Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/11/2002

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ: Εκτίμηση των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών. Πολιτικές εξελίξεις.

Σύνοδος ΚΠΕ 1-3 Νοεμβρίου 2002

1. Τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, τα οποία βέβαια δεν επιδέχονται ευθείες και αυθαίρετες αναγωγές στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όπως επιχειρήθηκε από αρκετές πλευρές, αποτύπωσαν με το δικό τους τρόπο τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας και προσφέρονται για την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων.

α) Η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική έχει προσλάβει ευρύτατες διαστάσεις, ιδιαίτερα στα στρώματα εκείνα που πλήττονται αμεσότερα ή νοιώθουν πιο έντονα την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει και τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων την προηγούμενη διετία, όπως και από τις μαζικές κινητοποιήσεις για μεγάλα κοινωνικά θέματα και αποκτά μονιμότερα και ποιοτικά χαρακτηριστικά για την κοινωνική αναφορά και την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ.

β) Η τελική καταγραφή στο δεύτερο γύρο αυτής της δυσαρέσκειας ως συντηρητικής μετατόπισης και ενισχυμένης επιρροής συνολικά του δικομματισμού, είναι αποτέλεσμα του απαράδεκτου εκλογικού νόμου και της λογικής του δικομματικού συστήματος. Διότι η στάση των πολιτών ιδιαίτερα στον πρώτο γύρω των εκλογών έφερε στην επιφάνεια νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι πολίτες αντιστάθηκαν σε σημαντικό βαθμό στο κλίμα τεχνητής πόλωσης, δεν ακολούθησαν άκριτα κομματικές επιλογές και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αναζήτησαν θετικές διεξόδους στη βάση αυτοδιοικητικών κριτηρίων. Η τάση αυτή καταγράφηκε ιδιαίτερα θετικά στους εκατοντάδες καποδιστριακούς δήμους. Σε μεγάλο βαθμό δε και η αύξηση της αποχής όπως και των λευκών και των άκυρων θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αντίδραση των πολιτών στο σκηνικό που προσπάθησαν να στήσουν ιδιαίτερα στους μεγάλους Δήμους και Νομαρχίες της χώρας τα δύο μεγάλα κόμματα, με την συνδρομή των ΜΜΕ. Είναι σαφές ότι οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένες να εξαγάγουν, έστω και εκ των υστέρων, τα αναγκαία συμπεράσματα από τις παραπάνω διαθέσεις και την εκλογική συμπεριφορά μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος.

γ) Η συνολική πολιτική του ΣΥΝ σ'αυτές τις εκλογές με βάση και τις προτεραιότητες που έθεσε με σαφήνεια έγκαιρα η ΚΠΕ και το Συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος, επιδοκιμάστηκε και αυτή η επιδοκιμασία πρέπει να αναλυθεί και να εκτιμηθεί σωστά.

Έγινε διακριτή και ενισχύθηκε η επιμονή του ΣΥΝ στον πραγματικό αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών και η άρνησή του να παγιδευτεί στο πλαίσιο της δικομματικής πόλωσης.

Σημείωσε σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα η πολιτική συνεργασίας και συσπείρωσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, των δυνάμεων της οικολογίας και των κινημάτων και ταυτόχρονα η στάση υπέρ της κοινής δράσης και της συνεργασίας της Αριστεράς παρά τη διχαστική και εχθρική απέναντί σ'αυτή την επιλογή, στάση του ΚΚΕ.

Επιδοκιμάστηκε, τέλος, η ανοικτή πολιτική συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις στη βάση αυτοδιοικητικών κριτηρίων και με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

δ) Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση του φαινομένου της ακροδεξιάς όπως καταγράφεται σ'αυτές τις εκλογές και έχει σημασία διότι αναμφίβολα η εμφάνιση του κ.Καρατζαφέρη πριμοδοτήθηκε στα πλαίσια εκλογικών σχεδιασμών και σκοπιμοτήτων. Σχεδιασμών που υποτιμούν τη σημασία του θέματος και υποτάσσουν τα πάντα στο παιχνίδι νομής της εξουσίας. Βεβαίως, το 13,5% του κ. Καρατζαφέρη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε συγκυριακούς λόγους, αλλά το γενικότερο φαινόμενο ακροδεξιών υποψηφιοτήτων δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ., όπως επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εμφανίσει, αλλά αντανακλά ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία. Αλλαγές που οφείλονται στη συστηματική καλλιέργεια ξενοφοβιών, μεταφυσικών, εθνοκεντρικών ιδεολογιών, στην αξιοποίηση της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το μέλλον κοινωνικά περιθωριοποιούμενων τμημάτων από τις ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, στην τάση γενικής απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Τα φαινόμενα συντηρητικής αναδίπλωσης στην κοινωνία είναι μεν αποτέλεσμα των κυρίαρχων απόψεων του δικομματισμού, αλλά αφορούν και την ευρύτερη Αριστερά, στο βαθμό που επιβιώνουν ιδεολογικές αγκυλώσεις, συνεχίζεται ο κατακερματισμός και η αδυναμία προβολής θετικής διεξόδου στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

ε) Σε συνδυασμό με το θέμα της ακροδεξιάς πρέπει να επισημανθεί ως πολύ σοβαρή και ανησυχητική εξέλιξη η για πρώτη φορά τόσο ευθεία ανάμιξη της ηγεσίας της εκκλησίας στην εκλογική αναμέτρηση.

Η σαφής πια πρόθεση της ηγεσίας της εκκλησίας να εξελιχθεί σε ισχυρό πόλο παρέμβασης στα πολιτικά πράγματα αποτελεί κρίσιμο θέμα για την λειτουργία της Δημοκρατίας και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ο ΣΥΝ που πρώτος είχε επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θέτουν όλους προ των ευθυνών τους.

ζ) Σημειώνουμε ότι και σε αυτές τις εκλογές υπήρχε απροσχημάτιστη παρέμβαση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, με σαφή στόχο την μετατροπή της εκλογικής αναμέτρησης σε δικομματικό ντέρμπυ.

Ο ΣΥΝ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ανέλαβε πρωτοβουλίες και έκανε προσπάθειες να επισημάνει το πρόβλημα και να προκαλέσει την παρέμβαση τόσο του ΕΣΡ όσο και της κυβέρνησης, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Είναι φανερό ότι η τέτοιου είδους παρέμβαση των ΜΜΕ υπονομεύει κάθε έννοια ισοτιμίας στον πολιτικό και εκλογικό ανταγωνισμό και τελικώς θίγει την ίδια την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών καθίσταται απόλυτα αναγκαίο να αναζητηθούν τρόποι για να τεθεί φραγμός σε αυτά τα εκτός κάθε ελέγχου εξωθεσμικά κέντρα.

η) Ιδιαίτερα προκλητική υπήρξε η διαφημιστική προβολή των υποψηφίων, που είχαν το "χρίσμα" των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στους κεντρικούς, αλλά και σε περιφερειακούς δήμους. Χωρίς έλεγχο, διαφάνεια και κανόνες σπαταλήθηκαν ποσά αντίστοιχα με τους προϋπολογισμούς κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές με αποτέλεσμα όχι μόνο την καταφανή ανισότητα σε βάρος των υπολοίπων υποψηφίων, αλλά και την ενίσχυση της άποψης μέσα στην κοινωνία για τη χρησιμοποίηση "πολιτικού χρήματος", σχέσεων οικονομικής διαπλοκής και παντοειδών πιέσεων για την εξασφάλιση της εκλογής.

θ) Η αντιπαράθεση "επικοινωνιακού χαρακτήρα" άφησε εκτός διαλόγου, με συνειδητή επιλογή των υποψηφίων που στηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τόσο τα ουσιαστικά προβλήματα για την ποιότητα ζωής στις πόλεις και τις πολιτικές ευθύνες που τα δημιούργησαν, όσο και τα μεγάλα προγραμματικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι σε πρώτη προτεραιότητα πρέπει να προωθηθούν οι ώριμες αλλαγές για την περιφερειακή αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή της απλής αναλογικής και της έμμεσης εκλογής δημάρχου, η αιρετή περιφέρεια, η ενίσχυση με αρμοδιότητες και πόρους των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΝ έχει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα αυτά τα προγραμματικά ζητήματα και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για ν'ανοίξει έγκαιρα ο σχετικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα.

ι) Τέλος, σημειώνουμε ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πόσο αναγκαία και επωφελής ήταν η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για το υποχρεωτικό κατώφλι του 1/3 των γυναικείων υποψηφιοτήτων.

Τα ποσοστά των εκλεγμένων γυναικών αυξήθηκαν, λιγότερο σε επίπεδο δημάρχων, πολύ περισσότερο σε επίπεδο συμβούλων και των δύο βαθμών. Εκτιμάται, ότι ο αριθμός των εκλεγμένων γυναικών θα είναι υπερδιπλάσιος αυτού του 1998.

Παρά την αύξηση των εκλεγμένων παραμένουν μικρότερα του 1/3, πράγμα που καθιστά απαραίτητη τη συνέχιση εφαρμογής του νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη λήψη και άλλων μέτρων ενδυνάμωσης της γυναικείας συμμετοχής.

2. Στη νέα φάση που άνοιξε την επομένη των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών γίνεται φανερό ότι το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι οι σχεδιασμοί των κομμάτων εν'όψει των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογές θα γίνουν σε έντονο πολωτικό κλίμα, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και άρα θα αναπαράγουν το ίδιο δικομματικό σκηνικό ασκώντας πιέσεις στον χώρο της Αριστεράς.

Ο ΣΥΝ αξιοποιώντας και την εμπειρία των πρόσφατων εκλογών:

Θα επιμείνει στην γραμμή συνεργασίας και συσπείρωσης των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, της Οικολογίας και των κινημάτων.

Ο χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση που πρέπει να ενισχυθεί και να αποκτήσει και νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Το ίδιο σημαντική κατάκτηση αποτελεί η συσπείρωση δυνάμεων που έχει επιτευχθεί στη βάση της αντίθεσης προς την νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.

Η συγκρότηση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού, αποτελεί για τον ΣΥΝ κεντρικό στοιχείο της συνολικής του στρατηγικής.

Θα επιμείνει στις προσπάθειές του να αλλάξουν οι σχέσεις μεταξύ των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και να διαμορφωθούν δυνατότητες κοινής δράσης και συνεργασιών στα σημεία που υπάρχουν δυνατότητες προγραμματικών συμπτώσεων.

Η διχαστική και ακραία επιθετική προς το ΣΥΝ πολιτική του ΚΚΕ και η εμμονή του σε δογματικές αντιλήψεις δεν βρίσκει ανταπόκριση ούτε στον κόσμο της Αριστεράς ούτε στην κοινωνία και αυτό επιβάλλει στον ΣΥΝ να συνεχίσει στην ίδια ανοιχτή πολιτική.

Θα επιμείνει στην πολιτική της προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα θα επιμείνει να θέτει ως κεντρικό στόχο του την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελεί και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, που δεν υπάρχουν σήμερα, για ισχυρή παρουσία της Αριστεράς και για αλλαγή των εφαρμοζόμενων πολιτικών προς αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό και τις σχέσεις των κομμάτων.

Τα τρία αυτά σημεία συγκροτούν μια συνολική στρατηγική που καθιστά τον ΣΥΝ διακριτή δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και του επιτρέπει να εργαστεί από καλύτερες θέσεις για την διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός ρεύματος μέσα στην κοινωνία με ιδιαίτερα και στέρεα πολιτικά - πολιτισμικά χαρακτηριστικά και ερείσματα και με ευρύτερες αναφορές στο αντίστοιχο ρεύμα ιδεών και απόψεων που ανασυγκροτείται στην Ευρώπη.

Με βάση αυτή την ξεκάθαρη πολιτική στρατηγική, ο ΣΥΝ θα πορευθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, θα αντιμετωπίσει τις τακτικές κινήσεις όλων των άλλων και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη εκείνου του τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής και αναζητά διέξοδο προς μια σύγχρονη, δημοκρατική, οικολογική και κινηματική Αριστερά.

Με βάση αυτήν την ξεκάθαρη στρατηγική και αυτόν τον ξεκάθαρο στόχο, ο ΣΥΝ αποκρούει και τη συνήθη επικοινωνιακή "επίθεση φιλίας" που εκδηλώνεται κατά τακτά διαστήματα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Ο κόσμος της Αριστεράς αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθώντας για πολλοστή φορά την επανάληψη του ίδιου προεκλογικού σεναρίου μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τη θέση του ΣΥΝ και να δικαιώσουν τη σοβαρή στάση αρχών με την οποία αντιμετωπίζει αυτά τα σενάρια.

Ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερο - όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών - πείθονται τόσο ο κόσμος της Αριστεράς όσο και ευρύτερα ο ελληνικός λαός ότι ο ΣΥΝ αποτελεί μια δύναμη με σταθερό προσανατολισμό, με εμμονή στις αρχές και τις προγραμματικές του προτάσεις, μια δύναμη που επιδιώκει σταθερά και προς κάθε κατεύθυνση τον γόνιμο και ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο, μια δύναμη χρήσιμη για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης και την αναζήτηση νέων απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

3. Κατά την κρίσιμη μακρά προεκλογική περίοδο που ήδη έχει ανοίξει η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.

α) Η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ μέχρι τον Απρίλιο του 2003 στα πλαίσια της διεύρυνσης της ΕΕ θα βάλει εκ των πραγμάτων το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλιστεί είναι η ειλικρινής ενημέρωση των κομμάτων και της κοινωνίας ολόκληρης από την κυβέρνηση.

Το μείζον αυτό εθνικό θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τακτική της μυστικής διπλωματίας, ούτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται ήδη και θα βρεθούν ακόμα περισσότερο καθώς θα φτάσουν τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα υπό καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων να αποδεχτούν λύσεις που απέχουν πολύ από το πλαίσιο των μέχρι σήμερα αποφάσεων και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ

Βεβαίως δεν είναι χωρίς όπλα σ'αυτή την διαπραγμάτευση. Έχει με το μέρος της την διεθνή νομιμότητα, το κοινοτικό κεκτημένο, τη δυνατότητα να μπλοκάρει συνολικά τη διεύρυνση.

Η εξασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας, η πολύ καλή και ουσιαστική συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και η ενημέρωση του ελληνικού λαού είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια θετική τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Και αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης.

β) Η διεύρυνση της ΕΕ έχει κι άλλες πτυχές που θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της χώρας μας.

Η άμεση ορατή πτυχή αναφέρεται στην αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Ο ΣΥΝ θ' αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί για μια ριζική προοδευτική αναθεώρηση της ΚΑΠ, ώστε να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα αρνητικά δεδομένα από τις σχετικές συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα τρία χρόνια πρέπει να γίνουν στον ελληνικό αγροτικό τομέα όσα δεν έγιναν επί δύο δεκαετίες προκειμένου να προστατευθούν τα μικρά αγροτικά νοικοκυριά και να βρουν θετική εναλλακτική διέξοδο.

Στο πεδίο αυτό θα κριθεί με αποφασιστικό τρόπο ο φιλοαγροτικός ή μη χαρακτήρας των πολιτικών που καταθέτουν τα κόμματα.

Ο ΣΥΝ αισθάνεται την πικρή δικαίωση της πολιτικής του στον αγροτικό τομέα και των προτάσεων για διαρθρωτικές αλλαγές που καταθέτει εδώ και χρόνια χωρίς να βρίσκει ανταπόκριση από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Γι'αυτό ακριβώς όμως το αγροτικό πρόβλημα θα αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα στην συνολική πολιτική μας παρέμβαση.

Πέρα όμως από το θέμα της ΚΑΠ το συνολικότερο πρόβλημα που τίθεται με ένταση στο επίπεδο της διευρυνόμενης πια ΕΕ είναι η ίδια η προοπτική της, ο χαρακτήρας της ενοποίησης, ο χαρακτήρας της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ασκείται, ο διεθνής της ρόλος και η αυτονομία της από τις ΗΠΑ.

Αυτά τα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα αφορούν την χώρα μας, αφορούν όμως πρωτίστως την Αριστερά τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή.

Και με βάση τις απαντήσεις που θα δοθούν σ'αυτά θα διαμορφωθούν οι νέες μεγάλες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες.

Στα πλαίσια αυτά ιδιαίτερη σημασία θα έχει η στάση της ΕΕ αλλά και της κάθε χώρας ξεχωριστά όπως και της κάθε πολιτικής δύναμης στο μεγάλο θέμα του πολέμου κατά του Ιράκ που προετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

Στο μείζον αυτό θέμα θα δοκιμαστεί πολύ ισχυρά η δυνατότητα αυτονομίας της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ.

Για τον ΣΥΝ η απάντηση είναι σαφής και καθαρή. Η Ευρώπη δεν πρέπει να συμπράξει σ'αυτόν τον πόλεμο. Και η Ελλάδα ως προεδρεύουσα από τον Ιανουάριο χώρα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να διαμορφωθεί μια τέτοια στάση της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα να μη μετάσχει στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

Ιδιαίτερη σημασία για τις διεθνείς εξελίξεις και τη διαμόρφωση του γενικότερου συσχετισμού δυνάμεων έχουν τόσο οι μεγάλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη και την Αμερική κατά των σχεδίων της κυβέρνησης Μπους για πόλεμο εναντίον του Ιρακ, κινητοποιήσεις που αποδεικνύουν ότι η ρητορική της μιας και μόνης υπερδύναμης δεν πείθει πλέον στον ίδιο βαθμό που διαμόρφωνε συμμαχίες και συναινέσεις στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και η νίκη του υποψηφίου της Αριστεράς στις εκλογές στη Βραζιλία, που αποτελεί μια πρώτη ρωγμή στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού και αποδεικνύει ως ρεαλιστικό το σύνθημα του Porto Allegre για "ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός".

Σημειώνουμε επίσης τα τραγικά γεγονότα που παρακολουθήσαμε στη Ρωσική πρωτεύουσα, ο Ρώσος Πρόεδρος εξόντωσε τους Τσετσένους αυτονομιστές και μαζί με αυτούς εξόντωσε και εκατοντάδες αθώους και ανύποπτους πολίτες.

Ο κόσμος ολόκληρος πρέπει να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα που περιέχεται σ'αυτήν την τραγική εικόνα.

Εάν δεν αρχίσει μια πορεία αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων φτώχειας, απομόνωσης και εξαθλίωσης που πλήττουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη, εάν δεν αρχίσει μια πορεία ειρηνικής αντιμετώπισης των διαφορών που συντηρούν εστίες έντασης μεταξύ κρατών και εθνών και εάν δεν αρχίσει μια πορεία για την εμπέδωση ενός δίκαιου και δημοκρατικού συστήματος διεθνών σχέσεων, τότε η προοπτική είναι ζοφερή.

Οι εθνικιστικοί και θρησκευτικοί φανατισμοί, που τροφοδοτούνται από τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν και που μεγεθύνονται από τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με την ωμή βία, τον πόλεμο και την καταστολή.

Η σύγκρουση αυτών των δύο αδιέξοδων λογικών θα σημαδέψει τον 21ο αιώνα και θα εξελιχθεί στη μήτρα ατελείωτων τραγωδιών.

Η τυφλή βία, η τρομοκρατία και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, διαμορφώνουν για τον κόσμο συνθήκες διαρκούς πολέμου με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς, τον πολιτισμό και τον πλανήτη.

γ) Το θέμα της τρομοκρατίας θα αποτελέσει επίσης κεντρικό πολιτικό πρόβλημα από τώρα μέχρι τις εκλογές, με σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό αλλά και το ιδεολογικό κλίμα της χώρας.

Ο ΣΥΝ υπήρξε από την αρχή απολύτως σαφής:

Τρομοκρατία στην Ελλάδα υπήρξε. Δεν μπόρεσε βεβαίως να αποκτήσει λαικό έρεισμα, ούτε να επηρεάσει το πολιτικό σύστημα. Αξιοποιήθηκε όμως συστηματικά ως μοχλός πίεσης σε βάρος της χώρας μας.

Η τρομοκρατία έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Να αντιμετωπιστεί στο πεδίο της ιδεολογικής, πολιτικής και ηθικής καταδίκης. Να αντιμετωπιστεί στο πεδίο του ποινικού κολασμού των ενεχομένων σ'αυτήν.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να γίνει με το πολιτικό και νομικό οπλοστάσιο της Δημοκρατίας.

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για να καταστρατηγεί το σύστημα των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων ούτε το σύστημα των δικονομικών εγγυήσεων που προσδιορίζει και τον δημοκρατικό χαρακτήρα του νομικού μας δημοκρατικού οικοδομήματος και πολιτισμού.

Τέλος, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για να τροφοδοτηθούν ακραία συντηρητικές αντιλήψεις και να εισβάλλουν στην πολιτική ζωή του τόπου ανεξέλεγκτοι μηχανισμοί μυστικών υπηρεσιών και σκοτεινών κέντρων.

Στη βάση αυτής της ξεκάθαρης πολιτικής ο ΣΥΝ:

αντιπαρατέθηκε σε όσες απόψεις υποτιμούν το φαινόμενο της τρομοκρατίας ή το αποδίδουν απλώς στη δράση μυστικών υπηρεσιών

αντιπαρατέθηκε στο κλίμα τρομολαγνείας που καλλιεργήθηκε από μερίδα του τύπου και των ΜΜΕ.

αντιπαρατέθηκε σταθερά σε πρακτικές παραβίασης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος με προσοχή και να παρεμβαίνει. Πολύ περισσότερο που είναι φανερό ότι πάρα πολλά κέντρα θα θελήσουν να αξιοποιήσουν το θέμα της τρομοκρατίας και να το μετατρέψουν σε εμβρυουλκό συντηρητικών εξελίξεων.

δ) Τέλος κεντρικό πρόβλημα τον επόμενο χρόνο θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην οικονομία και οι επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Οι αστήρικτες κυβερνητικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας διαψεύδονται και η διάψευση αυτή οδηγεί σε αναπροσαρμογές που καθιστούν την ασκούμενη πολιτική ακόμα πιο δυσβάστακτη για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.

Στη βάση αυτής της πραγματικότητας ο ΣΥΝ οφείλει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και ταυτόχρονα οφείλει με θετικό τρόπο να προβάλλει τις εναλλακτικές διεξόδους και να καταδείξει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το ότι δεν αναζητούνται και δεν συζητιούνται σοβαρά αυτές οι εναλλακτικές διέξοδοι.

4.

Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αποτέλεσαν πεδίο δοκιμασίας όχι μόνο των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών αλλά και της γενικής φυσιογνωμίας και των οργανωτικών δυνατοτήτων του κόμματος.

Υπό αυτή την έννοια ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε ως κόμμα στα ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα και τις πιέσεις της νέας περιόδου.

Για τα θέματα αυτά είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί άμεσα μια νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ και να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η λειτουργία των κεντρικών οργάνων του κόμματος, η εξασφάλιση λειτουργιών και δομών καλύτερης διεύθυνσης του κόμματος, καθώς και η αξιοποίηση όλου τους στελεχικού δυναμικού της ΚΠΕ.

Η επαφή της ΚΠΕ με τις οργανώσεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Προβλήματα μεγάλων οργανώσεων που αναδείχθηκαν σ'αυτές τις εκλογές είτε με τη μορφή αδυναμίας καθόδου στις εκλογές είτε με τη μορφή πολύ χαμηλών εκλογικών καταγραφών

Είναι θέματα που δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς συγκεκριμένη αντιμετώπιση μέσα στο θετικό κλίμα των γενικά καλών εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επίσης μεγάλα ζητήματα, όπως η ενίσχυση της νεολαίας του ΣΥΝ, η στήριξη της ΑΥΓΗΣ, η πανελλαδική συγκρότηση του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς, η καλύτερη οργάνωση της δουλειάς μας στα πλαίσια του Χώρου Διαλόγου, του Κοινωνικού Φόρουμ και των μεγάλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, εκκρεμούν για άμεση αντιμετώπιση.

Τέλος, το προγραμματικό συνέδριο που έχουμε προγραμματίσει για τις αρχές του 2003 θα πρέπει να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να αποτελέσει ένα επιστέγασμα όλης της προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτών των πολιτικοοργανωτικών προβλημάτων, να αποτελέσει ένα σημείο συνολικής ανανέωσης και ενίσχυσης της φυσιογνωμίας του κόμματος ως έκφραση της Σύγχρονης Αριστεράς, της Οικολογίας και των κινημάτων.