Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/08/2007

Παρουσίαση υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Πρόεδρο Αλ. Αλαβάνο

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος εγκαινιάζοντας σήμερα τα νέα γραφεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανακοίνωσε τα ονόματα σημαντικών υποψηφιοτήτων που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Κατ΄ αρχήν να σας καλωσορίσω στα καινούργια γραφεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που εγκαινιάζουμε σήμερα. Είναι η πρώτη εκδήλωση που κάνουμε εδωμέσα και θα έλεγα είναι μια εκδήλωση η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας.

Σας μιλάω με την ιδιότητά μου ως επικεφαλής των συνδυασμών του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς που αποφασίστηκε και τυπικά στην πρόσφατη συνεδρίαση της Γραμματείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Να σας ανακοινώσω επίσης ότι αποφασίστηκε ομόφωνα και τυπικά, ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Γ. Μπανιάς και ότι εκπρόσωπος Tύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μας εκστρατείας θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αλ.Τσίπρας:

«Από δω και στο εξής θα έχουμε την ευκαιρία μιας ελπίζω καθημερινής επαφής σχολιάζοντας τις εξελίξεις, την επικαιρότητα. Νομίζω ότι αυτό που θα έχει ιδιαίτερη σημασία για μας δεν είναι η ενημέρωση αλλά μέσα από δηλώσεις και σχόλια και μέσα από τις παρεμβάσεις και τις δράσεις μας όπως κάναμε σε όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα στους κοινωνικούς χώρους, μέσα από τους αγώνες και τα κινήματα, μέσα από τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα εν όψει της κρίσιμης αυτής εκλογικής μάχης που θα δώσουμε ενωτικά και δυνατά. Σήμερα σας φωνάξαμε εδώ για να σας παρουσιάσουμε δυο πολύ σημαντικές υποψηφιότητες για το ενωτικό ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Του Μαν. Γλέζου και της Νάντιας Βαλαβάνη τις υποψηφιότητες των οποίων θα παρουσιάσει ο Αλ. Αλαβάνος.»

Αλ.Αλαβάνος: «Νιώθω περηφάνια και συγκίνηση παρουσιάζοντας τις υποψηφιότητες της Νάντιας Βαλαβάνη και του Μανώλη Γλέζου για δύο λόγους. Πρώτος λόγος είναι γιατί είναι δυο προσωπικότητες οι οποίες έχουν εκφράσει με έναν αυθεντικό και πλατιά αναγνωρισμένο τρόπο τους αγώνες της Αριστεράς στη χώρα μας.

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι μια από τις φοιτήτριες -σύμβολα της αντιδικτατορικής πάλης με την παρουσία της σʼ αυτό το μέτωπο από τον καιρό που ήταν μαθήτρια με την δράση της στα Πανεπιστήμια, με τη σύλληψη της και τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των πολύμηνων κρατήσεων και της δίκης που έγινε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Παρούσα πάντα στην Αριστερά, είχαν χωρίσει οι δρόμοι μας το 1989 όταν η Νάντια Βαλαβάνη ήταν ένα από τα στελέχη τότε της Αριστεράς, του ΚΚΕ που είχε αντιταχθεί στην κυβέρνηση Τζανετάκη και τη συμμετοχή της Αριστεράς σε αυτήν. Πέρασαν χρόνια, δραστήρια πάντα σε όλους τους αγώνες, πάντα επιδιώκοντας την ενότητα σε μια ριζοσπαστική βάση, μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να ξανασυναντηθούμε σ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης όλου του δυναμικού της Αριστεράς που κάνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η Νάντια Βαλαβάνη έχει επίσης μια πολύ σημαντική παρουσία στον κόσμο των γραμμάτων και με τα δικά της βιβλία αλλά και με το ότι είναι μια από τους πιο γνήσιους σχολιαστές, κριτικούς και παρουσιαστές του Μπέρτολντ Μπρεχτ στην Ελλάδα.

Τον Μανώλη το Γλέζο τον ξέρετε όλοι, ξέρετε ότι ήταν μια προσωπικότητα σύμβολο της πάλης ενάντια στη ναζιστική κατοχή και μια προσωπικότητα παρούσα πάντα στους αγώνες της Αριστεράς και πάντα με στόχευση την ενότητά της. Και για να πούμε την αλήθεια ίσως είναι και το πρόσωπο το οποίο ενέπνευσε και πολλές φορές σε δύσκολες στιγμές κράτησε το εγχείρημα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να αναφέρω ότι ο Μαν. Γλέζος μαζί με τον Απ. Σάντα οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι έδωσαν τη μεγαλύτερη αξία από ποτέ στην ελληνική σημαία, όχι ως ένα σύμβολο αντιπαλότητας με γείτονες αλλά ως ένα σύμβολο αποδοχής και σεβασμού από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και τους λαούς όλου του κόσμου στη μάχη για την ελευθερία ενάντια στο φασιστικό ολοκληρωτισμό. Ο δεύτερος λόγος που αισθάνομαι περήφανος είναι διότι παρόλο που οι προτάσεις όλων μας στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να έχουν παρουσία στα ψηφοδέλτια κεντρικά στην Αθήνα, και η Νάντια Βαλαβάνη και ο Μαν. Γλέζος αρνήθηκαν αυτή την πιεστική πρότασή μας και επέλεξαν περιφέρειες οι οποίες με κανένα τρόπο δεν δίνουν αυτές τις δυνατότητες. Ο Μαν. Γλέζος την περιφέρεια της Μεσσηνίας, όπου κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να εκλεγεί βουλευτής της Αριστεράς και η Νάντια Βαλαβάνη την περιφέρεια της πατρίδας της το Ηράκλειο στο οποίο τυχαίνει να είμαι κι εγώ επικεφαλής υποψήφιος. Πιστεύω ότι είναι ένα παράδειγμα ήθους, ταπεινότητας και αγωνιστικότητας που εκπέμπουν αυτοί οι δύο καλοί μας σύντροφοι. Όπως ξέρετε οι κανόνες της διακομματικής δεν επιτρέπουν να μιλάς με την άνεσή σου και έτσι είναι υποχρεωμένοι ορισμένοι να βρίσκονται σε βωβό κινηματογράφο.»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επίθεση της Αλ.Παπαρήγα στο Συνασπισμό ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Η αίθουσα σήμερα είναι γεμάτη από τον ηλεκτρισμό της ενότητας της Αριστεράς. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μείνουμε και οι δικοί μας αντίπαλοι είναι δικομματισμός και οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτός ο ηλεκτρισμός πιστεύω ότι θα επαναληφθεί και αύριο κατά τη συνέντευξη που θα δώσει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ΔΗΚΚΙ για τη συνεργασία τους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα τηλεοπτικά σπότς ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι σε αυτή την εκλογική μάχη δεν θα κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική αλλά θα κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση, θα δώσουμε πολιτική μάχη με πολιτικά επιχειρήματα και κυρίως μέσα από την πλούσια δράση και τους αγώνες μέσα από τα κινήματα, στους αγώνες της νεολαίας, στις κοινωνικές διεκδικήσεις σε όλη την προηγούμενη τετραετία. Με αυτή την έννοια δεν έχει νόημα να σχολιάσω ειδικότερα τα επικοινωνιακά μηνύματα. Νομίζω ότι η πιο σημαντική επικοινωνιακή πολιτική που έχουμε να κάνουμε ήταν η παρουσία και η δράση μας μέσα στους αγώνες της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων όλο το προηγούμενο διάστημα. Όσον αφορά τα τηλεοπτικά σποτάκια και τα μηνύματα νομίζω ότι ζυγώνει η ώρα των εκλογών και θα τα δείτε. Θα στοχεύουν σε όλους, θέλουμε την ψήφο όλων και όχι μ όνο των νέων και πιστεύω ότι θα μας ψηφίσουν νέοι άνθρωποι από 18 ως 88 ετών και παραπάνω.»

To Γραφείο Τύπου