Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/11/2000

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ: Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα συνέλθει τον Δεκέμβρη του 2000 στη Νίκαια

Σύνοδος ΚΠΕ 18-19 Νοεμβρίου 2000

1. Η Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε. που θα συνέλθει το Δεκέμβρη στην Νίκαια θα ασχοληθεί κυρίως με τις θεσμικές εκκρεμότητες που άφησε η Συνθήκη του Αμστερνταμ, με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την ΚΕΠΠΑ. Οι αποφάσεις της θα επηρεάσουν την πορεία ενοποίησης της Ε.Ε.

Το εύρος των θεμάτων αλλά και οι προβληματισμοί που ήδη έχουν κατατεθεί όσον αφορά στις απαντήσεις γύρω απ'αυτά, περιορίζονται σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα διευθετήσεις.

Η προσέγγιση όμως αυτή δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες απαιτήσεις της Ε.Ε. για μεγάλες δημοκρατικές θεσμικές αναδιαρθρώσεις, ώστε αφ'ενός να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποιούμενης οικονομίας και αφ'ετέρου, να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες της επικείμενης διεύρυνσης.

Τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. όσο και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών εμφανίζονται κατώτερες των περιστάσεων, καθώς παρακολουθούν είτε χωρίς βούληση, είτε χωρίς ικανότητα την παρατεταμένη πετρελαϊκή κρίση και τη διαρκή αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος, του ΕΥΡΩ ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.

Η ανικανότητά τους να παρέμβουν αναδεικνύει αφ'ενός το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει στην ΕΕ, αλλά και την προσαρμογή πολλών από αυτές στη λογική του ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού.

Όμως αυτή η πολιτική πραγματικότητα περιορίζει και υποβαθμίζει την ικανότητα της Ε.Ε. να επηρεάσει τη διεθνή πραγματικότητα, τη δυνατότητα να αποτελέσει παγκόσμια δύναμη δημοκρατίας, ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της γης. Περιορίζει επίσης το ΕΥΡΩ στο ρόλο ενός αδύναμου και περιφερειακού νομίσματος που φαντάζει ανίκανο να αλλάξει τους όρους της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου.

Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών συμπεριφορών αναπτύσσονται εθνικιστικές αναδιπλώσεις που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την αναγκαία ενιαία αυτόνομη δημοκρατική οικοδόμηση της Ε.Ε.

Η Ευρώπη χωρίς όραμα και δυναμική κινδυνεύει να οδηγηθεί σε Ενωμένη Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων πίσω από τις ιδρυτικές διακηρύξεις, σε διαφορετικό δρόμο από τις στοχεύσεις και τους προσανατολισμούς της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

2. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση με δημοκρατικούς, κοινωνικούς και οικολογικούς όρους δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά και απόλυτα επίκαιρη.

Για το λόγο αυτό θα αγωνισθεί με συνέπεια και συνέχεια και χωρίς ταλάντευση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να κερδίσει έδαφος αυτή η πολιτική μέσα στους λαούς της Ευρώπης και μέσα στους ήδη κατακτημένους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ένα νέο σχέδιο δημοκρατικών θεσμικών αναδιαρθρώσεων έχει ως πρόταγμα ένα δημοκρατικό ευρωπαϊκό Σύνταγμα που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση στα τρία επίπεδα α) των οργάνων της ΕΕ β) των κρατών μελών και γ) των περιφερειών, που θα προωθεί με δημοκρατικές και πρωτότυπες διαδικασίες και μορφές την πολιτική ενοποίηση με ομοσπονδιακή κατεύθυνση.

Το σχέδιο αυτό συνδέεται και με την αμυντική ταυτότητα της Ευρώπης και την αυτόνομη εξωτερική της πολιτική. Συνδέεται με ρυθμίσεις στην αγορά, σε συνδυασμό με πολιτικές απασχόλησης που καταπολεμούν την ανεργία και στοχεύουν στην πλήρη απασχόληση. Να περιφρουρούν το επίπεδο της λαϊκής ευημερίας και να ενισχύουν τις κοινωνικές, πολιτικές σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Βασική προϋπόθεση για μια ουσιαστική δημοκρατική μεταρρύθμιση αποτελεί η γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Δεκατέσσερα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ανάμεσά τους ο ΣΥΝ, δύο χρόνια έθεσαν ως προτεραιότητα "το βαθύ μετασχηματισμό της σημερινής ευρωπαϊκής οικοδόμησης".

Ο στόχος "Μια δημοκρατική Ευρώπη" περνάει μέσα από μια σειρά επιμέρους στόχους που αμφισβητούν τα χαρακτηριστικά της σημερινής νεοφιλελεύθερης και μονόπλευρης νομισματικής ενοποίησης, που αδιαφορεί για την ευημερία των λαών, για τη νέα φτώχεια και για τα μεγάλα δημοκρατικά ελλείμματα.

3. Ο ΣΥΝ ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσα στα πλαίσια των ενωτικών του πρωτοβουλιών, στις συναντήσεις και στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο με ευκαιρία την Διακυβερνητική Διάσκεψη, όσο και μετά από αυτήν:

α. Θα αναδείξει την αναντιστοιχία των προωθούμενων θεσμικών ρυθμίσεων με τις πραγματικές ανάγκες δημοκρατικής οικοδόμησης της Ε.Ε.

β. Θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια που θα επιχειρεί να καθιερώσει θεσμικές διαφορετικές ταχύτητες, όπως για παράδειγμα είναι η προωθούμενη αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας.

γ. Θα υποστηρίξει την ανάγκη να προωθηθεί ένα δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που θα εξασφαλίζει μια πολυεπίπεδη δημοκρατική νομιμοποίηση και θα φέρνει την εξουσία πιο κοντά στους πολίτες.

δ. Θα υποστηρίξει την άμεση προώθηση ρυθμίσεων που θα αποκαθιστούν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, όπου το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα αναδεικνύεται ως η βασική νομοθετική εξουσία της ΕΕ.

ε. Θα υποστηρίξει τους στόχους του Αυτοδιοικητικού Ευρωπαϊκού Κινήματος που αφορούν στην ενίσχυση των Περιφερειών και στη θεσμική Συνταγματική κατοχύρωση του των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών οργάνων και την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (1985).

στ. Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση κόμματος της Ευρωπαϊκής Ριζοσπαστικής και Δημοκρατικής Αριστεράς με στόχο να αναπτύξει την στρατηγική, πολιτική και οργανωτική της ενότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ζ. Θα υποστηρίξει τη διαμόρφωση θεσμών και κινημάτων μέσα από τα οποία θα εκφράζονται και θα εκπροσωπούνται οι διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες και τάξεις, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι γυναίκες, οι νέοι.

η. Ο ΣΥΝ εκτιμάει ως απολύτως χρήσιμη και αναγκαία την έγκριση ενός Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που να ενσωματωθεί στις συνθήκες. Το σχέδιο, όμως, που έχει υποβληθεί, τουλάχιστο στη σημερινή του μορφή, δεν ανταποκρίνεται στο στόχο αυτό. Χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία και αναδιαμόρφωση, ώστε οι προβλέψεις του όχι μόνο να μην είναι κατώτερες των διεθνών κειμένων, αλλά και να προάγουν τον πολιτισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε υψηλότερο επίπεδο. Διεκδικούμε να τροποποιηθεί ριζικά προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι να εγκριθεί και να ενσωματωθεί στις συνθήκες αποκτώντας νομική δεσμευτικότητα.

θ. Ο ΣΥΝ θα παλέψει για τη ριζική αναθεώρηση των συνθηκών της δημοκρατικής πολιτικής ενοποίησης και κοινωνικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε ενδεχόμενη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών της Ε.Ε. είναι αναγκαίο, εκτός των εκπροσώπων των εθνικών κυβερνήσεων, να συμμετέχουν ενεργά τα εθνικά κοινοβούλια και το ευρωκοινοβούλιο, τα κοινωνικά κινήματα και οι πολίτες. Η αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, που συνδέεται με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης του ενοποιητικού εγχειρήματος, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των εθνικών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ο ΣΥΝ θα συμβάλει, με επεξεργασίες του, αυτόνομα και στο πλαίσιο της ευρωομάδας, προς αυτήν την κατεύθυνση.

4.1. Στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην οργάνωση ημερίδων, δημόσιων συζητήσεων για να προβάλλει τα θέματα αυτά και να προχωρήσει σε αναλυτικές επεξεργασίες.

4.2. Για την προώθηση των στόχων αυτών θα επιδιώξει το συντονισμό των δυνάμεων του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, αλλά και των κομμάτων της Ευρωμάδας της Αριστεράς στις συναντήσεις της Ρώμης 24,25 Νοεμβρίου και στη Νίκαια στις 5 Δεκεμβρίου.

4.3. Ο ΣΥΝ ενισχύει το Κίνημα των Ευρωπορειών γιατί αποτελούν συμβολή στην ανάπτυξη δεσμών αλληλεγγύης και συνεργασίας με ένα ευρύ φάσμα της ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής κοινωνικής αριστεράς και οικολογίας στην Ευρώπη. Θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Νίκαιας για να προβληθεί η εναλλακτική πρόταση προς τη διακυβερνητική και κυρίως για τα θέματα που αφορούν τη Χάρτα Δικαιωμάτων των ευρωπαίων εργαζομένων.