Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/08/2007

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θαν.Λεβέντη και τον Ν.Δημητρακόπουλο, γραμματέα της Ν.Ε. Δημοσίων Υπαλλήλων του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Αμέσως μετά έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ. Τρία σημεία θέλω να θίξω:

Πρώτον: Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προεκλογικών παροχών. Παροχές, πολλές από τις οποίες είναι χωρίς δέσμευση ή είναι ανεπαρκέστατες, αλλά ακόμα κι αυτές, δεν θα ήταν δυνατές αν δεν είχαμε όλον αυτό τον καιρό ένα κίνημα εργαζόμενων με διεκδικήσεις.

Είναι σημαντικό όμως να δούμε ότι μέσα στο δόλωμα των παροχών της Ν.Δ. υπάρχει το αγκίστρι μιας μετεκλογικής πολιτικής που, αν το πετύχει, θα σημάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μειωμένες συντάξεις, επαγγελματική αντί για κοινωνική ασφάλιση, κατάργηση της μονιμότητας- πράγμα το οποίο προβλέπει και η συνταγματική της αναθεώρηση- και μια σειρά μεγάλα προβλήματα για τους εργαζομένους στο δημόσιο.

Εμείς στηρίζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο βάζει η ΑΔΕΔΥ σε όλους τους τομείς. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη αναβαθμισμένου μισθολογίου στα 1300 ευρώ και υπολογισμού των συντάξεων στο 80% των ενεργών μισθών, την ανάγκη να καλυφθούν τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών σε όσους εργάζονται στην Αυτοδιοίκηση ή στα δημόσια νοσοκομεία και μια σειρά άλλα ζητήματα.

Δεύτερο : Ζούμε την μεγάλη κρίση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Η κρίση αυτή οφείλεται στα hedge funds, δηλαδή στα πειρατικά εκείνα κεφάλαια τα οποία επενδύουν, λεηλατούν, φεύγουν και αφήνουν καμένη γη. Η πολιτική ανάπτυξης της ΝΔ είναι ότι δίνεται ο δημόσιος χώρος και η οικονομία σε αυτούς τους πειρατές. Η πολιτική που υποστηρίζουμε εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι στήριξη στο δημόσιο τομέα, δημόσια παιδεία, έρευνα, τεχνολογία.

Τρίτον: Σχετικά με τα ομόλογα. Υπάρχει η έκθεση του κ. Ζορμπά, και ζητούμε να δοθεί όλη στη δημοσιότητα. Να δοθεί στα μέλη του Κοινοβουλίου και να δοθεί σε όλους τους έλληνες πολίτες. Είναι ήδη όμως γνωστό, και με αυτή την έκθεση επιβεβαιώνεται, ότι η αφετηρία των μεγάλων αυτών σκανδάλων της ΝΔ είναι οι κρυφές δαπάνες για δανεισμό για αγορά όπλων από τους φίλους του κ. Μπους.

Εμείς ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς τονίζουμε ότι δεν μπορεί, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε λίγες μέρες θα βγάζουν φωτογραφίες εγκαινιάζοντας κοινούς πετρελαϊκούς αγωγούς , να έχουμε μια πολεμική οικονομία.

Ζητάμε να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς. Να αυξηθούν στο διπλάσιο οι δαπάνες για τη δημόσια παιδεία, την υγεία, τις δημόσιες επενδύσεις.

Τέλος θα ήθελα να κάνω μια αναφορά για το θέμα των εκλογών. Για εμάς, καλύτερες εκλογές δεν είναι αυτές που θα γίνουν το Σεπτέμβρη ή αυτές που θα γίνουν το Μάρτη. Καλύτερες εκλογές είναι εκείνες όπου θα ηττηθεί η ΝΔ, θα απελευθερωθούμε από το δικομματισμό, ο οποίος βρίσκεται σε τέλμα, θα εισβάλλει ορμητικά η νέα γενιά στην πολιτική ζωή της χώρας, και θα πάρει η Ελλάδα το δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.»

ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ (Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ): «Είχαμε τη χαρά να ανταλλάξουμε απόψεις και να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του κ. Προέδρου σε όλα τα θέματα. Από τους μισθούς και τις συντάξεις μέχρι την κοινωνική ασφάλιση, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τις ιδιωτικοποιήσεις, την παιδεία και την υγεία. Εκείνο που θέλω να επισημάνω από την πλευρά μου, είναι ότι το 80% του ελληνικού πληθυσμού και των ελλήνων εργαζομένων, των ελλήνων πολιτών, είναι ανάμεσα σε συνθήκες φτώχιας και οικονομικής δυσπραγίας, σε κατάσταση ανέχειας. Είχαμε την μέχρι τώρα ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία αύξανε τις ανισότητες, βάθαινε τα προβλήματα και την οικονομική ανέχεια. Τώρα, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που έχουν ασκηθεί από τα συνδικάτα και από τα κινήματα, έρχεται παραμονές της ΔΕΘ με ισχνές παροχές να διασκεδάσει αυτή την εντύπωση, να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι μειώνεται το χάσμα μεταξύ του αναγκαίου των διεκδικήσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης, και υποκρύπτει πίσω το κλείδωμα μιας νέας πολιτικής λιτότητας και αφαίμαξης του εισοδήματος των εργαζομένων για την επόμενη τριετία, αφού θα πρέπει να περιμένουμε τη ΔΕΘ στις επόμενες εκλογές για νέες παροχές. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και στη ΔΕΘ, στη διαδήλωση που προγραμματίζουν τα συνδικάτα, να υπάρχει καθολική, μαζική και αγωνιστική δυναμική των εργαζομένων, και βέβαια, θα πρέπει τα συνδικάτα να δώσουν με μεγαλύτερη δύναμη στη διεκδικητική και αγωνιστική τους πορεία την ανάγκη επιτέλους να έχουν κατοχυρωμένο δημόσιο χώρο, να έχουν εγγυημένα δημόσια αγαθά, να έχουν δημόσιες παροχές στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση που δεν θα επιβαρύνουν είτε με την εμπορευματοποίηση είτε με άλλες μεθόδους τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τον ατομικό προϋπολογισμό του κάθε εργαζόμενου και πολίτη, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, και οδηγηθούμε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων, είναι προφανές ότι θα εγκλωβιστεί για πάρα πολλά χρόνια σε καταστάσεις φτώχιας το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Από την πλευρά μας, προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε συνεχώς ανοιχτή την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα κοινωνικά κινήματα, γιατί θεωρούμε ότι το πραγματικό διακύβευμα στις πολιτικές εξελίξεις είναι ,αν θα έχουμε πολιτική στα ουσιαστικά και στα θεμελιώδη, και άρα εκεί πρέπει να είναι και οι επιλογές των εργαζομένων, ή επιδερμικά και με έναν τρόπο δημοσίων σχέσεων θα ασχολούμαστε με τα ζωτικά προβλήματα των απλών ανθρώπων.»

To Γραφείο Τύπου