε τον στίχο του ποιητή «Όπου πάω, με πληγώνει η Ελλάδα». Είναι τεράστια η πληγή που άνοιξε και πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο. Και δεν κλείνει η πληγή με ασπιρίνες. Θέλει άμεσες, δραστικές επεμβάσεις σε βάθος χρόνου και στο βάθος του προβλήματος.

Ερώτηση: κ. Γλέζο, υπήρξε φημολογία ότι θα ήσαστε υποψήφιος στο Νομό Αχαϊας. Κάτι τέτοιο ισχύει;…

Θα είμαι υποψήφιος όπου κριθεί τελικά ότι χρειάζεται να πάω. Πάντως θα πάω σε μια άγονη περιοχή, εκλογικά.

Ο Μιχ. Παπαγιαννάκης δήλωσε: «Όλη αυτή η κινητοποίηση που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι μόνο για να παρηγορήσει τους κατοίκους, που χρειάζεται κι αυτό, μια συμπαράσταση. Αλλά για να θυμίσει ότι ίσως είναι μία, τραγική βέβαια, αλλά καλή ευκαιρία να ξαναδούμε όλο το πρόγραμμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Διότι δεν είναι απλώς και μόνο να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Επειδή όλο και κάτι καινούργιο εμφανίζεται, πότε παγετοί, πότε πυρκαγιές, μεθαύριο ίσως πλημμύρες, πρέπει κάποιος να σκεφτεί κάποια προγράμματα σύγχρονης ανάπτυξης της περιοχής.

Υπάρχουν κονδύλια, υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν σχέδια. Και δεν πρέπει να ξεχαστούν κάτω από τις δραματικές συνέπειες που είχε η πυρκαγιά.»

To Γραφείο Τύπου