Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/08/2007

Σχόλιο Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για τις ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά εγγεγραμμένης ανεργίας τον Μάιο του 2007

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά εγγεγραμμένης ανεργίας τον Μάιο του 2007, το Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε τα εξής:

Η πραγματική αλήθεια για την ανεργία είναι, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά που ανακοίνωσε σήμερα τυπικά η ΕΣΥΕ και ουσιαστικά η κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικών Βαΐων και κλάδων. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί δεν καταμετρούν όσους έχουν εργαστεί έστω και μία ώρα την εβδομάδα, τους ανέργους που είναι σε προγράμματα κατάρτισης ή σε stage, αλλά και τους 100.000 «κρυφούς» άνεργους, δηλαδή αυτούς που δεν δηλώνονται πουθενά, γιατί έχουν πάνω από 2 χρόνια άνεργοι και δεν καταγράφονται, γιατί δεν ελπίζουν πλέον σε τίποτε αλλά και δεν επιδοτούνται.

Η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στη χώρα μας (23,2%) είναι διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε και κυριολεκτικά «τρομοκρατεί κοινωνικά» τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η πραγματική επίσης αλήθεια για τους ανέργους της χώρας μας είναι, ότι εξακολουθούν να παίρνουν μόνο για 12 μήνες το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη (367 ευρώ το μήνα).

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η ανεργία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των θέσεων εργασίας κυρίως στον κοινωνικό και στον «πράσινο» τομέα (υγεία, παιδεία, περιβάλλον, κοινωνική πρόνοια, πολιτική προστασία). Με αύξηση των δημοσίων δαπανών για την απασχόληση, στις οποίες σήμερα η χώρα μας είναι τελευταία στην Ε.Ε. Με την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών. Με μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων.

To Γραφείο Τύπου