Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2005

Εισήγηση του Νίκου Χουντή στο Οργανωτικό Καταστατικό

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος πριν 4 μήνες αποφάσισε τη διεξαγωγή Οργανωτικού - Καταστατικού Συνεδρίου για να συζητηθούν οι καταστατικές αλλαγές που ενώ ήταν στην Ημερήσια διάταξη του Τακτικού Συνεδρίου δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθούν στη διάρκεια των εργασιών του. Ταυτόχρονα η πολιτική απόφαση του Τακτικού Συνεδρίου, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία εφοδίασε το κόμμα με τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της δράσης του για τα επόμενα χρόνια. Η ίδια απόφαση εκτίμησε ότι η υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων και γενικότερα των ιδρυτικών στρατηγικών επιδιώξεων απαιτούν την ανασυγκρότηση του κόμματος. Η απόφαση του 4ου Τακτικού Συνεδρίου υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθεί μία σύνθετη και επίπονη προσπάθεια με στόχο την πιο δημοκρατική, συλλογική, αποτελεσματική, κινηματική και εξωστρεφή λειτουργία και δράση του Κόμματος. Συζητούμε λοιπόν σήμερα το περιεχόμενο και τις πλευρές της κομματικής ανασυγκρότησης δηλ. την οργανωτική κατάσταση, τη λειτουργία αλλά και τους τρόπους εξωστρεφούς δράσης του Συνασπισμού.

Η ΚΠΕ για τις ανάγκες αυτού του διαλόγου διαμόρφωσε ένα κείμενο προβληματισμού. Το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η συζήτηση στις οργανώσεις αλλά και δημόσια τόσο για το κείμενο αυτό όσο και για τις καταστατικές αλλαγές ήταν περιορισμένη δεν υποβαθμίζει την αξία τους αλλά και την ανάγκη να τα αντιμετωπίσουμε στο Συνέδριό μας. 'Αλλωστε προτάσεις και κριτικές διατυπώθηκαν και κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου αλλά και καθημερινά διατυπώνονται ανησυχίες και παρατηρήσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί το κόμμα. Σε κάθε περίπτωση παρά τα βήματα που έχουν γίνει, η αντοχή που επέδειξε σε δύσκολες στιγμές, το στέριωμα του ΣΥΝ στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, η σημερινή εικόνα του κόμματος δεν είναι αυτή που θέλουμε και αυτή που οι ανάγκες της περιόδου επιβάλλουν για να γίνει δυνατή η υλοποίηση της πολιτικής και να έρθουν πιο κοντά οι στρατηγικές μας επιδιώξεις.

Η νέα ηγεσία, η νέα ΚΠΕ που εξελέγησαν στο Τακτικό Συνέδριο, στο διάστημα αυτό προχώρησε στην υλοποίηση της εντολής του Συνεδρίου και αντιμετώπισε μεγάλα πολιτικά προβλήματα, διαμορφώνοντας στην πρώτη συνεδρίασή της προγραμματισμό δράσης του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και την ενίσχυση της προσπάθειας για την υπόθεση της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Οργάνωσε την αντιπολιτευτική μας πολιτική απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας.

Αναδείξαμε το πρόβλημα της ανεργίας και πήγαμε σε εργασιακούς χώρους και περιοχές που δοκιμάζονται ιδιαίτερα.

Παρεμβήκαμε στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, προβάλλοντας τη θέση για διαχωρισμό, διατυπώνοντας προτάσεις για άμεσες ρυθμίσεις και ανέλαβε πρωτοβουλίες που στο συμβολικό επίπεδο κορυφώθηκαν με την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από το θρησκευτικό τελετουργικό της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οργανώσαμε και συμμετέχουμε στην καμπάνια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και για την καταψήφιση του Ευρωσυντάγματος στην προοπτική μιας άλλης Ευρώπης διαδηλώνοντας μαζί με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Κοινωνικού Φόρουμ.

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αυτήν τη χρονιά θα κριθεί σχεδόν το σύνολο των θεμάτων (FYROM, Κοσσυφοπέδιο, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό).

Έγιναν προσπάθειες για την ενίσχυση των οικολογικών χαρακτηριστικών του κόμματος και της παρέμβασης του κόμματος στα κινήματα και τους αγώνες των αγροτών, στο γυναικείο κίνημα στα ζητήματα της παιδείας.

Η Νεολαία του ΣΥΝ έκανε βήματα στην οργανωτική της ανάπτυξη και οι φοιτητικές εκλογές κατέγραψαν άνοδο των δυνάμεων του Δικτύου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναφέρθηκα με παραδείγματα σε πλευρές της δράσης του κόμματος στο διάστημα αυτό, κυρίως στο κεντρικό επίπεδο. Στην περίοδο αυτή έγινε προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη συλλογικότητα στην λειτουργία του κόμματος. Με τη συγκρότηση των τμημάτων του κόμματος και τις συχνές και προετοιμασμένες συνεδριάσεις της ΚΠΕ.

Η ΚΠΕ συζήτησε το θέμα της έγκαιρης και πολύπλευρης προετοιμασίας του κόμματος για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το φθινόπωρο του 2006. Αποφάσισε τις γενικές κατευθύνσεις και οργανώνει τις διαδικασίες συζήτησης σʼ όλο το κόμμα της τακτικής μας που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού όπου θα ληφθούν οι τελικές και πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όμως ενώ αυτά έγιναν σε κεντρικό επίπεδο το ερώτημα παραμένει πόσο έχει προχωρήσει το άνοιγμα στην κοινωνία, ειδικά στις κατηγορίες που απευθυνόμαστε, πόσο έχει πραγματοποιηθεί η στροφή στα προβλήματα, πόσο το σύνολο των κομματικών δυνάμεων ενεργοποιήθηκε, αν βελτιώθηκε η λειτουργία του κόμματος σʼ όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα των Πολιτικών Κινήσεων. Επομένως καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για το κόμμα μετά από τις αποφάσεις του Τακτικού Συνεδρίου αλλά και του Προγραμματικού Συνεδρίου και λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη εμπειρία και τα βήματα που έγιναν σʼ αυτό το διάστημα .

Τι σημαίνει σήμερα η κομματική ανασυγκρότηση

Ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχικής λειτουργίας του κόμματος σʼ όλα τα επίπεδα και πρώτα απʼ όλα στις Πολιτικές Κινήσεις.

Οι Πολιτικές Κινήσεις που είναι βασική και αναντικατάστατη οργανωτική μονάδα πρέπει να είναι και να επιβεβαιώνουν το λόγο συγκρότησής τους δηλαδή να είναι το κόμμα στο χώρο τους.

Από την ίδρυση του ΣΥΝ διακηρύχθηκε ότι το κόμμα θα είναι σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα των μελών. Το καταστατικό προβλέπει τρόπους και μορφές, όμως όπως και σʼ όλα τα θέματα δεν φτάνει το καταστατικό για την αντιμετώπιση των ιδεολογικών πολιτικών χαρακτηριστικών που αποκτά το πρόβλημα της εσωκομματικής δημοκρατίας σήμερα.

Στις Πολιτικές Κινήσεις δεν έρχεται το μέλος να ενημερωθεί γενικώς και να αναλάβει κάποια καθήκοντα. Έρχεται για να συνδιαμορφώσει τις αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα τις οποίες στη συνέχεια θα συγκεκριμενοποιήσει στο χώρο. Έρχεται γιατί τα θέματα συζήτησης αφορούν τα προβλήματα και τα ενδιαφέροντά τους. Να πάρει πρωτοβουλίες, ανταλλάσσει εμπειρίες που του δίνουν κίνητρο για να παρέμβει, να δραστηριοποιηθεί στο περιβάλλον του, στο σωματείο του, σε μια κίνηση πολιτών, στο κοινωνικό Φόρουμ.

Επομένως τα όργανα του κόμματος οφείλουν να οργανώσουν την δουλειά το σχεδιασμό τις διαδικασίες στη βάση αυτής της προτεραιοτήτας. Χρειάζεται να ενισχυθούν οι μορφές άμεσης δημοκρατίας και η λήψη των αποφάσεων από ευρύτερα σώματα. Ταυτόχρονα η ανάγκη για συνεχή θεωρητική μορφωτική κατάρτιση στο επίπεδο της Πολιτικής Κίνησης προβάλλει ως βασική προϋπόθεση για να γίνεται δυνατή η ανάλυση των φαινομένων, η επεξεργασία των προτάσεων, η αξιακή και πολιτική έμπνευση του μέλους του ΣΥΝ. Με αυτό τον τρόπο η ΠΚ θα μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει δημιουργικά τις γενικές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα θα αποκτά ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά για τα προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο της.

Οι εσωτερικές λειτουργίες, η συμμετοχή των μελών, οι πολιτικές παρεμβάσεις, συνδέονται με την ταυτότητα και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και την πολιτική του Κόμματος.

Πολλά από τα σημερινά προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι τα μέλη δεν διέκριναν μια ισχυρή ιδεολογική - πολιτική ταυτότητα και χαρακτηριστικά στον ΣΥΝ.

Τα βήματα που έχουν γίνει στο Προγραμματικό Συνέδριο αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο, στην ενίσχυση της αριστερής, ριζοσπαστικής, κινηματικής φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, διαμορφώνουν καλύτερες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων αλλά και στη δράση των μελών του Κόμματος. Ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την επιλογή να είναι μέλος σʼ ένα κόμμα που μπορεί να το εμπνέει και να το προσανατολίζει στη ζωή, στη δουλειά. Ο εξοπλισμός του με αρχές, ιδέες, προτάσεις, του δίνει αυτοπεποίθηση και το γεμίζει με αίσθημα υπερηφάνειας. Η σαφήνεια του πολιτικού λόγου, οι τολμηρές πρωτοβουλίες, η συμμετοχή στα κινήματα προσφέρουν το έδαφος για να συνδεθεί με τη συλλογική εμπειρία της οργανωμένης ζωής. Η υπεράσπιση αρχών και ιδανικών της αριστεράς, η αντιμετώπιση των φαινομένων ιδιοτέλειας, παραγοντισμού, προσωπικών στρατηγικών, επιδρά διαπαιδαγωγητικά στη συνείδηση και διαμορφώνει το χαρακτήρα του αγωνιστή που επιδιώκει να αποκρούσει την κυρίαρχη ανθρωπογεωγραφία της αδράνειας, του βολέματος, του ωχαδελφισμού.

Η λειτουργία του κόμματος πρέπει να οδηγεί σε εξωστρεφή δράση σε πολιτική παρέμβαση και κινηματική συμμετοχή. Δεν είναι αυτοσκοπός η οργάνωση. Όμως και η εξωστρεφής λειτουργία, ο προσανατολισμός στην μαζική , κομματική δράση δεν γίνεται αυθόρμητα με ευχές χωρίς προτεραιότητες, σχεδιασμό, ευθύνη και έλεγχο.

Απαιτείται έμπνευση και κίνητρο από τη φυσιογνωμία, τις αποφάσεις, τις αξίες που πρεσβεύει το κόμμα. Παραδείγματα πολιτικών που ενεργοποίησαν μεγάλο αριθμό μελών ήταν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, η δραστηριότητα του Κοινωνικού Φόρουμ, η υπόθεση της συσπείρωσης των δυνάμεων της Αριστεράς. Όμως απαιτείται πρόγραμμα δράσης σʼ όλα τα επίπεδα που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα των μελών.

Απαιτείται καλή γνώση των δυνατοτήτων του κόμματος της συγκεκριμένης ΠΚ μια τέτοια βάση μπορεί να δώσει το απογραφικό δελτίο που συμπληρώνει το κάθε μέλος και πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του.

Από τις πρώτες προτεραιότητες του κόμματος μας στο επόμενο διάστημα πρέπει να είναι η εγγραφή νέων μελών και ιδιαίτερα εργαζομένων, γυναικών και νέων στην ηλικία και η οικοδόμηση Π Κ σε χώρους από όπου λείπουμε κυρίως μεγάλους εργασιακούς χώρους και άλλες κωμοπόλεις και καποδιστριακούς δήμους.

Υπάρχουν ήδη θετικά παραδείγματα. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες.

Δεν είναι θέμα άποψης αριθμητικής και εκτατικής ανάπτυξης του κόμματος, είναι άκρως πολιτικό ζήτημα που απορρέει από την ανάγκη ανανέωσης και αναζωογόνησης του κομματικού οργανισμού και δυνατοτήτων παρέμβασης στα προβλήματα των εργαζομένων εκεί που δημιουργούνται πριν πάρουν γενικευμένο χαρακτήρα.

Και σήμερα στους εργασιακούς χώρους συντελούνται ραγδαίες αλλαγές που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων , τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Ένα κόμμα της σύγχρονης αριστεράς δεν μπορεί να απουσιάσει ή να έχει περιορισμένες δυνατότητες κατά αρχήν οργανωτικές στην επαφή με τα προβλήματα και στην παρέμβασή του προς κατεύθυνση τόσο της υπεράσπισης κατακτήσεων, δικαιωμάτων όσο και της διεύρυνσής τους.

Όλα αυτά όμως δεν γίνονται αν το θέμα δεν τεθεί σε όλα τα επίπεδα ως ικανή άποψη καθημερινής φροντίδας, προσωπικής χρέωσης. Δεν γίνεται εγγραφή νέων μελών στο κόμμα και πολύ περισσότερο σε δύσκολους εργασιακούς χώρους χωρίς την προσωπική επαφή . Δεν γίνονται βήματα στην κομματική ανάπτυξη χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χρεώσεις και έλεγχο από τις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Η οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας του ΣΥΝ

Παρά τα βήματα που έχει κάνει η νεολαία του ΣΥΝ οι οργανωμένες της δυνάμεις είναι ακόμα περιορισμένες τόσο στα πανεπιστήμια και τα σχολεία όσο και στις συνοικίες και την περιφέρεια. Νέες δυνατότητες για την οργανωτική της ανάπτυξη θα προκύψουν από το άνοιγμά της στη νεολαία στη βάση των προβλημάτων της και από τη συστηματική και σχεδιασμένη βοήθεια του κόμματος.

Η βοήθεια για την αλλαγή των κεντρικών γραφείων της Νεολαίας και τον καλύτερο τεχνικό εξοπλισμό προφανώς δεν αρκούν.

Η βοήθεια του κόμματος είναι περιορισμένη και κυρίως δεν έχει συνειδητοποιηθεί ως κρίσιμη και βασική πλευρά της κομματικής λειτουργίας. Οι παρεμβάσεις στα θέματα της ανεργίας, της μόρφωσης, του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, στο κίνημα των δικαιωμάτων αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων.

Πρέπει να είναι μόνιμα στοιχεία του πολιτικού προσανατολισμού του Κόμματος. Τα όργανα και οι Π.Κ. του Κόμματος να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την εγγραφή νέων μελών στις οργανώσεις της νεολαίας.

Η επαναλαμβανόμενη διαπίστωση της ανάγκης πολιτικοποίησης της σημερινής νεολαίας μέσα από τους δικούς μας δρόμους και η ένταξη νέων στη Νεολαία του ΣΥΝ πρέπει να πάρει συγκεκριμένη μορφή.

Η επικοινωνιακή πολιτική

Τα προβλήματα, αλλά και οι δυνατότητες των ΜΜΕνημέρωσης, αλλά και των άλλων σύγχρονων μορφών επικοινωνίας είναι γνωστά. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε εκτός από τις παραδοσιακές μορφές και κάθε σύγχρονο μέσο για την πιο μαζική και αποτελεσματική προβολή των θέσεων, αλλά και της δραστηριότητας του κόμματος.

Οργανώνουμε την προσπάθεια για ισότιμη προβολή των απόψεων του ΣΥΝ από τα κεντρικά ΜΜΕ Προχωρούμε στη διεκδίκηση άδειας για λειτουργία Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού σταθμού.

Πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο η ιστοσελίδα του ΣΥΝ και του Left.gr και η δυνατότητα για κεντρικές παραγωγές προς τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αξιοποιηθούν περισσότερο τα τοπικά μέσα που είναι πιο ανοικτά στις διαφορετικές απόψεις.

Με καθημερινή συνεργασία των Νομαρχιακών Επιτροπών με το γραφείο Τύπου και το Οργανωτικό γραφείο μπορούμε να απευθυνόμαστε σ΄ένα ευρύ ακροατήριο σε κάθε νομό.

Κεντρικά δελτία τύπου, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες του κόμματος, δικές μας παραγωγές για τους τοπικούς σταθμούς, αξιοποίηση του Left.gr., αλλά και του site του ΣΥΝ, δίνουν το απαραίτητο υλικό. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας να οικοδομήσουν σχέσεις συνεργασίας με τα τοπικά μέσα. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα για συνεντεύξεις, συμμετοχή σε συζητήσεις κεντρικών και τοπικών στελεχών. Οι περιοδείες κεντρικών στελεχών να συμπληρώνονται με παρουσία στα τοπικά ΜΜΕνημέρωσης.

Ειδικά στην περίοδο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις απαιτείται πιο έγκαιρη και συστηματική προετοιμασία.

Παράλληλα μπορεί να οργανωθεί η προσπάθεια για την αύξηση της κυκλοφορία της Αυγής. Παρακολούθηση της κυκλοφορίας και καταγραφή των προβλημάτων στη διανομή της. Επιμονή στην αγορά της από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος και αξιοποίηση μορφών διάδοσης της σε κάθε χώρο.

Το άνοιγμα στο χώρο της επικοινωνίας που επιχειρούμε με τον Ρ/Σ και Τ/Σ απαιτεί αυξημένους οικονομικούς πόρους. Η οικονομική εξόρμηση που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες πρέπει να επιτύχει τους στόχους της. Θα μας δώσει τη δυνατότητα για ευρύτατο άνοιγμα στους φίλους του κόμματος σε προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Η επιτυχία της θα είναι ένας ακόμα δείκτης για τη συνολική προσπάθεια της κομματικής ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητές μας στην προβολή των απόψεων μας.

Τάσεις

Ο ΣΥΝ είναι το πρώτο και το μοναδικό μέχρι σήμερα ελληνικό πολιτικό κόμμα που θεσμοποίησε τη λειτουργία των τάσεων ως βασικό συστατικό ενός σύγχρονου δημοκρατικού κόμματος. Προέκυψε όχι μόνο ως μετεξέλιξη του πολυκομματικού χαρακτήρα του πρώιμου Συνασπισμού.

Τα περισσότερα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναγνωρίζουν το ρόλο των τάσεων με διάφορες μορφές. Εδώ στην Ελλάδα άλλοι κομματικοί χώροι ενώ προβληματίζονται γύρω απʼ το θέμα αυτό δεν προχωρούν ανεχόμενα αφανείς ή φανερές ομαδοποιήσεις και παραγοντισμούς στο εσωτερικό τους.

Στον ΣΥΝ η ύπαρξή τους είχε θετικά αποτελέσματα στην επεξεργασία της πολιτικής και των θέσεων του κόμματος, στην αντιμετώπιση φαινομένων παραίτησης και αποστράτευσης δυνάμεων του κόμματος σε στιγμές δοκιμασίας, διαμόρφωσαν κίνητρο για τη συμμετοχή νέων δυνάμεων στο κόμμα.

Όμως είναι δικαιολογημένη η κριτική που ασκείται στα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίζονται στη λειτουργία και τη στάση των τάσεων, παρά το γεγονός ότι δεν λείπει και η απόδοση στις τάσεις αρνητικών πλευρών στην όλη λειτουργία του κόμματος και που δεν οφείλονται ή δεν οφείλονται αποκλειστικά στην ύπαρξη τάσεων στο κόμμα μας.

Το πρόβλημα μας απασχολεί από την ίδρυση του ΣΥΝ και είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής κουλτούρας, ενίσχυσης ενιαίας έκφρασης και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Η λειτουργία των τάσεων επιδρά σε σημαντικό βαθμό αρνητικά στην αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών.

Από την άλλη η απόδοση στις τάσεις όλων των αρνητικών φαινομένων στη λειτουργία του κόμματος δεν βοηθάει να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες κάθε φορά αιτίες και κατά συνέπεια και το ξεπέρασμά τους.

Το πολυτασικό κόμμα με ενιαία δημόσια προβολή των συλλογικών αποφάσεων αποτελεί την οργανωτικο-πολιτική υπέρβαση των γνωστών συγκεντρωτικών και αρχηγικών κομμάτων. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να πάμε πίσω.

Είναι υπόθεση όλου του κόμματος να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, ώστε οι τάσεις να αποτελούν ιδεολογικο-πολιτικές συλλογικότητες που συνεισφέρουν στο πλαίσιο του κόμματος.

Μια τέτοια λειτουργία των τάσεων δεν μπορεί να γίνει με οργανωτικά μέτρα. Η πολιτική κουλτούρα του αριστερού πολυτασικού κόμματος δεν επιβάλλεται.

Θέτοντας τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα την αριστερά και τον Συνασπισμό μπορεί να ωθεί τις τάσεις στους δρόμους των ιδεολογικών θεωρητικών και πολιτικών αναζητήσεων που θα καταξιώνει και το ρόλο τους.

Επειδή στο σημείο αυτό είμαστε στο πιο καινοτόμο στοιχείο που χαρακτηρίζει το οργανωτικό μας μοντέλο θα πρέπει να υπογραμμίσω ορισμένες πλευρές του οργανωτικού πολιτικού εγχειρήματος που συγκροτεί η ίδρυση και λειτουργία του ΣΥΝ.

Στο κείμενο προβληματισμού της ΚΠΕ αναφέρονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά της εποχής μας όσον αφορά γενικά τον ρόλο των κομμάτων και διαμορφώνουν τις ευρύτερες ιδεολογικές πολιτικές κοινωνικές συντεταγμένες μέσα στις οποίες το κόμμα μας επιχειρεί να δυναμώσει την παρουσία του, να πετύχει τους στόχους του.

Δεν προτίθεμαι να τους επαναλάβω. Θέλω μόνο να υπογραμμίσω ότι το γενικότερο πρόβλημα της κρίσης αξιοπιστίας, εκπροσώπησης αλλά και απαξίας απασχολεί και τα άλλα κόμματα όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος που παρακολούθησε τα συνέδριά τους που έγιναν στο α΄τρίμηνο του έτους που διανύουμε .

Όμως μόνο ο δικός μας χώρος αναζητά με τόλμη και ειλικρινή διάθεση το κατάλληλο οργανωτικό μοντέλο που εξασφαλίζει ένα κόμμα δημοκρατικό και αποτελεσματικό, που θα υπερβαίνει είτε το συγκεντρωτικό μοντέλο είτε την αναπαραγωγή του αρχηγικού μοντέλου. Με άλλα λόγια ανιχνεύουμε την μορφή της πολιτικής οργάνωσης της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς που επιδιώκει τους απελευθερωτικούς σοσιαλιστικούς στόχους, την εναλλακτική του στρατηγική παίρνοντας υπόψη και στο οργανωτικό επίπεδο την σημερινή φάση του εκμεταλλευτικού και αλλοτριωτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΝ θα πρέπει να συνοδεύεται από τη θεωρητική ενασχόληση με το οργανωτικό πολιτικό μοντέλο του κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς.

Τις βάσεις αυτές της πολιτικής οργάνωσης θέσαμε με την ίδρυση του ΣΥΝ και τη λειτουργία τους ως ενιαίου, αριστερού, δημοκρατικού και πλουραλιστικού κόμματος από το 1992. Οι αρχές και οι αντιλήψεις μας για ένα τέτοιο κόμμα κωδικοποιήθηκαν στο καταστατικό του. Οι ρυθμίσεις του δεν είναι καταγραφή κάποιων κανόνων χωρίς συγκεκριμένη λογική και συνοχή. Από την άλλη γνωρίζουμε ότι δεν φτάνει να έχεις καλό καταστατικό. Πρέπει και να το εφαρμόζεις.

Όμως ούτε η εφαρμογή ενός καλού καταστατικού αρκεί για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στη λειτουργία και στη δράση του κόμματος καθώς με τα χρόνια διαπιστώνουμε ότι τα προβλήματα αυτά είναι πρωτίστως ιδεολογικά και πολιτικά και προβλήματα πολιτικής κουλτούρας που καλλιεργούμε και συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί όχι μόνο εντός των συνόρων μας αλλά στην αναμέτρηση με άλλες συμπεριφορές, νοοτροπίες και πρακτικές που υπάρχουν έξω από αυτό, στη σημερινή κοινωνία, στην πολιτική αντιπαράθεση.

Επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.


Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Μπροστά μας δηλαδή στο επόμενο διάστημα έχουμε να ασχοληθούμε με σοβαρά θέματα και υποχρεώσεις του κόμματός μας.

Την ολοκλήρωση της συζήτησης για την προετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές στην Τ.Α. οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για να γίνουν βήματα στη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας αλλά και να ενισχυθεί η στροφή στα προβλήματα των πολιτών.

Την διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που μας ανατέθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή και θα οργανωθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 2005 και έχει ως βασικό θέμα του την επεξεργασία της απάντησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε ;

Την οργάνωση και διεξαγωγή του 4ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ στην Αθήνα στις αρχές του 2006, όπου με τη συμβολή μας θα πρέπει να δώσουμε πιο κοινωνικό και κινηματικό χαρακτήρα στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Η σοβαρότητα των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουμε καθιστούν την κομματική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ πιο επιτακτική, διευρύνει το περιεχόμενό της αλλά καθιστά πιο μετρήσιμα τα αποτελέσματά της.

Το σημερινό Συνέδριό μας με τις αποφάσεις του θα βοηθήσει ακόμα στην πραγματοποίηση της επιδίωξής μας να καταστήσουμε τον Συνασπισμό σύγχρονη πρωτοπορία αξιών ανιδιοτελούς προσφοράς, θεωρητικής σκέψης, πολιτικής παρέμβασης και κινηματικής δράσης. Κόμμα ικανό να φέρει πιο κοντά τους ιδρυτικούς, κοινωνικούς απελευθερωτικούς στόχους, το σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία.

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας,
16 Απριλίου 2005