Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/10/2005

Π.Λαφαζάνης: "Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Αλογοσκούφης για την πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στη δημοσιονομική κατάσταση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα"

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Αλογοσκούφη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., έκανε την εξής τοποθέτηση:

Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Αλογοσκούφης για την πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στη δημοσιονομική κατάσταση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, όπου διαρκώς εξαπλώνονται οι κοινωνικές ανισότητες, η νέα φτώχεια και η συμπίεση στα εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2005 κατά 3 μονάδες την οποία επικαλέσθηκε ο κ. Αλογοσκούφης, αν και εφόσον, πράγμα πολύ αμφίβολο, επιβεβαιωθεί, θα οφείλεται στη μονομερή λιτότητα, στην άγρια περικοπή του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και στις λογιστικές αλχημείες, πρώτα απ’ όλα στο τρικ της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τρίτων προς το δημόσιο. Ο στόχος, επίσης, για ανάπτυξη εντός του 2006 κατά 3,8 % δεν είναι απλώς φιλόδοξος, αλλά και απολύτως αυθαίρετος, αν λάβουμε υπόψιν μας τα όλο και δυσμενέστερα οικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, έστω και τώρα, έπρεπε να αμφισβητήσει, κάτι που όφειλε να κάνει εδώ και χρόνια, την ίδια την ουσία του απαράδεκτου Συμφώνου Σταθερότητας στη βάση του οποίου η χώρα μας έχει τεθεί σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Και αυτό διότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει αποδειχθεί θηλιά στο λαιμό της Ευρώπης και οδηγεί στην αποσταθεροποίηση της ανάπτυξης, της κοινωνικής προστασίας και της απασχόλησης.

Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση εκλιπαρεί για τη λήψη πολιτικής απόφασης στο ECOFIN με την οποία να επιτραπεί η επανάληψη της τιτλοποίησης και το 2006, θέτοντας με αυτό τον τρόπο τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη ομηρία, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είτε με την αλχημεία της τιτλοποίησης είτε, πολύ περισσότερο, χωρίς αυτή, ο προϋπολογισμός του 2006 θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι είναι πλαστός, και το χειρότερο, ότι είναι ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις και νέας φορολογικής επιβάρυνσης για τον λαό. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση με την οικονομική της πολιτική οδηγεί τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά αδιέξοδα.

To Γραφείο Τύπου