Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/05/2003

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2003: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

afisaΕργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους σκληρούς και μακρόχρονους ταξικούς αγώνες των εργαζόμενων για μια καλλίτερη ζωή, αλλά και αφετηρία για νέους στόχους και διεκδικήσεις.

Ο φετινός γιορτασμός την Πρωτομαγιάς θα γίνει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πειρατικής επέμβασης της συμμορίας του πολέμου εναντίον του ΙΡΑΚ.

Ο ΣΥΝ χαιρετίζει τη μαζική σας συμμετοχή στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια ενάντια στη συμμορία του πολέμου και στη στρατιωτική επέμβαση και κατοχή σε βάρος του ΙΡΑΚ.

Με την πειρατική αυτή επέμβαση έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες των Αμερικανών και των συμμάχων τους. Αποδείχθηκε ότι οι πραγματικοί τους στόχοι έχουν να κάνουν με την επιβεβαίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, με τον εξευτελισμό του ΟΗΕ, με την υπονόμευση και τον έλεγχο της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον έλεγχο των φυσικών πόρων της περιοχής. Το παγκόσμιο, το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα απαιτούν να φύγουν τώρα οι δυνάμεις κατοχής από το ΙΡΑΚ και να αφεθεί ο Λαός του να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Παράλληλα ο ΟΗΕ ο οποίος τόσο βάναυσα και χυδαία ποδοπατήθηκε θα πρέπει να ανακτήσει το χαμένο του κύρος. Σήμερα πρέπει να καταδικάσει τους προληπτικούς πολέμους και να μη νομιμοποιήσει την παράνομη στρατιωτική εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ. Θα πρέπει άμεσα να αναλάβει την ευθύνη για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ιράκ. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει προκάλυμμα για την επιβεβαίωση, τη νομιμοποίηση και τη στήριξη όλων αυτών που συντελέστηκαν με τη στρατιωτική εισβολή των Αμερικανών, των Εγγλέζων και των συμμάχων τους στο Ιράκ.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίση και με τον τρόπο που οικοδομείται:

Εξελίσσεται σε πολιτικό νάνο ο οποίος άγεται και φέρεται τόσο από την πολιτική των ΗΠΑ όσο και από τις τεράστιες αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.

Κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές και αντιλήψεις οι οποίες ταυτίζονται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Συρρικνώνονται τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και περικόπτονται οι κοινωνικές δαπάνες.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, στην απορύθμιση των ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, στη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων των ανέργων και των συνταξιούχων και στην αποδόμηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Από κοντά και ο έτερος του δικομματισμού η Ν.Δ. της οποίας η αντιπολιτευτική γραμμή κυριαρχείται από το «αντιγράφουν την πολιτική μας» και υπερακοντίζει τον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών επιλογών.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Η κατάσταση αυτή στην οποία φαίνεται ότι οι δυνάμεις του μιλιταρισμού και του νεοφιλελευθερισμού έχουν επικρατήσει μπορεί ν' αλλάξει. Κατά τη γνώμη μας ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ. Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την ΕΙΡΗΝΗ, την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, την ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ μπορούν να επικρατήσουν σε αυτό τον ΠΟΛΕΜΟ, μόνο που πρέπει να ενισχύσουν τη συνοχή τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στο ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ, στη ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ, στο ΝΑΥΠΛΙΟ και στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που αναπτύχθηκαν τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας είχαμε δείγματα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στο ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ και ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες

Ο ΣΥΝ απευθύνει προσκλητήριο μάχης προς όλους σας για:

Τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

Την κατάργηση των πυρηνικών και χημικών οπλοστασίων.

Την ανάπτυξη φιλειρηνικών κινημάτων και πρωτοβουλιών με στόχο το σταμάτημα του διαρκούς πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, την απομάκρυνση των δυνάμεων κατοχής από το ΙΡΑΚ, την απομάκρυνση των βάσεων από τη χώρα μας, τη μείωση των πολεμικών δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές.

Την αντιπαράθεση με τη νεοφιλελεύθερη «παγκοσμιοποίηση» στον Πλανήτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη χώρα μας.

Την ήττα των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών πολιτικών και την διεκδίκηση ενός προτύπου οικονομικής ανάπτυξης που να οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης, με κοινωνική προστασία, με προστασία του περιβάλλοντος και με αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας με την προώθηση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και χωρίς ελαστικότητες και με πολιτικές δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, την προστασία των ανέργων και την αντιπαράθεση με την πολιτική της Κυβέρνησης, που επιχειρεί να απορυθμίσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και να μοιράσει την ανεργία.

Την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με τους αλλεπάλληλους νόμους που ψήφισαν οι δυνάμεις του δικομματισμού με ταυτόχρονη προβολή των εναλλακτικών μας προτάσεων για τριμερή χρηματοδότηση, για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, για ποσοστά αναπλήρωσης κύριας και επικουρικής σύνταξης 80% και 20% αντίστοιχα, για 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, για κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη, για κατάργηση των διακρίσεων σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, για ασφαλή και αποδοτική διαχείριση των αποθεματικών, για ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ των τραπεζών και άλλων φορέων του δημοσίου, την επαναφορά στο Δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την προώθηση μέτρων για την ανάπτυξη και για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό τους με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους και της ποιότητας των υπηρεσιών τους καθώς και του ρόλου τους ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της χώρας.

Τη ριζική αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της μισθωτής εργασίας μέσω της ουσιαστικής αύξησης των μισθών και των συντάξεων και της ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Την ενίσχυση και διαφύλαξη των κοινωνικών πολιτικών για υγεία, παιδεία, πρόνοια , κοινωνική προστασία περιβάλλον.

Την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας και την καταπολέμηση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, μετανάστες, νέοι και νέες,

Για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται:

Η πιο πλατιά συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και η αγωνιστική δράση.

Η ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα των συνδικάτων και η διασφάλιση της οργανωτικής τους ενότητας.

Η ενίσχυση της κοινής δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος με τα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και του πολέμου.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με τη σημαντική ενίσχυση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η 1η Μάη, ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη, για την παγκοσμιοποίηση της αντίστασης ενάντια στο μιλιταρισμό και στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, για κοινωνίες χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.