Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/08/2007

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, μετά τη συνεδρίαη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος

1.    Ο χρόνος είναι λίγος μέχρι τις εκλογές. Για μας όμως όχι. Υπάρχουν πίσω μας τριάμισι χρόνια. Οι δυνάμεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς  έδειξαν το πρόσωπό τους. Παρούσες. Στο άρθρο 16. Στα δικαιώματα. Στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Στο περιβάλλον. Στο κοινωνικό κράτος. Στη μείωση των εξοπλισμών. Έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Μέσα στα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους χώρους όπου η νέα γενιά δουλεύει με 400? και χωρίς ασφάλιση, μέσα στη Βουλή. Απέναντι σε μας ήταν που παρήλασαν όλοι : Ο Καραμανλής με την απουσία του. Ο Πολύδωρας  με τις επιθέσεις του. Η Γιαννάκου με τις κριτικές της. Ο Γιακουμάτος με τις ύβρεις του. Ο Παυλόπουλος με τις σοφιστείες του. Είμαστε αντιπολίτευση πρωτοπόρα, ουσιαστική, κινηματική, εναλλακτική, ενωτική, με προτάσεις. Μας φτάνει ο χρόνος για να ξανασυναντηθούμε μπροστά στις κάλπες με όλους αυτούς που μας είδαν σα συντρόφους, σα σημείο αναφοράς, σαν αντιπολίτευση ουσίας και μάχης. Και πρώτα από όλα με τους νέους και τις νέες. Αυτούς που θεωρούσαν «φυτά», απολίτικους, μοναχικούς, ατομικιστές, καριερίστες, συντηρητικούς και αναδείχνονται σε εκρηκτική ελπίδα για το μέλλον.

2.    Ο  Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα έπρεπε να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Είναι ίσως πρώτη φορά που επικεφαλής κυβέρνησης ζητάει πρόωρες εκλογές για έκτακτους λόγους και δεν αναφέρει το κυρίαρχο θέμα της εποχής: Το ολοκαύτωμα του δασικού πλούτου της χώρας. Κι αυτό μάλιστα σε μια στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο έχουν ως μια από τις προτεραιότητές τους την αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτό δείχνει πόσο αναχρονιστική είναι η ΝΔ. Και δεν διορθώνεται όσες φορές από εδώ και πέρα κλίνει τη λέξη περιβάλλον ο Πρωθυπουργός. Για εμάς η οικολογία είναι στο κέντρο της δράσης μας. Και η δράση μας συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: νέα γενιά, πρώτα νέα γενιά, οικολογία, κοινωνικό κράτος.

3.    Ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ανάφερε ως τον κεντρικό λόγο της πρωτοβουλίας για τις πρόωρες εκλογές τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει πρωτοστατήσει στο κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλουμε τα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα να ολοκληρωθούν. Να ολοκληρωθούν πριν τις εκλογές. Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση της Ν.Δ., που είναι σε μια κατεύθυνση οπισθοδρομική, νεκρή πριν από τις κάλπες. Στις χθεσινές παρεμβάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μας προκάλεσε εντύπωση ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αυτό το θέμα. Καλώ τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λάβει μια σαφή θέση, μια θέση καταψήφισης της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη νέα Βουλή , σε όλα της τα άρθρα, στο άρθρο 16, το άρθρο 24, στα υπόλοιπα. Με αυτό τον τρόπο όποιο αποτέλεσμα και αν προκύψει από τις εκλογές, η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν θα υπάρχει δεδομένου ότι χρειάζονται 180 ψήφοι βουλευτών. Η ΝΔ θα προχωρήσει στις εκλογές έτσι, με τη μητέρα των μεταρρυθμίσεων της στο καλάθι των αχρήστων.

4.    Είναι η τελευταία ίσως φορά πριν από τις εκλογές που σας μιλώ ως Πρόεδρος του κόμματός μου, με το έμβλημα του κόμματός μου όπως βλέπετε. Από εδώ και πέρα σε όλη τη μετεκλογική περίοδο, θα ασκήσω το ρόλο μου ως επικεφαλής του ενωτικού ψηφοδελτίου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με τη διεύρυνση που υπήρξε και η οποία συνεχίζεται είναι ίσως το μεγαλύτερο ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς στην πολιτική σκηνή του τόπου, την τελευταία δεκαετία. Καλούμε όλους τους αριστερούς να μας στηρίξουν σε αυτή τη νέα προσπάθεια ενότητας, κινηματικής δράσης, αποτελέσματος, αξιών. Προσωπικά, αισθάνομαι για αυτό μεγάλη ευθύνη, τιμή και συγκίνηση.

To Γραφείο Τύπου