Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/03/2001

Ο Συνασπισμός καταθέτει και προβάλλει τις προτάσεις του και παρεμβαίνει στην κοινωνία για την ανάπτυξη κινήματος για την υγεία

Η Γραμματεία του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ που συνεδρίασε το Σάββατο 10 Μαρτίου ασχολήθηκε με την κατάσταση στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας - Κοινωνικής Φροντίδας. Εκτίμησε ότι η πολιτική του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης βρίσκεται στον αντίποδα των προτάσεων του Συνασπισμού, κινείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αλλοιώνει το Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που επιχειρεί ο υπουργός Υγείας κ.Παπαδόπουλος θα έχουν σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την οικονομική επιβάρυνση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας, και τελικά την ενίσχυση του μεγάλου ιατρικού-ασφαλιστικού και χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Οι πόροι που απαιτούνται για μια μεγάλη υγειονομική μεταρρύθμιση, τα τεράστια κενά σε προσωπικό και υποδομές, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά επιχειρείται η παράδοση υπηρεσιών του Δημόσιου συστήματος στον ιδιωτικό τομέα. Η ανάπτυξη κινήματος για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, βελτίωσης των υπηρεσιών και προώθησης της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίες.

Χρειάζεται σήμερα μια ανατροπή αυτής της πολιτικής στη βάση της αυτόνομης - ισότιμης - ισοδύναμης, με ποιότητα και κοινωνική αλληλεγγύη, ανάπτυξης του συστήματος.

Στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας τα προβλήματα είναι εκρηκτικά. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο αντί να ασχοληθούν με τη βελτίωση των υποδομών, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κάλυψη των τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, ανακοινώνει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, προσπαθώντας να συγκαλύψει την κατάσταση. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνά τα τελευταία χρόνια και είναι υπεύθυνο για αυτή την κατάσταση. Πριν από δυόμισι χρόνια ψήφισε νόμο για την Κοινωνική Πρόνοια, ο οποίος είναι βέβαια ανεφάρμοστος και έχει δημιουργηθεί στο χώρο εικόνα περιθωριοποίησης, μιζέριας και απογοήτευσης. Οι επιπτώσεις αυτής της εγκατάλειψης καθημερινά πλέον εμφανίζονται σε όλα τα επίπεδα του συστήματος.

Ο Συνασπισμός παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών και προβλημάτων, καταθέτει και προβάλλει τις αντιπροτάσεις του και παρεμβαίνει στην κοινωνία για την ανάπτυξη κινήματος για την υγεία.

Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε η μέχρι τώρα δράση του τμήματος, καθώς και οι πρωτοβουλίες στις οποίες θα προχωρήσει το τμήμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Διατυπώθηκε η ανάγκη τα ζητήματα που αφορούν την πολιτική υγείας να αποτελέσουν υπόθεση όλης της κοινωνίας. Επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης συμβολής του κόμματος και των κομματικών δυνάμεων στην προσπάθεια για δημιουργία κινήματος για την υγεία, για ένα σύστημα Υγείας κοινωνικά προσανατολισμένου σύμφωνα με τις ανάγκες όλων όσων ζουν και εργάζονται σε αυτό τον τόπο. Στην κατεύθυνση αυτή θα προγραμματιστεί συνάντηση με την Πολιτική Γραμματεία και τα άλλα τμήματα του κόμματος. Παράλληλα υπήρξε κατανομή αρμοδιοτήτων για την παρακολούθηση της δουλειάς ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη προβολής των θέσεων του Κόμματος και τοποθέτησης στα προβλήματα που παρουσιάζονται στον Χώρο της Υγείας - Πρόνοιας.

Τμήμα Υγείας