Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/05/1999

Διακήρυξη του Συνασπισμού για την Πρωτομαγιά 1999

Οι εργαζόμενοι και ο Συνασπισμός στο προσκήνιο για την ειρήνη και για προοδευτική στροφή στις εξελίξεις

afisaΕργαζόμενοι-εργαζόμενες, συνταξιούχοι-συνταξιούχες, άνεργοι, μετανάστες, Nέοι-Νέες

Ο ΣΥΝ σας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους σκληρούς και μακρόχρονους ταξικούς αγώνες των εργαζόμενων για μια καλλίτερη ζωή, αλλά και αφετηρία για νέους στόχους και διεκδικήσεις.

O φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται ύστερα από περίοδο μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων με αποκορύφωμα τις κινητοποιήσεις των μαθητών.

Κυρίως όμως ο φετινός γιορτασμός την Πρωτομαγιάς θα γίνει μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της νεοϊμπεριαλιστικής επέμβασης και των βομβαρδισμών των Αμερικανονατοϊκών στη Γιουγκοσλαβία με την ανοιχτή στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών μελών και του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνέπειες αυτής της επέμβασης έριξαν και τις τελευταίες μάσκες των Αμερικανονατοϊκών. Αποδείχθηκε, ότι οι ανθρωπιστικοί λόγοι ήταν απλά το πρόσχημα, για να δικαιολογήσουν τους πραγματικούς λόγους της στρατιωτικής τους επέμβασης στα Βαλκάνια. Και οι πραγματικοί τους στόχοι έχουν να κάνουν με την επιβεβαίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα, με τον εξευτελισμό του ΟΗΕ, με την υπονόμευση και την ταπείνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον έλεγχο των Βαλκανίων ως επιτηρούμενης ζώνης.

Η κυβέρνηση της χώρας μας μετά και τους απαράδεκτους χειρισμούς της που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία έχει ενσωματωθεί πλήρως στη ΝΑΤΟΙΚΗ πολιτική αφού συναποφάσισε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τους βομβαρδισμούς και παρέχει διευκολύνσεις στο ΝΑΤΟ για να τους πραγματοποιεί.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να αμφισβητηθεί η νέα τάξη πραγμάτων, είναι η ενεργοποίηση της μαζικής διπλωματίας των κοινωνικών κινημάτων και των συνδικάτων, η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα μαζικό, πρωτότυπο και ενωτικό κίνημα αλληλεγγύης από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού για τον Γιουγκοσλάβικο λαό. Ο ΣΥΝ στηρίζει ουσιαστικά και έμπρακτα αυτές τις κινητοποιήσεις.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες,

Μέσα σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με την απειλή του πολέμου πάνω από τα κεφάλια σας και με τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι είναι τα μόνιμα θύματα του πολέμου, ο Συνασπισμός σας καλεί να δώσετε ένα άλλο νόημα και χαρακτήρα στο γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό μαζικό, αγωνιστικό, ταξικό και κυρίως ΕΝΩΤΙΚΟ.

Ο Συνασπισμός σας καλεί να φωνάξετε δυνατά και καθαρά σε μεγάλες ΕΝΩΤΙΚΕΣ συγκεντρώσεις παρά τις μεγάλες δυσκολίες που δημιουργεί η στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δημιουργούν κλίμα αδράνειας και συμβιβασμού καθώς και του κομματικού - σεχταριστικού συνδικαλισμού, που θέτει εμπόδια στην κοινή δράση σας.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες,

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται επίσης εν μέσω μιας περιόδου, που η κυβέρνηση με την ουσιαστική στήριξη της Ν.Δ., των αγορών και των δυνάμεων του κεφαλαίου εφαρμόζει στο όνομα της ΟΝΕ νεοφιλελεύθερες πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, χειροτέρευσης των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και κοινωνικής ασφάλισης και νέας λιτότητας στα εισοδήματα.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ στήριξε και στηρίζει τους αγώνες σας, που αντιπαρατίθενται σε αυτές τις πολιτικές και θεωρεί, ότι χρειάζεται να ενισχυθούν, για να συμβάλουν και στην ήττα και στην αλλαγή των σημερινών πολιτικών αλλά και στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των δυνάμεων της Εργασίας και της Αριστεράς.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρεί, ότι δεν αποτελούν μονόδρομο οι σκληρές αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και ότι μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί μία άλλη οικονομική πολιτική με βασικό πυρήνα της ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας με προτεραιότητες την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες,

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΑΝ :

Η φετινή πρωτομαγιά γίνει η αφετηρία ανασυγκρότησης ενός μαζικού, αυτόνομου και διεκδικητικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του στους "εκτός των τειχών" (άνεργους, ελαστικά απασχολούμενους, κοινωνικά αποκλεισμένους), θα αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στην παραλυτική αδράνεια, που του επιβάλουν ο κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός, και θα ανοίξει μέσα από αγωνιστικό δρόμο την προοπτική αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των αυτόνομων - ταξικών - ριζοσπαστικών δυνάμεων στα συνδικάτα .

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες,

Ο ΣΥΝ απευθύνει προσκλητήριο μάχης προς όλους για:

1. Την καταδίκη και τον τερματισμό των Βομβαρδισμών των Αμερικανονατοϊκών στη Γιουγκοσλαβία, την μη εμπλοκή και την μη παραχώρηση διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, την αναστολή της λειτουργίας των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, την πολιτική λύση του προβλήματος του Κόσσοβου με διασφάλιση των υπαρχόντων συνόρων, την αλληλεγγύη σε όλα τα θύματα της επέμβασης, την διασφάλιση της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

2. Την αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του μιλιταρισμού και την ανάπτυξη φιλειρηνικών κινημάτων και πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση των πολεμικών δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων για παραγωγικές δραστηριότητες και για κοινωνικές πολιτικές.

3. Τη διάλυση του ΝΑΤΟ, την ενίσχυση του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα στα πλαίσια ενός νέου συστήματος ασφάλειας και συνεργασίας.

4. Την αντιπαράθεση με την σημερινή πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, όπως αυτή προσδιορίζεται και από τη νέα συνθήκη του Αμστερνταμ - Λουξεμβούργου και από τις αποφάσεις των οργάνων της Ε.Ε. για πλήρη ευθυγράμμιση και συμμετοχή στην Αμερικανονατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και την προώθηση μέσα και από τη δράση των κοινωνικών κινημάτων ενός εναλλακτικού δρόμου για την Ευρώπη με όρους κοινωνικής και πραγματικής οικονομικής σύγκλισης, οικολογικής προστασίας και Δημοκρατίας.

5. Την αποφασιστική αντιμετώπιση των συνεπειών της ΟΝΕ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εκπορεύονται στο όνομά της.

6. Την απόκρουση των σημερινών κοινωνικά άδικων και αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών και την προώθηση μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη με απασχόληση, με κοινωνική προστασία ,με προστασία του περιβάλλοντος και με αναβάθμιση της μισθωτής εργασίας.

7. Την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, την κατάργηση της τροπολογίας για την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την προώθηση μέτρων για την ανάπτυξη και για τον εκσυγχρονισμό τους με διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους και της ποιότητας των υπηρεσιών τους.

8. Την αντιμετώπιση της ανεργίας με την προώθηση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών και με πολιτικές ανάπτυξης, την προστασία των ανέργων και την αντιπαράθεση με την πολιτική της Κυβέρνησης, που επιχειρεί μέσα από το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση να απορυθμίσει ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και να μοιράσει την ανεργία.

9. Την προστασία του κράτους πρόνοιας και του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

10. Την προώθηση μιας νέας χάρτας εργασιακών σχέσεων μέσω της ισχυροποίησης του μοντέλου σταθερής και πλήρους απασχόλησης και την κατάργηση των άρθρων 1 έως 5 του νόμου 2639/98 που απορυθμίζουν την αγορά εργασίας.

11. Την ριζική αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος της μισθωτής εργασίας μέσω της ουσιαστικής αύξησης των μισθών και της ριζικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

12. Την ολοκλήρωση της νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα μας και την καταπολέμηση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Εργαζόμενοι - Εργαζόμενες,

Συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες

Για να προωθηθούν αυτοί οι στόχοι, χρειάζεται η πιο πλατιά συσπείρωση και η αγωνιστική δράση σας.

Ο Συνασπισμός βρίσκεται στο πλευρό σας, χαιρετίζει, στήριξε και στηρίζει τους αγώνες σας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θεωρεί, ότι χρειάζεται να ενισχυθούν, για να συμβάλουν στην ήττα και στην αλλαγή των σημερινών πολιτικών, στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των δυνάμεων της Αριστεράς και στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, ικανής να προωθήσει τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας.

Στις προσεχείς ευρωεκλογές θα έχετε την δυνατότητα να συμβάλλετε και με την ψήφο σας στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Η ενίσχυση του ΣΥΝ σημαίνει ενίσχυση των δυνάμεων που απορρίπτουν τους σημερινούς οικονομικά και κοινωνικά άδικους μονόδρομους, ενίσχυση των προϋποθέσεων για την ήττα των σημερινών κυβερνητικών πολιτικών και για εναλλακτική πολιτική προοδευτικής κατεύθυνσης και ενίσχυση των δυνάμεων που αγωνίζονται για μία άλλη Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική, απεξαρτημένη από το ΝΑΤΟ και με πραγματική σύγκλιση.

Η 1η Μάη, ας γίνει το έναυσμα για νέους σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες των δυνάμεων της εργασίας σε όλο τον κόσμο για την αποτελεσματική αντιπαράθεση στον "παγκοσμιοποιημένο" καπιταλισμό και στη νέα τάξη πραγμάτων, για μια ανθρώπινη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.