Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/11/1998

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του Συνασπισμού για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του 1999

Το Τμήμα Υγείας του Συνασπισμού αναφερόμενο στον Προϋπολογισμό 1999 και τα κονδύλια που αφορούν στον τομέα της Υγείας τονίζει:

1. Με τον προϋπολογισμό του ΄99 οδηγούμαστε πλέον στο σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής στους τομείς υγείας και πρόνοιας. Πολιτικής περικοπών και απλής διαχείρισης. Η επιλογή και τοποθέτηση του νέου Υπουργού σηματοδοτεί την κατάσταση. Εντολή μία και μόνη. Αυστηρή εφαρμογή της λογικής -εισπρακτικής κυβερνητικής πολιτικής. Ο δραστικός περιορισμός των δημοσίων και κοινωνικών δαπανών, οδηγεί σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα και σε περιορισμό της κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας.

2. Οι δύο πρώτες αιχμές της προσπάθειας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας για ο ΄99, υποτίθεται ότι είναι:

α) Η ολοκλήρωση της εφαρμογής του 2519/97 και

β) Η ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας (σελ. 112 εισηγ.εκθ.)

Οι αριθμοί διαψεύδουν προθέσεις και λόγια.

Δεν υπάρχει οικονομική πρόβλεψη και στήριξη για την εφαρμογή των βασικών άρθρων του 2519. Τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στα αστικά κέντρα με οικογενειακό γιατρό, η αναμόρφωση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας και ο εκσυγχρονισμός της δομής και λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου παραμένουν στα χαρτιά.

Η σταθερότητα των κονδυλίων για την πρόνοια αποδεικνύει ότι η παρέμβαση με το νέο Νόμο για ανάπτυξη Εθνικού Συστ. Κοινωνικής Φροντίδας δεν είχε σκοπό τον εκσυγχρονισμό των δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής αλλά το δραστικό περιορισμό της.

3. Το αυξημένο κατά 46% κονδύλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αφορά - σύμφωνα και με δήλωση του νέου υπουργούν- μόνον τα 2-3 μεγάλα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΚΠΣ.

Όλες οι αυτόνομες και αυτοχρηματοδοτούμενες δημόσιες επενδύσεις περικόπτονται, με αποτέλεσμα μηδέν περιφερειακή ανάπτυξη και στασιμότητα που οδηγεί σε περιορισμό του δημόσιου τομέα.

4. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών 5,5% είναι πλασματικός. Η πραγματική τιμή και στον τομέα μας πρέπει να κυμαίνεται - όπως και γενικά εφαρμόστηκε - στο 2,5%.

Όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση (σελ. 107) το ποσοστό φαίνεται αυξημένο, λόγω των μετακυλιόμενων νέων διορισμών αλλά και του νέου μισθολογίου (ωρίμανση) συμπληρώνουμε εμείς.

5. Το ποσόν για τις εφημερίες παραμένει ίδιο (64 δις). Στην πραγματικότητα είναι μειωμένο σε σχέση με το ΄98 τουλάχιστον κατά 10%, όσο δηλαδή και το ποσόν που αντιστοιχεί στην ωρίμανση του μισθολογίου των γιατρών, όπως εκτιμά και η ΟΕΝΓΕ.

Η αντιμετώπιση του θέματος των εφημεριών αποδεικνύει την κυβερνητική πολιτική για περιορισμό και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα. Με πρόσχημα τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της δομής και την κατάργηση των πλασματικών και ενσωμάτωσης στο νέο μισθολόγιο καταργεί εφημερίες που καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες και οδηγεί σημαντικό ποσοστό γιατρών σε χαμηλότερους από το 1997 μισθούς. Η κατάργηση των εφημεριών των Κ.Υ. και η δραστική μείωσή τους σε περιφερειακά νοσοκομεία, οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση.

Η πολιτική αυτή αλλοιώνει το χαρτί της δημόσιας νοσοκομειακής κάλυψης και περίθαλψης της χώρας. Η απουσία πολιτικής βούλησης για παρέμβαση και εκσυγχρονισμό των δομών ενός συστήματος που βρίσκεται σε χρόνια και επιδεινούμενη κρίση και το ανεξέλεγκτο του ιδιωτικού τομέα, καθιστά το μεγάλο ιατροασφαλιστικό κεφάλαιο αποκλειστικό ρυθμιστή της κατάστασης στις παρεχόμενες υπηρεσίες και την υγεία του Έλληνα πολίτη.

6. Η εξαίρεση για το προσωπικό του τομέα Υγείας, από την αυστηρή πολιτική προσλήψεων, αποδεικνύεται ότι υπάρχει μόνον στις προθέσεις της κυβέρνησης. Όταν είναι κοινά παραδεκτό ότι έχουμε 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, οι εξαγγελίες για 3500 θέσεις του ΄97 και οι 2000 για το ΄98 βρίσκονται σε εξέλιξη. Εντός του ΄98 πρέπει να έγιναν 1500 περίπου προσλήψεις με τις μετακυλίσεις του προηγούμενου χρόνου. Με το ρυθμό αυτό απαιτείται τουλάχιστον μια 3ετία για την ολοκλήρωση των ήδη εξαγγελιών.

Η εισηγητική έκθεση αναφέρεται σε 2400 νέους διορισμούς (πίνακας 5.20), το κονδύλι από τις δαπάνες προσωπικού για νέες προσλήψεις ανέρχεται σε 2 δις και είναι μειωμένο κατά 33,3% μεταξύ ΄99/΄98. Ο αριθμός δηλαδή των πραγματικά νέων προσλήψεων πρέπει να κυμαίνεται γύρω στις 600 για φέτος.

Στο μεταξύ νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χειρουργεία, μονάδας Στεφανιαίας, Καρδιοχειρουργική σε τουλάχιστον 15 νοσοκομεία πανελλαδικά (ΚΑΤ, Πολυκλινική, Νίκαια, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη) παραμένουν ανενεργή λόγω έλλειψης ολίγων νοσηλευτών και τεχνολόγων.

7. Ο προϋπολογισμός του ΄99 προωθεί την κυβερνητική πολιτική περιορισμού των κοινωνικών δαπανών για μείωση του κοινωνικού κόστους εργασίας, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, θέτει σε άμεσο κίνδυνο ύπαρξης το περιορισμένο και χωρίς υποδομές κοινωνικό κράτος που διαθέτουμε.

Τμήμα Υγείας