Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/08/2007

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκου Χουντή στον Ρ/Σ "Αθήνα 9.84" (Αγγ. Μόσχοβα)

-    Γιατί τώρα ο Πρωθυπουργός επέλεξε την ημερομηνία αυτή για εκλογές;..

Φαίνεται ότι πρυτάνευσαν οι κομματικοί υπολογισμοί και οι κομματικές σκοπιμότητες.

-    Αυτό δεν γίνεται συνήθως με τα κόμματα εξουσίας;....

Όταν όμως κανείς προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, προσχηματικά τουλάχιστον, επικαλείται ένα λόγο εθνικής σημασίας. Φυσικά το μεσημέρι θα δούμε ποιος είναι αυτός.

-    Το προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός...

Ναι, εντάξει, το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Επομένως πάμε στην ουσία. Τι απολογισμό κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το έργο. Εδώ υπάρχουν μια σειρά προβλήματα. Δεύτερον, γιατί προεκλογικά αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει «κοινωνική πολιτική» και, τρίτον, τι θα γίνει μετά τις εκλογές για πάρα πολύ κρίσιμα θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό;

Επομένως, πάμε με μια θολή ατζέντα, που είναι κρυφή και θα γίνει φανερή την επομένη των εκλογών. Η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις σε ότι αφορά κρίσιμα θέματα.

-    Ο κ. Αλαβάνος έδωσε μια πρόγευση εχθές σε σχέση με το τι  προεκλογική εκστρατεία θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ μιλώντας για ανέκδοτο.... Εσείς θα πολώστε -να το πω έτσι..- τους ψηφοφόρους σας. Θα εξακολουθήσετε αυτή την σκληρή κριτική, κυρίως κατά της κυβέρνησης; ..

Εμείς θα τους πεισμώσουμε ακόμα περισσότερο. Ήδη είναι θυμωμένοι, οργισμένοι. Είναι ο κόσμος της Παιδείας που αγωνίστηκε όλο αυτό το διάστημα, είναι ο κόσμος των εργαζομένων που βλέπει τη λεηλασία των ασφαλιστικών Ταμείων, είναι ο κόσμος που βλέπει να καίγονται τα δάση και να μην υπάρχει σχέδιο δασοπροστασίας. Δεν χρειάζεται να τους πολώσουμε.

Επομένως, με βάση τα προβλήματα, την εμπειρία και τις δικές μας δράσεις και προτάσεις, θα κάνουμε την προεκλογική εκστρατεία με τόλμη, αποφασιστικότητα, ακούραστα και θα περιμένουμε ένα καλό αποτέλεσμα, όπως είμαστε αισιόδοξοι.

-    Εσείς τι βλέπετε;.. Βουλή τετρακομματική, πεντακομματική;....

Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Ξέρω όμως ότι θα υπάρξει, ελπίζω αλλά και οι ενδείξεις δείχνουν, ότι θα υπάρξει μια ισχυρή μείωση των κομμάτων του δικομματισμού. Υπάρχει μια γενικευμένη δυσαρέσκεια. Και ελπίζουμε -οι ενδείξεις υπάρχουν- ότι θα είναι ισχυροποιημένη η δύναμη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

-    Εσείς θα επιμείνετε σ΄ ένα ντιμπέϊτ πολιτικών αρχηγών φαντάζομαι...

Ναι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα...

-    Θα καταθέσετε την σχετική πρόταση ή θα περιμένετε;...

Δεν ξέρω αν ανάμεσα στα διάφορα περίεργα αυτών των εκλογών, τεθεί το θέμα ότι δεν κάνουμε και ντιμπέϊτ. Εμείς το διάλογο τον επιδιώκουμε, όλοι με όλους. Άλλωστε όλη αυτή η προσπάθεια του κ. Αλαβάνου τα τρία αυτά χρόνια ήταν μια προσπάθεια ο Πρωθυπουργός να έρθει σε διάλογο. Εμείς όλο αυτό το διάστημα επιζητούσαμε να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός. Μακάρι να γίνει, ούτως ώστε έστω και αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός να μην είναι απών από τα προβλήματα, αλλά να τοποθετηθεί. Και ελπίζω αυτό τουλάχιστον δεν θα το αρνηθεί. Είναι μια καλή συνήθεια -μακάρι να ήταν πιο διευρυμένη- να γίνεται αυτός ο διάλογος.»

To Γραφείο Τύπου