Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/05/2005

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ: Πολιτικές εξελίξεις και εκλογή Γραμματέα της ΚΠΕ

Σύνοδος ΚΠΕ 28 Μαϊου 2005

1. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ στη συνεδρίασή της ασχολήθηκε με τις πολιτικές εξελίξεις και κατέληξε στις κατευθύνσεις για τη δράση του κόμματος στο επόμενο διάστημα.

2. Η κυβερνητική πολιτική της Ν. Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ολομέτωπη νεοφιλελεύθερη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τα κυβερνητικά μέτρα. Την ίδια ώρα προσφέρει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο ενισχύοντας το ρόλο και την κερδοφορία του. Στο στόχαστρο αυτής της επίθεσης βρίσκονται τα εισοδήματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστική η απαράδεκτη εξέλιξη στον ΟΤΕ, όπου από τη μια μεριά φορτώνεται ένα μεγάλο κόστος στο Δημόσιο σύστημα ασφάλισης από την αναδιάρθρωσή του με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή του, ενώ από την άλλη υπονομεύεται το μέλλον της νέας γενιάς εργαζόμενων. Επιδεινώνεται η κατάσταση των μισθωτών ενώ η ανεργία και η ακρίβεια παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις τομέων και επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα καθώς και η διαρκής υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, απειλούν το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Στο όνομα της κάλυψης των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους, προετοιμάζονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα όπως προδιαγράφουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών αλλά και οι εκθέσεις του Διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας και του ΚΕΠΕ.

3. Οι κυβερνητικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και των κινητοποιήσεων μεγάλων κατηγοριών εργαζομένων για την υπεράσπιση κοινωνικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Οι κινητοποιήσεις για την Πρωτομαγιά αποτέλεσαν μια πρώτη μαζική απάντηση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά και στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα του εορτασμού της, χωρίς ωστόσο αυτές να ανταποκρίνονται στην οξύτητα των προβλημάτων. Στο επόμενο διάστημα είναι απαραίτητο να ενταθούν οι κινητοποιήσεις οι οποίες όταν παίρνουν ενωτικό, μαζικό και οργανωμένο χαρακτήρα θα είναι πιο αποτελεσματικές. Το κόμμα πρέπει να εξετάσει τα νέα φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα (σύμπλευση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διαφωνίες στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, κλιμάκωση της διαχωριστικής λογικής του ΠΑΜΕ), με στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ευρύτερων ανακατατάξεων και ισχυροποίησης του αυτόνομου, ριζοσπαστικού ρεύματος μέσα στα συνδικάτα.

4. Οι διακηρύξεις της Νέας Δημοκρατίας για χτύπημα της διαπλοκής και της διαφθοράς μένουν σε τελευταία ανάλυση στα λόγια και επαναλαμβάνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Η υποχώρησή της στο θέμα του βασικού Μετόχου καθώς και κυρίως οι αποκαλύψεις για φαινόμενα αδιαφάνειας και εκμετάλλευσης διαδικασιών του Δημοσίου από στελέχη της Ν. Δημοκρατίας, πιστοποιούν όχι μόνο την έλλειψη σταθερής πολιτικής βούλησης αλλά και την αναβίωση αντιλήψεων έντονης κομματικοποίησης του δημόσιου βίου, συνεχίζοντας τις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

5. Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε κρίση στρατηγικής. Παγιδευμένη στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο αδυνατεί να συγκροτήσει διαφορετική πολιτική από τις εφαρμοσμένες νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν. Δημοκρατίας. Περιορίζεται σε γενικόλογες άσφαιρες καταγγελίες και συναινεί στα βασικά συντηρητικά κυβερνητικά μέτρα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις διευκολύνει για την εφαρμογή τους. Ενδεικτική η αφωνία για την έκθεση Γκαργκάνα, τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, η συναίνεση για την «αξιολόγηση» των ΑΕΙ και η συμμετοχή στη λέσχη Μπίλντεμπέργκ. Οι δεσμοί του με κοινωνικές δυνάμεις που παλαιότερα εξέφραζε έχουν διαρρηχθεί. Δεν φαίνεται να εισπράττει από την κυβερνητική φθορά διατηρώντας όμως δυνάμεις στο πλαίσιο του δικομματικού πολιτικού συστήματος.

6. Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πιστοποιεί τη φιλοατλαντική στροφή που συντελείται στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι με την κυβέρνηση Μπούς υποδηλώνουν την απόπειρα να μετατραπεί η χώρα σε στρατηγικό προγεφύρωμα των αμερικανικών σχεδίων στα Βαλκάνια σε μια περίοδο που με αφορμή το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα δρομολογηθούν απρόβλεπτες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα η ανάληψη νέων δεσμεύσεων για ενίσχυση της πολεμικής εκστρατείας και παράνομης παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, έρχεται σε αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα και τους αντιπολεμικούς αγώνες του λαού. Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι στο επόμενο διάστημα που κρίνεται το σύνολο των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου για επανένωση του νησιού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του νησιού. Να κλείσει η εκκρεμότητα με το θέμα του ονόματος της FYROM με την αποδοχή αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας και την ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

7. Κεντρικό πολιτικό πρόβλημα είναι η πολιτική εκπροσώπηση των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τις κυβερνητικές επιλογές και από τα δικομματικά αδιέξοδα. Η δυσφορία των πολιτών και η διεύρυνση της σποστασιοποίησής τους από τον δικομματισμό αναδεικνύει την ανάγκη μεγαλύτερης πολιτικοιδεολογικής ενεργοποίησης ώστε να μετατοπιστεί προς τα αριστερά το πολιτικό σκηνικό. Η αλλαγή των συσχετισμών σε όφελος των δυνάμεων της Αριστεράς θα προκύψει από την ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, από τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τη δράση του ΣΥΝ. Από τη συνειδητοποίηση των αδιεξόδων από τα λαϊκά στρώματα που είναι ακόμα στην επιρροή της Ν.Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και την ικανότητα της Αριστεράς να κάνει ελκτική τη δική της εναλλακτική λύση. Εμμένουμε στην πολιτική πρόσκληση για διάλογο και κοινή δράση όλων των αριστερών δυνάμεων. Επιδιώκουμε τους ενωτικούς μαζικούς αγώνες και την ενίσχυση των συνδικάτων κρίνοντας αυστηρά και τις συμβιβαστικές λογικές στο νεοφιλελευθερισμό, αλλά και τις διασπαστικές πρακτικές. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εντείνουν την παρέμβασή τους στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, στη συνεργασία εναλλακτικών στο νεοφιλελευθερισμό και στη δικομματική συναίνεση πολιτικών. Επιδιώκουμε την κοινή δράση στους κοινωνικούς αγώνες και πολιτικές πρωτοβουλίες με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δεν συμφωνούν με τις πολιτικές της ηγεσίας του. Επιμένουμε στην προσπάθεια για πολιτικό άνοιγμα προς τις δυνάμεις της οικολογίας, των ανένταχτων αριστερών, των κινήσεων πολιτών που πρωτοστατούν σε πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος για τα δημοκρατικά & κοινωνικά δικαιώματα. Ο ΣΥΝ θα εντείνει την προσπάθειά του μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ευρύτερης αριστεράς και οικολογίας, για να υπάρξει μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές και ταυτόχρονα να διαμορφωθούν εναλλακτικές πολιτικές.

8. Μʼ αυτή την έννοια ο ΣΥΝ στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσει την προσπάθεια του απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές συμμετέχοντας και στηρίζοντας τους ενωτικούς συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, αναλαμβάνοντας κεντρικές και αποκεντρωμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Στην επόμενη περίοδο ο ΣΥΝ θα αναλάβει πρωτοβουλίες:

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ανεργίας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας και της Υγείας, για τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, το ασφαλιστικό.

Για να μην προχωρήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος

Για την αντιμετώπιση φαινομένων αυταρχισμού, καταστολής και επιθέσεων νεοφασιστικών κύκλων

9. Η ενίσχυση των προσπαθειών για τη συσπείρωση των δυνάμεων της Αριστεράς μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και εν όψει της αναμέτρησης των εκλογών της Τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμο ζήτημα. Στο επόμενο διάστημα πρέπει να ενταθεί και να ολοκληρωθεί η συζήτηση των αποφάσεων της ΚΠΕ για την Τοπική αυτοδιοίκηση στις οργανώσεις. Αποφασίστηκε η οργάνωση της Πανελλαδικής αυτοδιοικητικής Συνδιάσκεψης στις 25 & 26 Ιουνίου όπου θα συμμετέχουν μέλη της ΚΠΕ, μέλη του Τμήματος, οι αιρετοί του χώρου μας, οι Ν.Ε. με τους γραμματείς και τους υπεύθυνους για τα αυτοδιοικητικά, οι υπεύθυνοι των αυτοδιοικητικών κινήσεών μας και ειδικοί περί την Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Ανάπτυξη επιστήμονες του χώρου μας.

10. Η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Το θετικό υπέρ του «όχι» δημοψήφισμα στην Γαλλία αλλά και σʼ άλλες χώρες μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να ξανατεθεί η υπόθεση της Συνταγματικής Συνθήκης και συνολικά η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαφορετική βάση με την παρέμβαση των Ευρωπαϊκών λαών. Η συζήτηση που η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει με την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης από την Βουλή και όχι με δημοψήφισμα, θα ξανανοίξει. Υποστηρίζουμε το αριστερό ΟΧΙ των Γάλλων πολιτών και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ για μια άλλη Ευρώπη σε ένα άλλο κόσμο. Η Ευρωπαϊκή αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης οφείλουν να αντιμετωπίσουν το νεοφιλελεύθερο συμβιβασμό και τα τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα, με εναλλακτική πρόταση για μια δημοκρατική, κοινωνική και φιλειρηνική Ευρώπη.

11. Στο πλαίσιο αυτό αποκτούν ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα:

Η οργάνωση του 1ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ο ΣΥΝ θα συμβάλλει στην επεξεργασία και προβολή της εναλλακτικής αριστερής πολιτικής για την Ευρώπη.

Η διεξαγωγή του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Ελλάδα στις αρχές του 2006. Ο ΣΥΝ στηρίζει την προσπάθεια να ενισχυθεί ο κοινωνικός και κινηματικός χαρακτήρας του Κοινωνικού Φόρουμ.

Η επιτυχία τους πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του κόμματος και της Νεολαίας.

12. Για όλα τα όργανα και τις οργανώσεις του κόμματος, βασική προτεραιότητα είναι το άνοιγμα στη νεολαία, η βοήθεια στη Νεολαία του ΣΥΝ. Χρειάζεται να οργανωθεί πιο επίμονα και συγκεκριμένα η προσπάθεια για εγγραφή νέων μελών στις ΠΚ της Νεολαίας. Να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες για το Ευρωπαϊκό Κάμπιγκ Νεολαίας και οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

13. Ο ΣΥΝ τιμώντας τα 60χρονα από την αντιφασιστική νίκη των λαών θα αναλάβει και νέες πρωτοβουλίες για να αναγνωριστεί η προσφορά των αντιστασιακών και να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και των αγώνων του λαού μας και των Ευρωπαϊκών λαών στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε την οργάνωση κεντρικής εκδήλωσης προς τιμή των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στις 13 Ιουνίου 2005, στην Αθήνα.

14. Η ΚΠΕ του ΣΥΝ καλεί τα μέλη του κόμματος και της Νεολαίας, τους φίλους του κόμματος να συμμετέχουν και να στηρίξουν την οικονομική εξόρμηση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Με το σύνθημα «η σύγχρονη αριστερά χρειάζεται και συχνότητα και εικόνα», η οικονομική εξόρμηση δίνει τη δυνατότητα για ενίσχυση των δεσμών του κόμματος με τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν να αντισταθούν στην προσπάθεια αποσιώπησης των ιδεών και των απόψεων της σύγχρονης δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΚΠΕ θα δει πιο συγκεκριμένα και με ένα πλήρη σχεδιασμό το στόχο της παρέμβασής μας για τα ΜΜΕ.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού