Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/11/2006

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ: Για τα αποτελέσματα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του 2006

Σύνοδος ΚΠΕ 4-5 Νοεμβρίου 2006

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθησαν σ΄ ένα πολιτικό κλίμα που χαρακτηριζόταν από την όξυνση όλων των προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη, από την ανεργία ως την ακρίβεια, τις δυναμικές κινητοποιήσεις για τα θέματα της παιδείας, αλλά και την έντονη δυσοσμία για τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς.

Εξ αντικειμένου λοιπόν οι εκλογές είχαν σε μεγάλο βαθμό παράλληλα με τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα. Γι΄ αυτό και οι δυνάμεις του δικομματισμού, η ΝΔ με την αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική της και το ΠΑΣΟΚ, με την αδυναμία του να ασκήσει ουσιαστική αντιπολίτευση καταθέτοντας συγκεκριμένες και διαφορετικής κατεύθυνσης προτάσεις, επιδόθηκαν στην κομματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων.

Ο ΣΥΝ είναι αντίθετος σ΄ αυτές τις λογικές, αλλά πάραυτα επειδή αποτελεί κοινή παραδοχή ότι οι εκλογές στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στους Νομούς και τους μεγάλους Δήμους προσφέρουν ενδείξεις για τις τάσεις που επικρατούν στον πολιτικό χάρτη της χώρας προσεγγίζει τα αποτελέσματα και από αυτή την άποψη.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών έδειξαν ότι η κυβέρνηση άντεξε, παρά την πτώση της , το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ν.Δ. στο πεδίο του δικομματισμού, το ΚΚΕ κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις του στην περιχαρακωμένη του πορεία, ενώ ο ΣΥΝ και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς πέτυχαν σαφή άνοδο.

Δυστυχώς όμως για τον αυτοδιοικητικό χώρο, με ευθύνη των κομμάτων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και των ΜΜΕ , ιδιαίτερα των τηλεοπτικών, όχι μόνο δεν έγινε καμία συζήτηση για τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματά του, αλλά και όλη η προεκλογική εκστρατεία αναλώθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού και πόλωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε για μια ακόμη φορά η προσπάθεια αιχμαλωσίας της Αυτοδιοίκησης από το δικομματισμό, που έχοντας ως βασικό εργαλείο τα χρίσματα, αλλά και το 42% σ΄ αυτή την αναμέτρηση, εξακολουθεί να ποδηγετεί τις διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Γι΄ αυτό και η αποχή , τα άκυρα και κυρίως τα λευκά, παρουσίασαν θεαματική αύξηση.

Όμως η απήχηση των αριστερών και αυτόνομων, ανεξάρτητων και εναλλακτικών κινήσεων γέμισε ελπίδες και διαγράφει δυνατότητες και προοπτικές για πιο αποφασιστική παρέμβαση της Αριστεράς στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Και αν η κινηματική και συλλογική λειτουργία, ενσωματωθεί σε όλες αυτές τις κινήσεις, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό ρεύμα που θα δώσει στις τοπικές κοινωνίες και τη δυνατότητα ουσιαστικής συμμετοχής.

Για τον ΣΥΝ, τα αποτελέσματα όπως και να εξεταστούν ήταν ικανοποιητικά, κυρίως όμως γιατί πέτυχαν τους βασικούς στόχους που έθεσε η ΚΠΕ με την απόφασή της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 9/7/2005 και που ήταν η ανάδειξη της αριστερής, ριζοσπαστικής και οικολογικής του πρότασης στον αυτοδιοικητικό χώρο, η επαναβεβαίωση της παρουσίας του με την εκλογή μεγάλου αριθμού αυτοδιοικητικών, μελών τόσο του κόμματος, όσο και των συνεργαζομένων δυνάμεων και πρωτίστως η υπηρέτηση της πολιτικής του για συμμαχίες με τον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας.

Οι παραπάνω στόχοι υπηρετήθηκαν μέσα από μια συγκεκριμένη διαδρομή που παραμέρισε τις λογικές κομματικής άλωσης των αυτοδιοικητικών θεσμών, καταγραφής κομματικών υποψηφίων και συσχετισμών, συνεργασιών και αθροίσεων που δεν είχαν καμία σχέση με γνήσιες κοινωνικές διεργασίες σε κάθε τοπική κοινωνία και πολύ περισσότερο με τις πραγματικές ανάγκες και τη συμμετοχή των πολιτών.

Με επίκεντρο τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου και Νομού, συνδέσαμε την πορεία μας προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές με μια μεγάλη προσπάθεια για να :

α) προωθηθεί η συνεργασία των ευρύτερων αριστερών, ριζοσπαστικών και οικολογικών δυνάμεων

β) δημιουργηθούν νέοι δεσμοί συμμετοχής και συλλογικότητας των πολιτών

γ) αναδειχθούν εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις εθνικής περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης και

δ) ενθαρρυνθούν νέες αντιλήψεις για την ανάπτυξη, πολεοδόμηση, λειτουργία και διαχείριση των πόλεων για την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια αυτά ενθαρρύναμε και συμβάλλαμε στη διαμόρφωση αυτόνομων Δημοτικών και Νομαρχιακών κινήσεων που υπηρετούσαν μια γνήσια ριζοσπαστική, οικολογική και αναπτυξιακή παρέμβαση στις πόλεις και στους νομούς. Επιδίωξή μας ήταν η συσπείρωση σ΄ αυτές τις κινήσεις αγωνιστών από όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας, αλλά και δυνάμεων που είχαν διαφοροποιηθεί από τις κεντρικές λογικές του δικομματισμού.

Στην πορεία αυτή δεν έγινε καμία συζήτηση για ζητήματα συνεργασιών σε κεντρικό και νομαρχιακό επίπεδο, τόσο με τη ΝΔ όσο και με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην πρόσκλησή μας για κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς.

Σε Νομαρχιακό επίπεδο αφού ελαχιστοποιήσαμε τις συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συμβάλλαμε στη συγκρότηση και παρουσία συνδυασμών σε 48 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Η επιτυχία μας ήταν μεγάλη γιατί:

Α) σε μια αναμέτρηση που ο δικομματισμός ανήγαγε σε κομματικό δημοψήφισμα, είχαμε αυτόνομη παρουσία σε 42 νομούς που στις περισσότερες των περιπτώσεων εκπροσωπούσε ευρύτερες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς,

Β) καταφέραμε την είσοδο σε 23 Νομαρχιακά Συμβούλια εκ των οποίων σε 20 ως αυτόνομες παρατάξεις και

Γ) παρουσιάσαμε μια μεγάλη αύξηση στις δυνάμεις μας, που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές που συγκρίνουν τα αποτελέσματα μόνο με αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2004, είναι της τάξης του 1,5%.

Όμως και στις περιπτώσεις που δεν καταφέραμε αυτόνομα να εκπροσωπηθούμε είναι μεγάλη η θέληση των μελών των νομαρχιακών κινήσεων για ενεργό παρουσία στα τεκταινόμενα των αντίστοιχων νομών.

Σε επίπεδο μεγάλων Δήμων-πρωτευουσών Νομών αφού περιορίσαμε τη συνεργασία με τις δυνάμεις του δικομματισμού συμμετείχαμε στη συγκρότηση και στήριξη 43 συνδυασμών. Και στις πρωτεύουσες νομών η επιτυχία ήταν μεγάλη γιατί

εκπροσωπούμαστε ως αυτόνομες και ανεξάρτητες παρατάξεις σε 23 Δημοτικά Συμβούλια και συνολικά με συνεργασίες σε 33, ενώ εκλέχτηκαν και 3 Δήμαρχοι του χώρου μας.

πολλές από τις αυτόνομες, εναλλακτικές και ανεξάρτητες κινήσεις που στηρίξαμε είχαν τέτοια ανταπόκριση που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ακόμη και για μελλοντικές ανατροπές στη λειτουργία του αυτοδιοικητικού χώρου.

Σε επίπεδο Δήμων Περιφέρειας Αττικής συμμετείχαμε και στηρίξαμε στη Β΄Αθηνών συνδυασμούς σε 44 από τους 47 Δήμους, ενώ στο σύνολο της Αττικής τα ψηφοδέλτια που στηρίξαμε ξεπέρασαν τα 70. Η επιτυχία και σ΄ αυτό το επίπεδο ήταν μεγάλη γιατί

εκπροσωπούμαστε ως αυτόνομες και ανεξάρτητες παρατάξεις σε 27 Δημοτικά Συμβούλια και συνολικά με συνεργασίες σε 52 , ενώ εκλέχτηκαν 13 Δήμαρχοι του χώρου μας από τους οποίους οι 9 με ψηφοδέλτια αυτόνομα και ανεξάρτητα, στηριζόμενα από τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς

καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό τη συσπείρωση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, πράγμα που εκφράστηκε και σε ψήφους, αφού πολλά ψηφοδέλτια είχαν διψήφια ποσοστά.

Σε επίπεδο περιφερειακών-καποδιστριακών Δήμων συγκροτήσαμε και στηρίξαμε ψηφοδέλτια σε 122 Δήμους. Εκλέχτηκαν 54 Δήμαρχοι εκ των οποίων οι 27 ανήκουν στον ευρύτερο αυτοδιοικητικό χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας.

Όπως δείχνουν δε και τα αποτελέσματα του συνημμένου πίνακα στο σύνολο της χώρας οι εκλεγέντες μέλη του ΣΥΝ και του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς ξεπερνούν τους 480.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η κατακλείδα της απόφασης της ΚΠΕ της 9/7/2005

« Πιστεύουμε ότι μέσα από μια τέτοια διαδρομή και περισσότερους αυτοδιοικητικούς θα εκλέξουμε και θα αναδείξουμε την αριστερή, ριζοσπαστική και οικολογική προσέγγισή μας στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως θα μας δοθεί η δυνατότητα να υπηρετήσουμε μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες την πολιτική μας για τις συμμαχίες στον κοινωνικό και ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας», βρήκε τη δικαίωσή της με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η απήχηση των συνδυασμών που στήριζε ο ΣΥΝ οφείλεται:

στον εναλλακτικό προγραμματικό τους λόγο που είχε όχι μόνο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αλλά και πολιτικό

στη συσπείρωση δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων,

στην ανάδειξη των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών και των προτάσεων για την αντιμετώπισή τους

στην ενεργοποίηση των πολιτών που συμμετείχαν στις αυτοδιοικητικές κινήσεις και

στις επιτυχημένες επιλογές των προσώπων.

Η «Ανοιχτή Πόλη» της Αθήνας εξασφάλισε το σημαντικό αποτέλεσμα του 10,5% γιατί συγκέντρωσε τις παραπάνω παραμέτρους. Ο τρόπος δράσης και λειτουργίας καθώς και η συλλογική σκληρή δουλειά σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο των ανθρώπων που πλαισίωσαν την «Ανοιχτή Πόλη», σε συνδυασμό με τη ζωντάνια, τη φρεσκάδα και τον αριστερό λόγο του Αλέξη Τσίπρα, ήταν αυτά που την οδήγησαν τόσο ψηλά. Και τέτοια αυτοδιοικητικά σχήματα που στήριζε ο ΣΥΝ υπήρξαν πολλά στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι τα σχήματα αυτά διαμορφώνουν ένα τοπικό αυτοδιοικητικό, εναλλακτικό ρεύμα που μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συμμετοχή, αλλά και την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενεργοποιώντας μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, κατ΄ αρχήν για ζητήματα καθημερινότητας και τελικά να συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης.

Γι΄ αυτό και οφείλουμε χωρίς καμία διάθεση παραβίασης της αυτοδιοικητικής τους κατεύθυνσης και του χαρακτήρα τους, να στερεώσουμε και να διευρύνουμε και πολιτικά τη συνεργασία μας με όλες αυτές τις δυνάμεις.

Τα θετικά αποτελέσματα μπορούσαν να γίνουν θετικότερα αν η διαδρομή για τις εκλογές είχε ενεργούς συμμέτοχους όλα τα μέλη του ΣΥΝ, αλλά και των συνεργαζομένων δυνάμεων. Και ειδικότερα αν:

συγκροτούσαμε ψηφοδέλτια σε όλους τους μεγάλους αυτοδιοικητικούς χώρους. Απουσιάσαμε από 6 νομούς και 11 πρωτεύουσες, είτε λόγω αντικειμενικών αδυναμιών, είτε λόγω αρνητικών συμπεριφορών μελών μας, που μας στοίχισαν. Υπήρξαν περιπτώσεις αυτοδιοικητικών κινήσεων τόσο σε επίπεδο νομού όσο και πρωτεύουσας, που αποσύρθηκαν από τις εκλογές την τελευταία στιγμή, με πρόταση μελών μας.

γινόταν κατορθωτή η συσπείρωση σε όλους τους χώρους της Αυτοδιοίκησης των συνεργαζομένων δυνάμεων. Το θετικό αποτέλεσμα του 5,4% των «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» στην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς θα ήταν μεγαλύτερο αν γινόταν κατορθωτή η στήριξη του Γιάννη Πανούση από όλες τις συνιστώσες της ριζοσπαστικής αριστεράς.

αποφεύγαμε τα φαινόμενα αντικομματικής στάσης και ειδικότερα απαξίωσης των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων από μέλη του κόμματος, ακόμη και με θέση στα καθοδηγητικά του όργανα, χάριν προσωπικών επιλογών

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΝ στον αυτοδιοικητικό χώρο ξεκινά με καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά απαιτεί περισσότερη δουλειά. Κι αυτή πρέπει να είναι:

Η συνέχιση της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών κινήσεων και η ίδρυση ανάλογων σε όλους τους αυτοδιοικητικούς χώρους που δραστηριοποιούνται και ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν μέλη μας,

Η συμβολή μας στο συντονισμό της δράσης όλων αυτών των κινήσεων μέσα από τη ίδρυση ενός πανελληνίου αυτοδιοικητικού δικτύου. Μέσα από τις διαφορές τους, τις αντιφάσεις τους και τις ιδιαίτερες διαδρομές, πρέπει οι κινήσεις αυτές να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για κρίσιμα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα.

Μέσα από μια τέτοια δουλεία θα μπορέσουμε

1.- να αναδείξουμε καλύτερα την αριστερή, εναλλακτική και κινηματική μας πρόταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης

2.- να πρωταγωνιστήσουμε στην περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης της χώρας και

3.- να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση του κόμματος και γενικότερα του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στο ουράνιο τόξο της δικής μας αριστερής και κοινωνικής πολιτικής χωρούν όλες αυτές οι δυνάμεις και οι πολίτες που συναντήσαμε σ΄ αυτές τις εκλογές.

Η ικανοποίηση που υπάρχει μετά τα αποτελέσματα στον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική υπηρέτηση των πολιτικών αποφάσεων του τελευταίου Συνεδρίου μας για συμμαχίες με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Πρωτοβουλίας και γενικότερα της αριστεράς.