Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2005

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ.

Το κείμενο που ακολουθεί συζητήθηκε στην ΚΠΕ, είναι κείμενο προβληματισμού για τον προσυνεδριακό διάλογο προς το Οργανωτικό-Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΝ (16-17 Απριλίου 2005)

Η διεξαγωγή του Οργανωτικού - Καταστατικού Συνεδρίου αποφασίστηκε στο 4ο Τακτικό Συνέδριο (Δεκέμβριος 2004).

Σ' αυτό θα συζητηθούν:
α. - Οι καταστατικές αλλαγές που δεν συζητήθηκαν στο Τακτικό Συνέδριο.
β. - Η κομματική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ.

Για τις καταστατικές αλλαγές βάση του προσυνεδριακού διαλόγου είναι οι προτάσεις που επεξεργάστηκε η Επιτροπή Καταστατικού και συζητήθηκαν στην ΚΠΕ/ΣΥΝ (5 Μαρτίου 2005)


Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ

Η απόφαση του 4ου Τακτικού Συνεδρίου υπογραμμίζει την ανάγκη να αναληφθεί μία σύνθετη και επίπονη προσπάθεια με στόχο την πιο δημοκρατική, συλλογική, αποτελεσματική, κινηματική και εξωστρεφή λειτουργία και δράση του Κόμματος.

Η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι για να μπορέσει ο ΣΥΝ να πραγματοποιήσει τους στόχους που θέτει η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα οργανωτικά του προβλήματα. Το ζήτημα αυτό τέθηκε με οξύτητα και στον προσυνεδριακό διάλογο με παρατηρήσεις και κριτικές για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος. Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε ότι τα οργανωτικά προβλήματα και η αντιμετώπισή τους έχουν πρωτίστως ιδεολογικο-πολιτικά χαρακτηριστικά.

Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο η βελτίωση των οργανωτικών πλευρών της λειτουργίας του κόμματος. Φιλοδοξία μας είναι να καταστήσουμε τον Συνασπισμό σύγχρονη πρωτοπορία αξιών, ανιδιοτελούς προσφοράς, θεωρητικής σκέψης, πολιτικής παρέμβασης και κινηματικής δράσης.

Ο ΣΥΝ ως οργανωτικό - πολιτικό εγχείρημα.

Η συνεδριακή διαδικασία για τις καταστατικές αλλαγές και για την κομματική ανασυγκρότηση θέτει για άλλη μια φορά το ερώτημα: Τι κόμμα είμαστε; Τι κόμμα θέλουμε να γίνουμε;

Ο Συνασπισμός από τον Ιούνιο ʼ92 που λειτουργεί ως ενιαίο κόμμα αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικό κόμμα της σύγχρονης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα πολιτικό κίνημα των αριστερών και προοδευτικών πολιτών τη χώρας μας, μια δύναμη ανατρεπτική και ανταγωνιστική προς τις σχέσεις εκμετάλλευσης, καταπίεσης και αποξένωσης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Διακηρύχθηκε ότι ο ΣΥΝ επιδιώκει να διαμορφώσει καινούργιο τύπο σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής, μακριά από το μοντέλο των αρχηγικών, γραφειοκρατικών κομμάτων και των σχέσεων εκλογικής πελατείας.

Στο Καταστατικό του επιχειρήθηκε να συγκροτηθεί ένα νέο οργανωτικό μοντέλο κόμματος με βασικά χαρακτηριστικά την αριστερή ταυτότητα, την καθιέρωση τάσεων, που δεν θα εμποδίζουν την ενιαία έκφραση και δράση και κυρίως το μοντέλο ενός μαζικού δημοκρατικού κόμματος.

Το Καταστατικό του Κόμματος ήταν κατά κοινή ομολογία, το πιο δημοκρατικό και ρηξικέλευθο στην ελληνική πολιτική - κομματική πραγματικότητα. Στην πορεία υπήρξε πάντα απόσταση μεταξύ των καταστατικών ρυθμίσεων και της εφαρμογής τους. Παρόλα αυτά σε κάθε συνέδριο οι καταστατικές αλλαγές ήταν στην ημερήσια διάταξη. Όμως τις περισσότερες φορές τα συνέδρια του ΣΥΝ απασχολούνταν περισσότερο με θέματα πολιτικών επιλογών της περιόδου και με προβλήματα ιδεολογικής φυσιογνωμίας του Κόμματος. Αυτό οδηγούσε, αντικειμενικά, στην υποτίμηση των οργανωτικών προβλημάτων, στην έλλειψη επεξεργασίας και εμπλουτισμού της οργανωτικής πολιτικής.

Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο η αντιμετώπιση των οργανωτικών προβλημάτων που παρακολουθούσαν τον ΣΥΝ από την ίδρυσή του, αλλά και προέκυπταν στην πορεία κατανοείτο ως θέμα βελτίωσης ή τροποποίησης του Καταστατικού που έπρεπε να γίνουν και καθυστερούσαν.

Βεβαίως δεν έλειψαν προσπάθειες για αυτοτελή συζήτηση και αντιμετώπιση προβλημάτων οργανωτικού τύπου. Αξιόλογες προσπάθειες ήταν η ΚΠΕ του ʼ97, η οργανωτική σύσκεψη, οι πανελλαδικές συσκέψεις των γραμματέων των Νομ. Επιτροπών.

Απ'όλες αυτές τις προσπάθειες δεν έλειψαν οι σωστές διαπιστώσεις και αναλύσεις. Επίσης είχαν οδηγήσει σε μέτρα αντιμετώπισης των θεμάτων.

Στο διάστημα που μεσολάβησε προέκυψαν νέα προβλήματα ή οξύνθηκαν περισσότερο αρνητικές πλευρές της λειτουργίας του Κόμματος. Υπάρχουν δηλαδή προβλήματα που εμποδίζουν να μετατραπεί ο ΣΥΝ σ'ένα πιο δημοκρατικό και αποτελεσματικό αριστερό πολιτικό φορέα, που να μπορεί να πραγματοποιεί τους στόχους που θέτει, να εμπνέει και να οργανώνει τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση όλων των μελών του. Όμως υπάρχουν και θέματα που γενικότερα δυσκολεύουν τη λειτουργία και την παρέμβαση των κομμάτων και οφείλονται στις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στον τρόπο που κατανοείται η πολιτική και ο ρόλος των κομμάτων, που επηρεάζουν και τον ΣΥΝ και διαμορφώνουν ένα διαφορετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε την ανασυγκρότηση του κόμματος.

«Αντικομματική» εποχή

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το κομματικό φαινόμενο είναι σε κρίση. Περίοδο που η πολιτική έχει απωλέσει χώρο στη δημόσια ζωή, απαξιώνεται ο ρόλος της, αμφισβητείται η αξία και η χρησιμότητα των πολιτικών κομμάτων, μειώνεται η συμμετοχή των πολιτών στα κόμματα.

Παρά τα πρωτότυπα στοιχεία που έχει η σημερινή κρίση των κομμάτων και της πολιτικής δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το φαινόμενο της αμφισβήτησης και απαξίωσής τους.

Στη νεώτερη πολιτική ιστορία του τόπου υπάρχουν στιγμές εχθρικής στάσης, αγνόησης και καταπολέμησής τους. Στα κόμματα αποδόθηκαν ευθύνες για υπονόμευση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής, καθυστέρησε η νομιμοποίηση και η συνταγματική τους αναγνώριση. Η ενσωμάτωση των κυβερνητικών κομμάτων στο κράτος και στην ιδιοτελή νομή της κυβερνητικής εξουσίας αξιοποιείται για τη γενική δυσφήμηση της ενασχόλησης με την πολιτική, της ανιδιοτελούς ένταξης σε κόμμα.

Σήμερα οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε εξωθεσμικά οικονομικά κέντρα και η ενίσχυση του ρόλου των ΜΜΕνημέρωσης αφαιρούν ύλη από την πολιτική. Η πολιτική εκλαμβάνεται ως επικοινωνιακό εγχείρημα για τον επηρεασμό και τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης τύπου εκλογικής πελατείας. Η επιδιωκόμενη υπεροχή της οικονομίας έναντι της πολιτικής, βασικό δόγμα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, η υιοθέτηση ορολογίας της οικονομίας της αγοράς για την περιγραφή πολιτικών και κοινωνικών λειτουργιών, οδηγούν εκτός των άλλων στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών μαζικών κομμάτων ως περιττών και αναποτελεσματικών οργανισμών.

Από την άλλη πλευρά έχουν ήδη εμφανιστεί σε μαζική κλίμακα νέες μορφές οργάνωσης, νέες μορφές πολιτικής παρέμβασης που συσπειρώνουν και ενεργοποιούν χιλιάδες νέους αγωνιστές. Φόρουμ, κινήματα, οικολογικές κινήσεις, επιτροπές πολιτών. Δεν αναφερόμαστε προφανώς στα παραδοσιακά κινήματα και μορφές συλλογικής δράσης. Αναφερόμαστε σε νέες μορφές συλλογικότητας και δράσης που ξεφεύγουν από το πλαίσιο ενός μονοθεματικού κινήματος, οι οποίες διεκδικούν αντικειμενικά χώρο έκφρασης και εκπροσώπησης που μέχρι τώρα καλύπτουν τα πολιτικά κόμματα. Η σχέση μας με τα κινήματα αυτά δεν μπορεί να υπακούει στη λογική «τα κινήματα διεκδικούν, τα κόμματα εκπροσωπούν». Πιστεύουμε στην αλληλοτροφοδότηση τους σε ιδέες, θέσεις και μορφές δράσεις σε ένα δημοκρατικό διάλογο. Συμμετέχουμε σε κοινές προσπάθειες και δεν υποτιμούμε καθόλου το γεγονός ότι από τα σύγχρονα κινήματα έχουμε να ωφεληθούμε και σε οργανωτικό επίπεδο.

Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα η ανασυγκρότηση του ΣΥΝ θα πρέπει να συνδέεται με ενίσχυση της θεωρητικής ενασχόλησης για τη διαμόρφωση του οργανωτικού - πολιτικού μοντέλου του κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς. Ο δρόμος που διανύουμε δεν έχει ξαναπερπατηθεί. Δεν αναζητούμε έτοιμες συνταγές. Τα προτεινόμενα από άλλους χώρους ανοιχτά, συμμετοχικά hi tech κόμματα στην ουσία είναι μια επανάληψη, ένα πισωγύρισμα σε αρχηγικού τύπου κόμματα ή κομμάτων εκλογικών μηχανισμών στις σημερινές συνθήκες. Ούτε μπορεί ένα αριστερό κόμμα να έχει ως πρότυπό του τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Πεποίθησή μας είναι ότι η συγκρότηση, λειτουργία και δράσης ενός σύγχρονου μαζικού αριστερού πολιτικού κόμματος είναι αναντικατάστατη. Είναι αναντικατάστατη η ύπαρξη αριστερού κόμματος με ριζοσπαστικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με αποτελεσματική παρέμβαση στα κινήματα και τους αγώνες, που γεννά η σημερινή όξυνση των προβλημάτων και οι σύγχρονες ανάγκες. Ενός κόμματος που αγωνίζεται για το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Κόμμα δημοκρατικό και αποτελεσματικό

Έκφραση της κρίσης του κομματικού φαινομένου είναι και το γεγονός ότι τα ίδια τα κόμματα δεν ασχολούνται, δεν συνομιλούν με τον εαυτό τους. Επειδή το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στο πολιτικό τους λόγο, τις θέσεις και τις προτάσεις τους υποβαθμίζεται ο τρόπος και οι διαδικασίες με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Για ορισμένες πολιτικές δυνάμεις η εσωκομματική δημοκρατία, θεωρείται κάτι σαν πολυτέλεια. Ως μια βαρειά πανοπλία που δυσχεραίνει και καθυστερεί χωρίς λόγο τις κινήσεις ενός κόμματος.

Για τον ΣΥΝ από την ίδρυσή του, στο Καταστατικό του, η δημοκρατική λειτουργία, η συλλογικότητα, η συμμετοχή των μελών είναι προϋπόθεση της αποτελεσματικής δράσης. Η μέχρι τώρα πορεία έχει αποδείξει την ορθότητα αυτής της διαπίστωσης. Οι περισσότερες παρατηρήσεις και κριτικές των μελών του ΣΥΝ συνοδεύονται κυρίως με το πρόβλημα της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας των οργάνων και των πολιτικών κινήσεων. Καταγράφουν την ανάγκη να ενισχυθούν διαδικασίες που να εξασφαλίζουν το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των μελών στην κομματική ζωή. Απαιτούν από τα όργανα και τα στελέχη του κόμματος να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για συλλογική λήψη των αποφάσεων.

Επιδιώκοντας να διαμορφώσουμε τον ΣΥΝ κόμμα των μελών του, κατανοούμε την κομματική ανασυγκρότηση ως την αναζωογόνηση της ιδεολογικο πολιτικής δημοκρατικής συμμετοχικής λειτουργίας σ'όλα τα επίπεδα του κόμματος και πρώτα απ'όλα στο επίπεδο των πολιτικών κινήσεων, που στοχεύει στην πιο εξωστρεφή παρέμβαση και δράση του κόμματος.

Όμως το θέμα της κομματικής ανασυγκρότησης δεν θα λυθεί μόνο με τις αποφάσεις του οργανωτικού Συνεδρίου και τις καταστατικές αλλαγές που θα αποφασίσει.

Απαιτείται επιμονή, φροντίδα και προσπάθεια. Μια συνεχή συνομιλία με το συλλογικό μας εαυτό. Σταθερή προτεραιότητα στη λειτουργία και στο έργο της ΚΠΕ των οργάνων και των στελεχών του κόμματος και της νεολαίας.

Επομένως υπάρχει ανάγκη να διαμορφωθούν διαδικασίες μόνιμου απολογισμού και ελέγχου και λήψης μέτρων συνεχούς βελτίωσης της πολιτικο-οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος (π.χ. Ετήσιες Πανελλαδικές Οργανωτικές Συσκέψεις).

Η αναζωογόνηση της ιδεολογικοπολιτικής δημοκρατικής συμμετοχικής λειτουργίας

Οι εσωτερικές λειτουργίες, η συμμετοχή των μελών, οι πολιτικές παρεμβάσεις, συνδέονται με την ταυτότητα και τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και την πολιτική του Κόμματος.

Πολλά από τα ημερινά προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι τα μέλη δεν διέκριναν μία ισχυρή ιδεολογική- πολιτική ταυτότητα και χαρακτηριστικά στον ΣΥΝ.

Τα βήματα που έχουν γίνει στο Προγραμματικό Συνέδριο αλλά και στο πρόσφατο Συνέδριο, στην ενίσχυση της αριστερής, ριζοσπαστικής, κινηματικής φυσιογνωμίας του ΣΥΝ, διαμορφώνουν καλύτερες προϋποθέσεις για την συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων αλλά και στη δράση των μελών του Κόμματος. Ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την επιλογή να είναι μέλος σ'ένα κόμμα που μπορεί να το εμπνέει και να το προσανατολίζει στη ζωή, στη δουλειά. Ο εξοπλισμός του με αρχές, ιδέες, προτάσεις, του δίνει αυτοπεποίθηση και το γεμίζει με αίσθημα υπερηφάνειας. Η σαφήνεια του πολιτικού λόγου, οι τολμηρές πρωτοβουλίες, η συμμετοχή στα κινήματα προσφέρουν το έδαφος για να συνδεθεί με την συλλογική εμπειρία της οργανωμένης ζωής. Η υπεράσπιση αρχών και ιδανικών της αριστεράς, η αντιμετώπιση των φαινομένων ιδιοτέλειας, παραγοντισμού, προσωπικών στρατηγικών, επιδρά διαπαιδαγωγητικά στην συνείδηση και διαμορφώνει το χαρακτήρα του αγωνιστή που επιδιώκει να αποκρούσει την κυρίαρχη ανθρωπογεωγραφία της αδράνειας, του βολέματος, του ωχαδελφισμού.

Σήμερα που έχουμε κάνει βήματα στην θεωρητική επεξεργασία, η επικοινωνία με την προοδευτική και ριζοσπαστική σκέψη, η αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών των προβλημάτων, η απόκρουση του «πολιτισμού» της μονοδιάστατης σκέψης, πρέπει να αποτελούν μόνιμο στοιχείο όλων των πλευρών της εσωκομματικής λειτουργίας.

Για το σκοπό αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες θεσμοί θεωρητικής αναζήτησης και πολιτικής τεκμηρίωσης, οργάνωσης συσκέψεων και συζητήσεων επιμορφωτικού χαρακτήρα για τα στελέχη του κόμματος και της νεολαίας που να προετοιμάζουν και τη στελεχική ανανέωση σ'όλα τα επίπεδα του κόμματος.

Η ανασύσταση του Τμήματος Θεωρίας μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, για το σύγχρονο οργανωτικό μοντέλο.

Πρέπει να μελετηθεί η διεθνής εμπειρία συγγενών πολιτικών οργανώσεων.

Η σημερινή οργανωτική κατάσταση

Η μέχρι τώρα κατάσταση του ΣΥΝ δείχνει ότι απέχουμε σημαντικά από του στόχους μας. Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην έγκαιρη συζήτηση σοβαρών πολιτικών επιλογών και σχετική άγνοια των θέσεων και της πολιτικής του κόμματος.

Υπάρχει ακόμα ασάφεια πόσα και ποια είναι τελικά τα μέλη του ΣΥΝ. Πιο έντονο όμως είναι το πρόβλημα του μικρού ποσοστού συμμετοχής των μελών στις κομματικές διαδικασίες ενώ δεν είναι εξασφαλισμένη η συμμετοχή τους σε κεντρικές ή τοπικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Πιο μαζική στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις του Κοινωνικού Φόρουμ.

Η συμμετοχή των μελών αυξάνεται μόνο στις προσυνεδριακές διαδικασίες, στο εσωκομματικό δημοψήφισμα ή πριν από εκλογικές αναμετρήσεις. Σημαντική ήταν η συσπείρωση και η συμμετοχή στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Πέρα από αντικειμενικές δυσκολίες, τα γενικότερα προβλήματα και το κυρίαρχο κλίμα που δεν βοηθάει την κομματική ένταξη και συμμετοχή, υπάρχουν αιτίες που συνδέονται με τη δημοκρατική λειτουργία του Κόμματος.

Η επαναλαμβανόμενη προεκλογική «αγωνία» για την κοινοβουλευτική επιβίωση του ΣΥΝ, εκτός από την ανατροπή κάθε οργανωμένης και προγραμματισμένης δραστηριότητας του Κόμματος, έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας στάσης παρακολούθησης και σχολιασμών των κινήσεων και της στάσης των κεντρικών στελεχών.

Διαμορφώνεται και εμπεδώνεται η αντίληψη ότι η πολιτική και κυρίως η εκλογική ανάκαμψη θα προέλθει αποκλειστικά από κεντρικές κινήσεις, από πετυχημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις των κεντρικών στελεχών.

Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης απαιτεί συστηματική προσπάθεια και δεσμευτικές καταστατικές αλλαγές που θα προωθούν την συμμετοχή των μελών στην συζήτηση για τη λήψη αποφάσεων.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την ΚΠΕ και την ΠΓ και επεκτείνεται στα άλλα όργανα του κόμματος. Η ευκολία του κατεβάσματος ειλημμένων αποφάσεων, ο εκ των υστέρων σχολιασμός, η παραγνώριση των απόψεων των κομματικών μελών, οδηγεί στην αμορφία και στη συρρίκνωση της οργάνωσης, στον συμβιβασμό σε λειτουργίες που έρχονται όσοι θέλουν γενικώς, που μετέχουν στη δράση όσοι μπορούν γενικώς, στο παλίμψηστο της οργανωτικής κατάστασης και δύναμης του κόμματος.

Για τη συμμετοχή των κομματικών μελών στις κομματικές διαδικασίες, αλλά και στη δράση απαραίτητη προϋπόθεση ήταν πάντα η ενημέρωση για τις θέσεις του κόμματος, η συμβολή στη διαμόρφωση της πολιτικής του, η έμπνευση από ένα αξιακό φορτίο και τους στρατηγικούς στόχους, η στάση των στελεχών.

Παραδείγματα πολιτικών που ενεργοποίησαν μεγάλο αριθμό μελών ήταν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις, η δραστηριότητα του Κοινωνικού Φόρουμ, η υπόθεση της συσπείρωσης των δυνάμεων της αριστεράς. Αντίθετα όταν οι αποφάσεις για κρίσιμα θέματα περιορίστηκαν στο επίπεδο των κεντρικών οργάνων, π.χ. Σχέδιο Κ. Ανάν, τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν σημεία τριβών, αλλά και απογοητεύσεων. Θέματα, όπως η συγκρότηση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που έχει την καθολική υποστήριξη των κομματικών δυνάμεων δεν έχουν συζητηθεί στην οργάνωση προκειμένου να ενσωματωθεί στην κομματική συνείδηση και πρακτική η δυναμική του εγχειρήματος.

Τι πρέπει να γίνει

Σοβαρά ζητήματα πριν υπάρξουν αποφάσεις να συζητιούνται στις πολιτικές κινήσεις και να ζητείται η γνώμη των μελών.

Οι αποφάσεις της ΚΠΕ να επικυρώνονται από τις Π.Κ. και τα μέλη του Κόμματος. Καταγραφή μελέτη και αξιοποίηση των παρατηρήσεων και της κριτικής τω μελών για την πολιτική και τις πρωτοβουλίες του κόμματος.

Η διενέργεια δημοψηφισμάτων γενικού ή τοπικού επιπέδου, η αξιοποίηση ερωτηματολογίου για απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που θα φτάνουν εγκαίρως στα μέλη του κόμματος. Η λήψη αποφάσεων από ευρύτερα κομματικά σώματα μπορούν να ενισχύσουν τη συλλογική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και να διαμορφώσουν ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ευρύτερων κομματικών δυνάμεων.

Έγκαιρη ενημέρωση των Ν.Επιτροπών και των μελών του κόμματος για τις θέσεις του κόμματος, τις επεξεργασίες των τμημάτων, τη δράση του κόμματος στη Βουλή και την Ευρωβουλή, τις καθημερινές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο.

Η θεματική χρέωση στις Ν. Επιτροπές, οι ομάδες δουλειάς και ενδιαφερόντων στις Π.Κ. διαμορφώνουν δίκτυο ενημέρωσης και εξειδίκευσης σε συγκεκριμένους τομείς.

Επιλεγμένη θεματολογία στις Γ.Σ. των Π.Κ., με θέματα που αφορούν τα μέλη, ατμόσφαιρα διαλόγου και σχεδιασμός παρέμβασης σε φορείς και κινήσεις και ανάληψης τοπικών πρωτοβουλιών.

Η κομματική δραστηριότητα θα πρέπει να θέτει μετρήσιμους και ελεγχόμενους στόχους, όπως ποσοστό συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες στις κινητοποιήσεις και στην εγγραφή νέων μελών στο Κόμμα και στη Νεολαία.

Εξωστρεφής λειτουργία

Η δημοκρατική λειτουργία, η συμμετοχή των μελών στις κομματικές διαδικασίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό για τη βελτίωση των οργανωτικών θεμάτων.

Επιδίωξή μας είναι η συμμετοχή και η παρέμβαση όλων των οργανώσεων στους κοινωνικούς χώρους, στους κοινωνικούς αγώνες και τα συνδικάτα και τα κινήματα.

Η έμπνευση από την πολιτική, ο εξοπλισμός με θέσεις θα πρέπει να συνδέονται με επιμονή να βγούμε από τα κομματικά γραφεία, τα σπίτια και τις στενές παρέες. Η δουλειά στα συνδικάτα και στα κινήματα δεν είναι διαδικασία που διεκπεραιώνουν ορισμένα στελέχη.

Οι συνεδριάσεις των οργάνων και των οργανώσεων πρέπει να καταλήγουν σε σχεδιασμό ενεργειών και συμμετοχή όλων στη δράση. Και εκτός από τη γενική ευθύνη υπάρχει η ενεργοποίηση του κάθε μέλους με βάση την επαγγελματική του ιδιότητα, τη γνώση του θέματος, τα ενδιαφέροντα. Όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία μιας σχεδιασμένης δράσης που οφείλει να έχει το κόμμα σ'όλα τα επίπεδα.

Το απογραφικό δελτίο και η ανανέωση της κάρτας μέλους θα μας δώσει πιο σαφή εικόνα για την οργανωτική κατάσταση και ταυτόχρονα πιο ολοκληρωμένη γνώση των επαγγελματικών ιδιοτήτων, της κοινωνικής σύνθεσης και του βαθμού συμμετοχή σε συνδικαλιστικούς, τοπικούς φορείς και κινήσεις.

Η μηχανογράφηση και η επεξεργασία των στοιχείων θα εξασφαλίσει την εξειδικευμένη ενημέρωση και την οριζόντια επικοινωνία των μελών με βάση την επαγγελματική ιδιότητα και τα ενδιαφέροντά τους.

Ξεπέρασμα του συμβιβασμού με τη μειωμένη συμμετοχή στις γ.σ. των Π.Κ., περιορισμός της σύγκλισης των Νομαρχιακών Συνελεύσεων, που δημιουργεί οργανωτική αμορφία και παραλύει την Π.Κ. και τη σημασία της συγκρότησης και λειτουργίας σε συγκεκριμένο χώρο.

Μεγαλύτερη απαιτητικότητα από τα κομματικά όργανα στην εκπλήρωση των καταστατικών υποχρεώσεων (π.χ. οικονομική συνδρομή) από τα μέλη του κόμματος σε συνδυασμό με το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Ο απολογισμός και έλεγχος, ο εντοπισμός των δυσκολιών στην υλοποίηση του προγράμματος δράσης και των συγκεκριμένων χρεώσεων ενισχύει τον εξωστρεφή προσανατολισμό της οργάνωσης.

Η εγγραφή νέων μελών στο Κόμμα

Η εγγραφή νέων μελών τείνει να ξεχαστεί ως βασική λειτουργία και προσπάθεια. Η υγροποίηση των συνόρων μεταξύ μέλους και φίλου του κόμματος δημιουργεί οργανωτική χαλαρότητα και απροσδιοριστία. Η ένταξη νέων μελών βέβαια δεν γίνεται με τη συνεχή επανάληψη του καθήκοντος της στρατολογίας νέων αγωνιστών στις γραμμές του Κόμματος. Χρειάζεται μέριμνα, σχεδιασμός και προσπάθεια.

Η συμμετοχή του ΣΥΝ στο Κοινωνικό Φόρουμ, η ενεργοποίηση ανένταχτων αριστερών στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένα θέματα, έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για ενίσχυση των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΝ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγωνιστές οι οποίοι μετείχαν σε άλλους πολιτικούς χώρους που ήρθαν κοντά μας και ζήτησαν μόνοι τους να γίνουν μέλη του ΣΥΝ. Θάρθουν να μας βρουν και άλλοι. Το κύριο όμως είναι να τους βρούμε, να τους βρίσκουμε εμείς. Το κύριο όμως είναι να βρούμε νέους στην ηλικία εργαζόμενους, διανοούμενους, αγρότες, γυναίκες.

Ο ΣΥΝ δεν είναι κλειστή λέσχη κάποιων στελεχών ή μελών με πολύχρονη θητεία στην αριστερά. Έχει ήδη τη δική του ιστορία, έχει το δικό του παρόν. Και αυτό το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Η ένταξη μελών στο κόμμα και στη Νεολαία, η συγκρότηση νέων Πολιτικών Κινήσεων χρειάζεται σχεδιασμό από τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις Πολιτικές Κινήσεις. Η όλη δραστηριότητα του Κόμματος, πολιτικές εξορμήσεις, καμπάνιες, κινητοποιήσεις, κινηματική δράση, θα πρέπει να έχει και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σταθμοί ελέγχου και θεσμοί απολογισμού, όπως ετήσια πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη θα βοηθήσουν στο σταθερό προσανατολισμό της οργανωτικής ανάπτυξης.

Το οργανωτικό - καταστατικό Συνέδριο του Κόμματος θα πρέπει να απευθύνει κάλεσμα προς τους αριστερούς φίλους του ΣΥΝ, αγωνιστές των κινημάτων, ενεργούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΝ.

Πολιτικές Κινήσεις σε εργασιακούς χώρους

Η προσοχή και η βοήθεια των κομματικών οργάνων και των στελεχών θα πρέπει να αποβλέπει στην ενίσχυση του ρόλου των Π.Κ. που είναι το κόμμα στο χώρο τους. Οι Π.Κ. θα πρέπει να γίνουν ικανές να διαχειρίζονται και να εξειδικεύουν τη δράση τους για σημαντικά κεντρικά πολιτικά θέματα και ταυτόχρονα να αποκτήσουν πιο ισχυρά αντανακλαστικά στην παρέμβασή τους για προβλήματα που προκύπτουν στο χώρο τους.

Τα κομματικά γραφεία θα πρέπει να πάρουν πιο ελκυστική μορφή και να αποκτήσουν σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να διευκολύνουν τη δημιουργική παραμονή των μελών και φίλων του κόμματος.

Η σημερινή οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος απαντάει κυρίως στο εδαφικό κριτήριο με Νομαρχιακές Επιτροπές και Π.Κ. στους Δήμους των μεγάλων πόλεων.

Δεν υπάρχουν Π.Κ. σε κωμοπόλεις, πράγμα που εμποδίζει την ολοκληρωμένη πολιτική απόφαση και δράση. Οι λίγες επαφές, οι δυσκολίες των αποστάσεων οδηγεί στην εύκολη ενοποίηση των οργανωμένων δυνάμεων και την παγιοποίηση της πολιτικής λειτουργίας των Νομαρχιακών Συνελεύσεων. Δεν υπάρχει συστηματικός σχεδιασμός για τη συγκρότηση Π.Γ. σε «καποδιστριακούς» Δήμους με την αξιοποίηση των επαφών επιμονή στις πολιτικές εξορμήσεις στα μεγάλα χωριά κάθε νομού. Η κατάσταση αύτη είχε ως συνέπεια την περιορισμένη επαφή με τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού, τη μικρή πολιτική επιρροή, την κοινωνική σύνθεση της οργάνωσης.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις κλαδικές νομαρχιακές οργανώσεις όπου οι Π.Κ. στους συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους υπολειτουργούν.

Απουσία οργάνωσης σε νευραλγικούς εργασιακούς χώρους επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά και χώρους του δημοσίου. Ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουν απορρυθμιστεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις και η απουσία οργανωμένης παρέμβασης επιδεινώνει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς.

Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην οργανωτική μας ανάπτυξη η σχεδιασμένη και συστηματική προσπάθεια για τη συγκρότηση Π.Κ. στους εργασιακούς χώρους.

Οι κλαδικές Νομαρχιακές Οργανώσεις να προχωρήσουν στο σχεδιασμό των χώρων όπου υπάρχουν οι δυνατότητες για τη συγκρότηση Π.Κ. Επαφές μπορούν να βρεθούν και με τη βοήθεια των τοπικών Π. Κινήσεων. Παράλληλα η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου απαιτεί ειδική βοήθεια από όλα τα όργανα του κόμματος.

Τέλος, θα πρέπει με ευθύνη του οργανωτικού γραφείου να προχωρήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση και στις οργανώσεις του εξωτερικού, στις χώρες όπου υπάρχουν έλληνες μόνιμοι κάτοικοι, κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οργανωτική ανάπτυξη της Νεολαίας του ΣΥΝ

Παρά τα βήματα που έχει κάνει η νεολαία του ΣΥΝ οι οργανωμένες της δυνάμεις είναι ακόμα περιορισμένες τόσο στα πανεπιστήμια και τα σχολεία όσο και στις συνοικίες και την περιφέρεια. Νέες δυνατότητες για την οργανωτική της ανάπτυξη θα προκύψουν από το άνοιγμά της στη νεολαία στη βάση των προβλημάτων της και από τη συστηματική και σχεδιασμένη βοήθεια του κόμματος.

Η βοήθεια του κόμματος είναι περιορισμένη και κυρίως δεν έχει συνειδητοποιηθεί ως κρίσιμη και βασική πλευρά της κομματικής λειτουργίας. Οι παρεμβάσεις στα θέματα της ανεργίας, της μόρφωσης, του πολιτισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, στο κίνημα των δικαιωμάτων αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων.

Πρέπει να είναι μόνιμα στοιχεία του πολιτικού προσανατολισμού του Κόμματος. Τα όργανα και οι Π.Κ. του Κόμματος να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την εγγραφή νέων μελών στις οργανώσεις της νεολαίας.

Τάσεις

Ο ΣΥΝ είναι το πρώτο και το μοναδικό μέχρι σήμερα ελληνικό πολιτικό κόμμα που θεσμοποίησε τη λειτουργία των τάσεων ως βασικό συστατικό ενός σύγχρονου δημοκρατικού κόμματος.

Η ύπαρξή τους είχε θετικά αποτελέσματα στην επεξεργασία της πολιτικής και των θέσεων του κόμματος, στην αντιμετώπιση φαινομένων παραίτησης και αποστράτευσης δυνάμεων του κόμματος σε στιγμές δοκιμασίας.

Όμως είναι δικαιολογημένη η κριτική που ασκείται στα αρνητικά φαινόμενα που εμφανίζονται στη λειτουργία και τη στάση των τάσεων, παρά το γεγονός ότι δεν λείπει και η απόδοση στις τάσεις αρνητικών πλευρών στην όλη λειτουργία του κόμματος και που δεν οφείλονται ή δεν οφείλονται αποκλειστικά στην ύπαρξη τάσεων στο κόμμα μας.

Το πρόβλημα μας απασχολεί από την ίδρυση του ΣΥΝ και είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής κουλτούρας, ενίσχυσης ενιαίας έκφρασης και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

Η λειτουργία των τάσεων επιδρά σε σημαντικό βαθμό αρνητικά στην αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών.

Από την άλλη η απόδοση στις τάσεις όλων των αρνητικών φαινομένων στη λειτουργία του κόμματος δεν βοηθάει να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες κάθε φορά αιτίες και κατά συνέπεια και το ξεπέρασμά τους.

Το πολυτασικό κόμμα με ενιαία δημόσια προβολή των συλλογικών αποφάσεων αποτελεί την οργανωτικο-πολιτική υπέρβαση των γνωστών συγκεντρωτικών και αρχηγικών κομμάτων. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί να πάμε πίσω.

Οι τάσεις οφείλουν με βάση την καταστατική πρόβλεψη να προχωρήσουν στην εξάλειψη των αρνητικών πλευρών και να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Ταυτόχρονα είναι υπόθεση όλου του κόμματος να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις, ώστε οι τάσεις να αποτελούν ιδεολογικο-πολιτικές συλλογικότητες που συνεισφέρουν στο πλαίσιο του κόμματος.

Μια τέτοια λειτουργία των τάσεων δεν μπορεί να γίνει με οργανωτικά μέτρα. Η πολιτική κουλτούρα του αριστερού πολυτασικού κόμματος δεν επιβάλλεται.

Θέτοντας τα μεγάλα ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα την αριστερά και τον Συνασπισμό μπορεί να ωθεί τις τάσεις στους δρόμους των ιδεολογικών θεωρητικών και πολιτικών αναζητήσεων που θα καταξιώνει και το ρόλο τους.

Η διακίνηση των ιδεών και των εναλλακτικών προτάσεων πρέπει να διευκολύνεται από όλους για να υπάρχει διάλογος επί υπαρκτών διαφορετικών απόψεων και όχι σε καρικατούρες των απόψεων των τάσεων.

Η επικοινωνιακή πολιτική

Τα προβλήματα, αλλά και οι δυνατότητες των ΜΜΕνημέρωσης, αλλά και των άλλων σύγχρονων μορφών επικοινωνίας είναι γνωστά. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε εκτός από τις παραδοσιακές μορφές και κάθε σύγχρονο μέσο για την πιο μαζική και αποτελεσματική προβολή των θέσεων, αλλά και της δραστηριότητας του κόμματος.

Οργανώνουμε την προσπάθεια για ισότιμη προβολή των απόψεων του ΣΥΝ από τα κεντρικά ΜΜΕ Προχωρούμε στη διεκδίκηση άδειας για λειτουργία Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού σταθμού.

Πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο η ιστοσελίδα του ΣΥΝ και του Left.gr και η δυνατότητα για κεντρικές παραγωγές προς τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αξιοποιηθούν περισσότερο τα τοπικά μέσα που είναι πιο ανοικτά στις διαφορετικές απόψεις.

Με καθημερινή συνεργασία των Νομαρχιακών Επιτροπών με το γραφείο Τύπου και το Οργανωτικό γραφείο μπορούμε να απευθυνόμαστε σ'ένα ευρύ ακροατήριο σε κάθε νομό.

Κεντρικά δελτία τύπου, κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες του κόμματος, δικές μας παραγωγές για τους τοπικούς σταθμούς, αξιοποίηση του Left.gr., αλλά και του site του ΣΥΝ, δίνουν το απαραίτητο υλικό. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας να οικοδομήσουν σχέσεις συνεργασίας με τα τοπικά μέσα. Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα για συνεντεύξεις, συμμετοχή σε συζητήσεις κεντρικών και τοπικών στελεχών. Οι περιοδείες κεντρικών στελεχών να συμπληρώνονται με παρουσία στα τοπικά ΜΜΕνημέρωσης.

Ειδικά στην περίοδο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις απαιτείται πιο έγκαιρη και συστηματική προετοιμασία.

Παράλληλα μπορεί να οργανωθεί η προσπάθεια για την αύξηση της κυκλοφορία της Αυγής. Παρακολούθηση της κυκλοφορίας και καταγραφή των προβλημάτων στη διανομή της. Επιμονή στην αγορά της από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος και αξιοποίηση μορφών διάδοσης της σε κάθε χώρο.