Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/06/1997

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τα αποτελέσματα της ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ του ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Με αφετηρία τον Γαλλικό Δεκέμβρη του 95, τους αγώνες των Ευρωπαίων εργαζομένων, τις αλλαγές σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο στα περισσότερα κράτη μέλη και με κορύφωση την πρόσφατη επιστροφή της Γαλλικής Αριστεράς στην εξουσία, διανοίγεται νέα προοπτική στην πορεία της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης ένα νέο διαφορετικό σκηνικό, ενʼ όψει της Διακυβερνητικής. Και πιο συγκεκριμένα:

Οι εξελίξεις τυπικές και άτυπες στις διαδικασίες της Διακυβερνητικής του 1996 και οι μεγάλες κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων εργαζομένων -μαζί και των Ελλήνων- που τις συνοδεύουν, επιβάλλουν την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και για τις αποφάσεις που διαμορφώνονται για την προοπτική και το μέλλον της Ευρώπης και το δικό τους. Η ενημέρωση αυτή πρέπει να γίνει μέσα από μια ευρεία διακίνηση όλων των απόψεων για να αποφευχθούν επικίνδυνες απλουστεύσεις, αλλά και για να κατανοήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης ότι τον τελευταίο λόγο για την οικοδόμηση της Ευρώπης θα τον έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που απορρίπτουν την Ευρώπη της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της ξενοφοβίας.

Είναι επομένως ουσιαστικές οι προτάσεις του ΣΥΝ για:

α) Προοδευτική αναθεώρηση της συνθήκης του Μααστριχτ

β) Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε κάθε περίπτωση στη χώρα μας, σχετικά με τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απόφαση διενέργειας Δημοψηφίσματος, το οποίο όχι μόνον αποτελεί κορυφαία μορφή Δημοκρατικού διαλόγου, αλλά είναι και χρέος κάθε Δημοκρατικής κυβέρνησης που “ομνύει” στον διάλογο. Τα αποτελέσματα και οι αποφάσεις της Διακυβερνητικής πρέπει να προκύψουν οργανωμένα και υπεύθυνα με την έγκριση του Ελληνικού Λαού που δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον του.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής