Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/04/2000

Ομιλία του Ν.Κωνσταντόπουλου, Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στην προεκλογική συγκέντρωση της Αθήνας (Πλ.Ομονοιας)

Πολίτες της Ελλάδας, Πολίτες της Αθήνας, Αντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας,

Με την αποψινή μας συγκέντρωση, εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στέλνουμε σε όλους σας ένα μήνυμα αγώνα. Ένα μήνυμα ελπίδας για το αύριο.

Για το αύριο που όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να το φέρουν στα μέτρα τους οι προπαγανδιστές των δύο κομμάτων εξουσίας.

Για το αύριο που στο πείσμα των κ. Σημίτη και Καραμανλή δεν θα είναι μονόχρωμο, στημένο και σκηνοθετημένο. Θα είναι γεμάτο αγώνες και ιδέες.

Νέες και νέοι της Ελλάδας,

Εσείς θα ζήσετε το μέλλον, τον 21ο αιώνα με τις προκλήσεις του και τις δοκιμασίες του.

Το μέλλον σας νέες και νέοι δεν θάρθει από τις ακριβοπληρωμένες γιγαντοαφίσσες του ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα έρθει με τα χορωδιακά τραγούδια της Ν.Δ.

Το μέλλον σας δεν θάρθει περιτυλιγμένο στα προεκλογικά διαφημιστικά χαρτιά των δύο κομμάτων.

Θέλει αγώνα για να κατακτηθεί το μέλλον, θέλει ιδέες, θέλει παιδεία, θέλει δουλειά για όλους, θέλει πολιτισμό, θέλει οικολογική ευαισθησία, δημοκρατική αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και πολυπολιτισμική δημιουργία.

Νέες και νέοι,

"Πάρτε μαζί σας νερό - το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία".

Γι'αυτό, το μέλλον σας είναι κοινό κι αλληλέγγυο με τις δυνάμεις που θα αγωνιστούν για να το κατακτήσουν.

Με τις δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς, των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ.

Δεν έχει, νέες και νέοι, το δικό σας μέλλον τίποτε το κοινό, με τις πολιτικές εκείνων, που σήμερα σας φορτώνουν προβλήματα, σας μικραίνουν τους ορίζοντες, σας φορούν τον παραταξιακό τους μανδύα και σας μοιράζουν κυβερνητικές επιταγές χωρίς αντίκρυσμα.

Ανώνυμοι κι επώνυμοι της Εθνικής Αντίστασης,

Εμείς, η σύγχρονη Αριστερά.

Η Αριστερά των μεγάλων αγώνων.

Τιμάμε στα πρόσωπα των συντρόφων των δημοκρατικών κοινωνικών αγώνων τις χιλιάδες και χιλιάδες ανώνυμων αγωνιστών που σε όλη τους τη ζωή, σε όλες τις συνθήκες στάθηκαν όρθιοι, πιστοί στις μεγάλες αξίες.

"Τα θεμέλιά μας στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος". Κι είσαστε σεις η ρίζα της ανήμερης συνείδησής μας.

Μανώλη, Λεωνίδα, Γρηγόρη, Κώστα,

Εμείς η αριστερά της διαρκούς ανανέωσης στο πρόσωπό σας τιμήσαμε και τιμάμε όλες τις προσπάθειες για την ανανέωση της ελληνικής Αριστεράς. Τις προσπάθειες χιλιάδων ελλήνων αριστερών που σε διάφορες περιόδους έκαναν ένα βήμα αμφισβήτησης και βαθύτερης γνώσης, ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε τι που γινόταν δόγμα και καθεστώς.

Νέες και νέοι του ΣΥΝ,

Στο πρόσωπό σας τιμάμε τη δύναμη της ζωής και των οραμάτων, που θα λένε ναι, και πάλι ναι στις προαιώνιες και αείζωες ελπίδες του ανθρώπου για τις μεγάλες αξίες της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.

Ολοι μαζί, η σύγχρονη αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ, οι οικολόγοι εναλλακτικοί, τα ριζοσπαστικά κινήματα για τα δικαιώματα, οι ξεχωριστοί αγωνιστές, που συνεργάζονται μαζί μας, στο σύνορο των δύο χιλιετιών στήνουμε αυτί, για να αφουγκραστούμε τον βηματισμό της ιστορίας, να πιάσουμε τα μηνύματα των καιρών και να τα μεταφράσουμε στη γλώσσα της πολιτικής, για να γίνουν κοινωνικές κατακτήσεις.

Εμείς η σύγχρονη Αριστερά που στην συνάντηση με την οικολογία και τα σύγχρονα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα αναζητά την ομορφιά των νέων ιδεών και του καινούργιου.

Το καινούργιο που πολύ το φοβούνται αλλά που όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να το εμποδίσουν, το καινούργιο που θα φυτρώνει και θα μεγαλώνει σε πείσμα του δικομματισμού, που θέλει με τα δρεπανηφόρα άρματά του, διαρκώς να το θερίζει.

Πολίτες της Αθήνας, Πολίτες της Ελλάδας, Φίλες και φίλοι,

Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια κρίσιμα για το μέλλον του τόπου μας.

Στη διάρκεια των αμέσως επόμενων χρόνων θα κριθεί η θέση της χώρας μας μέσα στην Ευρώπη που αλλάζει ραγδαία.

Μέσα στα Βαλκάνια που βρίσκονται σε φάση ρευστότητας και μετάβασης.

Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων θα κριθεί το μοντέλο ανάπτυξης και το κοινωνικό πρότυπο με βάση τα οποία θα κινηθεί η ελληνική κοινωνία.

Στη διάρκεια των επόμενων χρόνων θα κριθεί η κοινωνική συνοχή και η μοίρα μεγάλων τμημάτων του ελληνικού λαού.

Θα κριθεί εάν το μέλλον για το οποίο όλοι μιλούν θα είναι κοινό για όλους.

Ο κ. Σημίτης μιλάει για την Ελλάδα της ευημερίας, αρκεί να είναι αυτός με την ηγεμονική αυτοδυναμία του.

Ο κ. Καραμανλής μιλάει για την Ελλάδα της απελπισίας, που θα γίνει η Ελλάδα της ευτυχίας, αρκεί να πάρει ο ίδιος την ηγεμονική αυτοδυναμία.

Εμείς μακριά από τις κυβερνητικές ωραιοποιήσεις και τους αντιπολιτευτικούς αφορισμούς, λέμε προς τον ελληνικό λαό, ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό που βλέπουν τα δύο μεγάλα κόμματα το καθένα για λογαριασμό του, Ελλάδα είναι αυτό που ζεί κάθε μέρα ο ελληνικός λαός.

Η Ελλάδα της δοκιμασίας, η Ελλάδα των δυσκολιών υπάρχει σήμερα, η Ελλάδα που την επομένη των εκλογών θα βρεθεί μπροστά στα ίδια και πιο πιεστικά προβλήματα, μπροστά στις ίδιες και πιο σοβαρές προκλήσεις. Είναι οι προκλήσεις της μετα - ΟΝΕ εποχής. Οι προκλήσεις της περιόδου μετά το Κόσσοβο, μετά το Ελσίνκι, οι προκλήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος στην επομένη βουλή, που είναι αναθεωρητική.

Φίλες και φίλοι,

Μπροστά σε αυτήν την προοπτική οι εκλογές της 9η Απριλίου έπρεπε να αποτελέσουν μια μεγάλη τομή.

Από αυτές τις εκλογές θάπρεπε να προκύψει μια νέα πολιτική λύση για την διακυβέρνηση της χώρας.

Μια νέα λύση που να εξασφαλίζει ευρεία κοινωνική συναίνεση, θέληση προοδευτικής πολιτικής κατεύθυνσης και πρόγραμμα ευρύτατης ανασυγκρότησης της οικονομίας, του κράτους, της κοινωνίας.

Αυτήν ακριβώς την λύση υπέδειξε έγκαιρα και διορατικά ο ΣΥΝ, με την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που κατέθεσε δημόσια πριν από ενάμισυ χρόνο.

Όμως με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ αυτή η προοπτική ματαιώθηκε και μια μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τις πρόωρες εκλογές, την διατήρηση του ίδιου εκλογικού νόμου και την στρατηγική της δικομματικής πόλωσης όχι γιατί όλα αυτά συμφέρουν τον ελληνικό λαό και την χώρα.

Εκανε αυτήν την επιλογή με μοναδική κριτήριο την εξασφάλιση για μια ακόμα τετραετία της μονοκομματικής διαχείρισης της εξουσίας.

Όπως όλα τα κόμματα που μένουν για πολύ καιρό στην εξουσία και ταυτίζονται με το κράτος, όπως όλα τα κόμματα που αποκτούν ηγεμονική νοοτροπία, έτσι και το ΠΑΣΟΚ έχει μετατρέψει τη παραμονή του στην εξουσία σε αυτοσκοπό.

Ετσι την ώρα που χρειάζονταν μια μεγάλη αλλαγή σκηνικού ζούμε μια εκλογική αναμέτρηση με όλα τα στοιχεία επιστροφής στον παλαιοκομματισμό και στα τεχνητά διλήμματα. Το πολιτικό εκκρεμές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν σημαίνει πρόοδο αλλά στασιμότητα, δεν σημαίνει ανανέωση, αλλά επανάληψη, δεν σημαίνει πραγματική σύγκλιση με όσα τρέχουν γύρω μας, αλλά καθυστέρηση και αποκλίσεις.

Το εκκρεμές του δικομματισμού δείχνει λάθος ώρα, λάθος ιστορικό χρόνο. Κι όσο περνάει ο καιρός αυτό φαίνεται.

Φαίνεται και στον τρόπο, που γίνονται οι εκλογές.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συγκρούονται για την νομή της εξουσίας και προσπαθούν να μονοπωλήσουν την πολιτική ζωή και να απωθήσουν όλους τους άλλους στο περιθώριο.

Όμως αδυνατούν να πείσουν που διαφέρουν.

Αδυνατούν να εξηγήσουν τί διαφορετικό προτείνει ο ένας από τον άλλον.

Μεταχειρίζονται τις ίδιες μεθόδους, προτείνουν τις ίδιες πολιτικές και την ίδια ώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν την εικόνα σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων. Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για την σύγκρουση δύο μηχανισμών με λάφυρο την εξουσία και τη διαχείριση του Γ'Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και της Ολυμπιάδας του 2004.

Το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε ξαφνικά και πάλι τον κίνδυνο της Δεξιάς.

Μέχρι προχθές προσπαθούσε να διευρυνθεί προς τον κεντροδεξιό χώρο για να κερδίσει την εύνοια κοινωνικών στρωμάτων που παραδοσιακά στηρίζουν την Ν.Δ.

Επί 4 χρόνια ακολουθεί μια πολιτική που η Ν.Δ. διαμαρτύρεται ότι είναι η δική της πολιτική. Και τώρα ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε τον κίνδυνο της Δεξιάς; Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επέλεξε την κεντροδεξιά σύγκλιση, δεν μπορεί να χαλκεύει κεντροαριστερά διλήμματα.

Μα κι αν κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ., έχει την προστασία όλων των μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων της χώρας, όλων των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου και των ΜΜΕ.

Από την άλλη μεριά η Ν.Δ. ανακάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε καθεστώς.

Και το λέει με τρόπο που πείθει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να βρεθεί αυτή στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Να γίνει δηλαδή αυτή καθεστώς.

Πολίτες όλης της χώρας, είναι δυνατόν να υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη μας;

Φίλες και φίλοι,

Η μεγαλύτερη ανωμαλία στην μεταπολεμική πολιτική ζωή της χώρας είναι ότι στηρίχθηκε στον διαχωρισμό των πολιτικών δυνάμεων σε καθεστωτικές και μη.

Η ΕΡΕ, η Ν.Δ. στην συνέχεια, η Ενωση Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ στην συνέχεια, είναι κόμματα που νομιμοποιούνται να διεκδικούν την εξουσία και να μετέχουν στην άσκησή της.

Η Αριστερά με όλες της τις εκφράσεις πρέπει να μείνει μακριά από τον χώρο της εξουσίας, να υπάρχουν σύγχρονα άβατα για την Αριστερά.

Το δικομματικό πολιτικό σύστημα σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από τη θεσμική κατοχύρωση αυτής της διάκρισης.

Αυτή ακριβώς είναι η λογική της καθεστωτικής δύναμης.

Και σ'αυτό το σημείο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ταυτίζονται απολύτως.

Πολίτες της Αθήνας, Πολίτες της Ελλάδας, Φίλες και φίλοι,

Η πόλωση, η κινδυνολογία, τα πλαστά διλήμματα δεν μας αφορούν.

Εμείς απευθυνόμαστε σε σας και θέλουμε να μιλήσουμε με συγκεκριμένους πολιτικούς όρους.

Με ευθύνη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν γίνεται συζήτηση επί της ουσίας, αλλά αντιδικία για τις επιθυμητές και σκηνοθετημένες εντυπώσεις.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι λαλίστατες όταν πρόκειται για το Χρηματιστήριο ή για τις ακριβοπληρωμένες παραστάσεις νίκης που επιθυμούν. Αλλά σιωπούν όταν πρόκειται για συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα σύγκλισης με τις αριθμητικές εξισώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ζητάει από τους Ελληνες καθαρή όπως λέει εντολή, για να συνεχίσει το έργο του και την πολιτική του. Ισχυρίζεται ότι πέτυχε να βελτιώσει την οικονομία και υπόσχεται στη νέα τετραετία να καλύψει τα ελλείμματα κοινωνικής πολιτικής, που σήμερα παραδέχεται ότι υπάρχουν.

Η κοινωνία μέχρι σήμερα ήταν ενοχλητική για την κυβερνητική πολιτική. Προεκλογικά γίνεται παράκλητη. Η δική μας απάντηση είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει με τη ψήφο του, να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την πολιτική που ακολούθησε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση επέλεξε τον συντηρητικό δρόμο της κάλυψης των ονομαστικών δεικτών σύγκλισης και αρνήθηκε το δρόμο της πραγματικής σύγκλισης, με τις οικονομίες και τις κοινωνικές κατακτήσεις των χωρών της Ε.Ε.

Μετέτρεψε την πολιτική σε αριθμητική. Συρρίκνωσε την πορεία προς την ΟΝΕ μόνο στα λογιστικά μεγέθη και αρνήθηκε το σχέδιο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, σε όλους τους τομείς που έχει ανάγκη η χώρα. Μεταρρυθμίσεων που θα εξασφάλιζαν τον στόχο ενός πραγματικού προοδευτικού εκσυγχρονισμού, μιας ουσιαστικής σύγκλισης με κοινωνική συνοχή.

Η κυβέρνηση επιλέγοντας τον συντηρητικό δρόμο επέλεξε ταυτόχρονα να φορτώσει το κόστος αυτής της σύγκλισης στα πιο φτωχά και πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών υπήρξαν αρνητικά.

Ολοι οι δείκτες των κοινωνικών ελλειμμάτων έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Η ανεργία, η φτώχεια, η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, η ανασφάλεια για το αύριο, διευρύνονται επικίνδυνα. Αυτό το μεγάλο κοινωνικό κόστος δεν έχει δυστυχώς προσωρινό χαρακτήρα.

Αν αυτό ήταν το κόστος για να μπεί η χώρα στην ΟΝΕ με την συγκεκριμένη πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση, το κόστος για να παραμείνει η χώρα εντός της ΟΝΕ, που όπως όλοι αναγνωρίζουν θα είναι ένα πιο ανταγωνιστικό και πιο δύσκολο περιβάλλον, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να αξιοποιήσει ακόμα και τους κοινοτικούς πόρους που είχε στη διάθεσή της γι'αυτό το σκοπό. Τα χρόνια, οι θυσίες, τα χρήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση, δεν άφησαν τις αναγκαίες υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Και εκεί όπου υπάρχουν οι μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, υπάρχουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κονδυλίων.

Δεν αξιοποιήθηκαν όλα αυτά για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ούτε η αγροτική μας οικονομία εκσυγχρονίστηκε, ούτε σοβαρή βιομηχανική πολιτική διαμορφώθηκε, ούτε σύγχρονη πολιτική για τον τουρισμό εκπονήθηκε, ούτε η αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση και η περιφερειακή αποκέντρωση συντελέστηκαν, ούτε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που θα ήταν προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες έγινε, ούτε η ενσωμάτωση της έρευνας και των νέων τεχνολογιών προωθήθηκαν, για να διαμορφωθεί ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο για την ελληνική κοινωνία, ούτε η ανεργία συγκρατήθηκε, ούτε προϋποθέσεις για την απασχόληση δημιουργήθηκαν. Και τέλος, δεν επιτεύχθηκε ένα ευρύτερο κοινωνικό κράτος με εγγυήσεις προστασίας.

Η Ν.Δ. από τη δική της πλευρά διεκδικεί την εξουσία, υποσχόμενη όχι άλλη πολιτική, αλλά καλύτερη διαχείριση της ήδη εφαρμοζόμενης από το ΠΑΣΟΚ πολιτικής.

Στο ίδιο πρόγραμμα σύγκλισης θα κινηθεί, με τις ίδιες μονόδρομες επιλογές της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς σύγκλισης. Η Ν.Δ. διεκδικεί την πατρότητα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και ισχυρίζεται ότι ως πιο αυθεντικός εκφραστής της, μπορεί να την υλοποιήσει αποτελεσματικότερα.

Οι συμπληρωματικές και παράλληλες πολιτικές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ οδηγούν στο πραγματικό περιεχόμενο του δικομματισμού, που τελικά ολοένα και περισσότερο γίνεται ο πολιτικός μονοκομματισμός. Ετσι, βαδίζουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα συγκρούονται, όχι για την ουσία της πολιτικής που χρειάζεται η χώρα, αλλά για το ποιος θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική μέσα στο ίδιο πρόγραμμα σύγκλισης.

Η σύγκρουση είναι για το ποιος θα είναι το κατεστημένο στην εξουσία. Η σύγκρουση είναι για το πριμ της κυβερνητικής εξουσίας και όχι για διαφορετικές πολιτικές.

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου την αυτοδυναμία την προεξοφλεί και την προετοιμάζει το εκλογικό σύστημα που ισχύει. Δεν κρίνεται ακόμη, ούτε η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης, γιατί αυτή η πολιτική είναι δεδομένη. Θα κινείται στο μονόδρομο των φιλελεύθερων επιλογών στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης, που οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων αποδέχονται.

Αυτό που κρίνεται στην επόμενη Βουλή είναι, εάν θα είναι παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη η παρουσία του δικομματισμού. Εάν θα είναι ηγεμονική και ανεξέλεγκτη η οποιαδήποτε κυβερνητική αυτοδυναμία.

Κρίνεται, επομένως, εάν στην επόμενη Βουλή θα είναι ισχυρή και αξιόπιστη μια αποτελεσματική αντιπολίτευση που θα κάνει κριτική και έλεγχο και ταυτόχρονα θα προβάλει εναλλακτικές προτάσεις και διαφορετικές προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου θα εκλεγεί κυβέρνηση και ταυτόχρονα όμως, θα εκλεγεί και αντιπολίτευση. Ούτε η Ν.Δ. μπορεί να αποτελέσει την αυριανή αντιπολίτευση στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει την αυριανή αντιπολίτευση στην περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές.

Είναι γνωστό, ότι τις τελευταίες μέρες ανεβαίνει η επίκληση συνθηματολογιών σε μια προσπάθεια αδέξιας πόλωσης. Φωνάζει η κυβέρνηση όχι δεξιά για να κρύψει το γεγονός, ότι η δική της πολιτική κοιτάζει προς τα δεξιά.

Όταν πριν από ένα μήνα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέρριπτε την πρόταση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για εκλογή Προέδρου από την αριστερά, πολεμούσε την δεξιά; Όταν πριν από τρείς μήνες μαζί με τη Ν.Δ. καταψήφιζε την πρόταση νόμου του Συνασπισμού και άλλων κομμάτων για την απλή αναλογική, πολεμούσε τη δεξιά; Όταν στη Βουλή μαζί με τη Ν.Δ. καταψήφιζε τις προτάσεις του Συνασπισμού για το 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πολεμούσε τη δεξιά;

Όταν απέρριπτε τις προτάσεις του Συνασπισμού για μια ριζοσπαστική αναθεώρηση του Συντάγματος και συμφωνούσε με τη Ν.Δ. στην άνευρη και άχρωμη αναθεώρηση, μια αναθεώρηση που απέρριπτε και τη ρήτρα περιφερειακής οργάνωσης του κράτους και το χωρισμό εκκλησίας και κράτους πολεμούσε τη δεξιά; Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει πια ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. της πόλωσης υπάρχουν πια. Σήμερα υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μιας κεντροδεξιάς σύγκλισης.

Εάν επιθυμούσε πραγματικά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μην ισχύσει το ενδεχόμενο παλινδρόμησης της πολιτικής ζωής προς συντηρητικότερες επιλογές, δεν είχε παρά να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Από τη στιγμή που διατηρεί αυτό τον εκλογικό νόμο, προτιμά την σύμπλευση και τη συμπόρευση στο κεντροδεξιό μονόδρομο και όχι τη στροφή της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά.

Γι'αυτή την στροφή, θέλει να αγωνιστεί ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, να αγωνιστεί η σύγχρονη αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας που βρίσκεται συσπειρωμένη στα εκλογικά ψηφοδέλτια του Συνασπισμού.

Ο Συνασπισμός είναι το κόμμα της αριστεράς που ενώ έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, εκφράζει ρητά την διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο που πρέπει να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Είναι το κόμμα που γνωρίζει, έχει μελετήσει τα σύγχρονα προβλήματα και προτείνει διαφορετικές λύσεις γι'αυτά.

Είναι το κόμμα της αριστεράς του 2000 που έχει ξεφύγει οριστικά από τη νοσταλγία του παρελθόντος, από τις τάσεις επιστροφής σε χρεωκοπημένα δόγματα και τις κούφιες δημαγωγίες ενός εκλογικού λαϊκισμού.

Η τετραετής παρουσία του Συνασπισμού στη Βουλή, οι πρωτοβουλίες που πήραμε για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, οι προτάσεις που καταθέσαμε για τα σοβαρά προβλήματα ζωής και καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες, οι τολμηρές κινήσεις που κάναμε στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, αποδεικνύουν ότι είμαστε το κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Γι'αυτούς τους λόγους καλούμε τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, να σταθμίσουν με προσοχή την ψήφο τους. Να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότεροι, γιατί το λευκό, η αποχή και το άκυρο πριμοδοτούν και προικοδοτούν το δικομματικό σκηνικό. Να ψηφίσουν όσο γίνεται περισσότεροι το ΣΥΝ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ εκτός βουλής. Οι αριστεροί πολίτες, ο ελληνικός λαός συμφωνούν με αυτό το στόχο; Εχασε η πολιτική ζωή του τόπου από την παρουσία μας; Θα είναι καλύτερα τα πράγματα για την επόμενη Βουλή εάν λείπει αυτή η φωνή; Θα κερδίσουν τίποτε οι εργαζόμενοι; Θα κερδίσει τίποτε ο λαός μας, η κοινωνία, εάν δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και στη Ν.Δ.; Εάν δηλαδή ενισχύσουν πιο πολύ τη σημερινή συντηρητική πολιτική;

Μια Βουλή στην οποία θα υπάρχουν μονάχα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα είναι η επιθυμητή, η θεμιτή εξέλιξη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα; Γι'αυτή την Ελλάδα του 21ου αιώνα το μοντέλο του πολιτικού συστήματος, το μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής, το μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης των πόρων που έχει αποκρυσταλλώσει ο δικομματισμός, πρέπει να αλλάξουν και αυτή την αλλαγή να την επιδιώξει, να τη στηρίξει, να την υλοποιήσει η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για μια ριζοσπαστική, προοδευτική και ανανεωτική πορεία της χώρας.

Η μετά ΟΝΕ εποχή θα είναι μια εποχή, όπου η ελληνική κοινωνία θα δοκιμαστεί σε νέες, πιο δύσκολες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η Ελλάδα θα μπορέσει να ωφεληθεί από το νέο Διεθνές πλαίσιο, υπό τρείς βασικούς όρους. Υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει σε βάθος η παραγωγική, κοινωνική και πολιτική της ανασυγκρότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη, υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα απελευθερώσουν τον πολιτικό και κοινωνικό δυναμισμό της χώρας.

Αυτές οι τρείς προϋποθέσεις συνδέονται άρρηκτα με τη δύναμη που θα διαθέτει η σύγχρονη Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας. Γιατί μόνο στην αντίληψη αυτής της Αριστεράς κατέχουν κεντρική θέση αυτά τα ζητήματα και μόνον αυτή η Αριστερά μπορεί σοβαρά και σταθερά να αγωνιστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι.

Είτε το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στην εξουσία είτε η Ν.Δ., η παρέμβαση της σύγχρονης Αριστεράς θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για να επηρεαστούν οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση εξασφάλισης αυτών των προϋποθέσεων για ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής δίνουν υποσχέσεις για να πάρουν εξουσία.

Τάζουν στον ελληνικό λαό ζωγραφιστό το μέλλον για να τους δώσουν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ξανά λευκή εντολή, ξεχνώντας όλα όσα και στο παρελθόν με ευκολία τους υποσχέθηκαν και με ευκολία τους γύρισαν την πλάτη.

Ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής αντί να υπόσχονται, καλά θα κάνουν να δώσουν λογαριασμό για τα χρόνια που τους εμπιστεύτηκε ο λαός μας την εξουσία και δεν τα αξιοποίησαν όπως έπρεπε. Για τα χρήματα που διαχειρίστηκαν και τα σκόρπισαν, χωρίς να φτιάξουν τις αναγκαίες υποδομές, για τις πολύχρονες θυσίες που ζήτησαν από τον ελληνικό λαό και δεν έπιασαν τόπο.

Λογαριασμό, λοιπόν, να δώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα μιας και δεν μπορούν να μας δώσουν τα χρόνια μας πίσω. Τον λογαριασμό να πληρώσουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μεθαύριο την Κυριακή για τη σπάταλη και διαπλεκόμενη εξουσία τους που δημιούργησε αυτά τα μεγάλα ελλείμματα στην περιφέρεια και την κοινωνία και αυτές τις μαύρες τρύπες στην οικονομία.

Το λογαριασμό να τους τον στείλει ο ελληνικός λαός μεθαύριο με τη ψήφο του, για να πληρώσουν για την έξαρση της ανεργίας και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, για τη διάλυση της παιδείας και της Υγείας για την κοινωνική ανασφάλεια, για την εξουθένωση του αγρότη, του μικρομεσαίου, του συνταξιούχου, για την αβεβαιότητα και την ασφυξία των νέων, για την ερήμωση της υπαίθρου και την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τη διάβρωση της πολιτικής ζωής και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που αλωνίζουν, για την φορολογική αδικία και τις φορολογικές ανισότητες που κομματιάζουν την κοινωνία και λιανίζουν τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, για την εχθρότητα προς το κοινωνικό κράτος που το θεωρούν εμπόδιο στις μονόδρομες, νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, για τα εξευτελιστικά κονδύλια που διαθέτουν για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, για την εγκληματική νοοτροπία του τζόγου, της πολιτικής ασυνέπειας, του παραγοντισμού και του πολιτικού τυχοδιωκτισμού που θέλουν να κάνουν ιδεολογική σημαία και κυρίαρχο μοντέλο για την Ελλάδα του 2000.

Ολοι ξέρουν ότι πηγή των προβλημάτων και διαρκής αιτία για την ανακύκλωση κι όξυνσή τους, είναι οι κυβερνητικές πολιτικές και οι μονόδρομες επιλογές του δικομματισμού.

Να απαντήσουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., που πήγαν τα χρήματα του Ι και του ΙΙ Πακέτου Ντελόρ; Γιατί δεν έγιναν οι αναγκαίες υποδομές με αποτέλεσμα στην Ελλάδα του 2000 η περιφερειακή ανισότητα να είναι έντονη κι οδυνηρή;

Ας απαντήσει ο κ. Σημίτης, γιατί στη δικιά του διακυβέρνηση η ανεργία καλπάζει στο 12% και η Ελλάδα είναι η μόνη, που δεν την συγκρατεί;

Γιατί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΣΥΝ για γενική καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών αλλά και την πρόταση νόμου για τους άνεργους μακράς διαρκείας;

Γιατί οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν δεσμεύονται ως προς το ασφαλιστικό, ότι δηλαδή δεν θα ιδιωτικοποιήσουν υποδομές άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικά αγαθά, ότι δεν θα αλλάξουν την τριμερή χρηματοδότηση και τα όρια ηλικίας συντάξεων και εισφορών;

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ούτε αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, που νοσεί, με στήριξη κι αναβάθμιση του Δημόσιου Νοσοκομείου;

Γιατί η Ελληνική Παιδεία διαρκώς απορρυθμίζεται και δεν μεταρρυθμίζεται με αποτέλεσμα οι νέοι, οι ελληνικές οικογένειες και η χώρα να κακοποιούνται στα χέρια κυβερνητικών πειραματισμών, που αυταρχικά επιβάλλονται ως συνταγές ευτυχίας;

Γιατί η ύπαιθρος ερημώνεται, αποδιαρθρώνεται η παραγωγή και οι αγρότες συνθλίβονται στις μυλόπετρες των ανταγωνιστικών όρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ολοκληρωτικής απουσίας κυβερνητικών πολιτικών για την ελληνική αγροτική παραγωγή;

Γιατί οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι που στο όριο της ανέχειας βιώνουν εξουθενωτικούς αποκλεισμούς, αντιμετωπίζονται με τις προσβλητικές προεκλογικές υποσχέσεις και τις εξευτελιστικές παροχές του δεκαχίλιαρου, λίγο πριν την κάλπη, ως δέλεαρ της ψήφου;

Γιατί για τα ναρκωτικά στον προϋπολογισμό του 2000 προβλέπονται 6.300 δισεκατομμύρια, ενώ για την προεκλογική διαφήμιση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ξοδεύτηκαν πάνω από 40 δισεκατομμύρια;

Γιατί για τον Πολιτισμό, την έρευνα και τις τέχνες τα κονδύλια στον προϋπολογισμό εξακολουθούν να είναι μηδαμινά, στο 0,65% του προϋπολογισμού για το 2000 παρά τα πλουσιοπάροχα θεάματα μετά προεκλογικών λόγων του κ. Πρωθυπουργού για την Ελλάδα του Πολιτισμού;

Ολοι ξέρουν ότι πηγή των προβλημάτων και διαρκής αιτία τους είναι το πολιτικό σύστημα, οι καθεστωτικές δικομματικές δομές, οι παραταξιακοί μηχανισμοί:

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. γιατί δεν δέχονται την περιφερειακή δομή του κράτους με αποκέντρωση και αιρετή αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα και στην περιφέρεια.

Γιατί βαφτίζουν αποκέντρωση την αποσυγκέντρωση και περιφερειάρχη τον διορισμένο Γενικό Γραμματέα;

Γιατί απογυμνώνουν την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και δεν θέλουν πραγματική αναδιανομή εξουσιών και πόρων σε επίπεδο δήμου και νομού;

Γιατί δεν αποδέχονται τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους και προτιμούν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ηγεσία και την περιουσία της εκκλησίας;

Γιατί αντιμετωπίζουν με πολιτική αλλεργία κάθε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την απλή αναλογική;

Γιατί επιμένουν να κρατάνε τη λειτουργία της βουλής δέσμια της κυβερνητικής κομματικής πειθαρχίας, χωρίς διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της, ώστε να εξισορροπούνται οι υπερεξουσίες του εκάστοτε πρωθυπουργού;

Γιατί αρνούνται θεσμούς αποτελεσματικούς κι ανεξάρτητους για τον υγιή ανταγωνισμό, για δημοκρατικές ρυθμίσεις της αγοράς, για έλεγχο των διαπλεκομένων συμφερόντων και των ΜΜΕ, που γίνονται επικυρίαρχοι της πολιτικής;

Γιατί δεν δέχονται επιτροπή παρακολούθησης της διαχείρισης του Γ'Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, από Διαρκές Κοινοβουλευτικές επιτροπές;

Ο ελληνικός λαός να πει όχι στο δικομματισμό, να δώσει δύναμη στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Να πει όχι στην κεντροδεξιά σύγκλιση, να πει ναι στην σύγχρονη Αριστερά, στην Αριστερά του 2000.

Ο ΣΥΝ ζητάει την ενίσχυση, τη δύναμη του ελληνικού λαού για να αγωνισθεί αύριο απέναντι στην αλαζονεία της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, την κοινωνική αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής, την μονόπλευρη πολιτική που διαλύει την κοινωνική συνοχή, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής, για την ισόρροπη ανάπτυξη με οικολογική ποιότητα, για την αλληλεγγύη χωρίς ξενοφοβία, ρατσισμούς και νεοεθνικισμούς, για τη διαφάνεια και τον έλεγχο στο δημόσιο βίο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για την ανανέωση της πολιτικής ζωής και την απαλλαγή της από την αιχμαλωσία των διαπλεκομένων συμφερόντων, για τη διεύρυνση και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας, για να είναι η πολιτική, δημιουργία και όχι διαχείριση, για να έχει η πολιτική την αξιοπιστία των ιδεών και των κοινωνικών αξιών και όχι τη δανεική τιμή της εμπορικής διαφήμισης και επικοινωνίας, για να έχει η νεολαία δημιουργικό μέλλον, με κοινωνικό πρόσωπο και περιεχόμενο ιδανικών και οραμάτων και όχι τα σημερινά δύσμορφα πρότυπα και δύσκολα χρόνια.

Στόχος μας: Να βγούμε πιο δυνατοί από τις εκλογές.

Απόφασή μας: Να συγκρουστούμε με το δικομματικό κατεστημένο, με τις δυνάμεις του, με τις πολιτικές του, με τις διαπλοκές του, με τις υποκρισίες του.

Θέλησή μας: Να συναντηθούμε στον αγώνα αυτό

με τις δυνάμεις της οικολογίας - της ριζοσπαστικής αριστεράς- των κοινωνικών κινημάτων,

με τους πολίτες που πιστεύουν ότι η πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί την ισχυρή παρουσία της αριστεράς.

Το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που κυριαρχεί:

Δεν παράγει ισόρροπη ανάπτυξη

Δεν εξασφαλίζει τη συλλογική προκοπή και την κοινωνική συνοχή.

Δεν αξιοποιεί τους πόρους και τις θυσίες του λαού μας.

Το μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί:

Δεν μειώνει τις περιφερειακές ανισότητες

Δεν εξασφαλίζει οικολογική αειφορία και περιβαλλοντική ποιότητα ζωής

Δεν ανασυγκροτεί την ύπαιθρο που ερημώνεται, ούτε αναμορφώνει τις πόλεις, που γίνονται αβίωτες.

Το μοντέλο του πολιτικού συστήματος, που θέλει ο καθεστωτικός δικομματισμός:

Καταστρέφει το δημόσιο χώρο της πολιτικής και δεν τον αναζωογονεί.

Παράγει μικρό βαθμό ικανοποίησης στον πολίτη από τη λειτουργία των θεσμών του

Απομακρύνει την πολιτική από την κοινωνία και εκχωρεί διαρκώς μεγαλύτερη δύναμη στους διαπλεκόμενους οικονομικοπολιτικούς συσχετισμούς.

Χρειάζονται αντιστάσεις. Και δύναμη δημιουργικής αντίστασης είναι η ανανεωτική - ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

Χρειάζονται προγραμματικές προτάσεις. Και δύναμη προγραμματικών προτάσεων είναι η ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

Να γιατί είναι δύναμη αναντικατάστατη ο ΣΥΝ.

Να γιατί πρέπει να ενισχυθεί στην κάλπη.

Για τη δημιουργική κριτική, για τις προγραμματικές του προτάσεις.

Για το πρόγραμμα ανόρθωσης της χώρας και την εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

Γιατί τολμά να συγκρούεται, να πρωτοπορεί, να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Συγκρουστήκαμε με πολιτικό κόστος, στην υπεράσπιση της οικολογικής και περιβαλλοντικής διάστασης της ανάπτυξης.

Στην επιδίωξη της διαφάνειας και του ελέγχου των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Στον αγώνα για την εθνική στρατηγική και το σπάσιμο των στερεότυπων στην εξωτερική πολιτική, κόντρα στα λεγόμενα "Δίκτυα 21" και τους τηλεοπτικούς προφήτες τους, που άλλοι έσπευσαν να αγκαλιάσουν.

Στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των εκπαιδευτικών, των νέων.

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ισχυρές δυνάμεις επιδιώκουν να μας ωθήσουν στο περιθώριο.

Το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται άβολα με το ΣΥΝ.

Θα προτιμούσε να μην υπάρχει ο ΣΥΝ στην πολιτική ζωή.

Θα προτιμούσε να έχει απέναντί του μια δογματική, ξεπερασμένη και απολιθωμένη Αριστερά.

Γι'αυτό και 4 χρόνια τώρα ανάλωσε μεγάλο μέρος της δραστηριότητας στο να δημιουργήσει προβλήματα και στο να βλάψει το ΣΥΝ.

Τους ενοχλούμε γιατί τους δημιουργούμε ενοχές.

Γιατί τους θυμίζουμε ότι η δική τους συντηρητική μετατόπιση δεν είναι μονόδρομος.

Γιατί τους θυμίζουμε ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν έχουν αφομοιωθεί στις αγκάλες της εξουσίας.

Γιατί τους θυμίζουμε πως υπάρχει ακόμα μια σύγχρονη Αριστερά που δεν εξαρτά την πολιτική της από την πορεία των δεικτών του Χρηματιστηρίου.

Τους ενοχλεί η παρουσία μας γιατί η δική μας παρουσία είναι το μέτρο της δικής τους αλλοτρίωσης.

Και θέλουν να μας ωθήσουν στο περιθώριο.

Όμως γελιούνται αν νομίζουν ότι μπορούν εύκολα να ξεμπερδέψουν με αυτήν την ανυπόστατη αριστερά.

Γελιούνται αν νομίζουν ότι μπορούν να μας φέρουν στα μέτρα τους.

Αριστεροί πολίτες όλης της Ελλάδας,

Σ'αυτήν την κρίσιμη μάχη δώστε το δικό σας παρόν.

Ψηφίστε ΣΥΝ.

Ψηφίστε την Αριστερά του 2000.

Αριστεροί πολίτες όλης της Ελλάδας, Νέες και νέοι,

Το μέλλον χωρίς την Αριστερά θα είναι φτωχό.

Και γι'αυτό η Αριστερά θα βγεί πιο ισχυρή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μέχρι την Κυριακή μας περιμένουν μέρες σκληρής δουλειάς.

Ας δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για την ιστορία, για το παρόν για το μέλλον της Αριστεράς.

Ας υπερασπιστούμε τις ιδέες μας.

Ας υπερασπιστούμε τον κόσμο μας.

Τον κόσμο των ιδεών, των αξιών, των οραμάτων, των ελπίδων. Και ας απαντήσουμε σε όλους.

Από την επομένη των εκλογών.

Οσοι ονειρεύονται την περιθωριοποίηση μας θα μας ξαναβρούν μπροστά τους.

Την ξεχωριστή θέση που κατέχει ο ΣΥΝ στη καρδιά των Ελλήνων να την κατακτήσει και στην κάλπη μεθαύριο στις 9 Απριλίου.

Την ιδιαίτερη εκτίμηση που δείχνει ο λαός μας για το ΣΥΝ να την κάνει εντολή για αυξημένη παρουσία στη Βουλή μεθαύριο.

Στις ζωντανές ελπίδες και στις ωραίες προσδοκίες για την Αριστερά του 2000 και του 21ου αιώνα. Να δώσουν δύναμη και πνοή σε έλληνες αυτής της χώρας με ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό στον ΣΥΝ της αριστεράς των ριζοσπαστικών κινημάτων και της οικολογίας.