Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/04/2005

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στο Οργανωτικό-Καταστατικό Συνέδριο Συνασπισμού, 16-17/04/2005

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στο Οργανωτικό και Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΝ, τόνισε, μεταξύ άλλων:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Θα αρχίσω με ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα.

Οι δύο εισηγητές στο ειδικό Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας για τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος για τους συμβασιούχους προτείνουν την απόρριψή του! Όχι από την πλευρά ότι είναι περιοριστικό, αφαιρεί το δικαίωμα μετατροπής συμβάσεων «ορισμένου» σε «αορίστου» χρόνου σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, αλλά από την ακριβώς αντίθετη πλευρά- της αφαίρεσης του δικαιώματος μονιμοποίησης και σε όλους εκείνους τους συμβασιούχους που καλύπτουν τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος.

Θεωρούμε την εισήγηση αυτή πρόκληση προς την ελληνική κοινωνία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν δυο χρόνια περίπου νομιμοποίησε τη ρύθμιση-απάτη για τους συμβασιούχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το περιβόητο Διάταγμα Ρέππα, το οποίο πρέπει να γραφτεί στο Βιβλίο Γκίνες, η νομοθετική εκείνη ρύθμιση δήθεν υπέρ των εργαζομένων από την οποία ούτε ένας -επαναλαμβάνω- ούτε ένας, κι ας μας δώσει το ΠΑΣΟΚ έστω ένα όνομα- δεν ωφελήθηκε. Το ΣτΕ νομιμοποίησε τότε αυτό το Διάταγμα-Απάτη. Και το νομιμοποιημένο από το ΣτΕ Διάταγμα υποχρεώθηκε η αρμόδια Κοινοτική Επίτροπος, ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, να το παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι εισηγητές του ΣτΕ ξέρουν πολύ καλά ότι πάνε να πρωταγωνιστήσουν πάλι στην ίδια φάρσα. Αν αρνηθούν κι αυτή την περιορισμένη μετατροπή των συμβάσεων -αντί να ζητήσουν τη διεύρυνσή τους- την επόμενη μέρα θα έχουν οι ίδιοι προκαλέσει την επαναπαραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Καταγγέλλουμε δημόσια το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. γιατί, όταν ο ΣΥΝ έδινε μόνος του την μάχη για την εφαρμογή της ρήτρας 5 της Οδηγίας 70/99 περνούσαν μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος διατάξεις που σήμερα αποτελούν το πρόσχημα για την αφαίρεση δικαιωμάτων από μια από τις πιο κακοποιημένες κατηγορίες εργαζομένων, των περισσότερων με εργοδότη το Δημόσιο.

Δεν θα δεχθούμε νέα ομηρία των συμβασιούχων, είτε αυτή προκαλείται από την πολιτική είτε από τη δικαστική εξουσία.

Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Δεν θα ανεχθούμε όμως μια Δικαιοσύνη που έχει βγάλει το μαντήλι από τα μάτια, χρησιμοποιεί την επιείκεια για αρχαιοκάπηλους ιερωμένους και μεγαλέμπορους ναρκωτικών και χρησιμοποιεί το σπαθί της για να κόψει την ελπίδα στις ταλαίπωρες καθαρίστριες των σχολείων,, στους νέους εργαζόμενους με τις τρίμηνες συμβάσεις στην ΕΡΤ και στους μισθωτούς των ασφαλιστικών Ταμείων.

Δεν θα ανεχθούμε μια Δικαιοσύνη που στην κορυφή της έχουν διεισδύσει τα παραθρησκευτικά κυκλώματα, το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Για τον ΣΥΝ είναι ζήτημα τιμής να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ως πολιτικό κόμμα μόνος του άρχισε, να αρθεί κάθε εμπόδιο, ακόμα κι αν εμφανίζεται μαστορεμένο ως νομοτεχνική άποψη.

Στις 21 Απριλίου -πόσο συμβολική ημερομηνία- ούτε ένας συμβασιούχους δεν θα πρέπει να λείψει έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας. Θα δώσουμε την μάχη μέχρι το τέλος. Και θα νικήσουμε.

Για το «άνοιγμα» του εργασιακού και του ασφαλιστικού από την Κυβέρνηση:

Το άνοιγμα και επίσημα από την Κυβέρνηση της ΝΔ του εργασιακού και του ασφαλιστικού γίνεται σε μια περίοδο που η οικονομική πολιτική της επιδεινώνει με ταχύτητα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Που η ανεργία, κρυφή και φανερή, και η υποαπασχόληση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και πλήττει σχεδόν κάθε οικογένεια. Που η ακρίβεια εξανεμίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Ονομάτισε ο Υπουργός Απασχόλησης δύο ζητήματα στο εργασιακό: την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και την μείωση του κόστους των υπερωριών. Την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος επικαλέστηκε ο Υπουργός Οικονομίας. Και οι δύο διαβεβαιώνουν ότι δεν θα θιγούν τα κεκτημένα των εργαζομένων. Όμως οι θέσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των τραπεζών, τη μείωση του προσωπικού και την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον ΟΤΕ, για το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων, προδιαγράφουν την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί. Δείχνουν καθαρά τον ταξικό χαρακτήρα των επιλογών της. Χαρακτήρας που φάνηκε και από την επιλογή της αύξησης του ΦΠΑ, δηλαδή της αύξησης της έμμεσης φορολογίας και της χορήγησης φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, στα κέρδη και στα μερίσματα προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι, παρά την ύπαρξη νομοθεσίας, βιώνουν στην πράξη συνθήκες εργασίας που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Σχεδόν σπανίζει η τήρηση του ωραρίου σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και σε αρκετούς τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι τράπεζες. Στις εργασιακές σχέσεις υπάρχει μια πρωτοφανής «σαλαμοποίηση». Στον ίδιο εργασιακό χώρο υπάρχουν μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι λίγων μηνών, εποχιακοί για «έκτακτες» ανάγκες, εργαζόμενοι έργου με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης. Η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή κυριαρχούν.

Εμείς θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε μέτρο που θα θίγει το δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, που θα κάνει «λάστιχο» τον χρόνο εργασίας και θα αποδιοργανώνει κάθε εργασιακή σταθερά που κατέκτησαν με αγώνες και αίμα ακόμα, οι εργαζόμενοι.

Θα υποστηρίξουμε μέτρα που θα οδηγούν στην μείωση του χρόνου εργασίας ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας, στην σταθερή δουλειά για όλους, στην βελτίωση των μισθών και των συντάξεων.

Ο «διάλογος» που ζητάει η κυβέρνηση στο εγχείρημα ολικής ανατροπής των κατακτήσεων των εργαζομένων δεν θα γίνει μόνο στη Βουλή, θα γίνει κυρίως στο δρόμο, όπως έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Του ΠΑΣΟΚ που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να διαφωνεί με την ουσία των επιλογών της Κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν αποφασιστικά τα συνδικάτα τους.

Η εργατική πρωτομαγιά είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία, ώστε οι εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι να δώσουν δυναμική και μαζική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια. Η απάντησή τους όμως θα είναι αποτελεσματική εάν είναι ενωτική. Οι πολλές ξεχωριστές συγκεντρώσεις σε άλλες πλατείες με τα ίδια αιτήματα βάζουν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας. Εμείς θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλίες μέσω και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την μίζερη και ηττοπαθή κατάσταση

Για το Μακεδονικό και τα Ελληνοτουρκικά

Αυτή τη στιγμή όλα τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι ανοικτά. Γίνεται όμως όλο και πιο φανερή η έλλειψη στρατηγικής, προσανατολισμού, ενεργειών. Έλλειψη που σε τελευταία ανάλυση δεν οφείλεται σε αδεξιότητα, απειρία ή αστοχία της Κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών της αλλά αποτελεί στρατηγική επιλογή. Που έχει να κάνει με την αποδοχή του ρόλου και των σχεδιασμών των ΗΠΑ στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Μέση Ανατολή.

Στο Μακεδονικό υποστηρίζουμε σταθερά και ενεργά αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας, χωρίς αρνητικές ρυθμίσεις, ασάφειες και αμφισημίες που μπορεί να προκαλέσουν τριβές και εντάσεις στο μέλλον.

Ανησυχούμε όμως πολύ για την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, για την προώθηση από τις ΗΠΑ της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Οφείλει η Κυβέρνηση να διαχωρίσει άμεσα τη θέση της.

Για τα ελληνοτουρκικά είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις πραγματικές προθέσεις και θέσεις της 'Αγκυρας, ιδιαίτερα από το λεγόμενο βαθύ κράτος. Παρά το καλό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο είναι ανυποχώρητες, επίμονες και σταθερές.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή πολιτική αντίδραση στις προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Και ζητάμε η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει το τοπίο σχετικά με την πολιτική μας στο θέμα ελέγχου του εναερίου χώρου, αλλά και για τις διαδικασίες παραπομπής στο δικαστήριο της Χάγης.

16/04/2005, Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

To Γραφείο Τύπου