Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2005

Εισήγηση του Κώστα Πουλάκη, συντονιστή της Επιτροπής Καταστατικού για τις καταστατικές αλλαγές στο Οργανωτικό-Καταστατικό Συνέδριο Συνασπισμού, 16-17/04/2005

Συντρόφισσες Σύντροφοι

Πριν από 4 μήνες, εμείς οι σύνεδροι του 4ου τακτικού μας Συνέδριου, αποφασίσαμε για την καλύτερη και την ανετότερη συζήτηση των πολιτικών θέσεων του κόμματος, καθώς και των προτεινόμενων καταστατικών αλλαγών, να μεταφέρουμε τη συζήτηση για το Καταστατικό.

Κρίναμε και αποφασίσαμε ότι η συζήτηση για τις καταστατικές ρυθμίσεις πρέπει να εμπλουτιστεί και με την αναγκαία εισήγηση προβληματισμό για την κομματική ανασυγκρότηση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αφού τα οργανωτικά προβλήματα τέθηκαν με οξύτητα στον προσυνεδριακό διάλογο.

Η αποφασή μας ήταν σχεδόν ομόφωνη και οι όποιες ενστάσεις έδιναν περισσότερο βάρος στην καταγεγραμμένη αναβλητικότητα μας.

Όμως σήμερα στην καθορισμένη ημερομηνία είμαστε όλοι εδώ, συνεπείς στο ραντεβού μας, και αυτό είναι μια μικρή επιτυχία όλων μας που νομίζω ότι αξίζει να την αξιολογήσουμε.

Σε αυτούς τους 4 μήνες προσπαθήσαμε να ξαναδούμε τις προτάσεις μας παίρνοντας υπόψη τον προβληματισμό του προσυνεδριακού διαλόγου τις εμπειρίες μας από το 4ο Συνέδριο με την άνεση του χρόνου που διαθέταμε.

Φιλοδοξούσαμε σ ένα πολύ γόνιμο διάλογο.

Δυστυχώς - άλλωστε δεν πρέπει να αναφέρουμε μόνο τα θετικά μας - η ανταπόκριση όλων μας σε αυτόν το νέο διάλογο δεν ήταν η αναμενόμενη.

Απλώς οφείλουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

Συντρόφισσες Σύντροφοι

Με τις προτάσεις μας που η Κ.Π.Ε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε

επιδιώκουμε:

1ον. Την αναζωογόνηση των συλλογικών λειτουργιών των οργανώσεων του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και κυρίως την αναβάθμιση του πολιτικού ρόλου των μελών.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, το κόμμα της Σύγχρονης Δημοκρατικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εμπνέεται από τα ιδανικά και τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, οφείλει να μετατραπεί σε κόμμα που θα εμπνέει τα μέλη του για τη συμμετοχή τους στη βάση της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Συμμετοχή για την οποία η μόνιμη υπεράσπιση των αρχών, των αξιών και των ιδανικών μας μπορεί να μας κάνει υπερήφανους που δεν βολευτήκαμε στον ατομικισμό της εποχής μας.

Συμμετοχή ώστε να έχουμε διαρκή πολιτική παρουσία στο χώρο ευθύνης μας, να συνδιαμορφώνουμε και να ελέγχουμε τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις του κόμματος διατυπώνοντας έγκαιρα τη γνώμη μας για να μην αντιμετωπιζόμαστε ως εκλογικοί μηχανισμοί στις προεκλογικές περιόδους.

Επιδιώκουμε μέλη όχι απλώς ενημερωμένα για τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αλλά συνδιαμορφωτές αυτών των επιλογών.

Αναζητούμε σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα τη γνώμη των μελών πριν από τις τελικές αποφάσεις.

Θεωρούμε ότι ο συλλογικός δημοκρατικός προγραμματισμός ο αναγκαίος απολογισμός και ο συντροφικός έλεγχος δυναμώνουν την εσωκομματική συμμετοχική δημοκρατία που για μας δεν είναι περιττή πολυτέλεια.

Γνωρίζουμε ότι η αναγκαστική ιεραρχία ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση γεννάει, στον ένα η άλλο βαθμό, απόσταση, αυτάρκεια και φαινόμενα γραφειοκρατίας.

Η αναγνώριση αυτών των αντικειμενικών κινδύνων συνιστά και την πρώτη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τους, κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας.

Πιστεύουμε ότι όλοι μας θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα νέα σε ηλικία μέλη να έρθουν σε επαφή και να ενταχθούν οργανωτικά στη Νεολαία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, όχι με σκοπό να αφομοιώσουν την περπατησιά μας αλλά για να προβληματιστούμε από τις αναζητήσεις τους.

Κυρίως πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον για την απελευθέρωση της ενεργητικότητας όλων των μελών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ έτσι ώστε οι όποιες μίζερες ασχολίες να μετατραπούν σε δημιουργικές στιγμές.

επιδιώκουμε:

2ον. Την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας με τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στη δράση μας.

Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα στην ολόπλευρη συμμετοχή του συνόλου των μελών και των οργανώσεων.

Το σύνθετο αυτό πρόβλημα μπορεί να αρχίζει να ξεπερνιέται

Με τη διευκόλυνση της διενέργειας δημοψηφισμάτων για τις μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη συλλογική δημοκρατία.

Με την ενίσχυση του Περιφερειακού Συμβούλιου διότι θέλουμε να ανατρέψουμε την εμπεδωμένη άποψη για τον μοναδικό κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό.

Με το να μάθουμε πόσοι και ποιοι είμαστε, όχι για να χρησιμοποιήσουμε το μπλάνκο στις καταστάσεις μας, αλλά για να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες μας ώστε να μη μετατρέπονται τα μέλη σε απλούς ψηφοφόρους στις εσωκομματικές μας διαδικασίες.

Τη βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δεν την αντιμετωπίζουμε ως αυτοσκοπό αλλά ως εμπνευσμένη συμμετοχή των μελών στο κοινωνικό - πολιτικό γίγνεσθαι.

επιδιώκουμε:

3ον. Τη δημοκρατική εκλογή και τη συλλογική λειτουργία της ηγεσίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Προτείνουμε πλειοψηφικά η εκλογή του Προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να γίνεται από την Κ.Π,Ε διότι διασφαλίζει τη συλλογική λειτουργία και δράση του ως προϊόν μεταξύ ίσων στο πλαίσιο των αποφάσεων της.

Ο πολιτικός έλεγχος και η ενδεχόμενη ανάκληση - σε περίπτωση αυτονομίας του από τις αποφάσεις του κόμματος - να γίνεται από την ίδια Κ.Π.Ε που τον εξέλεξε.

Είναι κατανοητό ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα αναπτυχθεί επαρκώς και η μειοψηφούσα άποψη.

Προτείνουμε να θεσμοθετηθεί στο Καταστατικό η θέση του Γραμματέα της Κ.Π.Ε με ευθύνη την καλύτερη λειτουργία της και τον πολιτικό συντονισμό των τμημάτων της.

Θεωρούμε δε ότι ο καθορισμός των θητειών στην Π.Γ και η αύξηση του ποσοστού ανανέωσης των μελών της Κ.Π.Ε σε 30%, διευκολύνει την ανανέωση της ηγεσίας του κόμματος.

επιδιώκουμε:

4ον. Την ανανέωση των αιρετών στελεχών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η αντίληψη για ουσιαστική ανανέωση μας οδήγησε να προτείνουμε θητείες στους Βουλευτές και στους Ευρωβουλευτές ώστε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ να εμπλουτισθεί και από νέα στελέχη, που έχουν αναδειχθεί στους πρόσφατους κοινωνικούς-πολιτικούς αγώνες,

Πιστεύουμε ότι η Κ.Π.Ε μπορεί να έχει την πολιτική δυνατότητα της εναλλαγής των Ευρωβουλευτών στο μέσον της θητείας τους, εφόσον προϋπάρχει απόφαση της πριν απο τις προκριματικές εσωκομματικές εκλογές.

5ον. Για τη λειτουργία των τάσεων ως ιδεολογικά ρεύματα ιδεών.

Θέλω με ειλικρίνεια να σας πω ότι προβληματιστήκαμε όλοι, από την Επιτροπή Καταστατικού έως την Κ.Π.Ε, με τη λειτουργία των τάσεων, αλλά και με το διάλογο που αναπτύχθηκε στις Π.Κ.

Πιστεύω ότι είμαστε ώριμοι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με νηφαλιότητα.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η ελεύθερη συγκρότηση των τάσεων ως ιδεολογικά ρεύματα ιδεών αποτελεί δημοκρατική μας κατάκτηση, που ανοίγει τους ορίζοντες σκέψης και δράσης του κόμματος και συγχρόνως αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τα αρνητικά μιας ολόκληρης εποχής που όλοι δεν θα θέλαμε να ξαναζήσουμε.

Για αυτό και οι τάσεις ως ιδεολογικά ρεύματα ιδεών αποτελούν καταστατική ρύθμιση από το ιδρυτικό μας Συνέδριο.

Αναγνωρίζουμε και θεωρούμε απόλυτα δικαιολογημένη την κριτική που ασκήθηκε προσυνεδριακά από όλους για τα αρνητικά φαινόμενα για τον τρόπο λειτουργίας των τάσεων.

Ξέρουμε ότι η κριτική προέρχεται και από συντρόφους που πιστεύουν στη διατήρηση τους ως ιδεολογικά ρεύματα ιδεών.

Είδαμε ότι στο Καταστατικό μας επισημαίνονται σχεδόν όλα για την ορθή λειτουργία τους.

Αναφέρω το, σχεδόν όλα, διότι θα διαβάσετε στις προτάσεις που μειοψήφησαν ότι υπάρχουν και προβληματισμοί που θεωρούν ότι μπορούμε να θωρακίσουμε ακόμα καλύτερα τη λειτουργία τους.

Θεωρούμε ότι τα όποια αρνητικά υπάρχουν από την έως τώρα λειτουργία τους θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ενίσχυση της δημοκρατικής συλλογικής μας λειτουργίας, ώστε να μην είναι ούτε γραφειοκρατικοί μηχανισμοί με στόχο την αναπαραγωγή των στελεχών τους, ούτε καταφύγιο ασφάλειας των μελών, ούτε εμπόδιο στην αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών μας.

Από την άλλη μεριά δεν θα μας βοηθήσει αν όλες μας τις αδυναμίες ως κόμμα τις μεταφέρουμε στις τάσεις.

Ας σκεφτούμε μήπως, στην εύλογη προσπάθειά μας να λύσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, καλύψουμε περισσότερα αφού τα σπρώξουμε κάτω από το χαλί.

Έχουμε τη γνώμη ότι με μια πλήρη και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε τη συνεισφορά των τάσεων σε δύσκολες περιόδους του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Η συζήτηση άνοιξε και θα κάνει καλό σε όλους μας, στον καθένα προσωπικά και στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ γενικότερα αν τη συνεχίσουμε σε βάθος, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε το αυτονόητο.

Εμείς λειτουργούμε τις τάσεις, εμείς τις ακολουθούμε και τις ενισχύουμε, εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα σε ό,τι μας ενοχλεί, σε ό,τι εμποδίζει την επικοινωνία μας, σε ό,τι τραυματίζει τις σχέσεις μας, σε ό,τι δυσκολεύει τη συλλογική δράση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Κουλτούρα που θα μεταφράζεται στο,πρώτα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, κουλτούρα που θα βάζει τον τόνο στα ιδεολογικά ρεύματα ιδεών και θα τον αφαιρεί από το μηχανισμό και την πειθαρχία της τάσης.

Δεν αξίζει μαζί με τα απόνερα να πετάξουμε και το παιδί μας.

Συντρόφισσες Σύντροφοι

Με τις προτάσεις μας δεν επιδιώκουμε τη ριζική αλλαγή του Καταστατικού που έτσι κι αλλιώς με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του διασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, αλλά ορισμένες βελτιώσεις ως αποτέλεσμα της συλλογικής μας εμπειρίας.

'Αλλωστε το Καταστατικό μας κατά κοινή ομολογία και σε σύγκριση με τα Καταστατικά των άλλων κομμάτων είναι το δημοκρατικότερο.

Ας θυμηθούμε ποια κόμματα και μάλιστα με πομπώδη τρόπο ανακαλύπτουν μετά από αρκετά χρόνια άρθρα του δικού μας καταστατικού.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια αντικομματική περίοδο με την Πολιτική να απαξιώνεται από πολλούς πολίτες.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας και γνωρίζουμε ότι το οργανωτικό μας πρόβλημα δεν θα λυθεί αυθημερόν με τις αποφάσεις που θα πάρουμε στο διήμερο του Συνέδριου μας.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος που προσπαθούμε να διαβούμε δεν υπάρχει σε οδικούς χάρτες για να τον ακολουθήσουμε.

Είμαστε σίγουροι όμως ότι είναι Αριστερός ως στάση ζωής και με ενδιαφέρον.

16/04/2005, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας