Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2005

Απόφαση της Πανελλαδικής Συνέλευσης των συνδικαλιστών του Συνασπισμού

Α. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Η νεοφιλελεύθερη υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση που συνεπικουρείται από τις φιλοατλαντικές χώρες της Ε.Ε. εξελίσσεται σήμερα με ακόμα πιο δυσμενείς και επικίνδυνους για τους λαούς όρους και ιδιαίτερα για την εργατική τάξη και τους οικονομικούς μετανάστες. Να αναφερθούμε ενδεικτικά μόνον στην τοκογλυφική πολιτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που διαρρηγνύουν κάθε κοινωνικό ιστό και περιφρονούν τις αποφάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Η κατοχή στο Ιράκ στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν, οι απειλές στο Ιράν, στη Συρία, οι αποσταθεροποιητικές πολιτικές στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή που συνδέονται και με τα ενεργειακά συμφέροντα των πολυεθνικών, μας δίνουν την εικόνα για τις επιδιώξεις της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η επανεκλογή Μπους και η δεύτερη τετραετία του συνιστά μια μεγάλη απειλή για τον πλανήτη, τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτισμικές κατακτήσεις της ανθρωπότητας. Η αμερικάνικη κυβέρνηση συνεχίζει τις πιο συντηρητικές παραδόσεις και επιτίθεται με ένα εκρηκτικό μίγμα στυγνού νεοφιλελευθερισμού (μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού), ακραίου συντηρητισμού, θρησκευτικού φονταμενταλισμού («οράματα» της χριστιανικής δεξιάς) και επιθετικότερης στρατιωτικής λογικής στα χνάρια του Ρ. Ρέηγκαν με το πόλεμο των άστρων και τη σταυροφορία κατά του κακού. Στο όνομα του πολέμου - συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας η κυβέρνηση Μπους προωθεί την «εγκαθίδρυση» της Δημοκρατίας μέσα από τις καταλήψεις πρώτων υλών, τα βασανιστήρια και το αίμα.

Η ανθρωπότητα παρ΄ όλη την κυριαρχία της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ δεν αποδέχεται παθητικά τη βαρβαρότητα. Οι εξελίξεις στη Λ. Αμερική το αποδεικνύουν καθώς και οι πρωτοβουλίες στην οικονομία και την εφαρμογή της διεθνούς συνθήκης του Κιότο για διάσωση του κλίματος, που αγκαλιάζουν χώρες, όπως η Βραζιλία - Αργεντινή - Βενεζουέλα - Κίνα - Ινδίες - Ρωσία κλπ και δείχνουν, ότι δεν αμφισβητείται μόνο το δολάριο αλλά και συνολικά η οικονομική και περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ.

Η στάση μας απέναντι στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και η απάντησή μας στα προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός, είναι διαμετρικά αντίθετη από τις θρησκευτικές και εθνικιστικές αντιδράσεις των ακραίων δεξιών και εκκλησιαστικών δυνάμεων στην χώρα μας και διεθνώς. Η απάντησή μας σ΄ αυτή τη βαρβαρότητα είναι η αντίσταση στην βάση εναλλακτικού οράματος και αιτημάτων για ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αποστρατικοποίηση της χώρας μας (ΝΑΤΟ - βάσεις - πυρηνικά - μείωση και αναπροσανατολισμός στρατιωτικών δαπανών). Στα πλαίσια αυτά επαναβεβαιώνουμε την εμμονή μας στην επίλυση του Κυπριακού με την αναζήτηση πρωτοβουλιών σʼ όλα τα διεθνή πεδία στη βάση της επανένωσης του νησιού, της δικοινοτικής ι διζωνικής Ομοσπονδίας, της Ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, μίας διεθνούς προσωπικότητας, μίας κυριαρχίας, μίας ιθαγένειας, μαζί με την αποστρατικοποίηση του νησιού και την απαλλαγή του από τις ξένες βάσεις. Η παγκοσμιοποίηση των δικαιωμάτων, των αντιστάσεων και της αλληλεγγύης των λαών. Μια “κόκκινη κλωστή” συνδέει το κίνημά μας μ΄ εκείνες τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, που διατύπωναν την παγκόσμια ενότητα των εργατών ενάντια στο κεφάλαιο.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση όπου σύμφωνα με την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Συνταγματική συνθήκη, θεσμοθετεί το ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ - ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟ και γενικά τη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και οι στόχοι της αποτελούν ένα πεδίο σκληρών κοινωνικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων. «Γεύση» αυτή την περίοδο παίρνουμε από τη Γαλλία με το 35ωρο, παλιότερα από τη Γερμανία κοκ. Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης μέσα από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και την Ευρωοομάδα της Αριστεράς στη βάση της κάλυψης του δημοκρατικού ελλείμματος, της στήριξης και διεύρυνσης του κοινωνικού κράτους και της οικολογικής προστασίας ενάντια στις κυρίαρχες συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στον ευρωπαϊκό χώρο που παρά τις διαφορές μεταξύ τους, εξυπηρετώντας σχεδιασμούς των ηγεμονικών τμημάτων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ακολουθούν, πέρα από τις επιμέρους αντιστάσεις, και απειλούν με ακύρωση και διάλυση κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών.

Πρόσφατο παράδειγμα η οδηγία Bolkestein για την απελευθέρωση των υπηρεσιών (από το όνομα του επιτρόπου ανάπτυξης της ΕΕ) που συζητιέται από το 2001 και σήμερα βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης και ενσωμάτωσης στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη. Η εσωτερικοποίηση του κοινωνικού ντάμπινγκ είναι το μείζον, ανεξάρτητα από το καθεστώς των εξαιρέσεων, που προήλθε κύρια από την κινητοποίηση των βελγικών συνδικάτων. Μεγάλες συλλογικότητες της αριστεράς όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η αντικαπιταλιστική Αριστερά, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, οφείλουν να υπερασπίσουν το κοινωνικό κράτος και τα δημοκρατικά δικαιώματα που σήμερα βάλλονται συστηματικά παντού στην Ευρώπη, αλλά και να αγωνιστούν άμεσα για το συνολικό αναπροσανατολισμό των ασκούμενων πολιτικών στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της αύξησης της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης, της εξάλειψης της φτώχειας, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της μείωσης των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Σήμερα ο αγώνας αυτός περνάει, εκτός των άλλων, μέσα από την κατάργηση (αντικατάσταση) του Συμφώνου Σταθερότητας και την αγωνιστική διεκδίκηση ενός Συμφώνου για την ανάπτυξη - απασχόληση, σύμφωνα με τις 9 προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα ο ΣΥΝ, την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης μέσα από δημοψήφισμα, που πρέπει να γίνει στη χώρα μας, όπως προχωρούν 9 χώρες της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2006.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη εκδήλωση στο Ζάππειο διατύπωσε με σαφήνεια τι σημαίνει το δικό του ΟΧΙ στη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Συνθήκη, όπου μεταξύ άλλων :

Το δικαίωμα στην εργασία το μετατρέπει σε δυνατότητα για εργασία.

Κατοχυρώνει το δικαίωμα ανταπεργίας το lock out των εργοδοτών ως μέσο συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Προωθεί και οργανώνει την ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς, δηλαδή την αντιγραφή του σκληρού μοντέλου καταστολής της αμερικανικής οικονομίας.

Διεκδικούμε μια άλλη συνταγματική ευρωπαϊκή συνθήκη, που να κατοχυρώνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των κοινωνικών κινημάτων στην Ευρώπη.

Απ' τον κρατικό προϋπολογισμό του 2005 και από τις μετέπειτα αποφάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την εισοδηματική πολιτική επιβεβαιώθηκε, ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί είναι στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που είχε εφαρμόσει ή δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι η αναίρεση ή η σταδιακή μετάθεση στο μέλλον, των προεκλογικών εξαγγελιών του κυβερνητικού κόμματος όσον αφορά τις αυξήσεις του ΕΚΑΣ και των αγροτικών συντάξεων και την ελάφρυνση της φορολογίας των μισθωτών, ενώ - αντίθετα - η συντομότερη προώθηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις (μείωση συντελεστή φορολογίας τους από 35% σε 25%).

Επίσης άλλα χαρακτηριστικά της είναι η αποσύνδεση της επιδότησης των επενδύσεων από τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Η προώθηση μεγαλύτερης απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και μεγαλύτερης αποδέσμευσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε όφελος των επιχειρήσεων και σε βάρος των εργαζομένων, των εργασιακών σχέσεων, του εμπορίου, της Εθνικής οικονομίας. Η ικανοποίηση των αιτημάτων του ΣΕΒ για μείωση του κόστους των υπερωριών και ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για την εφαρμογή της συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που ακυρώνει το 8ωρο. Η εφαρμογή του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, που η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. ως τότε αντιπολίτευση είχε διαφωνήσει, αλλά και η δρομολόγηση και νέων πιο αρνητικών αλλαγών στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με αφορμή το ασφαλιστικό των Τραπεζοϋπαλλήλων και τις μαζικές μειώσεις προσωπικού στις Τράπεζες και στις ΔΕΚΟ.

Ταυτόχρονα, προωθήθηκαν ή προωθούνται μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, εκχώρηση κι άλλου ποσοστού των ΕΛΠΕ στον Λάτση, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ με απόλυση του 40% του προσωπικού του, εκχώρηση σε ιδιώτες Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, επαναδρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών, αγνοώντας προκλητικά τα πλεονεκτήματα του Εθνικού Αερομεταφορέα και τις πρακτικές άλλων κυβερνήσεων στον τομέα αυτό. Με τις μεγάλες αυτές ιδιωτικοποιήσεις που όχι μόνο δεν συνέβαλλαν στη συγκράτηση των τιμών και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά προχώρησαν σε χαριστικές συμβάσεις σε τέτοιο σημείο που ξεπούλησαν δάση, βουνά και παραλίες.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως προσχήματα γι αυτές τις πολιτικές της, το υπερβολικά διογκωμένο κόστος των Ολυμπιακών αγώνων, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την επιτροπεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των αποτελεσμάτων της δημοσιονομικής απογραφής, που «δείχνει» μεγάλο δημόσιο χρέος και ελλείμματα.

Τα προσχήματα αυτά, όμως, χρησιμοποιούνται μόνο για την προώθηση πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις ενισχύονται με νέα κίνητρα και προνόμια.

Όμως οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια (λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση των κοινωνικών πολιτικών, υπονόμευση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης κλπ) είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή και στο μέλλον των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, νέων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών.

Έχουν διευρυνθεί στη χώρα μας οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, έχουν αυξηθεί η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Η ακρίβεια κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης ροκανίζει τα χαμηλά εισοδήματα και τις συντάξεις. Η Δημόσια παιδεία και υγεία ακολουθούν το δρόμο της εμπορευματοποίησης - υποβάθμισης και είναι πλέον σε επίπεδα που προσβάλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας μας .

Οι επίσημοι οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες δείχνουν, ότι στη χώρα μας μπορεί να είχαμε τα τελευταία χρόνια υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, η αύξηση όμως αυτή του πλούτου που παράχθηκε δεν είχε αντίκρισμα στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των φτωχότερων τμημάτων της κοινωνίας, αλλά κυρίως τον καρπώθηκαν οι δυνάμεις του κεφαλαίου με την υπέρμετρη αύξηση της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Παράχθηκε δηλαδή πολύ περισσότερος πλούτος, που όμως μοιράστηκε περισσότερο κοινωνικά άδικα.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ προτείνει μία άλλη οικονομική πολιτική, που θα προωθεί ένα εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο θα έχει ως βασικές προτεραιότητες όχι την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών αλλά την ριζική αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αγροτών, των ανέργων και συνταξιούχων, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ωστόσο και για σήμερα προτείνουμε την προώθηση ορισμένων άμεσων μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι:

Ριζική αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους. Κανένας μισθός στη χώρα μας να μην υπολείπεται από τα επίσημα όρια της φτώχειας. Κατώτερος μισθός: ουσιαστική αύξηση του με το αναγκαίο διορθωτικό ποσό, ώστε εντός τριετίας να συγκλίνει με το μέσο κατώτερο μισθό στη ζώνη του Ευρώ, που σήμερα είναι διπλάσιος και ξεπερνάει τα 1100 ΕΥΡΩ.

- Ελάχιστη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Ουσιαστικές αυξήσεις στις αναπηρικές συντάξεις. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για όλο το διάστημα της ανεργίας.

- Θεσμοθέτηση του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος.

- Προστασία των εισοδημάτων από την ακρίβεια με αυστηρό έλεγχο των τιμών, αναμόρφωση του τιμαρίθμου με βάση τα πραγματικά δεδομένα, ενίσχυση των θεσμών προστασίας του καταναλωτή και μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Πλήρης και σταθερή απασχόληση για όλους.

Απόκρουση των μορφών ελαστικής απασχόλησης.

Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.

Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και ουσιαστική βελτίωση τους. Εξυγίανση, ενίσχυση και στελέχωση των επιθεωρήσεων εργασίας.

Νομοθετική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών και χωρίς αύξηση των ελαστικοτήτων (35ωρο 7ωρο 5μερο). Αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την τήρηση του ισχύοντος ωραρίου. Δραστική μείωση των υπερωριών ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους τους πολίτες. Δύο πυλώνες για κύρια σύνταξη στο 80% του συντάξιμου μισθού και για επικουρική στο 20% του συντάξιμου μισθού. Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει και τους κλάδους υγείας και μαζί με την κύρια σύνταξη θα λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. Πλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών στους αντίστοιχους κλάδους του δημοσίου. Στήριξη του ΙΚΑ. Τριμερής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης με 3/9 συμμετοχή του κράτους. Αναβάθμιση των κλάδων υγείας της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η ρύθμιση του 3029/2002 για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ κρίνεται ανεπαρκής και επισφαλής. Επίσης ο ΣΥΝ στα πλαίσια της συζήτησης στη Βουλή γιʼ αυτό το νόμο αντιτάχθηκε στη θεσμοθέτηση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης γιατί υπονομεύεται η κύρια και η επικουρική ασφάλιση. Για τις αναπηρικές συντάξεις που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ φτάνουν τις 300.000 θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός ασφαλιστικός κλάδος επαγγελματικού κινδύνου που θα αναπτύσσει πολιτικές πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, αποζημιώσεων των προσωρινά και οριστικά αναπήρων και εργασιακής επανένταξης των παθόντων. Ταυτόχρονα ως προς το ύψος τους θα πρέπει να αυξηθούν δραστικά.

Ριζική κοινωνικά δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση για ανακούφιση της υπέρμετρης επιβάρυνσης των εργαζομένων - συνταξιούχων. Μετατόπιση από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους.

Αύξηση και Τιμαριθμοποίηση του αφορολόγητου και των κλιμακίων, αύξηση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων και αναδιάταξη των φορολογικών συντελεστών.

Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια με αναβάθμισή τους και υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους στα πλαίσια ενός ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ - ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ - ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων στις στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες.

Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΤΜ. ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

α) Οργανώθηκαν με τη στήριξη του κόμματος καμπάνιες, που είχαν επιτυχία και έκαναν αίσθηση στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα θέματα του 35ωρου - μακροχρόνια άνεργοι και Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης μια εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς.

Επίσης οι προσυνεδριακές πρωτοβουλίες του προγραμματικού συνεδρίου:

ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Καθώς και οι εκδηλώσεις για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ σε συνεργασία με τις δυνάμεις που συγκρότησαν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και το αφιέρωμα στο Βασίλη Νεφελούδη στα πλαίσια του 4ου Τακτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ, όπου τέθηκαν ζητήματα ιστορίας της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος.

β) Η συμβολή του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σημαντική. Η συμβολή αυτή, για να μην επεκταθούμε λεπτομερειακά, είχε σχέση κυρίως με ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και άλλα ειδικότερα ζητήματα. Η συμβολή αυτή αξιοποίησε την εμπειρία άλλων τμημάτων, τις θέσεις της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣΗΣ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά κυρίως την εμπειρία των συντρόφων, που ζουν τα προβλήματα και έχουν άποψη για την αντιμετώπισή τους.

γ) Η παρουσία του Τμήματος στις εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων ήταν ιδιαίτερα θετική. Τις περισσότερες εκδηλώσεις κάλυψε ο υπεύθυνος του Τμήματος, βουλευτές, άλλα στελέχη και σε ορισμένες περιπτώσεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Η πολιτική του Κόμματος να συναντιέται η ηγεσία με τις ηγεσίες του σ.κ. πρέπει να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί, αλλά να ενταθεί κυρίως με τους απλούς εργαζόμενους στους χώρους εργασίας. Στα πλαίσια αυτά οι συναντήσεις του Προέδρου με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΟΤΟΕ - ΟΜΕ-ΟΤΕ - ΣΩΜ.SISER PALCO - Π.Ν.Ο κ.α. ήταν θετικές και «ανοίγουν δρόμους» σ΄αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία με τους συντρόφους που ζουν τα προβλήματα απέδωσε θετικά, όμως οι θέσεις μας για κλαδικές πολιτικές πρέπει να τυγχάνουν μιας ολοκληρωμένης επεξεργασίας, ίσως σε διατμηματικό επίπεδο με την ενεργό συμμετοχή και των αντίστοιχων Νομαρχιακών Επιτροπών, όταν εξετάζονται θέματα όπως το ΔΗΜΟΣΙΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΕΚΟ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ -ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ κ.α.

Σ΄ αυτό το κεφάλαιο εντάσσονται και οι περιοδείες του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στους εργασιακούς χώρους που παλιότερα δεν είχαν αναπτυχθεί ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΑ παρά μόνον στα πλαίσια των εκλογών. Το τελευταίο διάστημα δώσαμε μια άλλη εικόνα, που πρέπει να συνεχιστεί. Την προηγούμενη περίοδο το Κόμμα άνοιξε το θέμα των συμβασιούχων αξιοποιώντας την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και είχε θετικό αντίχτυπο στην κοινωνία.

δ) Τα θέματα που καταπιάστηκε το τμήμα είχαν να κάνουν με την πολιτική οπτική των ζητημάτων που απασχόλησαν την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ χωρίς να υποκαθίσταται τόσο η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ όσο και τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ. Όμως τα προβλήματα λειτουργίας του τμήματος και η ευέλικτη λειτουργία της Α.Π. δημιούργησαν συγχύσεις για το ποιο όργανο «έχει τον πρώτο ρόλο» και μήπως οδηγούμαστε σε συνδικαλιστικοποίηση του τμήματος εργατικής πολιτικής. Στην πορεία διευκρινίσαμε αυτά τα ζητήματα και με το τρίτο μέρος αυτής της εισήγησης το ξεκαθαρίζουμε πλήρως στην κατεύθυνση, ότι το τμήμα επεξεργάζεται τις πολιτικές του κόμματος για τους εργαζόμενους και για το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ τις επεξεργασίες και τις καθημερινές παρεμβάσεις των δυνάμεών μας μέσα στο ίδιο το συνδικαλιστικό εργατοϋπαλληλικό κίνημα.

Τα θέματα που απασχόλησαν το τμήμα εργατικής πολιτικής με τον χαρακτήρα που προαναφέραμε είχαν να κάνουν με το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΚΠ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ: ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑΣ - ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ κ.ά.

ε) Στο διάστημα αυτό έγιναν προσπάθειες από το κόμμα και το τμήμα να οργανωθεί η εργατική δουλειά με έναν σταθερό και μόνιμο τρόπο από την κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή. Πέρα από τις θετικές προσπάθειες εκλεγμένων συνδικαλιστικών μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η εργατική δουλειά απασχολούσε σε σταθερή βάση την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και τις Νομαρχιακές Επιτροπές. Ορισμένες φορές απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία. Η έρευνα για την ταυτότητα του 4ου Συνεδρίου, η ερευνητική δουλειά του καθηγητή Χριστόφορου Βερναρδάκη για τα εκλογικά αποτελέσματα κλπ, αναδεικνύουν το έλλειμμα του ΣΥΝ στα εργοστάσια, τον ιδιωτικό τομέα ευρύτερα, τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους συμπολίτες μας. Επομένως το ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ και απαιτείται πέρα από την καμπανιακή μια μόνιμη - σταθερή απασχόληση όλου του κόμματος με την εργατική δουλειά.

Στα πλαίσια του απολογισμού να μιλήσουμε για την δυσλειτουργία που δημιούργησε έως και απογοητεύσεις σε ορισμένους σ/φους.

Να διευκρινίσουμε όμως ότι ο αριθμός των μελών του τμήματος καθορίστηκε από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη, χωρίς όμως οι προτεινόμενοι σ/φοι να αναλογιστούν τι ευθύνες αναλαμβάνουν λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων. Αυτό ήταν και η κύρια αιτία της απουσίας πάνω από 50% των εκλεγμένων σ/φων. Η πρόταση για αναδιάρθρωση του Τμήματος (ολιγομελής Γραμματεία + Ολομέλεια) δεν προχώρησε γιατί δεν υπήρξε ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Αυτή την εμπειρία πρέπει να πάρει υπόψη η νέα συνδιάσκεψη και να δώσει αποτελεσματικότερη λύση.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΕΤΙΑ

1. Να συμβάλλουμε ως τμήμα πιο ενεργά και συστηματικά στην επεξεργασία θέσεων για τα προβλήματα των εργαζομένων και για τα πολιτικά προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζόμενων και να τροφοδοτούμε τα κεντρικά όργανα του κόμματος αλλά και τις οργανώσεις του με αυτές.

2. Να συνδέσουμε το τμήμα μας πιο λειτουργικά και αποδοτικά με την κοινοβουλευτική και ευρωβουλευτική δουλειά του ΣΥΝ όχι μόνο για την προετοιμασία των τοποθετήσεων των βουλευτών μας στη Βουλή, αλλά και για την έγκαιρη υποβολή ερωτήσεων και επερωτήσεων για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων και για τη μεταφορά των αιτημάτων των κοινωνικών αγώνων μέσα σε αυτή. Να συνεχίσουμε την επεξεργασία, προτάσεων - νόμων για τα ζητήματα ευθύνης μας.

3. Να οργανώνουμε καλλίτερα την παρουσία στελεχών του κόμματος και βουλευτών μας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στα συνέδρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

4. Να αναπτύξουμε την επόμενη τριετία καμπάνιες του κόμματος για τα ζητήματα του ευρωσυντάγματος, της κατάργησης του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας, της ανεργίας, της ακρίβειας, των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ασφαλιστικού, του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος, των κοινωνικών πολιτικών.

5. Να οργανώνουμε με συνέχεια και διάρκεια την παρουσία του προέδρου, βουλευτών και στελεχών του κόμματος στους χώρους εργασίας, στις λαϊκές εργατικές συνοικίες και στα στέκια των ανέργων, των μεταναστών και των νέων εργαζομένων.

6. Να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην συνολική στροφή του κόμματος στην εργατική δουλειά, και στη στήριξη των καταφρονεμένων της εποχής μας. Ως κεντρική κατεύθυνση έχουμε σε κάθε Νομαρχιακή επιτροπή και σε κάθε οργάνωση μεγάλων πόλεων να χρεωθεί και ένας συγκεκριμένος σύντροφος την εργατική ~ μαζική δουλειά, που θα είναι σε συνεχή πολυδύναμη επαφή με το τμήμα εργατικής πολιτικής, την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην οποία συμμετέχουν τα μέλη μας και με την Νομαρχιακή Επιτροπή και τις οργανώσεις της, για την συστηματική παρακολούθηση και πολιτική παρέμβαση στα προβλήματα των εργαζομένων και του εργατοϋπαλληλικού κινήματος της περιοχή του.

7. Να βοηθήσουμε στο στήσιμο πολιτικών κινήσεων του ΣΥΝ σε χώρους εργαζομένων, σε στρατολογίες μελών απ' αυτούς τους χώρους, ώστε να βελτιώσουμε την κοινωνικοταξική διαστρωμάτωση του κόμματος υπέρ των δυνάμεων της εργασίας. Να στηρίζουμε και να ελέγχουμε δημιουργικά την πολιτική δουλειά εκλεγμένων συνδικαλιστών που είναι και μέλη του κόμματος παράλληλα με τις οργανώσεις τους.

8. Να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη οργανωτικής πολιτικής δουλειάς του ΣΥΝ και της νεολαίας του, στους ανέργους, στην εργαζόμενη νεολαία, στους μετανάστευες και στους συνταξιούχους.

9. Να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση και ανάπτυξη της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ σε πανελλαδικό και πανκλαδικό επίπεδο και στην επιτυχία της 2ης συνδιάσκεψης της, που θα γίνει στις 2 και 3 του ερχόμενου Απριλίου.

10. Να βοηθήσουμε στη διασύνδεση συνδικάτων με το Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ και στην διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του. Να συμβάλλουμε στην ένταξη συνδικαλιστών και συνδικάτων στις διαδικασίες για το 4° ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ, που θα γίνει στην Αθήνα την 'Ανοιξη του 2006.

11. Να εμβαθύνουμε σε συνεργασία με το τμήμα θεωρίας του κόμματος με το ίδρυμα «Ν. Πουλατζάς» και με το τμήμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής πάνω σε ζητήματα θεωρίας για την εργασία, για την εργατική τάξη και την κοινωνική διαστρωμάτωση στην εποχή του νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, για το κοινωνικό κράτος, για το δημόσιο τομέα.

12. Να αναπτύξουμε τη δουλειά μας στο Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα και το συντονισμό μας με τα τμήματα εργατικής πολιτικής και τους συνδικαλιστές των κομμάτων που συμμετέχουν σ' αυτό.

13. Να προωθήσουμε στο χώρο του εργατικού κινήματος τη συνεργασία, την κοινή δράση και την ενότητα των δυνάμεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και όλης της κοινωνικής και συνδικαλιστικής Αριστεράς, απομονώνοντας τις δογματικές και σεχταριστικές πολιτικές.

14. Κεντρικός μας στόχος το επόμενο διάστημα είναι:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Εμείς δεν ξεχνάμε την ιστορία του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος και τους δικούς του Ήρωες για νʼ αναφερθούμε ενδεικτικά στους: ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ, ΑΒΡΑΑΜ ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΦΕΛΟΥΔΗ, ΜΗΤΣΟ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΟΡΕΣΤΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. Επίσης δεν ξεχνάμε την παρουσία του κινήματος κατά της νεοφιλεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και τη συμμετοχή των συνδικάτων σʼ αυτό.