Skip to main content.
05/08/2007

Συνέντευξη του Γιάννη Δραγσάκη, βουλευτή Β΄Αθηνών στην εφημερίδα "ΧΙΑΧΤΙΔΑ

1. Πρόσφατα καταθέσατε στη Βουλή ερώτηση για την επείγουσα κατασκευή νέου εργοστασίου ΔΕΗ στη Μυτιλήνη. Συμφωνείτε με την θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου που προτείνει σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ως μόνιμη λύση, τη διασύνδεση της Λέσβου και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, είτε με την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε με τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα μέσω των απέναντι μικρασιατικών παραλίων, σε συνδυασμό με την μέγιστη δυνατή ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;

Συμφωνούμε με την κεντρική ιδέα, ότι δηλαδή πρέπει να αναζητήσουμε μια μακροπρόθεσμη λύση. Συμφωνούμε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές. Από κει και πέρα, όλες οι δυνατές λύσεις πρέπει να εξετασθούν φυσικά σε συνάρτηση με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, την προστασία του περιβάλλοντος και τα οικονομικά δεδομένα κάθε λύσης.

2. Για την υπόθεση των Ομολόγων Συνασπισμός και ΠΑΣΟΚ ζητάνε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να πέσει φως στην υπόθεση. Γιατί κατά τη γνώμη σας η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον Πρωθυπουργό;

Προφανώς γιατί ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει όπως – όπως η υπόθεση. Στην ουσία, γίνεται ό,τι έγινε και με το περιβόητο "έγκλημα του χρηματιστηρίου", αλλά και με τις υποκλοπές. Τεράστια προβλήματα κουκουλώνονται. Οι πολιτικές ευθύνες συγκαλύπτονται. Διαμορφώνεται έτσι, ένα γκρίζο τοπίο, που επιτρέπει τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ να προβάλλουν ο καθένας τη δική του αλήθεια, να καταγγέλλει ο ένας τον άλλο, να προσπαθούν να φανατίζουν ο καθένας τους οπαδούς του και να καλλιεργείται η πόλωση.

3. Πιστεύετε ότι τελικά θα επιστραφούν τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία;

Η νομοθεσία που ίσχυε ως πρόσφατα δεν προέβλεπε την ύπαρξη δομημένων ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αγορά τέτοιων ομολόγων έγινε κατά παρέκκλιση τόσο της καθιερωμένης πρακτικής όσο και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Συνεπώς, πρέπει να εξασφαλισθεί η δυνατότητα σε όποιο ταμείο έχει τέτοια ομόλογα να απαλλαγεί απ' αυτά χωρίς ζημία. Η ζημία όπου υπάρχει, πρέπει να βαρύνει τον εκδότη (τράπεζες ή δημόσιο) και τον πωλητή εφόσον πωλήθηκε υπερτιμημένο.

4. Για ποιο λόγο θα "βγάζατε το καπέλο" στον Κώστα Καραμανλή;

Ένας φιλόσοφος είχε πει κάποτε πως "άλλα λες για να πάρεις την εξουσία και άλλα κάνεις αφού την πάρεις". Ο κ. Καραμανλής εφάρμοσε αυτή τη συνταγή με επιμέλεια. Αντί να διορθώσει κάποια από τα στραβά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που τόσο κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, τα έκανε άλλοθι για να δικαιολογήσει τα δικά του. Έτσι, επιτάχυνε τον κατήφορο της κοινωνικής οπισθοδρόμησης αντί να τον ανακόψει.

5. Πιστεύετε ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ της ελληνικής οικονομίας;

Από στενά οικονομική άποψη, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση μεγέθυνσης. Διαγράφει την ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου που διαρκεί πάνω από 10 χρόνια. Κάθε χρόνο το εθνικό εισόδημα αυξάνει με ρυθμό 4%. Ουσιαστικά το εθνικό εισόδημα της χώρας έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε πραγματικές τιμές. Τα κέρδη των τραπεζών και γενικά των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνουν με πολύ πιο γρήγορους, θα έλεγα προκλητικούς σε ορισμένες περιπτώσεις, ρυθμούς. Το κομμάτι όμως από αυτή την πίτα που μένει για τους εργαζόμενους αντί να αυξάνει, μικραίνει. Τα προβλήματα των υποδομών, του κοινωνικού κράτους, της προστασίας του περιβάλλοντος και των περιφερειακών ανισοτήτων δεν αντιμετωπίζονται, παρά και τους σημαντικούς πόρους που εισρέουν ακόμη από την Ε.Ε.

Το τούνελ, επομένως, στο οποίο αναφέρεσθε είναι πολιτικό και όχι οικονομικό, είναι τούνελ της ασκούμενης πολιτικής.

6. Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι α) υπερέχουμε και β) υστερούμε ως χώρα, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης; (και γιατί)

Το πρόβλημα της ανάπτυξης στην εποχή μας τίθεται περισσότερο απ' ότι στο παρελθόν με όρους ποιοτικούς. Και τούτο γιατί η ποιότητα της ανάπτυξης επηρεάζει αποφασιστικά και την ποσότητά της. Η ποιότητα της εκπαίδευσης για παράδειγμα, η ποιότητα του περιβάλλοντος, της δημοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, η άμβλυνση των ανισοτήτων και η ασφάλεια των πολιτών συνιστούν κρίσιμους παράγοντες ανάπτυξης. Μια ανάπτυξη, αντίστροφα, που γίνεται π.χ. σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος έχει περιορισμένα όρια, δεν είναι διατηρήσιμη κι ακριβώς γι' αυτό χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης.

Από την άποψη αυτή η χώρα μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, και στο επίπεδο του φυσικού περιβάλλοντος και σ' εκείνο του ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόβλημα είναι ότι μια ποιοτική ανάπτυξη έχει ανάγκη από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, αποτελεσματικούς μηχανισμούς αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, αναβάθμιση και σεβασμό της αξίας της εργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

7. Πιστεύετε ότι ο Συνασπισμός χρειάζεται σήμερα ανανέωση στα πρόσωπα;

Για την Αριστερά της εποχής μας, η ανανέωση σε επίπεδο ιδεών, προγράμματος, μορφών πάλης και προσώπων πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία. Ο Συνασπισμός έχει αίσθηση αυτής της ανάγκης και γι' αυτό ακριβώς έχει ως ιδρυτική του δέσμευση την οικολογική διάσταση της πολιτικής του, τη σύνδεσή του με τα νέα κοινωνικά κινήματα, το άνοιγμά του στη νεολαία…

8. Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Συνασπισμό να βρίσκεται σε οριακό σημείο για την εκλογή βουλευτών….

Αντιθέτως, αυτός ο προσανατολισμός του ΣΥΝ, μπορούμε να πούμε ότι σήμερα δικαιώνεται υπό την έννοια ότι κατανοείται η αναγκαιότητά του, αλλά φαίνονται και τα πρώτα αποτελέσματα. Αυτό φάνηκε και στους αγώνες για το άρθρο 16 και σ' εκείνους για τους δημόσιους χώρους, τα δάση και τις παραλίες κλπ. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ανοδική πορεία του ΣΥΝ. Βεβαίως, δεν έχουμε αυταπάτες ότι, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, η πόλωση θα δυναμώνει. Αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο. Το καινούργιο είναι ότι η πόλωση αυτή απωθεί, δεν έλκει, τουλάχιστον τους νέους και τις νέες και όχι μόνο.

9. Ο Συνασπισμός θα προτιμούσε η νέα κυβέρνηση να είναι από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ;

Ο Συνασπισμός, "προτιμά" αλλά και θα αγωνιστεί ώστε μετά τις εκλογές, οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας να έχουν πιο ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και τούτο γιατί μόνο με ισχυρά κοινωνικά κινήματα και με μια ισχυρή ενωτική ριζοσπαστική Αριστερά θα μπορούσαμε να αντισταθούμε στα νέα κύματα νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα εκδηλωθούν μετά τις εκλογές με στόχο τα ασφαλιστικά, εργασιακά και άλλα δικαιώματα των πολιτών .

10. Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Συνασπισμό μετά τις εκλογές;

Παρά τις διαφορετικές επιθυμίες μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων

τους, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που έστρωσαν το χαλί για την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης δημόσιων αγαθών. Και σήμερα ακόμη, το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως στήριγμα της πολιτικής αυτής σε πολλούς τομείς.

Προσωπικά δε νομίζω ότι η ΝΔ θα μπορούσε να σταθεί ή να κάνει τα όσα κάνει, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε στρώσει έδαφος ή αν το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε, έστω και τώρα μια επί της ουσίας, πραγματικά εναλλακτική πολιτική. Υπό αυτά τα δεδομένα δε νομίζω ότι έχει νόημα η όποια συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιηθούν ή και να δημιουργηθούν δυνατότητες για κοινή δράση και με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και με δυνάμεις του ΚΚΕ σε συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα.

11. Aν δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή ο Συνασπισμός στις επόμενες εκλογές, πιστεύετε ότι τίθεται θέμα ηγεσίας;

Το στοίχημα του Συνασπισμού δεν είναι απλά να μπει στη βουλή, αλλά να επιτύχει ποιοτικό άλμα και να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο δικομματισμό. Και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε μαζί με τη νεολαία, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα.