Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/08/2007

Πρόταση ζωής η μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας – Τουρκίας

Σε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Δικελί Τουρκίας για τη μεγάλη συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, μίλησε σήμερα ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δικελί για την ειρήνη και τη δημοκρατία, μιάς διοργάνωσης που φέτος κλείνει 21 χρόνια ύπαρξης.

Στην ομιλία του ο Πάνος Τριγάζης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Διδώ Σωτηρίου, με το σπουδαίο λογοτεχνικό της έργο και την αγωνιστική της παρουσία, υπηρέτησε σʼόλη της την ζωή την υπόθεση της ειρήνης και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Έχει πάρει τη θέση της δίπλα σε κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Ναζίμ Χικμέτ, που αγωνίστηκαν για τα ίδια ιδανικά.

Τιμώντας τη μνήμη της καλούμαστε να εντείνουμε τους αγώνες μας κατά του πολέμου, του εθνικισμού και του ρατσισμού. «Να κάνουμε το παν για την Ειρήνη», όπως έλεγε η ίδια. Να αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Να μην καθυστερήσει άλλο η δίκαιη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ειρήνη είναι πάνω απʼόλα και μέσα σʼόλα τα προβλήματα. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Τουρκία ανέδειξαν την ανάγκη να έχουν οι δύο χώρες περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και λιγότερα F-16. Η προώθηση της πρότασης για την μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας Τουρκίας γίνεται πιο επιτακτική σήμερα. Αποτελεί πρόταση ζωής.»

To Γραφείο Τύπου