Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/08/2007

Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

- Είστε από τους λίγους κ. Παπαδημούλη που άμεσα -έμμεσα δεν γίνεται να μην σας ενδιαφέρει- αλλά άμεσα και σε προσωπικό επίπεδο δεν σας ενδιαφέρουν οι εκλογές που γίνονται οσονούπω...

Με ενδιαφέρουν άμεσα και σε προσωπικό επίπεδο, διότι ως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ θα είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πάει καλά ο Συνασπισμός και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ερχόμενες εκλογές. Και έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος για να βοηθήσω με όποιον τρόπο κριθεί σκοπιμότερος.

- Τι είναι αυτό που προσδοκά απ΄ αυτές τις εκλογές ο ΣΥΝ;..

Ο ΣΥΝ κινείται με αισιοδοξία. Ο σκοπός μας είναι η μέγιστη δυνατή παρουσία στην επόμενη Βουλή.

- Πάντως έχει απομακρυνθεί ο ΣΥΝ από το όριο του 3% …….

Ο στόχος μας δεν είναι η κοινοβουλευτική επιβίωση. Όπως έχει πει και ο Αλ. Αλαβάνος -και συμφωνώ απόλυτα μαζί του- ένα 4% δεν θα το θεωρήσουμε επιτυχία. Ζητάμε μια σημαντική ενίσχυση της δύναμής μας και στη Βουλή, για να είναι πιο αποτελεσματική η παρουσία μας στην κοινωνία.

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο ΣΥΝ σε πολλά θέματα, το εκπαιδευτικό, τα θέματα του περιβάλλοντος, τη μάχη για ανοιχτές παραλίες, τη μάχη για τη σωτηρία του πρασίνου, το μέτωπο κατά της διαφθοράς, αναδείχθηκε συχνά η ουσιαστική αντιπολίτευση στη Ν.Δ. Είμαστε μια δύναμη πολύ ενοχλητική για τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον «νερόβραστη» αντιπολίτευση κάνει.

Ο ΣΥΝ έχει δεχθεί και πολλές επιθέσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Σας θυμίζω τις θεωρίες του κ. Πολύδωρα, ότι είμαστε προστάτες των κουκουλοφόρων, τις επιθέσεις της κας Γιαννάκου και του κ. Βερέμη εναντίον του ΣΥΝ κ.λπ. κ.λπ.

- Πρέπει να πούμε ότι στις δημοτικές εκλογές ο ΣΥΝ πήγε αρκετά καλά. Κάποιοι βεβαίως αυτό οφείλεται και στα πρόσωπα. Αλλά και τα πρόσωπα υπηρετούν ...

Τα πρόσωπα είναι φορείς ιδεών. Ο ΣΥΝ στις δημοτικές εκλογές πιστώθηκε την θετική του παρουσία στην αυτοδιοίκηση και των προσώπων που ανήκουν σ΄ αυτό τον χώρο και δια των προσώπων που στηρίξαμε γενικά στις εκλογές.

Και σ΄ αυτές τις εκλογές νομίζω ότι οι πολίτες θα κρίνουν και προγράμματα και θέσεις και πρόσωπα. Και νομίζω ότι σ΄ αυτά τα θέματα ο ΣΥΝ έχει να επιδείξει θετικό απολογισμό και με την πολιτική του παρουσία και με τις πρωτοβουλίες του και με το ανθρώπινο δυναμικό του.

- Εσείς είστε έτοιμοι σε επίπεδο ψηφοδελτίων...

Είμαστε πανέτοιμοι και αισιόδοξοι. Είμαστε πιο έτοιμοι από άλλα κόμματα κι αυτό θα φανεί μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές.

Αυτό όμως που μας ενοχλεί πολύ στον ΣΥΝ -εμένα προσωπικά με εξοργίζει- είναι αυτή η άθλια «κολοκυθιά» με την περίφημη ώρα των εκλογών, που συντηρείται επί μήνες, με πρωταρχική ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Σε καμία προηγούμενη χώρα της Ευρώπης δεν συντηρείται επί μήνες αυτό το άθλιο παιχνίδι, σε πλήρη παραβίαση των συνταγματικών προβλέψεων. Επίσης σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν γίνεται αυτό το προεκλογικό παζάρι παροχών από μία κυβέρνηση που επί 3,5 χρόνια έλεγε όχι σε όλα και είχε ξεχάσει τους πάντες και ιδίως τους φτωχούς με το επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δείχνουν πανικό της κυβέρνησης, παλαιοκομματική τακτική, μικροκομματική πονηριά και νομίζω ότι δεν θα τις βγουν στις κάλπες, όπως δεν βγήκαν και στο ΠΑΣΟΚ τα περίφημα πακέτα Σημίτη της τελευταίας στιγμήw ή το «Τσοβόλα, δώστα όλα» του Α. Παπανδρέου.

Ο στόχος του ΣΥΝ είναι να προβάλει τις θέσεις του για τα προβλήματα της χώρας. Εμείς θα ζητήσουμε θετική ψήφο υπέρ του ΣΥΝ. Το κλίμα όμως που υπάρχει στους πολίτες είναι ένα κλίμα που θέλει να τιμωρήσει την κυβέρνηση της Ν.Δ., να την κάτσει πολιτικά στο σκαμνί και αυτό εκφράζεται από πολίτες που την ίδια ώρα δεν τους πείθει η «νερόβραστη» αντιπολίτευση, η δεξιόστροφη πολιτική, το γενικόλογο πρόγραμμα αλλά και το βεβαρημένο πρόσφατο κοινωνικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόβλεψή μου είναι ότι στη νέα Βουλή, το πρώτο κόμμα θα έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα είναι ενισχυμένη σημαντικά η Αριστερά και ιδιαίτερα ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Εμάς μας ενδιαφέρει σ΄ αυτές τις εκλογές να τιμωρηθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., που τα έχει κάνει μπάχαλο και έχει διαψεύσει όλες τις προεκλογικές της προσδοκίες και ταυτόχρονα να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας και διαμαρτυρίας προς τη δικομματική τραμπάλα του «σήκω εσύ, να κάτσω εγώ» ανάμεσα σε δυο κόμματα που σκοτώνονται ποιος θα πάρει την εξουσία, αλλά δεν διαφέρουν ριζικά όσον αφορά την εφαρμοσμένη πολιτική τους στα θέματα της ουσίας.

Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Είμαστε ένα κόμμα ελπίδας, θετικών προτάσεων και αγώνων. Και λέμε στον κόσμο που είδε τον ΣΥΝ στην πρώτη γραμμή σε σειρά κινητοποιήσεων και προβλημάτων, είτε για την εκπαίδευση, είτε για την ματαίωση της αναθεώρησης του άρθρου 24, είτε για τις ανοιχτές παραλίες, ότι όσο πιο δυνατός είναι ο ΣΥΝ στις επερχόμενες εκλογές, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και κυρίως των κοινωνικά ασθενέστερων, την ποιότητα της ζωής τους, το περιβάλλον, τη σύνταξή τους, το επίπεδο της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων μετά τις εκλογές.

Το δικομματικό γαϊτανάκι στην Ελλάδα, 33 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, μας έχει κρατήσει ουραγούς στην Ευρώπη.

- Πώς μας βλέπουν στην Ευρώπη;...

Οι δείκτες για την Ελλάδα στην Ευρώπη δείχνουν ότι παραμένουμε ουραγοί στους κρίσιμους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες. Υστερούμε πολύ σε βιοτικό επίπεδο. Το σύνθημα για πραγματική σύγκλιση, με το οποίο κέρδισαν επανειλημμένα εκλογές πότε η Ν.Δ. και πότε το ΠΑΣΟΚ έχει καταντήσει προεκλογικό ανέκδοτο. .. Εάν συνεχίσουμε έτσι, θα συγκλίνει ταχύτατα το επίπεδο της τσέπης των ελλήνων επιχειρηματιών, όπου στην Ελλάδα είμαστε σε ρεκόρ κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, αλλά μισθοί, συντάξεις, επίπεδο υγείας, δημόσιας Παιδείας, δημόσιας διοίκησης, προστασίας του περιβάλλοντος, εργατικής νομοθεσίας είμαστε περισσότερο Βαλκάνια παρά προηγμένη Ευρώπη.

To Γραφείο Τύπου