Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/08/1997

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η Αριστερά αντιτίθεται στη γενίκευση των “ελαστικών” μορφών απασχόλησης, γιατί ενισχύουν την ανασφάλεια των εργαζομένων, διευρύνουν τον αριθμό των εργαζομένων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και ταυτόχρονα δεν μειώνουν την ανεργία.

Αγωνίζεται, για να ενισχυθεί η σταθερή και πλήρης απασχόληση και ταυτόχρονα, για να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων εργάζονται με αυτές τις “ελαστικές” μορφές εργασίας.

Χρειάζεται πάντως αφενός η υπεράσπιση των ήδη κατακτημένων εργασιακών σχέσεων και συλλογικών δικαιωμάτων και η εφαρμογή της ήδη υφιστάμενης εργατικής νομοθεσίας, που καταστρατηγούνται ασύδοτα απ΄π την εργοδοσία, και αφετέρου η επεξεργασία και η πρώθηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που θα καθιερώνει ένα προοδευτικό σύστημα εργασιακών σχέσεων και ταυτόχρονα θα επιβάλλει έναν ουσιαστικό ρόλο στις επιθεωρήσεις εργασίας και για τον έλεγχο εφαρμογής του. Οι δυνάμεις μας πρέπει να πρωτοστατήσουν, ώστε να διαμορφωθεί μία συγκεκκριμένη πρόταση νόμου από τη ΓΣΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις, που να διεκδικηθεί η προώθησή της με όρους κινήματος και η ψήφισή της από τη Βουλή, αφού τεθούν όλα τα πολιτικά κόμματα προ των ευθυνών τους.

Επίσης με κάθε τρόπο θα πρέπει να αντισταθούμε στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης (30ωρο με μείωση των αποδοχών) και στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, που η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει μέσω των τοπικών συμφώνων απασχόλησης σε ορισμένες φθίνουσες περιοχές, στο όνομα της μείωσης της ανεργίας αντιπαραβάλλοντας τις δικές μας προτάσεις για την δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης και για το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής