Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/05/1998

Διακήρυξη της Πολιτικής Γραματείας του Συνασπισμού για την Πρωτομαγιά 1998

Οι εργαζόμενοι και ο Συνασπισμός στο προσκήνιο για την αλλαγή των συσχετισμών και των σημερινών πολιτικών

afisaΕργαζόμενοι, Εργαζόμενες, Συνταξιούχοι, Συνταξιούχες, Ανεργοι, Μετανάστες, Νέοι, Νέες

Ο ΣΥΝ σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.

Η Πρωτομαγιά είναι σύμβολο των σκληρών και μακρόχρονων αγώνων των εργαζομένων για μια καλύτερη ζωή αλλά και αφετηρία για νέες κατακτήσεις, νέους στόχους και νεες διεκδικήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό επίπεδο.

Στα χρόνια που πέρασαν από την πρώτη Πρωτομαγιά του 1886 οι συνθήκες άλλαξαν σημαντικά. Κυρίαρχα στοιχεία της εποχής μας είναι η θεοποίηση του ανταγωνισμού και της οικονομίας της αγοράς, η ανεξέλεγκτη δράση του χρηματιστικού κεφαλαίου, οι προσπάθειες ελέγχου του παγκόσμιου συστήματος πληροφόρησης και γνώσης από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι άκρατες και γενικευμένες απελευθερώσεις των αγορών, του εμπορίου και των συναλλαγών. ΄Ομως τα μηνύματα της αντίστασης και της διεθνούς αλληλεγγύης των εργαζομένων, της ενότητας και του αγώνα τους καθώς και το όραμα μιας νέας κοινωνίας σοσιαλιστικής, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο παραμένουν πάντα επίκαιρα.

Η σύγχρονη, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά της Ευρώπης και μαζί τους ο ΣΥΝ, αγωνίζονται σταθερά για την ενοποίηση της Ευρώπης. Η σημερινή πορεία όμως της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης δεν ανταποκρίνεται στα οράματα της Αριστεράς για μια νέα, ριζοσπαστική, δημοκρατική, οικολογική, φεμινιστική Ευρώπη.

Αποκτά επείγουσα προτεραιότητα η ανάγκη ανάπτυξης μεγάλων κοινωνικών κινημάτων των εργαζομένων και κοινής δράσης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με αίτημα το ριζικό επαναπροσδιορισμό της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και τη ριζική αναθεώρηση της συνθήκης του ΄Αμστερνταμ, στην κατεύθυνση της πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών, της κοινωνικής συνοχής, της αναβάθμισης του κοινωνικού κράτους, της ενίσχυσης της απασχόλησης, της δημοκρατίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, της αντιμετώπισης της νέας φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

΄Εκλεισαν ήδη 18 μήνες κυβερνητικής εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και η μέχρι σήμερα πολιτική του δεν ξέφυγε από τον κανόνα των πολιτικών της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και της αναδιανομής των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων σε βάρος τους, που εφαρμόστηκαν με συνέχεια και συνέπεια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. την τελευταία 12ετία.

Η κυβέρνηση, προβάλλοντας προσχηματικά την ταχεία προσαρμογή και σύγκλιση της οικονομίας με εκείνη της Κοινότητας και την συμμετοχή στην ΟΝΕ, επιχειρεί να εφαρμόσει ως δήθεν διαρθρωτικά μέτρα συνοδευτικά της υποτίμησης της δραχμής ένα συνολικό δεξιόστροφο πρόγραμμα γενικευμένων και εισπρακτικού χαρακτήρα ιδιωτικοποιήσεων, στην Ολυμπιακή Αεροπορία και τις άλλες ΔΕΚΟ, με την προώθηση αντεργατικών μέτρων για την απασχόληση και για τις εργασιακές σχέσεις, οδηγεί στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη χειροτέρευση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και κοινωνικής ασφάλισης και τη νέα μονόπλευρη λιτότητα στα εισοδήματα και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση έχει κηρύξει μια μετωπικού τύπου επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο την στρατηγική του ήττα και τη δημιουργία καλού κλίματος για την ανεξέλεγκτη λειτουργία των αγορών, αγνοώντας τα πραγματικά συμφέροντα της κοινωνίας.

Από κοντά με την κυβέρνηση και η Ν.Δ. πιέζει για την πιό γρήγορη και πιό ανάλγητη προώθηση αυτών των πολιτικών.

Η κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσει και να εκτονώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τους μαζικούς αγώνες που προκαλούν οι συντηρητικές και ανάλγητες επιλογές, προσπάθησε να αξιοποιήσει τον Κοινωνικό Διάλογο. Αποδείχθηκε όμως στην πράξη ότι ήθελε να τον χρησιμοποιήσει για να προωθήσει προαποφασισμένες πολιτικές της, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικές επιλογές να καταστήσουν τον κοινωνικό διάλογο αφερέγγυο στη συνείδηση των εργαζομένων.

Το πιό χαρακτηριστικό της σημερινής περιόδου είναι η ανάπτυξη ενός αγωνιστικού κινήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το οποίο πρέπει να ενισχυθεί και να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα υπήρξαν σημαντικές πρωτοβουλίες μέσα και έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως το κείμενο που συνυπέγραψαν πάνω από 600 συνδικαλιστές (από τον χώρο του ΣΥΝ, του ΠΑΣΟΚ και της ανένταχτης αριστεράς) και καλούσαν τους πολίτες να αντισταθούν σε νεοφιλελεύθερες επιλογές ή όπως η κοινή πρωτοβουλία συνδικαλιστών (όλων των κομμάτων της Αριστεράς) για τη συγκρότηση επιτροπής πρωτοβουλίας για την σωτήρια της Ολυμπιακής και των ΔΕΚΟ.

Εργαζόμενοι-Εργαζόμενες,

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ ΕΑΝ:

Η φετεινή Πρωτομαγιά γίνει το ορόσημο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης ενός μαζικού, αυτόνομου και διεκδικητικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο θα υπερβεί ενωτικά και δημοκρατικά την κρίση αξιοπιστίας του, θα ανοίξει τις πόρτες του στους “εκτός των τειχών” (άνεργους, ελαστικά απασχολούμενους, κοινωνικά αποκλεισμένους), θα αναπτύξει μεγαλύτερη ικανότητα απόκρουσης του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και θα ανοίξει μέσα από αγωνιστικό δρόμο την προοπτική αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των αυτόνομων-ταξικών-ριζοσπαστικών δυνάμεων στα συνδικάτα.

Για να αλλάξουν οι σημερινές πολιτικές, χρειάζεται η πιό πλατειά συσπείρωση των εργαζομένων και η αγωνιστική δράση τους και επιπλέον η αλλαγή και του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος της σύγχρονης, δημοκρατικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Σ΄αυτή την κρίσιμη περίοδο, που είναι επιβεβλημένη η αγωνιστική συσπείρωση και αντίσταση του κόσμου της εργασίας στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, κινήσεις όπως η πρόσφατη επαναφορά της σεχταριστικής πολιτικής του “πέντε κόμματα-δύο πολιτικές” μέσα στα συνδικάτα, αντικειμενικά υπονομεύουν την προοπτική ανάπτυξης μαζικών και ενωτικών αγώνων των εργαζομένων, διευκολύνουν την κυβερνητική πολιτική και βάζουν εμπόδια στην κοινή δράση της Αριστεράς.

Εργαζόμενοι-Εργαζόμενες,

Ο ΣΥΝ απευθύνει προσκλητήριο μάχης προς όλους σας με άμεσους στόχους:

1. Την απόκρουση των αρνητικών συνεπειών της υποτίμησης της δραχμής με την προβολή μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη με απασχόληση, με κοινωνική προστασία, με προστασία του περιβάλλοντος και με αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας.

2. Την αντιπαράθεση με την σημερινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης,όπως αυτή προσδιορίζεται και από τη νέα συνθήκη του ΄Αμστερνταμ και η προβολή ενός εναλλακτικού δρόμου για την Ευρώπη με όρους κοινωνικής και πραγματικής οικονομικής σύγκλισης, οικολογικής προστασίας και Δημοκρατίας. Η Ευρώπη μπορεί με μια εναλλακτική πρόταση να αντιπαρατεθεί, χωρίς να καταρρεύσει, στα διεθνή συντηρητικά κέντρα και να επηρεάσει τις κοινωνικοοικονομικές κατευθύνσεις του πλανήτη. Η στήριξη κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών για τη μη επικύρωση αυτής της συνθήκης, για τη ριζική αναθεώρησή της σε προοδευτική κατεύθυνση και για διενέργεια δημοψηφίσματος σʼ όλη την Ευρώπη και σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας για να κριθούν από τους πολίτες και από τους εργαζόμενους οι αποφάσεις της Διακυβερνητικής του ΄Αμστερνταμ.

3. Την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, την κατάργηση της τροπολογίας για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε αυτές και την προώθηση μέτρων για την ανάπτυξη και για τον εκσυγχρονισμό τους με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους και της ποιότητας των υπηρεσιών τους.

4. Την αντιμετώπιση της ανεργίας με την προώθηση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και με πολιτικές ανάπτυξης, η προστασία των ανέργων και η αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί μέσα από τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης να αποδυναμώσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις και να διαχειριστεί την ανεργία.

5. Την ενίσχυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με την προστασία των αρχών της κοινωνικής ασφάλισης, την εξεύρεση νέων πόρων, την αξιοποίηση των αποθεματικών της, σε αντίθεση με τα σχέδια αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους και της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.

6. Την προώθηση μιας νέας χάρτας εργασιακών σχέσεων μέσω της ισχυροποίησης του προτύπου σταθερής και πλήρους απασχόλησης και η απόκρουση των επιδιώξεων της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

7. Την απόκρουση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την θέσπιση της “συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας” και την υπεράσπιση του οκταώρου που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μετά από σκληρούς αγώνες στις αρχές του αιώνα μας.

8. Την αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της μισθωτής εργασίας και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων καιι χαμηλοσυνταξιούχων, μέσω της ουσιαστικής αύξησης των μισθών και της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας καιι του αφορολόγητου ορίου.

9. Την πραγματική και πλήρη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας με χορήγηση σʼ αυτούς πλήρως των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η καταπολέμηση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Ο Συνασπισμός βρίσκεται στο πλευρό σας, χαιρετίζει, στήριξε και στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη και θεωρεί ότι χρειάζεται να ενισχυθούν για να συμβάλουν στην αλλαγή των σημερινών πολιτικών, στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των δυνάμεων της εργασίας και της αριστεράς και στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, ικανής να προθωήσει τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Η 1η Μάη ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των δυνάμεων της εργασίας σε προοδευτική κατεύθυνση. Για να γίνει πιό ορατό το μέλλον μιας ανθρώπινης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού