Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/05/2002

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2002: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ

Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, άνεργοι/ες, οικονομικοί μετανάστες/ιες,

Ο ΣΥΝ σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Η Πρωτομαγιά έχει "σημαδευτεί" από ιστορικά γεγονότα, όπου οι εργαζόμενοι έγραψαν σελίδες εποποιίας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Στις αρχές του 21ου αιώνα αναπτύσσονται νέοι αγώνες των εργαζομένων σ΄ ένα διαφορετικό ιστορικό τοπίο, που όμως τα λάβαρα, οι καρδιές και ο νους τους διαπνέονται από τα ίδια οράματα, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης της ελευθερίας, της ειρήνης.

Το Μεσανατολικό, η κατάληψη από το Ισραήλ των εδαφών της Παλαιστίνης και η σφαγή των παλαιστινίων, η τρομοκρατική επίθεση στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη, η κρατική τρομοκρατία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυτονομηθεί από την κηδεμονία των ΗΠΑ, το Κυπριακό, τα Βαλκάνια, η επιβολή της πολιτικής των βιομηχανικά πλούσιων χωρών και των πολυεθνικών ενάντια στη φύση και στις πιο φτωχές χώρες, οι μονομερείς αποφάσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιας Οργανισμός Εμπορίου, η ανισοκατανομή του πλούτου σε πλανητικό επίπεδο, οι προσπάθειες να αποπροσανατολιστεί η επιστήμη και τεχνολογία υπέρ των συμφερόντων που συνδέονται με τους ισχυρούς του χρήματος, αναδεικνύουν την ανάγκη για παγκοσμιοποίηση της αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και στον πόλεμο.

Γι αυτό διαδηλώσαμε χθες στο Σιάτλ, στην Πράγα, στη Νίκαια, στο Πόρτο Αλέγκρε, στη Γένοβα, στις Βρυξέλλες, για αυτό θα διαδηλώσουμε τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη.

Η ελληνική κυβέρνηση με τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, στην απορύθμιση των ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, στη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, στην αποδόμηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, σε νέους τρομονόμους καθ' υπόδειξη των ΗΠΑ.

Και σα να μην έφταναν όλ' αυτά ήρθε και η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας για μετάθεση της Πρωτομαγιάς με στόχους τον εκφυλισμό του γιορτασμού της και τον ευνουχισμό της από το αγωνιστικό της περιεχόμενο.

Εργαζόμενοι/ες,

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει η αφετηρία νέων αγώνων για :

Να μην περάσουν τα σχέδια της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για την υποβάθμιση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Να προωθηθεί μία προοδευτική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που να διασφαλίζει και ενισχύει το ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ χαρακτήρα του.

Να εφαρμοστεί η τριμερής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης με τη συμμετοχή του κράτους στα 3/9 των εισφορών για όλους τους εργαζομένους.

Να εξευρεθούν νέοι πόροι για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, την προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή, τη μείωση της ανεργίας, την νομιμοποίηση και ασφάλιση των μεταναστών κά.

Να αποτραπεί η συντελούμενη ολοκληρωτική πλέον ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας. Να προωθηθούν μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, την προσιτή στα λαϊκά στρώματα τιμολογιακή πολιτική, καθώς και του ρόλου τους ως βασικού μοχλού για την ανάπτυξη της χώρας.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας με την προώθηση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και με πολιτικές δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και προστασίας των ανέργων.

Την επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με στόχο την ισχυροποίηση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης σε βάρος των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας. Την εφαρμογή της ήδη ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας που παραβιάζεται ασύστολα από την εργοδοσία με την ανοχή των κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών.

Τη ριζική αναδιανομή των εισοδημάτων σε όφελος της μισθωτής εργασίας μέσω της ουσιαστικής αύξησης των μισθών και της ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε να συγκλίνουμε με τα επίπεδα των ευρωπαϊκών μισθών.

Την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και της Δημόσιας ευθύνης για παρέμβαση στους τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας, κοινωνική προστασίας, περιβάλλοντος.

Την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης και της κοινωνικής ένταξης των αλλοδαπών εργαζομένων στην χώρα μας. Την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Την ανάπτυξη φιλειρηνικών κινημάτων και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό που πρέπει επιτέλους να αποκτήσει μία πατρίδα. Τη μείωση των πολεμικών δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων.

Την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κινδυνεύουν είτε από τους νέους "αντιτρομοκρατικούς νόμους" είτε από την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Την αποτροπή της αμερικανοποίησης του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και την προώθηση μέσα από τη συντονισμένη δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενός εναλλακτικού δρόμου για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με όρους κοινωνικής και πραγματικής οικονομικής σύγκλισης, οικολογικής προστασίας και δημοκρατίας.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται η πιο πλατιά συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και η αγωνιστική δράση σας.

Η 1η Μάη, ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον πλανήτη, για την παγκοσμιοποίηση της αντίστασης ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, για κοινωνίες χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.