Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/08/2007

Προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο "Ο Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα

Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Π.Κ. Νοσοκομείο ¨Ο Άγιος Ανδρέας¨ Πατρών, όπως  και οι εργαζόμενοι σε αυτό, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης.

 Όσον αφορά τα προβλήματα υποδομής:

- Χρήζει άμεσης δημοπράτησης η νέα πτέρυγα των 6.380 τ.μ. με προοπτική μελλοντικών προσθηκών για τη μεταστέγαση του ήδη πεπαλαιωμένου και καταπονημένου  κεντρικού κτιρίου όπως προβλέπει η σχετική μελέτη  που εκκρεμεί αδικαιολόγητα από τον Ιανουάριο του 2004.

- Απαραίτητη η διερεύνηση και αποτίμηση του υπάρχοντος φέροντος Οργανισμού του κεντρικού κτιρίου, με στόχο την αντισεισμική του θωράκιση. Ανακαίνιση του ισογείου και υπογείου του κεντρικού κτιρίου, όπου χρειάζεται, με ράμπα εισόδου των ασθενών στην  είσοδο, με τουαλέτες στο ισόγειο για το προσωπικό και το κοινό και βεβαίως χώρο στέγασης του πρόχειρου και απαράδεκτα διαμορφωμένου τμήματος υποδοχής-πληροφοριών στο ισόγειο.

- Είναι αναγκαία η άμεση λύση του αποχετευτικού δικτύου τόσο για τα όμβρια νερά που συσσωρεύονται στο υπόγειο του Νοσοκομείου, όσο και των λυμάτων του Νοσοκομείου,  ακόμη αντλούνται για να απομακρυνθούν και που δυστυχώς πολλές φορές λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων, πέφτουν όλα μαζί  στο Β΄  υπόγειο και κατʼ επέκταση στα θεμέλια του κεντρικού κτιρίου, επιβαρύνοντας εκτός των άλλων το ήδη καταπονημένο κτίριο.

Οι ανάγκες της περιοχής επιβάλλουν νέο και σύγχρονο Οργανισμό, που να καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου και να εξυπηρετεί τους πολίτες της περιφέρειας, με πρόβλεψη σύστασης και λειτουργίας: Β΄ Παθολογικής Κλινικής, Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής, Νευροχειρουργικής Κλινικής, όπου υπάρχουν οι γιατροί οι οποίοι περιφέρουν τους ασθενείς τους από κλινική σε κλινική και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.).

Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι πάρα πολλές. Με βάση τα δεδομένα του υπάρχοντος Οργανισμού, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές ανάγκες του Νοσοκομείου, οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν ήδη τις 420 και οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό ξεπερνούν τις 5.500 ημέρες.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα και τις οριακές καλύψεις που υπάρχουν με δεδομένη την υπέρ-εντατικοποίηση της εργασίας και τις 170 και πλέον συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται μέσα στο 2007, υπάρχει άμεση ανάγκη πρόσληψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Επίσης επιβάλλεται άμεση πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας, όπως οι κείμενες διατάξεις ορίζουν, για την λειτουργία της ήδη συγκροτημένης και απαραίτητης για τα δημόσια Νοσοκομεία Επιτροπής για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Εκτός της ενίσχυσης σε έμψυχο υλικό χρήζει χρηματοδότησης το Νοσοκομείο για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τόσο για την αντικατάσταση του ήδη πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου, όσο και νέου που λείπει από το Νοσοκομείο και ταλαιπωρεί τους ασθενείς, με την μεταφορά τους, για αντίστοιχες εξετάσεις στα ιδιωτικά κέντρα ή σε άλλα Νοσοκομεία, με άμεση προτεραιότητα την εγκατάσταση και λειτουργία Μαγνητικού Τομογράφου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε στο Γ.Π.Κ. Νοσοκομείο ¨Ο Άγιος Ανδρέας¨ :

•    Να δημοπρατηθεί η νέα πτέρυγα των 6.380 τ.μ. η οποία εκκρεμεί από το 2004;

•    Να ανακαινισθεί το κεντρικό κτίριο και να αποτιμηθεί με στόχο την αντισεισμική του θωράκιση;

•    Να εγκριθεί νέος Οργανισμός λειτουργίας και να συσταθούν νέες κλινικές όπως Β΄ Παθολογική, Β΄ Ορθοπεδική, Νευροχειρουργική και Μ.Α.Φ.;

•    Επειδή οι κενές οργανικές θέσεις των εργαζομένων ξεπερνούν ήδη τις 420 και οι οφειλόμενες άδειες και ρεπό υπερβαίνουν τις 5.500 ημέρες, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του;

•    Να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων και λυμάτων για να μην συσσωρεύονται στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου που αποβαίνει εις βάρος της στατικότητάς του;

•    Να χρηματοδοτηθούν με τα ανάλογα κονδύλια για αγορά σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με προτεραιότητα την αγορά και λειτουργία Μαγνητικού Τομογράφου;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ