Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/08/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη για τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση και την κατάρρευση της Σοφοκλέους

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση και την κατάρρευση της Σοφοκλέους, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Το εξελισσόμενο, παρά τις παρεμβάσεις εκατοντάδων δισεκατομύρίων ευρώ των Κεντρικών Τραπεζών, διεθνές Χρηματιστηριακό Κράχ αναδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στη βάση της οποίας η παγκόσμια οικονομία έχει εκχωρηθεί στην κυριαρχία των Τραπεζών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η διεθνής Χρηματιστηριακή κρίση σε κρίση της πραγματικής οικονομίας, με τραγικές συνέπειες για την ανθρωπότητα, είναι ορατός, ιδίως αν σκάσει η διεθνής «φούσκα» των ακινήτων.

Η νέα κατάρρευση της Σοφοκλέους, η δεύτερη μετά το 1999, δείχνει την πλήρη κατάρρευση των κυβερνητικών αλλά και συναινετικών δικομματικών πολιτικών, που έχουν αναγάγει σε υπέρτατο δόγμα τη χρηματιστηριακή διαχείριση της οικονομίας. Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης κρίσης στην ελληνική οικονομία, που έχει ιδιωτικοποιηθεί και παραδοθεί στον έλεγχο των ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων αλλά και στο έλεος των Τραπεζών, που έχουν οδηγήσει σε ληστρική υπερχρέωση τα νοικοκυριά, είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικός.

Ένας από τους ανομολόγητους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογές- εξπρές, είναι να προλάβει το βάθεμα της χρηματιστηριακής κρίσης και τις ενδεχόμενες εφιαλτικές συνέπειές της στην πραγματική οικονομία και τη ζωή του ελληνικού λαού. Να ηττηθούν τώρα οι κυβερνητικές και δικομματικές πολιτικές, πριν οδηγήσουν σε απελπιστικές καταστάσεις τον ελληνικό λαό.

To Γραφείο Τύπου