Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/08/2007

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος

Συνεδρίασε σήμερα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ με θέμα την οργάνωση του εκλογικού αγώνα για την επιτυχία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου, ενώ ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντής ανακοίνωσε τα ονόματα της Εκλογικής Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο Αλ. Αλαβάνος στην εισήγησή του τόνισε:

«Είμαστε σε θέσεις μάχης, μιας μεγάλης μάχης η οποία  πιστεύω ότι  μπορεί να γραφτεί στην πορεία της Αριστεράς. Βρισκόμαστε στη διαδικασία των πρόωρων εκλογών, ένας μήνας είναι λίγος, αλλά πίσω μας έχουμε τρεισήμισι χρόνια δραστηριότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2004. Μπορούμε να πούμε ότι μέσα σε αυτό το διάστημα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία των πολιτικών εξελίξεων στον τόπο μας και μπορούμε να πούμε ότι η συμβολή των δυνάμεων του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν εξαιρετικά σημαντική σε αυτό. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια ήταν χρόνια εμφάνισης κινημάτων όπως για παράδειγμα το κίνημα στην παιδεία, τα οποία είχαν αντοχή , διάρκεια, μαζικότητα, συμμετοχή όλων των φορέων τους. Στο διάστημα αυτό είχαμε κινήματα τα οποία φέρνουν αποτελέσματα. Όχι απλώς εκφράζουν διεκδικήσεις, αξίες, στόχους, αλλά μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Όταν το κόμμα μας έβγαινε, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι αγώνες για το άρθρο 16, κι έλεγε ότι το άρθρο 16 δεν θα περάσει, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε ότι αυτό το μεγάλο κίνημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακρήμνιση τη «μητέρα των μεταρρυθμίσεων» της ΝΔ που είναι  η Συνταγματική Aναθεώρηση.

Επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός τη Συνταγματική Αναθεώρηση ως έναν από τους λόγους πρόωρης προσφυγής στις εκλογές. Αλλά η Συνταγματική Αναθεώρηση βρίσκεται ήδη στο καλάθι των αχρήστων, παίρνοντας υπ΄ όψιν τις θέσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης σήμερα που είναι ενάντια στη συνταγματική αυτή αναθεώρηση και στο δεύτερο γύρο κάνει αδύνατη τη συγκέντρωση των 180 ψήφων.

Η περίοδος αυτή ήταν μια περίοδος όπου εισήλθε δυναμικά η νέα γενιά στο προσκήνιο. Τα «χόρτα» οι «συντηρητικοί», τα «φυτά», οι «ατομιστές», αυτοί που «κάθονται στον καναπέ», οι «καριερίστες», χέρι-χέρι αγόρια και κορίτσια σφράγισαν αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο με την παρουσία τους στους μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού, του οικολογικού και του εργατικού κινήματος. Η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος όπου η μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στο συλλογικό και το ιδιωτικό , ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και την κερδοσκοπική εκμετάλλευση της οικονομίας, ήρθε στο επίκεντρο όλων των αντιπαραθέσεων, και για το άρθρο 16 αλλά και μαζί με αυτό για τον ΟΤΕ, για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τις δημόσιες επιχειρήσεις κλπ. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από ένα στοιχείο. Δεν ήταν η πόλωση στα πλαίσια του δικομματισμού που έδωσε το χρώμα, αν θέλετε που έδωσε το πιο σκούρο χρώμα. Τις μέρες εκείνες και τους μήνες που κυριαρχούσε, ήταν ο χρόνος του τέλματος. Αυτό όμως που τελικά σφράγισε αυτή την περίοδο ήταν το γεγονός ότι οι μεγάλες συγκρούσεις σε θέματα που έχουν σχέση με την πορεία του τόπου, με τη νεολαία μας, με το κοινωνικό κράτος, με τα δάση, με την οικολογία, με την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, η περίοδος αυτή σφραγίστηκε από τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής και στο μικρότερο κόμμα της βουλής, ανάμεσα στη ΝΔ των 164 βουλευτών και στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς των 6 βουλευτών. Η περίοδος αυτή είχε το χαρακτηριστικό ότι η Αριστερά μίλησε και στηρίχτηκε από τον ιστορικό της χώρο, από το χώρο τον πολιτικό  ο οποίος συμμερίζεται τις ίδιες αξίες, αλλά έγινε σημείο αναφοράς και στον ευρύτερο δημοκρατικό προοδευτικό χώρο. Οι θέσεις μας για το άρθρο 16, για τα δημόσια πανεπιστήμια, ήταν θέσεις που είδαμε να τις στηρίζει ομόφωνα η νεολαία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς μπορέσαμε σε μια φάση που καιγόταν ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και που η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν χαμένη μέσα στην παγίδα  για το ποιος είναι ο πιο διεφθαρμένος, να υψώσουμε μια φωνή κριτικής απέναντι στη ΝΔ. Η περίοδος αυτή είχε ακόμη το χαρακτηριστικό ότι είχαμε στροφή της κοινής γνώμης πλειοψηφικά σε μεγάλα ζητήματα, τα οποία το κόμμα μας και οι δυνάμεις που συνεργαζόμαστε του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς τα φυτέψαμε μέσα στην κοινωνία. Είδαμε στο θέμα του χωρισμού εκκλησίας-κράτους να αλλάζουν οι απόψεις . Είδαμε στο θέμα αν θα υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια να αλλάζουν οι απόψεις. Όλα αυτά έγιναν –βλέπω εδώ και τον πρώην πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο- γιατί είχαμε σπείρει σωστούς σπόρους εδώ και χρόνια πριν από τις εκλογές του 2004 από την παρουσία μας στη Γένοβα, από τη συγκρότηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές, σπόρους που άνθισαν και που πλουτίστηκαν με νέους σπόρους που καλλιεργήσαμε αυτό το διάστημα. Είχαμε και αδυναμίες και ελλείψεις αλλά πιστεύω ότι κάναμε πολλά.

 Και γι αυτό ίσως ένα από τα μεγάλα ζητήματα που γεννήθηκε και το ακούσαμε πολλές φορές να εκφέρεται από τα ΜΜΕ είναι, πώς είναι δυνατόν ένα τόσο μικρό κόμμα να κάνει τόσο μεγάλη φασαρία. Και για να το μεταφράσουμε, πώς είναι δυνατόν το μικρότερο κόμμα στη Βουλή να έχει τέτοια βαρύνουσα πολιτική παρουσία.Πιστεύω ότι αυτό το ερώτημα είναι καίριο, παρόλο που το βάζουν από άλλη σκοπιά, από τη σκοπιά που λέει ότι «σταματήστε, μην παρεμβαίνετε, μην ανοίγετε μέτωπα, μην βάζετε- ο Κουβέλης ή οι βουλευτές μας-τα ζητήματα των πακιστανών στη Βουλή, μη φωνάζετε για το άρθρο 16, είστε μικροί». Από μια άλλη όμως σκοπιά είναι ένα καίριο ερώτημα που πιστεύω ότι έχει άμεση σχέση με τις εκλογές. Και οφείλουμε να δώσουμε απάντηση εμείς σε αυτό το ερώτημα, φέρνοντας τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιστοιχία με το μέγεθος αλλά και την ποιότητα των παρεμβάσεων που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημακαι σε αντιστοιχία με τα καινούργια χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει η πολιτική ζωή. Αυτή η προσπάθεια νομίζω ότι είναι εφικτό να μας οδηγήσει σε ψηλούς στόχους. Νομίζω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλά πράγματα. Πρώτα από όλα τη δράση όλων των συντρόφων, των μελών και φίλων του κόμματος, τη σημαντική παρουσία της νεολαίας μας, τη σοβαρότατη παρουσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, η οποία με έναν ενωμένο και αποτελεσματικό τρόπο έδωσε το παρόν της, την παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο και θα έλεγα και την πορεία μας προς αυτές τις εκλογές.

Γιατί αν μας ξεχωρίζει πάλι κάτι από τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις είναι ότι η πορεία μας προς τις εκλογές δεν είναι μια πορεία στατικής απεικόνισης αυτού που ήμασταν τη μέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές ή όταν αρχίσαμε να συζητάμε για τις εκλογές, αλλά είναι μια πορεία παρέμβασης και διεύρυνσης των ορίων των πολιτικών συνεργασιών μας, με δυνάμεις που προέρχονται όχι μόνο από τον ιστορικό χώρο της Αριστεράς αλλά και  με δυνάμεις που έχουν οικολογική παρουσία, ή με δυνάμεις που έχουν σοσιαλιστική προέλευση.Από αυτή την άποψη, έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε ψηλούς στόχους. Και έχουμε τη δυνατότητα να το πετύχουμε, κι έχουμε τη δυνατότητα οι εκλογές και το αποτέλεσμά τους και ο νέος πολιτικός χάρτης της χώρας να ανταποκρίνονται σε όλες αυτές τις διεργασίες και τις εξελίξεις που είχαμε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια. Ένας από τους πρώτους στόχους μας είναι αυτές οι εκλογές να είναι εκλογές της νέας γενιάς, να συμμετάσχει ενεργά η νέα γενιά, όπως συμμετείχαν μεγάλα τμήματά της στις κινητοποιήσεις και στις πολιτικές εξελίξεις. Συμμετείχαν όχι μόνο γενικά, όχι με μια συμπάθεια, αλλά κάνοντας και επιλογές, και κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές, προς τα αριστερά, πράγμα το οποίο είδαμε σε πάρα πολλές ευκαιρίες, όπως και στην περίπτωση της «Ανοιχτής Πόλης» κατά τη διάρκεια των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος μας είναι να αναδειχθούν τα μεγάλα ζητήματα τα οποία σήμερα πνίγουν την κοινωνία μας. Είναι ζητήματα που σχετίζονται με τις συντάξεις, τις αμοιβές, την ακρίβεια, τα δάση, την παιδεία, την υγεία. Και γι αυτό βλέπουμε και σήμερα να γίνεται μια σαφής προσπάθεια οι εκλογές να κινηθούν πάλι στο γνωστό πεδίο της διαφθοράς. Στο χώρο στον οποίο μπορούν πραγματικά να πρωταγωνιστήσουν τα δυο μεγάλα κόμματα.

Εμείς καταδικάζουμε τη ΝΔ για το γεγονός ότι έριξε πέπλους σκότους στην υπόθεση των υποκλοπών, στην υπόθεση των πακιστανών και στην υπόθεση των ομολόγων. Ζητούσαμε εξ αρχής να γίνει εξεταστική επιτροπή πάνω σε αυτά   τα ζητήματα, ζητήσαμε να δοθεί πλήρως το πόρισμα Ζορμπά στον ελληνικό λαό. Έχει τεράστιες ευθύνες γι αυτή τη συγκάλυψη η ΝΔ, όπως ευθύνες αντίστοιχες, υπάρχουν και για την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όταν ζητούσαμε εξεταστικές επιτροπές σχετικά με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Είναι κεντρικά ζητήματα αυτά  στην πολιτική ατζέντα αυτών των εκλογών. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε σ αυτά τα ζητήματα στα οποία έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις, έχουμε καταγγείλει τις πρακτικές του δικομματισμού, δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά τα ζητήματα να πνίξουν την προσδοκία της κοινωνίας μας να έρθουν στην επιφάνεια τα μεγάλα κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα, τα μεγάλα προβλήματα της νεολαίας και θα προσπαθήσουμε οι εκλογές να συμβάλλουν στη διαμόρφωση προϋποθέσεων για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Τρίτος στόχος μας σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι να ηττηθούν οι πολιτικές και οι δυνάμεις του δικομματισμού. Το λέμε αυτό εμείς που λειτουργήσαμε όπως παλιότερα έτσι και σ΄ αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο ως αντιπολίτευση ουσίας, μάχης, παρέμβασης, κινηματικής δράσης αλλά και εναλλακτικών λύσεων. Και θέλουμε μια ποσοτική και ποιοτική αύξηση, έναν πολλαπλασιασμό των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του μεγάλου τόξου που συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά σε τέτοιες διαστάσεις, συνιστώσες από όλους τους χώρους της Αριστεράς, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε από καλύτερες θέσεις τις διεκδικήσεις της κοινωνίας μας. Προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτές τις διεργασίες και προκειμένου να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τέτοια δύναμη που θα απελευθερώσει και τις πολιτικές εξελίξεις από το πλαίσιο του δικομματισμού, ενός δικομματισμού που ζει το «κύκνειο άσμα του». Κι αυτό θα κριθεί από τη δικιά μας παρέμβαση, από την παρέμβαση της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, το ξέρουμε όλοι ότι έχουμε μια μεγάλη μάχη μπροστά μας, και θα φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που ίσως κι εμείς οι ίδιοι προσδοκούμε.

To Γραφείο Τύπου