Skip to main content.
17/08/2007

Τα «μυαλά» του Αλαβάνου και ο κ.Μητσοτάκης. 'Αρθρο του Πάνου Τριγάζη στην "Ελευθεροτυπία"

«Με τα μυαλά που έχει ο Αλαβάνος», δεν είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα είναι στην επόμενη Βουλή. «Τάδε έφη» ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ.Μητσοτάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Κρήτης(14.08.07). Πρόκειται για «ευσεβή πόθο», όχι για αντικειμενική εκτίμηση. Ίσως, όμως,  και για μήνυμα προς κύκλους του κατεστημένου για περισσότερο πόλεμο στον ΣΥΝ με στόχο τη μη είσοδό του στη Βουλή. Με τρία κόμματα στη Βουλή ενισχυμένος θα βγει ο δικομματισμός, του οποίου ένθερμος υποστηρικτής είναι ο κ.Επίτιμος, ο ΣΕΒ και άλλες δυνάμεις του συστήματος.

Είναι φυσικό και αναμενόμενο να μην αρέσουν στον κ.Μητσοτάκη οι απόψεις που εκφράζει, οι προτάσεις που καταθέτει και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Αλέκος Αλαβάνος ως πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκπροσωπούμε διαφορετικούς κόσμους και οι ιδέες μας είναι στον αντίποδα εκείνων του πρώην Πρωθυπουργού.  

Ο κ.Μητσοτάκης είναι φίλος του Προέδρου Μπούς και συνήγορος των καταστροφικών πολιτικών του, ενώ εμείς είμαστε πολέμιοί του και μετέχουμε στο ευρύ κίνημα αντίστασης που αναπτύσσεται διεθνώς. Εκείνος θέλει περισσότερο νεοφιλελευθερισμό, πιέζοντας το ίδιο του το κόμμα να επιταχύνει τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις», ενώ ο ΣΥΝ και οι άλλες δυνάμεις της αριστεράς αγωνίζονται για την ήττα του. Εμείς είμαστε με το άρθρο 16 του Συντάγματος  και τη δημόσια δωρεάν παιδεία, ενώ ο κ.Μητσότακης με την εμπορευματοποίηση της και τα ξένα πανεπιστήμια. Εκείνος είναι με το Νταβός, εμείς με το Πόρτο Αλέγκρε.

Ο ΣΥΝ και ο Πρόεδρός του έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες επιθέσεις –μεταξύ αυτών πολλές συκοφαντικές- από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Ενοχλεί το γεγονός ότι η τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη αποτέλεσε πολλές φορές, με τις πρωτοβουλίες της, την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στα μεγάλα θέματα της Παιδείας και του άρθρου 16, της οικολογίας και της προστασίας των δασών, της υπεράσπισης των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών και των μεταναστών, της διεκδίκησης μιας άλλης ενωμένης Ευρώπης των λαών και των πολιτών της κτλ. «Με τα μυαλά που έχει» ο Αλ. Αλαβάνος βρέθηκε προ ημερών, για πολλοστή φορά, στο πλευρό του Δημάρχου Ελληνικού και των κατοίκων της περιοχής στη μάχη που δίνουν για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία, υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα, το οποίο καταπατεί η κυβέρνηση.

Ενοχλούν οι προτάσεις μας για την εξωτερική πολιτική, που είναι σε σύγκρουση με τον ατλαντισμό της Ν.Δ., ειδικότερα για τα Βαλκάνια ή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο την πρόταση για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας-Τουρκίας , για την οποία ο ίδιος  ο Αλ.Αλαβάνος μίλησε πρόσφατα σε κοινές εκδηλώσεις με την αριστερά της Τουρκίας στο Αϊβαλί  και στη Μυτιλήνη.

Η πορεία που έχει ακολουθήσει ο ΣΥΝ και η ανάδειξή του σε ενωτική δύναμη της αριστεράς όχι μόνο δεν τον οδηγεί στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, αλλά τον φέρνει όλο και περισσότερο στο κέντρο της. Θα το επιβεβαιώσουν και οι επικείμενες εκλογές, καθώς και η περίοδος μετά τις εκλογές, όπου μεγάλα θέματα -όπως το ασφαλιστικό- θα αποτελέσουν πεδία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Καταλήγω υπενθυμίζοντας μια δήλωση του Αντώνη Σαμαράκη. Όταν ζητήθηκε από  τον μεγάλο συγγραφέα να κάνει ένα σχόλιο για την εκπνοή του 20ού αιώνα είχε πει: «Ό,τι καλό συνέβη στην ανθρωπότητα προέκυψε από ανθρώπους που έκαναν φασαρία». Απαντάμε, λοιπόν, ότι ως σύγχρονη και ριζοσπαστική αριστερά θα συνεχίσουμε να κάνουμε φασαρία. Κι ας μην αρέσει στον κ.Μητσοτάκη.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ