Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
10/08/1997

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται να επαναφέρει για συζήτηση το ασφαλιστικό θέμα και μάλιστα στην κατεύθυνση λήψης μέτρων, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους (αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, μείωση των χορηγούμενων συντάξεων από το 80% των συντάξιμων αποδοχών, που είναι σήμερα, στο 60% κ.λ.π.). Εμείς αντιστεκόμαστε σʼ αυτές τις επιδιώξεις και αξιώνουμε μία πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής κατεύθυνσης.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει:

1. να έχει σαν προϋπόθεση την κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων της Νέας Δημοκρατίας της περιόδου 1990-92.

2. να οδηγεί στην αποκατάσταση των συντάξεων σύμφωνα με τις αυξήσεις των εν ενεργεία εργαζομένων μέσω των συμβάσεών τους και την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και των υπόλοιπων συντάξεων με το 80% των συντάξιμων αποδοχών.

Επιπλέον αυτή η μεταρρύθμιση πρέπει να στηρίζεται στους εξής όρους:

α) Τριμερής χρηματοδότηση από κράτος, εργοδότες, εργαζόμενους με την αναλογία 3/9, 4/9 και 2/9.

β) Αναβάθμιση των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

γ) Δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα στηρίζει με ένα ελάχιστο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης, όσους δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Τα έσοδα αυτού του ταμείου μπορεί να προέρχονται από ειδική άμεση φορολόγηση σε επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου και τεχνολογίας, στα κέρδη από χρηματιστηριακούς τίτλους, στα υψηλά εισοδήματα, αλλά και από άλλες πηγές (ΛΟΤΤΟ, λαχεία κλπ).

δ) Ρύθμιση των χρεών των ταμείων, αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και είσπραξη από τα ταμεία πόρων που είτε τους διαφεύγουν είτε αποτελούν χρέη των ιδιωτικών ή Δημόσιων Επιχειρήσεων προς αυτά.

ε) Ασφάλιση υποχρεωτικά των ξένων εργατών, των εργαζόμενων με “άτυπες” μορφές απασχόλησης και των εργατών της γης.

στ) Ομαδοποίηση ασφαλιστικών φορέων με εγγυήσεις βιωσιμότητας και αναβάθμισης και με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων.

ζ) Δημοκρατική εξυγίανση και εκσυγχρονισμός του τρόπου λειτουργίας των ταμείων. Κοινωνικός και εργατικός έλεγχος στην λειτουργία τους. Διαμόρφωση ενός νέου λειτουργικού προτύπου στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με κυρίαρχους πόλους τη Δημόσια ασφάλιση (ΝΠΔΔ), που θα διοικείται ισομερώς και ισότιμα από εκπροώπους του κράτους, των εργαζομένων, των εργοδοτών και των συνταξιούχων και την κοινωνική (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) για την επικουρική και εφʼ άπαξ ασφάλιση, με όρους πλήρους διοικητικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας.

η) Προστασία από ανεξέλεγκτες αυξήσεις των φαρμάκων. Κοστολόγηση των ιατρικών αμοιβών σε ύψος, που να προσεγγίζει την πραγματική κατάσταση στην αγορά.

θ) Αξιοποίση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών από τις Διοικήσεις τους.

ι) Χρήση πληροφοριακών μέσων στη διοίκηση και στη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες, να εισπραχθούν οι πόροι που διαφεύγουν και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασφαλισμένοι.

ια) Απόκρουση των επιδιώξεων για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο όνομα της μείωσης του λεγόμενου “μη μισθολογικού κόστους”.

Τμήμα Εργατικής Πολιτικής