Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/08/2007

Συνέντευξη Τύπου Αλέκου Αλαβάνου στις Σέρρες

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στις Σέρρες, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του στον Νομό, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τόσο το κόμμα μου όσο και οι άλλες δυνάμεις που συμμετέχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε αποφασίσει, με πρότασή μου, ότι η υποψηφιότητα του επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι σε μια από τις ασφαλείς περιφέρειες της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής , της Θεσσαλονίκης.

Επιδίωξή μας δεν είναι η οριακή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ανταποκρινόταν σε χαμηλές προσδοκίες και θα είχε ξεπεραστεί ήδη από την πραγματικότητα, η οποία δείχνει μια σαφή ανοδική πορεία.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια κοινοβουλευτική δύναμη τέτοια που να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχαν οι δυνάμεις μας όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στα κινήματα όσο και μέσα στη Βουλή , για το άρθρο 16, για την παιδεία, για την οικολογία, για το ασφαλιστικό, για το αγροτικό, για τα δικαιώματα, για τις ελευθερίες, και  για πολλά άλλα θέματα.

Και θα ανταποκρινόταν ακόμη στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πια ελπίδα για τη νέα γενιά και για έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο της κοινωνίας, για μια μεγάλη ανατροπή, για την απελευθέρωση από το αδιέξοδο μιας επαναλαμβανόμενης και στείρας δικομματικής εναλλαγής.

Προσωπικά βέβαια, για μένα, η υποψηφιότητά μου σε περιφέρειες όπου η εκλογή βουλευτή απαιτεί μεγάλη άνοδο των δυνάμεών μας, πολύ μεγάλη άνοδο, σημαίνει ότι αναλαμβάνω την ευθύνη μου σε σχέση με μια θετική στροφή στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και μια γενικότερη αλλαγή στο ρόλο της Αριστεράς στην πολιτική σκηνή.

Όπως σας είναι ήδη γνωστό, έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητά μου στο Ν. Ηρακλείου. Αποφασίσαμε η διπλή υποψηφιότητα που έχει τη δυνατότητα να έχει ο πρόεδρος κάθε κόμματος στις εκλογές, η μια να είναι το Νότο της Ελλάδας και η άλλη να είναι στη Β. Ελλάδα.

Γιατί στη Β. Ελλάδα, γιατί στο χώρο της Μακεδονίας ευρύτερα;

Ο πρώτος λόγος είναι η νεολαία. Στο χώρο της Β. Ελλάδας έχουμε μερικά από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας νέων που εμφανίζονται, όχι μόνο στον ελληνικό χώρο, αλλά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο και που φτάνουν μέχρι το 50% των νέων να βρίσκονται στην ανεργία.

Παράλληλα και σε συνδυασμό βέβαια με αυτό, ο χώρος της Β. Ελλάδας είναι χώρος όπου σημειώθηκε μια μεγάλη αποβιομηχάνιση που έριξε εργαζόμενους, γυναίκες εργαζόμενες, ολόκληρες οικογένειες, στη ζώνη της ανεργίας και της φτώχιας.

Ένας δεύτερος λόγος που είμαστε στη Β. Ελλάδα, είναι γιατί είναι χώρος ο οποίος έχει μια ιστορική παρουσία στην αγροτική μας οικονομία και ο οποίος δέχεται σήμερα πάρα πολύ σοβαρά πλήγματα. Χαρακτηριστική, αν θέλετε, είναι η περίπτωση των καπνών που κάποτε ήταν η περηφάνια πολλών περιοχών της Β. Ελλάδας και σήμερα βρίσκεται σε μια πορεία σχεδόν ολοκληρωτικής εξαφάνισης.

Εμείς πιστεύουμε ότι ναι, μπορεί να επιβιώσει η αγροτική παραγωγή. Μπορεί να επιβιώσει με την παρουσία ενός κράτους, μιας πολιτείας η οποία θα στείλει πάλι τον γεωπόνο και τον κτηνίατρο και θα στήσει υπηρεσίες στήριξης στους αγρότες, θα τους βοηθήσει στον προσδιορισμό καλλιέργειας και με μια πολιτεία η οποία θα έχει μια διεκδικητική παρουσία στην ΕΕ.

Ο τρίτος λόγος για την υποψηφιότητά μου στην Β. Ελλάδα είναι ότι εδώ υπήρξε μια χαμένη ευκαιρία. Όλες οι αλλαγές που γίνανε από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και  μετά, οι οποίες είχαν και  αρνητικό φορτίο φυσικά έντονο, δημιούργησαν μια νέα κατάσταση, όπου δεν υπήρχαν τα εμπόδια, αν θέλετε, στη συνεργασία που υπήρχανε προηγούμενα, όπου πραγματικά η Β. Ελλάδα ήταν το μεγαλύτερο σημείο ανάπτυξης σε όλη τη Βαλκανική και όπου είχε τεράστιες δυνατότητες να παίξει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που όμως δυστυχώς βρέθηκε μετά από μια 15ετία μέσα σε συνθήκες κρίσης και παρακμής.

Ο τέταρτος και τελευταίος λόγος είναι ότι πραγματικά αυτός ο χώρος γίνεται ένα πεδίο δημαγωγίας. Αντί να δοθούν απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις και στα μεγάλα προβλήματα τα οποία αναπτυξιακά, εργασιακά, περιβαλλοντικά προβλήματα της νεολαίας, γίνεται μια παρωχημένη δημαγωγία στη βάση της ξενοφοβίας και της πατριδοκαπηλείας.

Εγώ είμαι χαρούμενος γιατί μιλάω σήμερα σε μια πόλη όπου συγκεντρώνονται έλληνες από διάφορες προελεύσεις. Ντόπιοι, μικρασιάτες, Πόντιοι, πρόσφυγες, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι και που  μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά.

Όσοι πιστεύουν ότι με την βυζαντινή σημαία θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της σημερινής Ελλάδας, κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον, ακολουθούν τις πολιτικές εκείνες πατριδοκαπηλείας, οι οποίες οδήγησαν στις εθνικές καταστροφές και δεύτερον, καλύπτουν τη φοβερή αιμορραγία πόρων της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών για την αγορά εξοπλισμών κυρίως από τους φίλους του κ. Μπους από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Είναι η πρώτη χώρα σε εξοπλισμούς στο ΝΑΤΟ, ξεπερνά ακόμα και τις ΗΠΑ που έχουν ανοιχτούς πολέμους.

Εμείς λέμε όχι έτσι. Κανείς δεν πρέπει να γίνει θύμα και να δοκιμάσει αυτό το δόλωμα. Αν θέλουμε να στήσουμε τις υποδομές, την παιδεία, την τεχνολογία, αν θέλουμε να κάνουμε αναπτυξιακά έργα, πρέπει να μειώσουμε άμεσα τους εξοπλισμούς.

Και επειδή καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας χώρος προσφυγιάς και όλος αυτός ο ξεριζωμένος κόσμος νοιώθει πόνο για τα μέρη του, για τις πατρίδες των γονιών του, για αυτά που έμειναν πίσω, θέλουμε να πούμε ότι αυτά δεν ανακτώνται με τις πατριδοκαπηλίες. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορεί κανείς να ακούσει τις καμπάνες στη Σινώπη, στην Τραπεζούντα ή τη Σαμψούντα, που μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι δίπλα στα χωράφια των παππούδων του, αυτός ο τρόπος είναι μέσα από μια πολιτική παρέμβαση ουσιαστική, μέσα από διεκδικητική πολιτική διαπραγμάτευσης της Ελλάδας στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. που θα την υποχρεώνουνε με τον ίδιο τρόπο που ο γιός του Γερμανού αεροπόρου έχει σήμερα σπίτι στην Κρήτη, θα την υποχρεώνουνε ο εγγονός του Πόντιου που διώχτηκε ή χάθηκε, να μπορεί να έχει σπίτι στην Μαύρη Θάλασσα και να ξανακούσει τις καμπάνες εκεί πέρα.

Ο Νομός Σερρών, μεταξύ των νομών της Μακεδονίας, επιλέχθηκε γιατί κατά τη γνώμη μας, εκφράζει αυτή τη μεγάλη αντίφαση, είναι νομός με πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά που την ίδια στιγμή είναι ο λιγότερο ανεπτυγμένος νομός ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Έχει το υψηλότερο ποσοστό των νέων ανέργων, έχει την μεγαλύτερη τάση αύξησης της ανεργίας. Έχει, ακόμα, μια ισχυρή αριστερή παράδοση. Εμείς θεωρούμε σημαντικά για τον Νομό Σερρών, το θέμα της αξιοποίησης του φυσικών του πόρων, την μη ύπαρξη του ΧΥΤΑ, τον τρόπο αντιμετώπισης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι ο κινηματογράφος «Κρόνιο» και το στεφάνι της Αμφίπολης, το οποίο παραμένει στη Βουλή αντί να επιστρέψει στο χώρο του. Αν κάτι χρειάζονταν η Βουλή από τις Σέρρες, δεν ήταν το στεφάνι της Αμφίπολης, αλλά τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν απών από τις συνεδριάσεις της Βουλής και από τις ερωτήσεις που του ετίθονταν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Πολλά μπορούν και πρέπει να γίνουν στον Νομό Σερρών. Υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα και πιστεύω ότι είναι χρήσιμη η παρουσία της αριστεράς.

To Γραφείο Τύπου