Skip to main content.
13/04/2005

Τα πραγματικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρέμβαση του Σωτήρη Σιώκου, μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνου Τμήματος Εργατικής Πολιτικής, στο 22ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

>> Τα πραγματικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης θα επηρεασθούν αν συνταγματοποιηθεί:

1. Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

2. Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3. Η ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΘ΄ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ 75 ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΓΕ το 2003.

Όμως μετά το πάγωμα της οδηγίας BOLKEN STEIN, σειρά έχει το δημοψήφισμα της Γαλλίας κι αν περάσει το ΟΧΙ η Ευρωοικοδόμηση θα επανασχεδιαστεί και ελπίζουμε ότι το ΣΚΑ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ δεν θα είναι οι χαμένοι της ιστορίας.

>> Τα πραγματικά προβλήματα του ΣΚΑ στην Ελλάδα μετά και την ψήφιση όλων των νόμων 1990 - 2002, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών προθέσεων στις επιχειρήσεις: ΟΤΕ - Τράπεζες - ΟΑ, έχουν σχέση με:

- Την περαιτέρω συρρίκνωση της ήδη χαμηλής κρατικής συμβολής στη ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Στην αναλογιστική μελέτη για το ΙΚΑ - ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ). ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καταδεικνύεται τόσο η ολέθρια συνέπεια της καταλήστευσης των αποθεματικών η οποία ως γνωστόν έγινε από το 1950, όσο και η ρύθμιση για το ΙΚΑ με το 1% του ΑΠΕ με βάση τον 3029/002. Απαιτείται επιπλέον 1,4% του ΑΕΠ για να είναι πλεονασματικό το ΙΚΑ μέχρι το 2032.

- Τη μείωση του ύψους των παρεχόμενων συντάξεων και η δραστική συρρίκνωση της κατώτατης σύνταξης. Στην αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ και τη διμηνιαία έκδοση για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ αναφέρονται τα στοιχεία για τις κατηγορίες των συντάξεων, που δεν μπορούν να καλύψουν για τη συντριπτική πλειοψηφία τις στοιχειώδεις ανάγκες, ενώ είναι γνωστή η συρρίκνωση λόγω μη σύνδεσης των συντάξεων με τις ΣΣΕ.

- Την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας για συνταξιοδότηση, ώστε αυτός να προσεγγίζει τα 65 χρόνια που είναι το ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το δραστικό περιορισμό και την κατάργηση διατάξεων που επιτρέπουν για συγκεκριμένους λόγους πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αν και οι επιχειρήσεις στο όνομα του ανταγωνισμού και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων προχωρούν σε «εθελούσιες» εξόδους σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των εργασιακών σχέσεων.

- Την αντικατάσταση της αρχής της καθολικότητας από την αρχή της επιλεκτικότητας και της ατομικής ευθύνης (φιλοσοφία των ΤΕΑ σε μια συγκυρία που υπονομεύεται η κοινωνική ασφάλιση (ΚΥΡΙΑ - ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ - ΥΓΕΙΑ) και ο θεσμός του ΕΦʼ ΑΠΑΞ.

- Τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης και την ενίσχυση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής ασφάλισης η οποία είναι άκρως επισφαλής στο ανεξέλεγκτο τοπίο της ασφαλιστικής αγοράς.

Για τις αιτίες της κρίσης του ΣΚΑ έχουμε ξαναμιλήσει στα συνέδριά σας και δεν θεωρούμε ότι όσοι μας ακούν ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΜΝΗΜΗ - ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ. Να αναφέρω μόνον ότι 4,1 δις είναι μόνο τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ και 2,1 δις ευρώ από τους ιδιώτες και η καταλήστευση των αποθεματικών σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς είναι πάνω από 22 τρις δρχ.

Αφού το ΔΝΤ η Π.Τ., το Παγκόσμιο Π/Σ μιλούν για διευθέτηση των χρεών γιατί δεν πρέπει και μεις να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με το ελληνικό κράτος. Κι αυτό δεν διατυπώνεται ΣΗΜΕΡΑ. Είναι η περίφημη πολιτική βούληση που πρέπει να επιστρατευθεί. Για παράδειγμα η φτωχότερη Πορτογαλία από το 1996 στηρίζει το ΕΕΕ και χθες στη Βουλή η Ν.Δ. το απέρριψε μετ΄επαίνων και το ΠΑΣΟΚ μελετά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, αντιμετωπίζονται:

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ, ΤΩΝ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΩΝ 15, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ - ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΟΠΗΣ.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΌΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.

ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟ 100% ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΣΕ.

Η ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ 3ΜΕΡΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ - ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΣΩΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ (αναγκαίο αριθμό ενσήμων).

35ΕΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΕΠΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΑ: Α) Ο πρώτος πυλώνας που θα περιλαμβάνει την ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ και ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ και θα λειτουργεί με τη νομική μορφή των ΝΠΔΔ. Β) Ο δεύτερος πυλώνας θα περιλαμβάνει την επικουρική ασφάλιση.

ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ + ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ + ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα).

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ. ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΑΓΟΡΑΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ 25% ΣΕ 10% ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ή ΤΗΝ ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΝΟΣΗΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. Εφόσον οι κοινωνικοί ανταγωνιστές επιθυμούν να ανοίξει το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Εμείς όμως εμφορούμαστε μ΄αυτές τις απόψεις.

Λοιπόν όταν τελείωνα παρόμοια (στο ίδιο πνεύμα) ομιλία σε συνέδριο συνταξιούχων, ένα κυβερνητικό στέλεχος ανέκραξε, ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΟΙ και ΄γω οργισμένος απάντησα, «μα μόνο από μη καταβολή του ΦΠΑ το Δημόσιο χάνει 2% του ΑΕΠ. Οσο είναι οι ανάγκες χρηματοδότησης του ο ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

ΟΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ - ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Εν κατακλείδι ΤΖΟΓΑΔΟΡΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ; ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. Ας ακούσουν κάποτε σ΄αυτή τη χώρα όχι τον Μαρξ ή τον Κεϋνς, αλλά το διάσημο τζογαδόρο ΤΖ. ΣΟΡΟΣ, που προειδοποιεί ότι με ακραίες κοινωνικές πολιτικές κινδυνεύει ο καπιταλισμός.