Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2005

Αλ.Αλαβάνος: "Να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε τα εξής:

«Η κυβέρνηση όφειλε, πριν διατυπώσει τις θέσεις της, να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπως γινόταν μέχρι τώρα, και οφείλει να το κάνει άμεσα. Εμείς είμαστε υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, και υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπ όψιν ότι το πεδίο είναι δύσκολο, δεδομένου ότι 100 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει με το συνταγματικό τους όνομα τους γείτονές μας.

Ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε τις σχέσεις με τη γειτονική δημοκρατία, διότι δεν θα είναι σε όφελος της Ελλάδας μια αποσταθεροποίηση, τόσο μέσα στην ίδια αυτή χώρα όσο και σε όλα τα Βαλκάνια. Τέλος, καιρός είναι να σταματήσει η πολιτική του να στηριζόμαστε και να προσευχόμαστε στην Ουάσιγκτον, γιατί είδαμε αυτό τι αποτελέσματα φέρνει.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα επί του θέματος, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Εμείς θα πρέπει κατ αρχήν να έχουμε μια ενημέρωση γι αυτό το ζήτημα και νομίζω, με έναν ψύχραιμο και συνετό τρόπο, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να λυθεί το θέμα μέσα από διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ.»

To Γραφείο Τύπου