Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
11/07/1998

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔOY: Πολιτικές εξελίξεις, πρωτοβουλίες του ΣΥΝ εν όψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών

Σύνοδος ΚΠΕ 11 Ιουλίου 1998

1. Η ελληνική κοινωνία διέρχεται μια ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της. Μέσα σε ένα ασταθές και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, αντιμέτωπη με την πρόκληση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης της Ευρώπης και αντιμέτωπη με μεγάλες εκκρεμότητες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε επιλογές προοδευτικής ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Ο ΣΥΝ έγκαιρα έχει προτείνει και με την πολιτική του προωθεί ένα εθνικό ανορθωτικό σχέδιο για την χώρα, που περιλαμβάνει ένα σύνολο αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να ξεπεραστεί το πλέγμα των αναχρονιστικών δομών και της καθυστέρησης και να στηριχτεί μια πορεία προοδευτικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας.

2. Η υπό τον κ. Σημίτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα και από τις εσωτερικές της αντιφάσεις και συγκρούσεις, στα δυο χρόνια που κυβερνά και παρά τις περί εκσυγχρονισμού συνεχείς διακηρύξεις της, με την πολιτική που εφαρμόζει δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη προοδευτικής ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και επιτείνει τα αδιέξοδα σε όλους τους τομείς. Απέτυχε να πείσει τον ελληνικό λαό για την ορθότητα της πολιτικής του "μονοδρόμου" που ακολουθεί. Προκάλεσε και προκαλεί μεγάλης έκτασης κοινωνικές εντάσεις. Διολισθαίνει καθημερινά σε αυταρχικές μορφές διακυβέρνησης που κλονίζουν επικίνδυνα την κοινωνική συνοχή. Οδηγεί, με αυτή την πολιτική, σε εκτεταμένα φαινόμενα κοινωνικής αποδόμησης. Στερείται αναπτυξιακής στρατηγικής και υποβαθμίζει την παραγωγική βάση της οικονομίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένοντας μονοσήμαντα στην ικανοποίηση των ονομαστικών κριτηρίων για την συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, δεν προωθεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με το οποίο να συνδυάζεται αυτή η συμμετοχή με την κατοχύρωση της βιώσιμης ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας. Με αυτή την έννοια όλος ο "εκσυγχρονισμός" της κυβερνητικής πολιτικής εξαντλείται σε συντηρητικές λύσεις στο πεδίο της οικονομίας με επιλογές που υπονομεύουν τόσο την παραγωγική ανασυγκρότηση όσο και την κοινωνική συνοχή.

Η ασκούμενη εξωτερική πολιτική, η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η διαιώνιση των γραφειοκρατικών και αντιαναπτυξιακών κρατικών δομών, η ενίσχυση του πλέγματος αλληλεξάρτησης πολιτικής - οικονομικών συμφερόντων – ΜΜΕ, η απουσία κοινωνικής πολιτικής, η εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" που επιτείνει το χάος στην παιδεία, όλα μαρτυρούν τη σαφή αναντιστοιχία των επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το αίτημα δημοκρατικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας.

Απεναντίας η οικονομική εξουθένωση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η πολιτική που οδηγεί μέσω εκτεταμένων, άκριτων και αδιαφανών ιδιωτικοποιήσεων σε εκποίηση μεγάλου μέρους του δημόσιου τομέα της ελληνικής οικονομίας, οι σαφείς προθέσεις αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και οι επίσης σαφείς προθέσεις συρρίκνωσης του υποτυπώδους κοινωνικού κράτους, η προσφυγή στις θεωρίες του κοινωνικού αυτοματισμού, η εντεινόμενη ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και η χρήση βίας στην αντιμετώπισή τους, μαρτυρούν την συνεχή συντηρητική μετατόπιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

3. Η πολιτική αυτή στο σύνολό της τροφοδοτεί συντηρητικές επιλογές για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και τελικά ανοίγει τον δρόμο για την άνοδο στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της δικομματικής εναλλαγής. Είναι φανερό ότι η επάνοδος της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία δεν αποτελεί λύση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε ένταση, με ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις, των ίδιων αδιεξόδων.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ηττηθεί και η ήττα της είναι η προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος σε προοδευτικές πολιτικές και σε θετικές μετατοπίσεις και ανακατατάξεις στην πολιτική ζωή.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μπορεί και πρέπει να κατοχυρωθεί και να προωθηθεί μέσα από ένα ανορθωτικό πρόγραμμα της οικονομίας που θα συνδυάζει την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο με την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και προστασία των εργαζομένων και με την οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας. Που θα συνδυάζει την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων με την προώθηση ενός νέου ρόλου της Ελλάδας στις εξελίξεις της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Που θα συνδυάζει την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων με την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και την αναβάθμιση της πολιτικής διαδικασίας.

Μια τέτοια προοπτική μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από μια κυβέρνηση διαφορετικού προσανατολισμού από την σημερινή. Κυβέρνηση που θα εκφράσει μια νέα προοδευτική, κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία και θα συγκροτηθεί από όλο το φάσμα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

4. Ο ΣΥΝ μέσα από την δράση του στο μαζικό κίνημα και με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες θα εργαστεί για την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε προοδευτική κατεύθυνση, την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μέσα και από την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την διαμόρφωση των προϋποθέσεων εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.

Στο μαζικό κίνημα θα αγωνιστεί για την απόκρουση των κυβερνητικών επιλογών και ταυτόχρονα για την διαμόρφωση και προβολή θετικών μεταρρυθμιστικών στόχων που θα ανοίγουν τον δρόμο για ουσιαστικές αλλαγές και θα απαντούν στο αίτημα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η εμπειρία των τελευταίων κινητοποιήσεων αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης μαζικών αγώνων για την απόκρουση των κυβερνητικών πολιτικών και την αμφισβήτηση της άποψης περί μονοδρόμου της πολιτικής της. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύει και την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής των δυνάμεων του ΣΥΝ και ουσιαστικότερης συμβολής για τον καθορισμό των στόχων και την επιλογή των μορφών πάλης.

Στο πολιτικό πεδίο ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί για την συσπείρωση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων που διακηρύσσουν την αναγκαιότητα προγράμματος προοδευτικού – ριζοσπαστικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας στην οικοδόμηση της Ευρώπης των λαών και των πολιτών της τόσο για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και των κυβερνητικών μεθοδεύσεων όσο και για την ωρίμανση της ιδέας και των προϋποθέσεων για την εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΥΝ εμμένοντας στην προγραμματική αντιπολίτευση θα επιμείνει σε πρωτοβουλίες για κοινή δράση –όπου επιτυγχάνονται προωθητικές προγραμματικές συμπτώσεις– με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ με την πολιτική της ισοπέδωσης όλων των άλλων κομμάτων, την αφοριστική του στάση απέναντι στον ΣΥΝ, δημιουργεί συγχύσεις για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και δεν επιτρέπει την κοινή δράση στα πλαίσια των μαζικών κινημάτων και των κοινωνικών αγώνων και στα σημεία όπου αυτή είναι δυνατή.

Η θέση του για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, δίνει άλλοθι στην κυβερνητική πολιτική, καθώς και την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη και εμποδίζει έτσι κάθε διάλογο για αναζήτηση εναλλακτικών πολιτικών, σε εθνικό επίπεδο.

Όπως επίσης σημειώνουμε ότι το ΔΗΚΚΙ αντιπολιτεύεται τη σημερινή κυβερνητική πολιτική ξεκινώντας από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '80, υπερασπιζόμενο έτσι πολιτικές που έχουν βασική ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ θα επιμείνει στην αντιπαράθεση με τα σχέδια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για διεμβολισμό της Αριστεράς, που επιχειρείται μέσα και από την αξιοποίηση κινήσεων και δικτύων που δραστηριοποιούνται στο όνομα της κεντροαριστεράς, όπως επίσης και στην σταθερή αντιμετώπιση απομονωτικών τάσεων που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τους χώρους του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ και οδηγούν την αριστερά στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων.

5. Στη γενική προοπτική της αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και της διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης περιόδου με πρώτη αυτή των δημοτικών εκλογών. Η κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει το δικό της διακύβευμα και το δικό της περιεχόμενο. Στόχος της εκλογικής στρατηγικής που ΣΥΝ είναι σε κάθε επίπεδο να προωθούνται οι δυνάμεις που θα συγκροτούν σταδιακά την νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.

Ιδιαίτερα στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο ΣΥΝ με κριτήρια τις απόψεις για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, τις τοπικές ιδιομορφίες, την φερεγγυότητα των προσώπων και τα τοπικά προγράμματα προωθεί μια ευέλικτη εκλογική τακτική που ακριβώς στόχο έχει την επικράτηση σε κάθε Δήμο και σε κάθε Νομαρχία των δυνάμεων που μπορούν να συγκροτήσουν μια τοπική και νομαρχιακή εξουσία ικανή να προωθήσει σύγχρονες πολιτικές για την αυτοδιοίκηση και τον τόπο της.

Η ενίσχυση του ΣΥΝ στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή του τόπου μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό στοιχείο για την προοδευτική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων για μια προοδευτική υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ αγωνίζεται για την θετική έκφραση των ευρύτατων λαϊκών δυνάμεων και των νέων ψηφοφόρων που αμφισβητούν και παίρνουν κριτικές αποστάσεις από την σημερινή πολιτική και τα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση.