Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2005

Αλέκος Αλαβάνος: "Πρέπει να διευρύνουμε τις επαφές μας με την Τουρκία"

Πρόταση για κοινές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής με την αντίστοιχη Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συμμετείχε σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Χρ. Κ. Γιαλλουρίδη, «Η Τουρκία στον 21ο αιώνα- Ο μακρύς δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

Στην ομιλία του ο Αλ. Αλαβάνος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι κατά τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας «έχασε την ευκαιρία να τεθεί ένα σαφές και σύντομο χρονοδιάγραμμα, τόσο για τη διαδικασία επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών όσο και για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία στο Κυπριακό, που έχουν σχέση και με την αναζήτηση λύσης και με την απόσυρση των στρατευμάτων από το κυπριακό έδαφος.»

«Θα πρέπει η χώρα μας», τόνισε, « να επιδιώξει μια ενεργητική, συγκροτημένη στρατηγική στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς οφείλουμε να επιταχύνουμε τις παρεμβάσεις μας, να ενισχύσουμε τις επαφές μας με την Τουρκία. Για παράδειγμα, θα ήταν σημαντικό να υπάρξουν κάποιες κοινές συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, διότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να λειτουργήσει πέρα από τις κυβερνητικές επαφές, πέρα από τις επαφές των τεχνοκρατών, δίνοντας δυνατότητες για θετικές διεργασίες.»

Και κατέληξε:

«Υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα πλαίσιο που δεν θα ωθήσει τους λαούς της Ευρώπης σε καταστάσεις ξενοφοβίας, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εξασφάλιση και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Για το βιβλίο μίλησαν, επίσης, ο Γιώργος Ιακώβου, Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Στέλλιος Περράκης, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Γ.Γ. του Υπ. Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Ιακώβου, Διεθνολόγος, ειδικός σε θέματα Τουρκίας και ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος.

To Γραφείο Τύπου