Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/05/2001

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2001: Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ!. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

afisaΕργαζόμενοι - εργαζόμενες, συνταξιούχοι, άνεργοι-άνεργες, οικονομικοί μετανάστες,

Ο ΣΥΝ σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Η 1η του Μάη έχει "σημαδευτεί" από ιστορικά γεγονότα, όπου η εργατική τάξη και οι λαοί έγραψαν σελίδες εποποιίας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Με την είσοδο στον 21ο αιώνα κοινωνικοί αγωνιστές από όλο τον πλανήτη γράφουν τις δικές τους εποποιίες σ' ένα διαφορετικό ιστορικό τοπίο, που όμως τα λάβαρα, οι καρδιές και ο νους τους διαπνέονται από τα ίδια οράματα, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης της ελευθερίας.

Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τα Βαλκάνια, τα γεγονότα στην Τουρκία, η επιβολή της πολιτικής των βιομηχανικά πλούσιων χωρών και των πολυεθνικών ενάντια στη φύση και στις πιο φτωχές χώρες, οι μονομερείς αποφάσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιoς Οργανισμός Εμπορίου, η ανισοκατανομή του πλούτου σε πλανητικό επίπεδο, οι προσπάθειες να αποπροσανατολιστεί η επιστήμη και τεχνολογία υπέρ των συμφερόντων που συνδέονται με τους ισχυρούς του χρήματος, αναδεικνύουν την ανάγκη για παγκοσμιοποίηση της αντίστασης ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Γι αυτό διαδηλώσαμε χθες στο Σιάτλ, στην Πράγα, στη Νίκαια, στο Πόρτο Αλέγκρε, για αυτό θα διαδηλώσουμε τον Ιούλη στη Γένοβα.

Η ελληνική κυβέρνηση με τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της ΥΓΕΙΑΣ, της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, στην απορύθμιση των ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, στη συνέχιση των πολιτικών της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, στην αποδόμηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, στον τρομονόμο καθʼ υπόδειξη ΗΠΑ και ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ και στον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες,

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να γίνει η αφετηρία ανάπτυξης των αγώνων σας ώστε τα σχέδια της ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ για την υπονόμευση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ να μην περάσουν.

Για να προωθηθεί μία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που να διασφαλίζει και ενισχύει το ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ χαρακτήρα του.

Διεκδικούμε σταθερά:

Να διασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Να αποτραπεί η υποκατάσταση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης με την ιδιωτική.

Να αξιοποιηθεί αποδοτικά και εγγυημένα η περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών.

Να διαμορφωθεί νέο πλαίσιο διοίκησης της λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών με αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων - συνταξιούχων και κατάργηση των κρατικών - κομματικών παρεμβάσεων.

Να μη χειροτερεύσουν τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να μη μειωθούν οι συντάξεις.

Να εξευρεθούν νέοι πόροι για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροκλοπή, τη μείωση της ανεργίας, τη νομιμοποίηση των μεταναστών κά.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για :

Να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΦΟΡΕΩΝ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας και να προωθηθούν μέτρα για την ανάπτυξη και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους, την ποιότητα των υπηρεσιών τους, την προσιτή στα λαϊκά στρώματα τιμολογιακή πολιτική, καθώς και του ρόλου τους ως βασικού μοχλού για την ανάπτυξη της χώρας.

Την αντιμετώπιση της ανεργίας με την προώθηση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών, χωρίς ελαστικότητες και με θετικές πολιτικές δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης και προστασίας των ανέργων.

Την προώθηση δημοκρατικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, που να ισχυροποιούν τη σταθερή και πλήρη απασχόληση, την εφαρμογή της ήδη ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας που παραβιάζεται ασύστολα από την εργοδοσία με την ανοχή των κρατικών υπηρεσιών.

Τη ριζική αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της μισθωτής εργασίας μέσω της ουσιαστικής αύξησης των μισθών και της ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, κοινωνική προστασία, Περιβάλλον.

Την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων στην χώρα μας και την καταπολέμηση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Την ανάπτυξη φιλειρηνικών κινημάτων και πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των πολεμικών δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές, την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων.

Την αποτροπή της αμερικανοποίησης του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και την προώθηση μέσα από τη συντονισμένη δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ενός εναλλακτικού δρόμου για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με όρους κοινωνικής και πραγματικής οικονομικής σύγκλισης, οικολογικής προστασίας και δημοκρατίας.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται η πιο πλατιά συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και η αγωνιστική δράση σας.

Η 1η Μάη, ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικές αγώνες των δυνάμεων της εργασίας σε όλο τον κόσμο, για την αποτελεσματική αντιπαράθεση με την παγκοσμιοποίηση της αντίστασης ενάντια στον "παγκοσμιοποιημένο" καπιταλισμό και στη νέα τάξη πραγμάτων, για μια ανθρώπινη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού