Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/08/2007

Στην Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ η συμφωνία ΗΠΑ- Ευρ.Ένωσης για την διαβίβαση δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών

Ερώτηση - παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο φέρνει το ζήτημα της Συμφωνίας Ευρ. Ένωσης - ΗΠΑ για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών.

Ύστερα από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου (12.7.2007), στο οποίο επικρίνεται η στάση του Συμβουλίου και της Επιτροπής και υπογραμμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία PNR (Passenger Name Record) δεν παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών -επιβατών, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητάει, με την παρέμβασή του, να τεθούν προς επαναδιαπραγμάτευση με τις αμερικανικές αρχές τα προβληματικά σημεία που εντόπισε το ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του (12/7/2007) επέκρινε την συμφωνία ΡΝR, που υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ για τη διαβίβαση των δεδομένων των αεροπορικών επιβατών. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι ούτε η νέα συμφωνία παρέχει ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των δεδομένων ενώ υπογράφηκε χωρίς την ανάμιξη των κοινοβουλίων των δύο πλευρών, στερείται, επομένως, δημοκρατικής εποπτείας. Το ευρωκοινοβούλιο δήλωσε, επίσης, έντονα την αντίθεσή του στην πρόβλεψη να αποκτούν, τρίτες χώρες, πρόσβαση στα δεδομένα PNR- μητρώου ονομάτων επιβατών εάν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση από μέρους της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες οι περαιτέρω ενέργειες της Επιτροπής και του Συμβουλίου ύστερα από το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου; Προτίθεται να θέσει στις αμερικανικές αρχές τα προβληματικά σημεία, που εντοπίζει στο ψήφισμά του το ευρωκοινοβούλιο και να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με ομοφωνία σφυροκοπεί τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων επιβατών. Μια συμφωνία διάτρητη, που υπονομεύει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να διαχειρίζονται μονομερώς τα προσωπικά δεδομένα ευρωπαίων πολιτών και να τα μεταβιβάζουν σε τρίτες χώρες χωρίς την οποιαδήποτε παρέμβαση της Ευρώπης.

Η Κομισιόν οφείλει να ευθυγραμμιστεί με την ηχηρή αντίδραση του ευρωκοινοβουλίου για επαναδιαπραγμάτευση. H ελληνική κυβέρνηση, που έσπευσε να συμφωνήσει στο Συμβούλιο πρέπει να ακούσει έστω τη φωνή των δικών της ευρωβουλευτών και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η διαρκής συρρίκνωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας απαιτεί την ενίσχυση των αντιστάσεων και στο ευρωκοινοβούλιο σκοπεύουμε να επιμείνουμε.»

To Γραφείο Τύπου